Alexander Kristoff spurt naar ritwinst in Deutschland Tour

vrijdag 30 augustus 2019 om 16:26
Alexander Kristoff spurt naar ritwinst in Deutschland Tour

foto: Cor Vos

Alexander Kristoff heeft de tweede etappe van de Deutschland Tour op zijn naam geschreven. In Göttingen klopte hij Sonny Colbrelli in de sprint met een flink uitgedund peloton. Yves Lampaert eindigde op de derde plaats. Kristoff neemt tevens de leiderstrui over van Pascal Ackermann.

Vandaag kreeg het peloton de langste rit van deze Deutschland Tour voor de wielen geschoven. In de eerste kilometers regende het meteen aanvallen, waarbij in eerste instantie 25 renners vooruit reden. Na twintig kilometer klonterde alles evenwel weer samen. In de tussentijd was drievoudig etappewinnaar in de Tour de France Caleb Ewan al achterop geraakt. De Australiër was niet fit en zou de etappe niet uitrijden.

Na 25 kilometer reed nog eens een omvangrijke groep weg met een interessante samenstelling. In deze vlucht waren onder meer winnaar van de openingsrit Pascal Ackermann, Julian Alaphilippe, Emanuel Buchmann, Simon Geschke, Vincenzo Nibali en Jasper Stuyven betrokken. Katusha-Alpecin en Dimension Data probeerden uit alle macht het gat te dichten, maar zij konden niet voorkomen dat de sterke groep vijftig seconden wegreed.

Evenepoel ontbindt zijn duivels
Toch zou de groep niet wegblijven en na tachtig kilometer was het peloton weer compleet. Enige tijd later ontbond Europees kampioen tijdrijden Remco Evenepoel dan zijn duivels. Hoewel er nog 106 kilometer te rijden was tot aan de finish in Göttingen, sloeg de jonge Belg een gaatje dat hij steeds verder uitdiepte. Julien Bernard, Diego Ulissi en Riccardo Zoidl probeerden nog over te steken, maar de vogel was gevlogen.

foto: Cor Vos

In zijn eentje reed Evenepoel vervolgens drie minuten voorsprong bij elkaar. Het peloton zag het gevaar, want de neoprof heeft ook bijvoorbeeld in de Clásica San Sebastián laten zien dat hij niet vies is van een solo. Zelfs oud-Tourwinnaars Geraint Thomas en Vincenzo Nibali bemoeiden zich met de achtervolging, die maar mondjesmaat tot stand kwam. Hoewel Evenepoel aanvankelijk zelfs wat uitliep, begon het tijdsverschil dan toch terug te lopen in de laatste veertig kilometer.

Liefst 97 kilometer voerde Evenepoel deze tweede etappe aan, totdat een uitgedund peloton hem weer opslokte. Terwijl de Belg werd ingerekend, zetten Marc Hirschi en Alexey Lutsenko juist aan en pakten meteen een kleine voorsprong. Maar ook zij zouden niet wegblijven. Uiteindelijk zou de afgeslankte groep sprinten om de winst. Sonny Colbrelli zette de sprint in, maar Alexander Kristoff wachtte geduldig zijn kans af om vervolgens naar de zege te snellen.

Dit artikel delen:

31 Reacties

lander luypaert 30 augustus 2019 om 16:30

Hij kan de ronde nog winnen ook. Het is niet zo een zware wedstrijd.

ChefSpijker 30 augustus 2019 om 16:36

Die wordt er morgen gewoon afgereden door de sterkste mannen. Hirschi, Lutsenko, Sivakov, Nibali gaan ’t oa uitmaken.

lander luypaert 30 augustus 2019 om 16:40

Dan hebben ze gewoon Ulissi.

ChefSpijker 30 augustus 2019 om 17:26

Ja die kan er ook prima bij. Maar zeker geen Kristoff.

Random wielerliefhebber. 30 augustus 2019 om 17:48

Sivakov is al op achterstand gereden. Ben Swift is de gevaarlijke man voor het klassement uit kamp Ineos

Hollow Knight 30 augustus 2019 om 17:56

Ik snap niet waarom Ineos de hele dag op kop zat te sleuren om Evenepoel terug te halen. Wat een faal van hun.

ChefSpijker 30 augustus 2019 om 19:37

Ah ik zie het inderdaad. Sivakov reed nochtans sterk in de finale toen een Lutsenko aan het gas geven was. Misschien pech gehad?

josemanuelfuente 30 augustus 2019 om 16:47

Zie net Kittel in zijn nieuwe baan, ‘ZDF-experte’

Baik-Baik 30 augustus 2019 om 17:21

Als die Hirschi nog een iets grotere motor krijgt gaat die echt veel winnen.

Ivanoviclover 30 augustus 2019 om 19:09

Heeft hij goede contacten bij de Japanners? Of eerder bij de Italianen?

Hollow Knight 30 augustus 2019 om 17:45

Ietwat dom gereden van Evenepoel, maar ik geloofde er toch wel even in. Echt een verrijking voor het wielrennen hoe aanvallend hij rijdt.

Hij zal wellicht tegen morgen nog niet voldoende hersteld zijn, maar deze prestatie kan tellen qua training.

Was alleszins een hele leuke etappe om te zien. Zo zie je maar, de renners maken de wedstrijd, niet het parcours. De Vuelta rit vandaag was veel zwaarder, maar ontzettend saai.

Mooi afgewerkt van Kristoff, toch een overwinning om trots op te zijn, hij heeft het niet cadeau gekregen met hoe hard ze gereden hebben.

Martino87 30 augustus 2019 om 17:55

Echt een verrijking, iemand die uren voor het einde aanvalt en de rest dan op minuten rijdt.

Hollow Knight 30 augustus 2019 om 17:59

@martino

Ik snap je sarcastische toon niet. Heb je vandaag überhaupt gekeken? De enige reden dat het peloton verbrokkelde was omdat ze hard reden achter Evenepoel.

Zonder de actie van Evenepoel wint Ackermann gewoon.

Martino87 30 augustus 2019 om 18:29

Omdat ik denk dat het met zijn dominantie niet de leukste wielerjaren gaan worden. Hij doet het altijd op dezelfde manier: heel hard op kop blijven rijden, zodat iedereen lost, om vervolgens solo alleen maar verder weg te rijden.

Hollow Knight 30 augustus 2019 om 18:43

@martino

Er rijden genoeg getalenteerde renners rond hoor. Die Pogacar kan ook een stukje hardrijden bijvoorbeeld. Bernal is ook nog maar 22 jaar.

Gebruikersnaam 30 augustus 2019 om 19:30

@Martino87

Er is een veldrijder die 95% van de crossen op die manier wint en daar worden menige wielerflits-broekjes toch nat van. Dit omdat iedereen gewoon zo ontzettend veel bewondering heeft voor deze dominantie. Zijn critici, die klagen over saaiheid, zijn dan geen echte fans omdat echte fans kunnen genieten van de superieure klasse van een toptalent. Hij gaat zo snel door de bochten dat de concurrenten zijn wiel niet kunnen houden, klinkt dat bekend?

Tenzij wielerflits vol hypocrieten zit, zal de eventuele volledige ontbolstering van Evenepoel hier dus enkel maar toegejuicht worden.

Klaas Foppen 30 augustus 2019 om 19:36

vond de vuelta rit anders heel mooi, absoluut niet saai

Hollow Knight 30 augustus 2019 om 19:46

@Klaas

Dat is jouw goed recht, smaken verschillen nu eenmaal. :)

Ik ben persoonlijk totaal geen fan van die murito klimmen omdat er altijd afwachtend op gekoerst wordt en de winnaar altijd enorm voorspelbaar is. Ik vind het heel jammer dat de Vuelta zo eenzijdig is qua parcours. Geef mij maar heuvelritten die niet eindigen bergop. Of klimetappes met meerdere cols en dan eindigen met een afdaling (à la Lombardia).

Pietspeed 30 augustus 2019 om 23:31

Hollow knight staat dat voor leeg hoofd of, als je beweert dat de Vuelta rit met winst Valverde ontzettend saai was? Heb je zeker de Vuelta rit gemist. Martino87 miszegt helemaal niets. Gewoon zoals het kennelijk was conform het wedstrijdverloop, en zoals jij het mi. ook zag. Daar is dus helemaal niets sarcastisch aan.

Hollow Knight 31 augustus 2019 om 00:35

@Piet

Wow, kan niemand op dit forum hier een discussie voeren zonder persoonlijke beledigingen?

Wat was er zo spannend aan die Vuelta rit? Het peloton reed gezamenlijk naar de slotklim en ook daar was er geen actie tot de laatste 200 meter.

Fijn voor jou als je dat leuk vindt, maar ik zie liever een ander wedstrijdverloop. De tweede etappe van de Vuelta dit jaar was de enigste spannende etappe tot dusver (voor mij).

Melkzuur 30 augustus 2019 om 18:09

Evenepoel zal vandaag in ieder geval iets hebben geleerd. Alleen jammer dat hij nu morgen niet voluit kan gaan (wegens niet voldoende hersteld) tijdens de rit die hem het beste moet liggen.
Maar zoals Hollow Knight zei, hij heeft er op zijn eentje voor gezorgd dat er toch iets te beleven viel, en dat Ackermann niet opnieuw heeft gewonnen.

Ivanoviclover 30 augustus 2019 om 19:13

Het is toch simpel, Remco gaat niet heel veel solo’s meer afwerken, hoor. Zijn naam en faam is gemaakt, zo makkelijk laten ze hem niet meer rijden. Als het peloton voldoende gestoffeerd is halen ze hem wel terug. Als binnen een tiental jaar blijkt dat hij de solo kampioen is geworden, dan mag ik daar in het lang en in het breed op afgerekend worden.

Hollow Knight 30 augustus 2019 om 19:50

Wat een onzin. Cancellara hebben ze ook elke keer laten rijden zeker.

Hij ging vandaag gewoon van veel te ver (zonder hulp) op een parcours dat niet zwaar genoeg was. Bahrain-Merida, Astana, Bora-Hansgrohe, Ineos en UAE reden allemaal achter hem aan en hij hield het desondanks enorm lang vol.

moa 30 augustus 2019 om 20:38

Onzin. Heb je gezien wie vol achter hem reden? Tip: ze wonnen alle 2 al es de TDF. Of is dat niet gestoffeerd genoeg. Als je zijn wiel niet kan houden dan doet het er niet toe met hoeveel je bent.

Samlambeej 30 augustus 2019 om 22:23

hahaha inderdaad "Cancellara en Boonen lieten ze ook rijden."

@Ivanoviclover
Tip: check nog eens San Sébastian, toen hij uit het peloton wegsprong wouden 4 of 5 man mee met hem. Ze werden klinklaar uit het wiel gereden.

Ivanoviclover 30 augustus 2019 om 22:44

In San Sebastián was zijn naam en faam nog niet gemaakt en zat je met een mix van frisse en uitgebluste renners.

En inderdaad, ik heb gezien wie er allemaal achter hem heeft gereden, dat is net mijn punt. In een minder goed gestoffeerde wedstrijd zal het nog lukken. Maar ik ben een fan van hem, laat dat duidelijk zijn. Maar het gaat hem in de toekomst meer niet dan wel lukken. Vrees ik. Maar ik hoop dat mijn vrees ongegrond zal blijken in de long run.

Japsie 30 augustus 2019 om 19:36

Renner waar je op kan bouwen die Kristoff. Doorgaans wat ondergewaardeerd.

Poeksel 30 augustus 2019 om 23:27

Evenepoel is een keurige jongen. Geeft gewoon netjes voorrang aan een fietser van rechts.

https://twitter.com/schwalbekoenig/status/1167435713115295745

Pietspeed 30 augustus 2019 om 23:36

@ hollow knight, ok excuus. Martino87 bedoelt het kennelijk wel sarcastisch, of cynisch. Evenepoel is een fenomeen met een bijzonder aantrekkelijk koersinstelling!

theking 31 augustus 2019 om 09:24

Evenepoel is echt bijzonder sterk. Het is bovendien een renner die weinig in een peloton gereden heeft. Reed er bij jeugd ook altijd vroeg van weg en is daardoor een zeer goed tijdrijder.
Ik moet echter nog maar zien of het een renner voor de klassementen in de grote rondes wordt. Tot nu toe zie ik hem meer als een zeer jonge uitgave van de Gendt.

fietsvriend 31 augustus 2019 om 09:59

Ergens was ik toch opgelucht dat Evenepoel niet won, stel je voor Paar kleppers achter je aan en dan toch solo aankomen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.