Alpecin-Deceuninck scoort al twee jaar in elke grote ronde, alleen UAE doet beter
© Cor Vos
Nico Dick zondag 28 augustus 2022 om 08:00

Alpecin-Deceuninck scoort al twee jaar in elke grote ronde, alleen UAE doet beter

Alpecin-Deceuninck treedt pas volgend jaar toe tot de WorldTour en niemand die twijfelt dat het team daar ook klaar voor is. Dat bewijzen ook de cijfers. De ploeg van de broers Roodhooft is aan haar zesde opeenvolgende grote ronde toe en daarin boekte het maar liefst twaalf ritzeges, waarvan minstens één in elke GT.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Tim Merlier opende vorig jaar de rekening voor Alpecin-Fenix met winst in de tweede etappe van de Ronde van Italië. In de Tour de France deed de huidige Belgische kampioen dat kunstje over in de derde rit, daags nadat Mathieu van der Poel al voor winst zorgde op de Mûr de Bretagne.

In diezelfde Tour bleef Jasper Philipsen op ereplaatsen steken, maar in de Vuelta a España zette de Limburger dat dan weer recht met twee ritzeges. Zo verzamelde Alpecin-Fenix vijf etappes in de eerste drie grote rondes waaraan het deelnam.

Bevestigen is voor niemand evident, toch werd dat rijtje dit jaar gewoon voortgezet. Na winst van Mathieu van der Poel in de eerst rit in lijn van de Giro (in Hongarije), scoorden ook nog vrijbuiters Stefano Oldani en Dries De Bondt in Italië. Jasper Philipsen haalde dan weer zijn gram in de Tour de France. Hij won er twee massasprints en ving daarmee netjes de mindere periode van Mathieu van der Poel op.

Jasper Philipsen zorgde voor vier van de twaalf ritzeges – foto: Cor Vos © 2022

En ook in de Ronde van Spanje loopt het opnieuw op wieltjes. Tim Merlier slaagde er niet in te winnen in Utrecht of Breda, maar de voorbije dagen zette Zwift-fenomeen Jay Vine de ploeg in de kijker met twee ritzeges in drie dagen tijd. Zo telt Alpecin-Deceuninck (Deceuninck volgde op 1 juli Fenix op als tweede naamsponsor) reeds een dozijn zeges in zes grote rondes.

Tien op een rij voor Team UAE
Dat een ProTeam dit verwezenlijkt, is sowieso uniek. Maar er zijn de voorbije jaren ook weinig WorldTeams die zo goed scoorden wat ritzeges in grote rondes betreft. Jumbo-Visma staat dit jaar al op tien stuks, waarvan twee in de Giro, zes in de Tour en twee in de Vuelta. Vorig jaar totaliseerde het Nederlandse team ook acht ritzeges in grote rondes, maar slaagde het er niet in te scoren in de Giro.

Ineos Grenadiers bijvoorbeeld won dit jaar nog maar één GT-etappe, namelijk met Tom Pidcock in de Tour. In 2021 liet het vier ritzeges in de Giro optekenen. Ook Quick-Step-Alpha Vinyl scoort hoog, maar slaagde er in de Giro van vorig jaar dan weer niet in ritwinst te boeken. Ook in de Vuelta van dit jaar wist het – na acht etappes – nog niet te winnen.

Alleen UAE doet in dit lijstje nog beter dan Alpecin-Deceuninck. Het topteam uit de Emiraten won sinds de Vuelta 2019 in elke ronde waarin het van start ging. Marc Soler zorgde er deze week voor dat UAE nu tien rondes op rij met minstens één ritzege naar huis mag. Tadej Pogacar startte het reeksje in de Vuelta 2019.

De teams met langste ‘streak’ tot op heden:
1. UAE Team Emirates – zege(s) in 10 grote rondes op rij
2. Alpecin-Deceuninck6
3. Jumbo-Visma5
4. Quick-Step-Alpha Vinyl4  (zonder Vuelta ’22)
5. Team BikeExchange & Trek-Segafredo2 (zonder Vuelta ’22)

 
10 Reacties
Sorteer op:
Die tien van UAE moeten natuurlijk wel gedeeld worden door het aantal plakbidons dat Majka vorig jaar nodig had voor zijn ritzege in de Vuelta. Voor een procontinentaal ploegje als Alpecin is dit natuurlijk gewoon hartstikke goed.
  28 augustus 2022
  Daar komt bij dat Alpecin in alle grote rondes waar ze sinds hun bestaan aan hebben meegedaan ritten hebben gewonnen.
28 augustus 2022
Ja dit is gewoon chapeau voor Aplacin (en UAE). Goh ik had echt Quickstep hierbij verwacht maar die giro van vorig haar verpest het voor Lefevre en co.
28 augustus 2022
Dat doet Alpecin ontzettend knap. Wel moet daarbij aangetekend worden dat ze nooit voor een klassement rijden. Dat gaat vaak weer ten koste van ritzeges.
  28 augustus 2022
  Klopt, maar aan de andere kant: de meeste teams rijden niet voor een klassement.
  28 augustus 2022
  Ik denk dat er vaak wel 12 a 13 teams zijn met een renner met klassement ambities, in de tour nog wel meer. Daar zijn vaak wel rond de 3 bij met weinig ondersteuning wellicht, dus dan kun je zeggen dat niet het hele team erop gericht is. Er zijn echter weinig teams die het klassement vooraf naast zich neer leggen. Zelfs cofidis had bijvoorbeeld jarenlang een Navarro die dan heel soms top 10 haalde, of quickstep vroeger met seeldraaiers of Kevin de weerdt. Of maxim Montfort renners die dan 15de worden maar wel klassement rijden. Die vergeet je, maar ze gaan niet mee voor ritzeges en blijven wel aanklampen
28 augustus 2022
De Gebr. Roodhooft verdienen een compliment voor de wijze waarop zij dit team hebben gemaakt tot wat het nu is. Volgend seizoen World Team!
28 augustus 2022
Wel natuurlijk alleen aanvallen of sprinten. Eigenlijk zoals QS dat altijd doet. Nooit voor een klassement rijden en alleen voor ritten gaan.
28 augustus 2022
Zeer knap, zeker omdat ze maar een matig team hebben buiten de toprenners. Dus zeer knap dat die toprenners altijd leveren.
  28 augustus 2022
  Een matig team? Pro Team dat op de 7e plaats in de UCI-ranking staat........

Reacties zijn gesloten.