Solozege Alex Aranburu in tweede etappe Ronde van het Baskenland

dinsdag 6 april 2021 om 17:27
Solozege Alex Aranburu in tweede etappe Ronde van het Baskenland

foto: Cor Vos

Alex Aranburu heeft de tweede etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. Na bijna 155 kilometer was de Bask van Astana-Premier Tech als eerste aan de finish in Sestao. Aranburu kwam solo over de finish, nadat hij in de afdaling van de slotklim ontsnapt was uit een elitegroep. Hij tekende daarmee voor de eerste seizoenszege van Astana-Premier Tech.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Tusveld en Hermans in de kopgroep
Martijn Tusveld, Kevin Vermaerke (beiden Team DSM), Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert), Ben Gastauer (AG2R Citroën), Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi), Óscar Cabedo (Burgos-BH) en Jon Irisarri (Caja Rural-Seguros RGA) waren de vroege vluchters van de dag. Zij pakten in korte tijd vier minuten voorsprong. Jumbo-Visma en Movistar controleerden in het peloton en hielden dat verschil vast.

Quinten Hermans in de kopgroep – foto: Cor Vos

Naarmate La Asturiana (7,4 km aan 6,5%) van tweede categorie naderde, liep de voorsprong steeds verder terug. De zeven begonnen met een voorgift van een halve minuut aan de klim, met de voet op 20 kilometer van de meet. Even daarvoor was er een schrikmoment voor Wilco Kelderman, die ten val kwam maar met wat schaafwonden aan de hand verder kon. Ook Guillaume Martin kende pech; hij moest van fiets wisselen.

Gaudu en Pogačar openen de aanval
Op La Asturiana was het Cabedo van Burgos-BH die direct ten aanval trok in de kopgroep, maar dat was tegen beter weten in. In het peloton bepaalde Movistar het tempo, maar de eerste serieuze versnelling was van David Gaudu en Tadej Pogačar. Ook Richard Carapaz probeerde mee te schuiven, maar hij viel in een steile bocht. Daardoor sloegen Gaudu en Pogačar een gat op het steilste deel van de beklimming. De favorietengroep, inclusief klassementsleider Primož Roglič, hield ze echter in het vizier en sloot drie kilometer onder de top terug aan.

Roglič in het peloton – foto: Cor Vos

Aranburu kiest het goede moment
Ook een tweede uitvalspoging van Pogačar had geen resultaat, waarna Maximilian Schachmann wegreed. Reden voor Roglič, Brandon McNulty en Sergio Higuita om mee te springen op het bochtige deel van de klim. De vier sloegen een gat van tien seconden, maar gaven die voorsprong in de linke afdaling weg. Uit de grote elitegroep sprong vervolgens Alex Aranburu weg. De Bask van Astana-Premier Tech probeerde daarmee het overtal van zijn ploeg uit te spelen in de finale.

Aranburu reed meer dan een halve minuut weg en werd uitstekend geholpen door zijn ploeggenoten, die in de achtervolging voor het nodige stoorwerk zorgden. Omdat de heuvelsprinter in de openingstijdrit op 30 seconden was geëindigd van Roglič, lonkte ook de leiderstrui voor Aranburu. BORA-hansgrohe, EF Education-Nippo en BikeExchange probeerden nog wat van de voorsprong af te snoepen voor de laatste steile slotkilometer.

Een-tweetje Astana-Premier Tech, Roglič blijft leider
In de straten van Sestao hield Aranburu knap stand op het slotklimmetje. Het favorietengroepje volgde op 15 seconden en werd aangevoerd door Omar Fraile, die voor een een-tweetje zorgde voor Astana-Premier Tech. Tadej Pogačar kwam als derde over de streep.

Primož Roglič eindigde in datzelfde als zesde en wist daarmee zijn leiderstrui te behouden. Aranburu is de nieuwe nummer twee in het klassement, op vijf seconden achterstand. Daarna volgen McNulty, Pogacar en Yates nog binnen een halve minuut van Roglič.

Aranburu schreeuwt het uit – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

62 Reacties

Xevar 6 april 2021 om 17:31

Prachtig ploegenspel van Astana en mooie overwinning van Aranburu.

Maar ik vind het toch wel pijnlijk voor Jumbo dat zelfs met z'n selectie vol klimmers Roglic alles zelf moest doen bergop. Het waren nota bene Pfingsten en Hofstede die als enige echt veel werk voor hem hebben kunnen doen gedurende de etappe. Foss, Oomen en Tolhoek hebben bijna geen meter op kop gereden en gingen er ook meteen af op de enige serieuze klim van de dag (volgens mij was Tolhoek zelfs als eerder gelost maar dat weet ik niet zeker). Vingegaard reed ook constant zijn eigen race en zat nooit echt in de buurt van Roglic.

0
madeinstars 6 april 2021 om 18:05

Ah kijk. Het zeiken over Jumbo gaat na de Vlaamse klassiekers gewoon vrolijk verder.

0
harryjohan71 6 april 2021 om 18:24

Kan het niet zijn dat Roglic Hofstede voor zich wil hebben en 1 renner achter hem? Ik vind het namelijk niet verkeerd om niet alle renners op een hoopje bij elkaar te hebben.

0
Lalsacien 6 april 2021 om 18:59

Wellicht nemen ze een voorbeeld aan het wisselbeleid van voetbaltrainers om iedere dag iemand in de buurt van Roglic te hebben?

0
Jean Dumas 6 april 2021 om 17:33

Zo, die waren gemotiveerd bij Astana. En afdaling goed geoefend. Dan verdien je te winnen.

0
Krakowic 6 april 2021 om 17:44

Altijd interessant om te zien in hoeverre motivatie en voorbereiding het verschil kunnen maken. Leek hier inderdaad wel het geval te zijn.

0
Michelangelo 6 april 2021 om 17:51

Hij leek inderdaad prima de weg te kennen daar… sneed alle bochten keurig aan. Terwijl het op het oog toch een technische afdaling was met terugdraaiende bochten, blinde bochten, etc.

Mooi dat de nul bij Astana weg is in ieder geval. Overwinning was niet gestolen.

0
Sven.99 6 april 2021 om 17:33

Persoonlijk denk ik dat Roglic het nog heel erg lastig gaat krijgen. Als je kijkt naar de sterkte van Astana, UAE, Schachmann en anderen, dan wordt het bijna onmogelijk om het te controleren voor Jumbo. Zeker als ze zo rijden als vandaag. Hij kan niet op alles blijven reageren.

0
xistnc 6 april 2021 om 17:36

Hij hoeft ook niet op alles te reageren. Hoe lastiger het wordt, des te kleiner zal de voorste groep zijn. Als het echt nodig was geweest, had hij vandaag Vingegaard nog achter de hand gehad. Al is het natuurlijk mode om te doen alsof dat niet zo is, mede geholpen door het groene truitje.

0
Xevar 6 april 2021 om 17:38

Vingegaard had niks kunnen betekenen voor Roglic in de finale joh. Die zat echt op zijn tandvlees mee in die eerste groep en had nul overschot.

0
harryjohan71 6 april 2021 om 17:39

Roglic heeft niet veel hoeven te reageren. Als het echt had gemoeten had Vingegaard hem nog wel kunnen bijstaan. JV had het prima gevonden als Astana de trui had overgenomen. De ondersteuning was vandaag goed genoeg. Er komen nog meer dagen.

0
Sven.99 6 april 2021 om 17:40

Ik vond Vingegaard niet heel sterk ogen, bungelde vaak achteraan. Had meer verwacht van Foss en Oomen. Als je kijkt naar de samenstelling van de groep hadden die er imo nog bij moeten zitten of in ieder geval tot 1/2 km van de top Roglic kunnen bijstaan. Nu waren ze voor de eerste versnelling waarbij Carapaz viel al gelost.

0
Groetjesaandevoetjes 6 april 2021 om 18:16

Uiteindelijk is het toch prima zo? Vingegaard staat nog steeds heel kort in het klassement, waardoor ze nog steeds een extra troef hebben. Heb liever Vingegaard kort in het klassement dan dat hij het gaat naar Aranburu dicht rijdt.

0
Murcia 6 april 2021 om 17:35

Astana van de nul af. Mooie prestatie van Aranburu die het overtal van de ploeg perfect heeft uitgebuit. Ook nog plek 2 dus het kan niet mooier. Pogacar pakt toch wat boni secondes terug en Movistar heeft weer een etappe voor niets het zware werk gedaan.
TJV had Vingegaard op het tandvlees hier in de 1e groep, jammer dat Foss en Oomen niet mee konden. Primoz zelf leek mij goed maar nam geen risico’s toen hij met Schachmann, McNulty en Higuita weg was. Pogacar ook in goede doen en aanvallend en Carapaz de pechvogel van de dag.

0
Dikke vrouw 6 april 2021 om 17:39

Even zie wat de uci gaat doen met McNulty, duidelijk handen bovenop het stuur gelegd

0
Posterix 6 april 2021 om 17:39

Leuke race. Knap gereden van de Kazachen.

Wel bijzonder dat er zoveel volk langs de weg staat. Ik ben het met José de Cauwer eens: “Komt u naar de koers kijken? Dat is dan 1000 euro, veel plezier met de terugreis!”

0
graceland 6 april 2021 om 18:58

Inderdaad Posterix het aankomststadje stond stampvol met toeschouwers ondanks dat de burgemeester had opgeroepen niet te komen en de Amstel Gold Race moet het straks doen in een hermetisch afgesloten rondje terwijl in andere landen en koersen ook strenge maatregelen zijn wat betreft wat wel of niet mag maar die blijkbaar
veel toeschouwers aan hun laars lappen.

0
RidderSchwobin 6 april 2021 om 17:40

Klasse top 10 hoor.

Verder mooi dat Pogacar zo vroeg al durft aan te vallen. Rijdt toch een stuk aantrekkelijker dan Jumbo-Visma en INEOS.

0
harryjohan71 6 april 2021 om 17:42

Roglic was toch ook in de aanval.

0
Posterix 6 april 2021 om 17:43

Eens, alleen denk ik dat Ineos niet beter kon, mede door pech. Jumbo rijdt altijd zo conservatief met Roglic. Heel effectief, geen zak aan om naar te kijken. Ik ben benieuwd of Ineos woord gaat blijven houden met aanvallend koersen. Dat beviel goed zo de eerste maanden van 2021

0
tendam 6 april 2021 om 17:44

Haha, in UAE was de kritiek nog dat hij niet zelf aanviel :) Weet je waarom niet? Omdat hij toen de leiderstrui al droeg.

Roglic heeft toch echt ook in de aanval gereden vandaag.

0
Man met de hamer 6 april 2021 om 18:35

Lol. Vizier van de helm verstopt zeker, toetsenbordridder?

0
Wim Kruithof 6 april 2021 om 18:53

Ridder, wat een onzin. Roglic heeft vandaag aangevallen net als zijn geadoreerde landgenoot.

0
RidderSchwobin 6 april 2021 om 18:57

Oké, kom dan maar met een wedstrijd waarin Roglic al van vroeg op de klim aan ging.

0
Kelder is de Man 6 april 2021 om 19:23

Tsja.. Tís geen Aranburu. Als hij gaat, gaan ze echt niet wachten. Daarbij heeft hij wel lessen geleerd uit de Giro. Doseren gaat ‘m steeds beter af.

0
Peter Lippens 6 april 2021 om 19:38

mee eens, Poga is meer een man van de lange adem, Roglic van korte krachtige aanvallen maar dat maakt het allemaal zo boeiend. Denk wel dat Poga niet op zijn best is na die zware Tirreno en zijn lange aanvallen in de bergrit en vooral in die koude regenrit.

0
Jacco van Stierop 6 april 2021 om 17:40

Jofel nummertje van Astana, mooie zege voor Aranburu, leuke renner. Geen onaantrekkelijke finale door al die speldenprikken. Jammer voor Carapaz, maar wellicht voor hem aanleiding nog een keer ergens een klap op te geven de komende dagen.

0
Drossard Kudus 6 april 2021 om 21:45

Toffe renner idd. Heel vaak goed voor een ereprijs, dan is het mooi als zo iemand eindelijk weet te winnen, zeker in eigen regio

0
johnie 6 april 2021 om 17:41

Wat gaan ze doen met het feit dat McNulty zijn polsen op het stuur lagen? Gewoon negeren en deze belachelijke regel toepassen als ze zin hebben zodat er een willekeur ontstaat? https://twitter.com/Markushopper/status/1379450435803754497/photo/1

0
Dolfy 6 april 2021 om 17:47

Er kan in meerdaagse koersen eerst boetes, puntenaftrek en tijdstraf worden gegeven, in plaats van uitsluiting.

0
Murcia 6 april 2021 om 17:48

Gaan ze niets aan doen want de jury heeft het dan zogenaamd niet gezien denk ik.

0
Gilberto 6 april 2021 om 17:48

Gaan we nu na zowat elke koers dit soort snuiters krijge die hier kome zage hierover?

0
johnie 6 april 2021 om 17:51

ja elke keer

0
Dikke vrouw 6 april 2021 om 18:04

Als ze dit gedrag eruit willen moeten ze consequent zijn

0
tendam 6 april 2021 om 17:42

Mooi zo’n zege van een Bask in het Baskenland. Dat betekent veel voor zo’n gast.

Roglic vond het wel best, leek het. Hij had nog even overleg met Vingegaard, maar die hoefde niet op kop als andere ploegen al de achtervolging deden. Logisch ook.

0
Dolfy 6 april 2021 om 17:46

Movistar weer door de hoeven gezakt, alleen Valverde in de eerste groep, Mas op een minuut. Dit is toch een etappe waar ze voor de winst zouden moeten kunnen gaan. Dat probeerde ze ook wel natuurlijk.

0
Kelder is de Man 6 april 2021 om 17:55

Misschien moeten ze iets minder proberen, of anders. Zijn constant opgerookt als het er om gaat.

0
Dolfy 6 april 2021 om 17:58

Ja, je zou denken dat ze ondertussen wel eens iets wat op een andere manier proberen te doen.

0
platteprijs 6 april 2021 om 18:03

Was weer opvallend vandaag. Het moet wel dat Movistar veel minuten zendtijd wil. Een andere logische verklaring is er niet.

0
Wildebert 6 april 2021 om 19:21

Helaas niet gezien, toch een nadeeltje van werken, maar had graag dit staaltje van onnavolgbare Movie-tactiek aanschouwd. Zorgt meestal wel voor een levendige koers.

0
platteprijs 6 april 2021 om 17:55

Is de vroege vorm van Mollema gaan vliegen?

0
Kelder is de Man 6 april 2021 om 17:58

Vreemd. Hij komt in zo’n rit normaal niet op minuten binnen. Mss toch iets onder de leden mbt Trek Covid verhaal (?)

0
platteprijs 6 april 2021 om 18:00

@Kelder. Zal niet, andere bubbels.

0
Kelder is de Man 6 april 2021 om 18:01

Ja, heb je gelijk in. Weet niet goed hoe dat werkt met uitwisseling van ploegleiders, mechaniekers ed.

0
ChefSpijker 6 april 2021 om 18:09

Soms zijn renners ook gewoon ff minder in vorm. Kan ook. Bauke komt net van hoogtestage en de een verteert dat beter dan de ander. Zaterdag was ie ook al onzichtbaar in een C-veld. Ja hij eindigde top 10, maar daar was alles mee gezegd. Twee jaar geleden begon ie in Baskenland ook heel matig en kwam er in de loop van de week doorheen.

0
bartp25 6 april 2021 om 18:06

Vond het vreemd dat Roglic niet meteen reageerde of Pogacar. Drong ook niet aan in het sprintje. Alsnog prima door gekomen vandaag, vingegaard op dr afspraak, vooral foss gemist. Pogacar die wel probeerde maar niet echt weg kwam. Astana met het ploegenspel, om en om tot er 1 wegblijft, als ze aranburu hadden terug gehaald was de volgende gegaan.

0
harryjohan71 6 april 2021 om 18:16

Dit was geen etappe voor klassementsmannen om voor de winst te gaan. De afdaling was hiervoor te glad.

0
bartp25 7 april 2021 om 08:24

Dat je zegt dat het glad was kan ik volgen, maar Roglic drong niet aan in het sprintje terwijl er nog boni’s lagen, die laat hij normaal niet liggen. Ik vond deze etappe juist wel 1 voor de klassementsmannen, je hoeft maar naar de uitslag te kijken. Het is dat Astana met een overtal zit anders raakt niemand weg en sprinten ze voor de zege.

0
S. Morgenstern 6 april 2021 om 18:11

Van Wilder net als gisteren weer met een goede uitslag. Interessant om te volgen.

0
Kelder is de Man 6 april 2021 om 18:17

Vooral z’n naam is het al waard om in de gaten te houden. Klinkt als een biografische film als een markant persoon uit de 70’s of een bandnaam als Greta van Fleet.

0
Groetjesaandevoetjes 6 april 2021 om 18:18

Zeker. Was heel spijtig dat hij vorig jaar de Vuelta zo snel moest verlaten. Ben benieuwd welke stappen hij in 2021 maakt.

0
S. Morgenstern 6 april 2021 om 18:22

Doet het hier een stuk beter dan Leknessund, voor wie hij eerder dit jaar nog plaats moest maken in een selectie, door het wegvallen van de koers die hij anders zou rijden.

0
platteprijs 6 april 2021 om 18:42

@Morgenstern. Leknessund is gevallen vandaag.

0
zietemgaan 6 april 2021 om 22:00

ja, hij komyt erdoor, hij en Vansevenant: leuk!

0
Ketjap Manis 6 april 2021 om 18:16

Fuglsang laat zich nog niet echt zien dit seizoen. Aan het trainen voor de Ardennen of gaan de jaren tellen?

0
zietemgaan 6 april 2021 om 22:01

tja, hij is generatie Van Avermaet, Sagan en zo, het scherpste is er daar wel af, maar het zijn diesels die we heus nog wel gaan zien

0
harryjohan71 6 april 2021 om 18:31

We beginnen nu zelfs al over onvoldoende ondersteuning te praten als Roglic nog 1 renner in ondersteuning heeft in de laatste km.

0
platteprijs 6 april 2021 om 18:44

Ja dat is een trend, en het praten over onvoldoende ondersteuning zal ook een naam krijgen: nl. het ‘Wuyts-effect’.

0
Peter Lippens 6 april 2021 om 19:35

denk eerder het wielerflits effect

0
Verweggistan 6 april 2021 om 19:22

Zou Grondahl-Jansen het naar zijn zin hebben hier?

0
Poeksel 6 april 2021 om 19:28

Ja de ondersteuning van Chaves is zwaar onvoldoende ;)

0
Romāns Vainšteins 6 april 2021 om 19:26

De eerste solo over de meet schrijdende Astana man dit jaar, rijkelijk laat maar weer volkomen in stijl. Reken er maar op dat die wat in petto hebben voor de aankomende Ardennencampagne

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone