Alessandro De Marchi blijft Formolo voor in Tre Valli Varesine

dinsdag 5 oktober 2021 om 16:56
Alessandro De Marchi blijft Formolo voor in Tre Valli Varesine

foto: Cor Vos

Alessandro De Marchi heeft Tre Valli Varesine achter zijn naam gezet. In de finale troefde de renner van Israel Start-Up Nation zijn landgenoot Davide Formolo af. Tadej Pogačar, die al vroeg in deze wedstrijd mee de koers animeerde, kwam als derde over de streep.

In 1919 werd Pierino Bestetti, winnaar van twee etappes in de Giro d’Italia en in 1925 runner-up in Parijs-Roubaix, de eerste titelhouder in Tre Valli Varesine. Sindsdien ging de semi-klassieker maar drie keer niet door, waardoor vandaag de honderdste jubileumeditie werd verreden. Gestart werd in Busto Arsizio waarna de renners naar twee verschillende circuits door en rond Varese koersten, op een parcours dat veel leek op dat van het WK wielrennen van 2008. Het eerste circuit, met de beklimmingen van Montello en Casbeno, moest achtmaal worden afgelegd. Op het lange, tweede circuit, dat twee keer werd verreden, lagen ook de beklimmingen van Morosolo en Casciago.

Tim Wellens en Tadaj Pogačar roeren zich al vroeg
Even voor twaalf uur werd het startsein gegeven voor deze koers. De vroege vlucht kwam daarna in twee etappes tot stand: Matthew Holmes (Lotto Soudal) en Erik Fetter (EOLO-Kometa) reden weg en zij zagen wat later Robin Plamondon (Israel Start-Up Nation) en Giulio Masotto (Vini Zabù) aansluiten. De vier vluchters reden bijna vier minuten voorsprong bij elkaar. Al in aanloop naar het eerste circuit rond Varese begon de voorsprong terug te lopen en toen het verschil nog maar een minuut was, waagden Tim Wellens (Lotto Soudal) en Tour de France-winnaar Tadej Pogačar (UAE Emirates) de sprong naar voren. In de derde van de acht ronden sloot het duo aan.

Tadej Pogačar laat zich zien in de 100e Tre Valli Varesine – foto: Cor Vos

Vooraan vielen Plamondon en Masotto weg, waardoor Holmes, Wellens, Pogačar en Fetter overbleven. In de vierde ronde gingen vier renners op zoek naar de kopgroep: Rigoberto Urán (EF Education-Nippo), Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty-Gobert), Nelson Oliveira (Movistar) en Davide Formolo (UAE Emirates). Aan het eind van de ronde kwamen zij bij de vier aanvallers. Vervolgens losten ook Holmes en Fetter uit de kopgroep, waarmee alle vroege vluchters van het voorste plan waren verdwenen. Maar met Urán, Rota, Wellens, Oliveira en het UAE-koppel Pogačar en Formolo reed een groep ijzersterke renners vooruit.

Daarachter zorgden Astana-Premier Tech, AG2R Citroën, INEOS Grenadiers en Trek-Segafredo ervoor dat de voorsprong nooit groter dan een minuut werd. Zonder Wellens begon de kopgroep aan het lange, tweede circuit, dat tweemaal moest worden afgelegd. Al snel ontstond een nieuwe situatie, waarbij Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) en Andreas Kron (Lotto Soudal) bij Urán, Rota, Oliveira, Pogačar en Formolo kwamen. In het peloton probeerden onder anderen Guillaume Martin (Cofidis) en Pierre Latour (TotalEnergies) tevergeefs weg te rijden, terwijl Pogačar vervolgens lek reed en uit de kopgroep wegviel.

Urán laat zich terugzakken
Met nog een halve minuut voorsprong begonnen de overgebleven zeven aanvallers aan de laatste lange, zware omloop. Daarna liet Urán zich naar het peloton afzakken om zijn ploeggenoot Sergio Higuita te gaan helpen. In de laatste tien kilometer reden De Marchi en Formolo samen door, met daarachter een achtervolgende groep met o.a. Pogačar, Oliveira, Benoît Cosnefroy, Paret-Peintre, David Gaudu en Rota. Met nog twee kilometer te gaan bedroeg de voorsprong van De Marchi en Formolo bijna dertig seconden, waardoor het er steeds rooskleuriger ging uitzien voor dit leidende duo. Formolo probeerde bergop De Marchi te lossen, maar die wilde niet kraken.

Uiteindelijk bleek De Marchi de beste van de twee en werd de Italiaanse renner de winnaar van de honderdste jubileumeditie van Tre Valli Varesine. Achter De Marchi en Formolo bleef Pogačar in de strijd om de derde plaats Cosnefroy voor. De Marchi volgt op het palmares Primož Roglič op, die in 2019 de laatste winnaar was. Vorig jaar werd de Italiaanse eendagskoers vanwege corona met de Coppa Agostoni en de Coppa Bernocchi samengebracht tot één wedstrijd, de Grande Trittico Lombardo.

Waar de mannenwedstrijd voor de honderdste keer werd afgewerkt, stond voor het eerst ook een vrouwenkoers op het programma. Het was Arlenis Sierra (A.R. Monex) die haar mede-aanvalsters Mavi García en Rachel Neylan voorbleef in Varese.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Turtlehead 5 oktober 2021 om 17:03

Helaas moeten missen. Wel leuk om de naam van Wellens weer eens te lezen :)
DeMarchi toch nog eens aan het feest, da’s lang geleden…

0
Mwielerfan 5 oktober 2021 om 19:03

Heb hem rond het wk een hoop gelezen zelf

0
tvm 5 oktober 2021 om 19:47

Dit voorjaar nog in het roze gereden.

0
Murcia 5 oktober 2021 om 17:10

De Marchi die nog niet zo heel lang geleden in de kreukels lag nu aan de champagne. Het is hem gegund als rasaanvaller. UAE een goede koers gereden maar het wegvallen eerder uit de kopgroep van Poga met een lekke band was wat ongelukkig en Formolo kan het net niet afmaken maar van Davide mag je altijd in slecht weer een goede koers verwachten. Ook hier weer een levendige koers door de vroege aanval van Pogacar en Uran met een aantal anderen.

0
Jacco van Stierop 5 oktober 2021 om 17:14

Mooie afvalkoers, spannend tot de laatste meters. De Marchi en Formolo zeer aan elkaar gewaagd en maakten er mooi gevecht van. Met het hondenweer kwam het mijnwerkersgezicht van De Marchi weer prachtig tot zijn recht.

0
Poeksel 5 oktober 2021 om 17:26

Ruim de helft van het veld DNF, zware koers blijkbaar (of men snakt naar het einde van het seizoen).

0
LucasR 5 oktober 2021 om 17:28

Hondenweer ook.

0
Magician 5 oktober 2021 om 17:34

Bij die extra kilometers heb je nu vrij weinig baat meer en in tegenstelling tot een Parijs-Roubaix onder zulke omstandigheden ook niet een koers die bij veel renners hoog zal staan op het lijstje om nog eens uit te rijden.

0
xistnc 5 oktober 2021 om 17:36

Dat is standaard op een omloop.

0
Ronellenfitsch 5 oktober 2021 om 17:58

UAE ging zeker voor het ploegenklassement? Fraaie zege van de oude De Marchi

0
Craig Vanderswag 5 oktober 2021 om 18:38

Wat een sterk blok hebben die zeg! De te kloppen ploeg zaterdag.

0
Dikke Vrouw 5 oktober 2021 om 19:58

In de Emilia werden deze jongens wel weggereden

0
chasse patat 5 oktober 2021 om 18:12

Mollema DNF . Dat komt niet vaak voor.

0
Haanaf 5 oktober 2021 om 23:00

Het is hem gegund na die vreselijke val in de 12e etappe in de Giro.

Hij zat natuurlijk al weer ff op de fiets. Maar als de vorm dan toch weer terug keert, is dit een fijne afsluiting van het seizoen en een lastige periode.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone