Alvarado Europese kampioene na Nederlands onderonsje

zaterdag 7 november 2020 om 14:43
Alvarado Europese kampioene na Nederlands onderonsje

Foto: Cor Vos

Ceylin del Carmen Alvarado heeft zich in Rosmalen tot Europese kampioene gekroond na een spannende driestrijd. Annemarie Worst kwam in de sprint slechts een fietslengte te kort, en ook Lucinda Brand was niet veraf.

Nog meer dan bij de beloften, beloofde het ook in deze vrouwen-elitecross een Nederlands onderonsje te worden. Lucinda Brand, Annemarie Worst, Ceylin Alvarado, Denise Betsema en titelverdedigster Yara Kastelijn waren de oranjehemden die na een rondje cross in Rosmalen nog vooraan te vinden waren, Sanne Cant en Alicia Franck hielden de Belgische eer toen nog hoog.

Na een kwartier cross werden de verschillen voor het eerst wat groter. Dankzij wat geharrewar achter hen, leverde de passage door de zandbak Worst en Alvarado een mooie kloof op. De twee leken vertrokken voor een mooie tweestrijd. Worst maakte af en toe wel een foutje, maar kwam telkens snel terug.

Maar dat was buiten ‘jojo’ Brand gerekend. Voor de kopvrouw van Telenet-Baloise Lions was het een constant komen en gaan aan de kop van de koers. Zo kwam ze aan het einde van ronde twee al een keer voorin postvatten, om na een foutje even snel weer weg te vallen. Maar hardrijdster Brand gaf niet op en bleef druk zetten, wat haar bij het ingaan van de slotronde plots weer een plekje in de kopgroep opleverde.

Spannende slotronde
Met haar hoge tempo maakte ze haar landgenotes Worst en Alvarado even nerveus. Brand probeerde de twee te verrassen met een versnelling in de eerste zandstrook, maar dat lukte niet. Toen ze zich een strook later vastreed in het zand, kreeg Alvarado plots een kloofje cadeau.

Brand was uitgeteld, dus moest het weerwerk van Worst komen. De kopvrouw van 777 knokte zich nog tot op het achterwiel van een ontketende Alvarado, maar kon de wereldkampioene niet meer overvleugelen in het veld. Op de korte asfaltstrook richting finish trok de vinnige Alvarado de sprint vroeg op gang. Daarop had Worst geen antwoord, waardoor de Nederlandse met Dominicaanse roots de nieuwe Europese kampioene is.

Het podium van het EK veldrijden 2020 – foto: Cor Vos

Europees kampioenschap veldrijden 2020
Uitslag dames elite

1. flag-nl Ceylin Alvarado
2. flag-nl Annemarie Worst
3. flag-nl Lucinda Brand
4. flag-nl Denise Betsema
5. flag-fr Perrine Clauzel
6. flag-it Eva Lechner
7. flag-be Sanne Cant
8. flag-nl Yara Kastelijn
9. flag-be Alicia Franck
10. flag-be Ellen van Loy

Dit artikel delen:

16 Reacties

HoofdIsVrij 7 november 2020 om 14:49

Mooie strijd.

0
Dolfy 7 november 2020 om 14:50

Mooie strijd gezien ja. Kastelijn leek een sterk slot te gaan rijden maar viel plots weg, buitenbeeld dus of het nu val was of niet. Clauzel de verrassing wel, net niet mee met de top maar wel de beste van de rest.

0
A.M.M. Jonkers 7 november 2020 om 14:59

Prachtige wedstrijd, leek wel het Open Nederlands Kampioenschap……..

0
Arie den Blanken 7 november 2020 om 17:12

Net zo als bij de profs al meer dan twintig jaar het WK vaak een open Belgisch kampioenschap leek. Mede daardoor zijn er veel die wat minachtend doen over de sport veldrijden. Nu dat bi de vrouwen eender is het plots geweldig.

0
Lalsacien 7 november 2020 om 18:56

@Arie de mening van Jonkers is blijkbaar niet anders dan de jouwe.

0
Arie den Blanken 8 november 2020 om 09:58

De opmerking van Jonkers onderschrijf ik.
Ik stoor me wel aan dat vrij algemeen chauvinistische gejuich over de overheersing van het damesveldrijden. Vooral als je je herinnert hoe buiten België het WK in Koksijde 2012 waar de eerste 7 plaatsen door de Belgische profs werden ingenomen werden gebagatelliseerd.

0
Apemantus 7 november 2020 om 15:03

Heerlijke cross gezien. Wat een strijd in de laatste ronde en wat een vechter is Annemarie Worst. Groot respect voor de dames.

0
Xander Hensing 7 november 2020 om 15:15

#Redactie Is Yara Belgische geworden? Zie vlaggetje.

0
Peter Lippens 7 november 2020 om 15:30

Mooie strijd gezien, de dames hebben er een knap kijkstuk van gemaakt, was elke cross maar zo boeiend en spannend.

0
Murcia 7 november 2020 om 17:50

Ceylin steekt er technisch boven uit en ook haar loopstukken zijn beter dan de rest, maar Worst is een vechter die niet bij voorbaat opgeeft. Lucinda kan heel hard fietsen maar blijft technisch zwak. Al met al een mooie race met een verdiende winnares.

0
Robbiebier 7 november 2020 om 19:03

Jup,net als yara ziet er op de technische stukken altijd een beetje stuntelig uit.

0
Arie den Blanken 7 november 2020 om 19:56

Mooie koers omdat niet na een kwartwedstrijd de winnaar al nagenoeg vast stond. Maar dat vrouwen veldrijden is enorm stuntelig t.o.v. de profs. Dit blijkt ook in de tijden.
In bijna alle meetbare sporttakken is het niveau verschil in de top tussen mannen en vrouwen ongeveer 10%. Bij het veldrijden heb ik vaak als de conditie van de omlopen nagenoeg gelijk waren de tijden aan de finish vergeleken met de mannen profs. Na het aantal ronden dat de vrouwen de finish hadden en de mannen dus nog een eind verder moesten was dat tijdsverschil altijd 15 tot 20% hoger.

0
Apemantus 8 november 2020 om 00:52

Arie de dames vliegen over het parcours, jij gaat ze niet kunnen bijbenen held.

Ik heb vaak bij de dames, dat als ik ze zie vallen bij mezelf denk blijf nou toch op de been, helemaal niet nodig dat je daar valt. En dan kijk je daarna de cross bij de heren en dan gaan die precies op dezelfde passages onderuit. Dan merk ik bij mezelf dat ik de neiging heb om de vrouwen sneller te veroordelen dan de mannen, wat dus geheel ongegrond en onrechtvaardig is.

0
Arie den Blanken 8 november 2020 om 09:48

Inderdaad ga ik ze niet (meer) bijbenen. Daar heb ik ook niet over. Lees mijn argument goed. Ik heb het over het veel grotere prestatieve niveau tussen de vrouwen en mannen in het veldrijden dan in andere sporttakken.. Dat ze soms op dezelfde plekken op een parkoers problemen hebben doet daar niet toe.

0
Apemantus 8 november 2020 om 11:03

En waar baseer jij dat op? Hoe heb je dat gemeten? Welke criteria heb jij daarbij gehanteerd?

Ga wieberen met je duimzuigerij en natte vingerwerk.

0
Arie den Blanken 8 november 2020 om 13:11

Dat heb ik inderdaad gemeten. Kijk maar eens naar de WR in de atletiek(met uitzondering van de werpnummers want daar zijn de gewichten van de te werpen dingen niet gelijk en bij de horden zijn die bij de vrouwen lager) , schaatsen , roeien , zwemmen. Overal is het verschil ongeveer 10%. Zoals ik al eerde aangaf heb ik dat op parkoersen waarbij de omstandigheden gelijk waren vaak gemeten. Dus niets uit de duim gezogen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone