Ambitieus Vacansoleil voert de druk op

maandag 10 januari 2011 om 13:35

Vacansoleil-DCM legt in 2011 de lat hoger dan tijdens de voorgaande jaren. De ploeg van manager Daan Luijkx heeft dankzij het verkrijgen van de WorldTour-status startrecht in alle grote wedstrijden en versterkte zich in de wintermaanden met enkele toprenners. Nu de ploeg over kopmannen beschikt die het af kunnen maken in grote wedstrijden wil Vacansoleil komend jaar serieus meedoen om de prijzen. De ploeg presenteerde vandaag in Rotterdam zijn selectie voor 2011.

Hoewel manager Daan Luijkx spreekt van een ambitieuze vrijbuitersploeg bezit Vacansoleil met uitzondering van de Tour de France over kopmannen die op alle terreinen om de winst mee kunnen strijden. “Nu we uitgesproken kopmannen hebben zullen we in sommige wedstrijden iets minder voorzichtig van start gaan,” voorspelde Luijkx. De ploeg zal wel moeten aangezien bij de sponsoren de verwachtingen hooggespannen zijn. Zij spraken openlijk de hoop uit voor de winst in Ronde van Vlaanderen, de roze en de gele trui.

Tijdens de voorjaarsklassiekers zal Björn Leukemans in 2011 het kopmanschap moeten delen met tweevoudig Ronde van Vlaanderen-winnaar Stijn Devolder. Devolder hoopt dat het rijden voor een Nederlandse ploeg een nieuwe impuls aan zijn carrière zal geven. De aanwezigheid van Leukemans ziet hij allerminst als een probleem. “Ik moest bij Quick-Step ook het kopmanschap delen met Boonen, nu zal dat met Leukemans zijn. Dat zal even goed gaan, misschien zelfs beter. Björn is een sterke coureur, die capabel is om grote koersen te winnen. We hebben nu twee goeie renners voor de finale, we zullen zien welke kaart we kunnen gaan spelen.” De West-Vlaming hoopt bij Vacansoleil meer steun te krijgen dan bij zijn oude ploeg Quick Step. “Ik heb liever een duwtje van achter dan van voor. Deze mensen geloven in mij, dat is erg belangrijk.”

Mede-kopman Leukemans schuwt de favorietenrol niet en denkt dat Vacansoleil een sterk team kan opstellen in het voorjaar. “Ik zie vooral bij Garmin-Cervélo een sterk blok, maar wij zitten daar niet ver achter.” Ook Leukemans ziet het duo-kopmanschap niet als een nadeel. “Wanneer Stijn weg is, heb ik geen probleem om af te stoppen.”

Johnny Hoogerland laat de voorjaarsklassiekers links liggen en zal samen met Matteo Carrara een vrije rol krijgen in de Ardennenklassiekers. Daarna is het de beurt aan Riccardo Ricco die in de Giro d’Italia voor de eindwinst wil gaan. De Cobra nam een klein leger Italiaans sprekende huurlingen mee naar Nederland die voor hem in de Giro zullen gaan knechten. De zelfverzekerde Ricco is ambitieus. “Ik ga naar Italië voor een ereplaats, misschien wel meer. Dat het parcours zwaar is kan ik niets aan doen, het parcours van de Giro is altijd zwaar.” Na de Ronde van Italië beslist Ricco of hij ook de Tour rijdt. “Nu is het nog te vroeg om daarop te antwoorden. Misschien dat ik ga, maar het kan ook zijn dat ik te moe ben na de Giro.”

In Frankrijk zal Vacansoleil als vrijbuitersploeg zonder uitgesproken kopman aan de start staan. Een van de renners die hoopt op een Tourstart is Wout Poels. De Limburger kende het voorbije najaar zijn doorbraak en hoopt op termijn Robert Gesink te kunnen evenaren. In het najaar hoopt Vacansoleil voor de Vuelta op Ezequiel Mosquera. Zowel de ploeg als de renner verkeren nog in het ongewis of en wanneer Mosquera voor Vacansoleil uit mag gaan komen. De gebrekkig Engels sprekende Spanjaard blijft zelf hoopvol. “Ik hoop ooit nog eens de Vuelta te kunnen winnen. Dat zal dan voor Vacansoleil zijn, want hier hoop in mijn carrière te beëindigen.” Of dat zal gebeuren is hoogst onzeker. Manager Luijkx kondigde aan dat bij een schorsing zijn contract verbroken wordt.

Vacansoleil start volgende week zijn seizoen in de Tour Down Under. Ploegleider Michael Cornelisse – die bij Vacansoleil gezelschap krijgt van oud-ploeggenoot Jean-Paul van Poppel – wil in Australië direct resultaat zien. “Het is een mooie ProTour-wedstrijd, we willen daar direct scoren. Elke wedstrijd waar we rijden staan we aan de start om te winnen.”

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair