Ambitieuze Yves Lampaert: “Uiteraard wil ik graag een mooie zege in het voorjaar”

dinsdag 11 januari 2022 om 10:54
Ambitieuze Yves Lampaert: “Uiteraard wil ik graag een mooie zege in het voorjaar”

Lampaert (links) met zijn ploegmaat Tim Declercq - foto: Cor Vos

Yves Lampaert staat aan de vooravond van zijn achtste seizoen in dienst van (nu) Quick Steph-Alpha Vinyl. De 30-jarige klassiekerspecialist droomt nog altijd van een zege in een grote voorjaarsklassieker en hoopt dat de wielersterren in 2022 wel goed staan. “Maar ik weet dat de dingen niet op bestelling komen”, klinkt het in gesprek met persbureau Belga.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Lampaert is misschien geen veelwinnaar, maar heeft inmiddels wel een mooi palmares bij elkaar gefietst. Zo won hij al twee keer de (semi)klassieker Dwars door Vlaanderen, was hij de beste in de Driedaagse Brugge-De Panne en veroverde hij al reeds drie Belgische titels, één keer op de weg en tweemaal in het tijdrijden. En toch is Lampaert nog altijd op zoek naar die grote klassieke zege.

De West-Vlaming droomt al jaren van winst in Parijs-Roubaix, maar beseft dat het geen eenvoudige opgave is om ook daadwerkelijk als eerste over de streep te komen in ‘De Hel van het Noorden’. “Uiteraard wil ik graag een mooie zege in het voorjaar, maar ik weet dat de dingen niet op bestelling komen. Winnen is niet gemakkelijk”, laat Lampaert weten vanuit het Spaanse Calpe, de uitvalsbasis voor een trainingsstage van Quick Steph-Alpha Vinyl.

Lampaert denkt vooral aan een knalprestatie in Parijs-Roubaix, zeker na de heroïsche regeneditie van vorig jaar. Lampaert reed die dag rond met ‘wonderbenen’, eindigde als vijfde, maar kreeg onderweg af te rekenen met drie lekke banden. “Dat was frustrerend. Ik hoop dat ik volgende keer van pech gespaard blijf. We rijden alvast niet met hetzelfde materiaal komende Parijs-Roubaix. Hopelijk helpt dat ook en verder zullen de kasseien er in het voorjaar ook anders bijliggen dan in het najaar.”

Aanloop richting Vlaanderen en Roubaix 
In de Ronde van Valencia (2-6 februari) begint Lampaert aan zijn wegcampagne. Na de Volta ao Algarve (16-20 februari) is het tijd voor het Belgische openingsweekend, met eerst Omloop Het Nieuwsblad (26 februari) en vervolgens Kuurne-Brussel-Kuurne (27 februari). In Parijs-Nice (6-13 maart) treft Lampaert dan de laatste voorbereidingen richting de belangrijkste kasseiklassiekers: de E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Michelangelo 11 januari 2022 om 11:18

Zou hem zijn dikke vis wel gunnen. En ik denk dat hij met zijn capaciteiten bij de goede ploeg zit, en dat hij niet moet proberen om ergens de uitgesproken kopman te spelen. Het moet vooral de goede kant op vallen, of hij moet misschien zelf ook eens wat brutaler worden en de eerste zijn die aanvalt. Want nu is hij (net als Stybar) toch vaak te laat en zit hij in de positie dat hij achter de koplopers zijn benen stil moet houden. Gewoon een keer een ‘Gilbertje’ proberen….

Wel echt het prototype Belgische renner. Echt een voorjaarsrenner (zoals ook Naesen, Vanmarcke), die je eigenlijk alleen echt opmerkt in de koersen door de lage landen. In de grote ronden toch vaak wat onzichtbaar…

Massimo Bataille 11 januari 2022 om 11:49

Heeft al paar keer niet onaardige tijdritten gereden in grote rondes. Is vaak ook gewoon onderdeel van de sprinttrein van quickstep dus wat minder in beeld.
En waar Cavagna nog in de overgangetappes kan uitpakken is Lampaert daar toch net iets minder goed in.

Ik herinner me vooral zijn late aanval op de champs elysee en maar net tekort komen. Ik ging het hem zohard gegund hebben om de sprinters een hak te zetten (rijdende voor de sprintploeg bij uitstek =D)

Michelangelo 11 januari 2022 om 11:57

Het zijn inderdaad dat soort spaarzame nummertjes waardoor hij je bijblijft in grote rondes. Het zal vast en zeker een nuttige pion zijn in de sprinttrein (net als Stybar bijvoorbeeld), maar ik vind het jammer dat je hem niet vaker in de Cavagna-rol ziet. Want ergens zou je denken dat hij ook dat soort dingen zou moeten kunnen laten zien.

Daarom kleeft aan hem echt het ‘voorjaarsrenner-imago’ en zou het dus ook goed zijn om daar een keer die dikke vis aan te koppelen. Voor mij ook een renner met een grote gun-factor (en ik denk dat er weinigen zijn die hem die dikke vis niet gunnen).

SoloSlim 11 januari 2022 om 12:27

mja.. echt uitpakken heeft hij nog nooit gedaan in het voorjaar.
Maar hij lijkt idd altijd te laat op gang te komen en vooral omdat hij niet de beste is op de klimmetjes. Hij zou meer moeten proberen op de tussenstroken en, zolas je zegt Michelangelo, eens van wat verder proberen en zeker de eerste te zijn van zijn team.
Hij rijdt altijd achter de feiten aan..
Gelukkig voor hem is zijn tijdrit ook goed, waardoor hij toch wat meer in de picture komt.

Murcia 11 januari 2022 om 11:53

Lampaert is een fijne vent en dito coureur, ik zou het hem ook gunnen. Roubaix was voor hem een anti-climax maar het kan zo maar eens meezitten. Hij is van de Wolfpack voorjaarsbrigade wel de man met de minste sprint wat het iets lastiger maakt om die vette vis binnen te halen.

Posterix 11 januari 2022 om 12:41

Op de Niki Terpstra manier gaat ook… Goede moment zoeken en dan laten afstoppen door de ploegmaats

Turtlehead 11 januari 2022 om 13:11

Als Asgreen wint van Van der Poel in de sprint, dan denkt Lampaert dat hij niet kansloos is, en ik geef hem geen ongelijk.
Maar de methode Terpstra zie ik eerder lukken bij Lampie, alleen moet hij dan een keer de brutaalste zijn, in plaats van de meest dienstbare.

Gidon 11 januari 2022 om 16:34

En gewoon ook dat niveau van Terpstra 2018 hebben. Die stak er toen echt wel bovenuit.

Japsie 11 januari 2022 om 12:36

Sympathieke gast, en ik zou zijn sprint niet onderschatten trouwens Murcia, denk dat hij rapper is dan Stybar.

Michelangelo 11 januari 2022 om 12:42

Probleem is dat Stybar ook al lang niet meer “de maat der dingen” is als het gaat om de eindsprint.
Het zijn allebei geen slakken, maar ze zullen in de finales heel vaak te maken krijgen met renners die intrinsiek rapper zijn. Of ze nu Stuyven heten, Colbrelli, Van Aert, VdPoel, Van Avermaet, Sagan. Of binnen de eigen ploeg Ballerini, Alaphillipe… en wie weet dat ook Asgreen na de RVV wel hoger staat binnen de interne sprint-pikorde.

Maillot à Pois 11 januari 2022 om 12:54

Vergeet Sénéchal vooral niet. Die is echt snel aan de meet.
Die droomt trouwens ook van Roubaix.

Michelangelo 11 januari 2022 om 13:10

o ja, die was ik ook nog vergeten…

Japsie 11 januari 2022 om 12:55

Yup, dat is een nadeel, de grote concurrenten zijn allemaal sneller. Ik denk ook niet dat hij het daar van moet hebben. Het moment kiezen is in de grote koersen moeilijk voor hem. A la Gilbert of Terpstra de RvV winnen moet er op zich wel inzitten.

Murcia 11 januari 2022 om 13:02

Dat kan ook zeker, koersverloop moet een beetje meezitten maar Yves kan over het algemeen de koers goed lezen en hij is inderdaad geen strijkijzer maar dan moet je in een groepje terechtkomen met Tiesj bv.

Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 13:22

Hoe A la Terpstra Roubaix 14 pakte doel je dan op? Hoe Terpstra de ronde pakte was namelijk door dubbel en dwars de sterkste te zijn.

Japsie 11 januari 2022 om 15:21

Ja Roubaix idd, scherp RV :)

Romāns Vainšteins 11 januari 2022 om 15:30

Mooi dan! Volledig eens met dat Lampie op die manier, stylo Devolder, 1 van die 2 koersen eens winnen kan.

Headlines

Materiaalzone

Populair