Amaury Capiot sprint naar winst in GP La Marseillaise

zondag 30 januari 2022 om 17:02
Amaury Capiot sprint naar winst in GP La Marseillaise

foto: Cor Vos

Amaury Capiot heeft de GP La Marseillaise op zijn naam geschreven. De Belgische renner van Arkéa Samsic versloeg de Deen Mads Pedersen en de Spanjaard Francisco Galván in de sprint, nadat na een attractieve koers alles in de laatste afdaling naar de finish was samengekomen.

Het Franse wielerjaar begon vandaag met de GP La Marseillaise, een zware wedstrijd over 174,5 kilometer in en rondom de stad Marseille met onderweg beklimmingen als de Pas de la Couelle, de Col d’Espigoulier, de Col de l’Ange, de Route de Crêtes en de Col de la Gineste. Uiteindelijk kwamen de renners aan voor het Stade Vélodrome, het thuisstadion van voetbalclub Olympique Marseille: naar verwachting ging hier een sprint van een kleine groep of een compact peloton de beslissing brengen.

Even na twaalf uur werd de wedstrijd op gang gebracht. Quentin Jauregui (B&B Hotels-KTM) en Eugenio Sánchez (Kern Pharma) waren de eerste aanvallers van de dag en ze zagen Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen) aansluiten. Meer renners probeerden mee te springen, maar alles kwam weer samen. Het waren uiteindelijk Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM), Louis Blouwe (Bingoal-Pauwels Sauces-WB), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen), Danny van der Tuuk (Kern Pharma), Nicolas Debeaumarché (St Michel-Auber93) en Clément Carisey (Go Sport) die elkaar vonden.

Vluchters rijden zeven minuten weg
Van Poucke moest in de openingsfase de kopgroep laten gaan, terwijl Jordan Jegat (U Nantes Atlantique) en Julien Amadori (Nice Métropole Côte d’Azur) nog konden oversteken. Daarmee keerde de rust terug en konden de zeven avonturiers aan hun voorsprong gaan bouwen. In de eerste dertig kilometer reden ze meer dan zeven minuten weg. Door toedoen van het werk van Groupama-FDJ, AG2R Citroën en Trek-Segafredo werd de voorsprong daarna langzaam maar zeker teruggebracht. Nog in de eerste koershelft moest Amadori van voren lossen.

Danny van der Tuuk maakte deel uit van de lange vlucht – foto: Cor Vos

Op de Col d’Espigoulier, halverwege de route, was de voorsprong van Gougeard, Blouwe, Van der Tuuk, Debeaumarché, Carisey en Jegat ondertussen minder dan vijf minuten. Naarmate de koers vorderde, moest ook Jegat er vooraan af op het lastige parcours. In aanloop naar de beklimming van de Route de Crêtes versnelden EF Education-EasyPost en AG2R Citroën in de achtervolging. Op de klim moest Blouwe lossen, terwijl uit het peloton Alberto Bettiol de debatten opende. De Italiaan werd weer ingelopen, maar probeerde het even later nog eens.

De kopgroep viel nog verder uit elkaar en uiteindelijk bleven Gougeard en Debeaumarché samen van voren over. Niet alleen Bettiol liet zich zien, dat deed ook Diego Ulissi. Nadat de Italiaan een niet-geslaagde aanvalspoging had gedaan, kwam hij samen met Sandy Dujardin vervolgens toch weg. Ulissi en Dujardin raapten de geloste Van der Tuuk op en reden samen met de Nederlander naar de twee overgebleven aanvallers toe. In het peloton verzamelde Trek-Segafredo zich dan op kop van het peloton om het gat van 50 seconden naar de koplopers te controleren.

Diego Ulissi blijft alleen van voren over
Op de beklimming van de Pas d’Ouillier brak de kopgroep uiteen. Van der Tuuk moest als eerste lossen en daarna verloren Debeaumarché, Dujardin en Gougeard een voor een de aansluiting van voren, waardoor Ulissi als enige overbleef. Met nog 30 kilometer te gaan, vlak voor de top van de Pas d’Ouillier, viel Guillaume Martin aan vanuit het peloton. De renner van Cofidis raapte Dujardin, Gougeard en Debeaumarché op, terwijl ook Alexis Brunel zijn wagonnetje aanhaakte. Deze groep won snel terrein ten opzichte van Ulissi en sloot op 20 kilometer van de finish aan bij de Italiaan.

Thibaut Pinot maakte zijn seizoensdebuut in en rondom Marseille – foto: Cor Vos

UAE Emirates had de wedstrijd op dat moment onder controle met Brunel en Ulissi vooraan en 40 seconden voorsprong op het peloton. Met nog 17 kilometer te gaan begonnen de aanvallers aan de Col de la Gineste, een klim van 7,6 kilometer aan gemiddeld 3%. Martin viel aan het begin van de klim aan en kreeg Brunel met zich mee. De Cofidis-renner was de betere klimmer en reed vlot zijn landgenoot eraf om dan alleen door te gaan. Vanuit het peloton ging Benoît Cosnefroy in de aanval en dat leidde tot reactie van verschillende renners.

Cosnefroy reed op een zware versnelling omhoog met de bedoeling om wat te forceren, maar op het moment dat hij achterom keek, was alles weer samengesmolten. Trek-Segafredo trok het dan weer op gang. Martin reed echter nog altijd 40 seconden vooruit, terwijl mannen als Brunel, Ulissi en Dujardin weer werden ingelopen. De enig overgebleven koploper kon het alleen niet bolwerken tegen het grote pak en werd in de afdaling naar de finish in Marseille ingerekend. Vervolgens was het aan de treintjes van de sprinters.

Eindsprint moet beslissing brengen
UAE Emirates nam de controle weer in handen, terwijl de andere ploegen hun snelle mannen zo goed mogelijk probeerden te positioneren voor de sprint. Het treintje van Arkéa Samsic kwam in de laatste rechte lijn via de rechterkant van de weg opzetten, waarna Amaury Capiot in het wiel van Mads Pedersen werd afgezet. Even dreigde de Belg ingesloten te raken, maar hij hield het hoofd koel. Edvald Boasosn Hagen ging van ver de sprint aan, waarna Pedersen aan hem voorbij ging. Het was echter Capiot die uiteindelijk op het juiste moment timede en de sterkste was.

Capiot was het seizoen een week geleden al sterk begonnen met de tweede plaats in de Clàssica Comunitat Valenciana. De GP La Marseillaise is zijn eerste profoverwinning in zijn carrière.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Arry1338 30 januari 2022 om 17:03

Die Amoro toch :p

0
Dikke Vrouw 30 januari 2022 om 17:05

Zn pappie Reed nog voor TVM

0
Ronellenfitsch 30 januari 2022 om 17:11

En regelde alle producten bij Bankgiroloterij en Chocolade Jacques …

0
Poeksel 30 januari 2022 om 17:07

UAE had de hele koers in handen, maar daar is toch iets niet helemaal goed gegaan op het einde…

0
Dikke Vrouw 30 januari 2022 om 17:19

Inderdaad raar waarom ze op kop reden hadden geen sprinter bij

0
Landeirovic 30 januari 2022 om 17:50

Reden voor Covi.

0
Marik 30 januari 2022 om 17:07

België kraait victorie. Aardig koersverloop, leuk om nu te kunnen kijken. Over een week zijn we het weer vergeten.

0
Lalsacien 30 januari 2022 om 17:13

Ik heb met je te doen!

0
Marik 30 januari 2022 om 17:15

Dank je wel. De empathie is op deze site soms ver te zoeken, maar dit maakt veel goed.

0
poeskescherens 30 januari 2022 om 18:39

Wat is precies je punt?

0
Marik 30 januari 2022 om 19:21

Zeg ik niet

0
Franco Ballerini 30 januari 2022 om 17:07

Fakenieuws! Aimé de Gendt heeft gewonnen!

0
Maillot à Pois 30 januari 2022 om 17:16

Ik kijk maar zelden Eurosport, en ik weet weer waarom. Ene flater na de andere. Onder meer geleerd dat Quick Step op Mallorca meereed deze week, en Intermarché vandaag niet aan de start stond (tot ze plots Zimmermann zagen)

0
Limal 30 januari 2022 om 17:31

Het Engelstalige commentaar was, zoals gewoonlijk, van uitstekende kwaliteit. En dit ondanks José Been, die nooit mijn favoriete commentator zal worden maar het vandaag gewoon goed deed.

0
Franco Ballerini 30 januari 2022 om 17:41

Honderd keer liever José dan Bobbie. Ik heb in al de decennia dat ik wat voor sport dan ook kijk nog nooit zo'n beroerde commentator gehoord. Zoals ik al eerder opperde, hij zal een zak geld meenemen om commentaar te mogen geven, of het ten minste onbezoldigd doen.

0
Polleke 30 januari 2022 om 20:18

BouhaSwift…Aimee De Ghendt… Capiot…zucht, droeviger zal het niet meer worden…

0
Verweggistan 30 januari 2022 om 17:08

Eindelijk zijn eerste profzege na al die ereplaatsen die hij verzamelde de afgelopen zeven jaar. En dan meteen ook een mooie koers.

0
Verweggistan 30 januari 2022 om 17:11

Na 112 top10 plaatsen dus:

Quote:
jappe666 23 JANUARI 2022 OM 22:27
Alles bij elkaar opgeteld zit hij alvast aan 112x top-10.
0
Wim Kruithof 30 januari 2022 om 21:25

zo bizar veel, wat zal deze lekker smaken. Ik hoopte dat Boasson Hagen het kon waarmaken, maar dat heeft er uiteindelijk niet in gezeten…

0
LeoR 16 31 januari 2022 om 09:46

Waarom zat een overwinning van EBH er niet in? Leek me wel de power te hebben om vandaag aan het langste eind te trekken. Helaas viel zijn trein als een kaartenhuisje in mekaar door de felle tegenwind, zat hij daardoor al van heel ver op kop (met diezelfde tegenwind) én had hij duidelijk ook nog wat schakelproblemen waardoor hij een paar keer moest inhouden in volle sprint.

0
Ronellenfitsch 30 januari 2022 om 17:12

Sterke sprint zeg, op die enorm brede weg. Zo kan een stadsaankomst prima …

0
Limal 30 januari 2022 om 17:38

Toch mooi, die eerste koers van het jaar op Frans grondgebied!

Spijtig dat Martin van de rest af moest om een kans te maken, want als hij en de UAE’s hadden samengewerkt zou het er nog om hebben kunnen spannen. Mooie winst in elk geval voor Capiot/Arkéa en ik denk dat enkele anderen ook tevreden kunnen zijn na hun fysieke perikelen (Bettiol, Pinot, Gilbert…).

0
Scott Sunderland 30 januari 2022 om 17:44

Leuk voor Capiot. Hij had een eerste profzege wel verdiend, zou ik zeggen.

0
Romerike 30 januari 2022 om 17:50

Arkea begint goed aan het seizoen. Alpecin krijgt er een kluif aan.

0
siepelstad 31 januari 2022 om 10:00

Klasse sprint gereden!

0
Joachim 31 januari 2022 om 17:57

Prachtig! Het is Capiot ontzettend gegund na al die ereplaatsen!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone