‘Allez opi-omi!’-vrouw kent op 9 december definitieve straf

donderdag 14 oktober 2021 om 17:55
‘Allez opi-omi!’-vrouw kent op 9 december definitieve straf

foto: screenshot

Donderdag verscheen de vrouw voor de rechter die afgelopen zomer tijdens de Tour de France zorgde voor een massale valpartij. De zaak kwam voor in Brest en de rechtbank besloot de zaak in beraad te nemen. Het openbaar ministerie eist een “waarschuwingsstraf” van vier maanden cel voorwaardelijk. De uitspraak volgt op donderdag 9 december.

De vrouw stond tijdens de openingsetappe van de Tour met haar rug naar de renners toe en had een bord vast met daarop de tekst ‘Allez opi-omi!’. Tour-organisatie ASO en rennersvakbond CPA deden nog dezelfde dag aangifte en vier dagen later werd de vrouw opgepakt. De ASO diende uiteindelijk geen aanklacht tegen de vrouw in, maar de CPA besloot wel juridische stappen te ondernemen.

“We zijn ervan overtuigd dat ze het niet met opzet heeft gedaan”, liet Gianni Bugno – voorzitter van de rennersvakbond – eerder weten. “Maar met haar onvoorzichtige gedrag heeft ze de gezondheid van veel renners in gevaar gebracht.” De CPA eist geen geld van de vrouw, maar wil aandacht vragen voor de problematiek rondom gevaarlijke toeschouwers.

Symbolisch bedrag 
Het openbaar ministerie kwam vandaag tijdens de zitting in Brest met de volgende eis: een “waarschuwingsstraf” van vier maanden cel voorwaardelijk. De advocaten van de civiele partijen vroegen daarnaast een symbolische euro om de geleden schade. De vrouw wordt vervolgd voor “het in gevaar brengen van anderen” en “het toebrengen van onopzettelijke verwondingen die een arbeidsongeschiktheid van maximum 3 maanden tot gevolg hebben gehad”.

Het is nog even wachten op een uitspraak in de zaak. De rechtbank van Brest neemt de zaak in beraad tot 9 december. De beklaagde was overigens niet aanwezig bij de zaak.

Dit artikel delen:

12 Reacties

xistnc 14 oktober 2021 om 18:03

De vrouw had gevraagd of de zaak achter gesloten deuren behandeld kon worden, wat werd afgewezen. Het had een hoop gescheeld als ze het kartonnen bord achter gesloten deuren aan Opi en Omi had laten zien.

FDJ 14 oktober 2021 om 18:04

Heerlijk die symboolpolitiek. Ik had liever een echte straf gezien om een signaal af te geven. De hele houding waarmee dat mens daar staat, staat mij al niet aan. Alles om aandacht. Had ook zo achter Gretha aan kunnen huppelen voor de aandacht.

zacht 14 oktober 2021 om 18:26

Ik neem aan dat er ook een strafblad aanhangt, dat blijft toch wel even hangen.

Franco Ballerini 14 oktober 2021 om 18:37

Tja, wat aandacht trekken betreft. Zeker een derde van de toeschouwers kijkt niet naar de koers maar is druk bezig een selfie te maken met het aanstormende peloton als achtergrond. Of vechten om de bidon die toevallig in hun richting wordt geworpen en zien verder niets meer van datgene waarvoor ze zijn gekomen. Zeker een ervaren renner als Martin had alerter moeten zijn op stukken waar veel publiek staat. Dan was hij dwars door het kartonnen (!!!) bordje van dit mens heen gereden.

jan jansen 14 oktober 2021 om 19:30

Mevrouw heeft daar niets te zoeken met haar kartonnen bordje.
Het wordt tijd dat toeschouwers wat meer respect voor de renners krijgen.
Daarom is deze straf een lachertje.

Reiger 14 oktober 2021 om 19:41

Compleet eens met Jan Jansen. Het moet maar eens afgelopen zijn met mensen die alleen voor eigen eer en glorie langs de kant staan. Met hun carnavalspakken, vlaggen die ze net op tijd wegtrekken voor iemands wiel en hun dronken reten. K*tvolk zonder respect voor de renners. En daar begint alles mee.

Franco Ballerini 14 oktober 2021 om 19:41

Wat had jij in gedachten, jan? De brandstapel, vierendelen, of toch liever ouderwets op zijn Frans de guillotine?

Reiger 14 oktober 2021 om 19:51

Allemaal goed Franco. En daarvoor dat bord laten opeten!

jan jansen 14 oktober 2021 om 19:32

De roem van mw met haar lach langs de kant van de weg heeft wel erg kort geduurd. Korter kan bijna niet.

Polleke 14 oktober 2021 om 19:36

Qua opgemerkt worden scoort ze anders serieus hoog…

Pietspeed 14 oktober 2021 om 19:56

Dit is niet uit te bannen, te voorkomen met geen enkele straf. Zul je altijd blijven houden. De doodstraf helpt ook niet. Precedentwerking zal een straf ook niet hebben.
Komende zomer staan in bocht weet ik hoeveel weer van de alp d'huez van die aan een delerium grenzende stomdronken oranje tokkies. Gelukkig gaat het daar bergop en zijn er bochten die de snelheid er nog meer uithalen…

notriple 14 oktober 2021 om 21:28

Als passende straf het hele parcours aan laten vegen.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone