Aleksandr Vlasov trekt topvorm door in Giro dell’Emilia

dinsdag 18 augustus 2020 om 16:36
Aleksandr Vlasov trekt topvorm door in Giro dell’Emilia

foto: Cor Vos

Aleksandr Vlasov heeft de 103e Giro dell’Emilia op zijn naam geschreven. De beloftevolle Rus wist op de beslissende passage van de San Luca de eerder ontsnapte João Almeida nog bij te halen. De Portugees moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plek, Diego Ulissi werd derde.

Jakob Fuglsang won afgelopen zaterdag de Ronde van Lombardije, maar de Deense klimmer van Astana kon niet erg lang nagenieten van de tweede monumentale overwinning uit zijn carrière. Vandaag stond namelijk de 103e editie van de Giro dell’Emilia op het programma, een prestigieuze eendagswedstrijd met finish op de iconische beklimming van de San Luca. Primož Roglič, de winnaar van vorig jaar, schitterde door afwezigheid.

Il Lombardia-winnaar Fuglsang werd vooraf beschouwd als topfavoriet, maar kon de Deen zijn favorietenstatus ook waarmaken? Andere renners om in de gaten te houden waren Diego Ulissi, Aleksandr Vlasov (een ploeggenoot van Fuglsang), Giulio Ciccone en de man met de grootste erelijst: Vincenzo Nibali. Deze renners kwamen in de finale pas bovendrijven, eerst ging de aandacht uit naar de vroege vluchters.

Acht vluchters vinden elkaar 
De kopgroep van de dag bestond uit Andrea Garosio, Dario Puccioni, Óscar Adalberto Quiroz, Manuel Senni, Philipp Walsleben, Danilo Wyss, Felix Dopchie en Giovanni Visconti. Die laatste wist de Giro dell’Emilia drie jaar geleden nog winnend af te sluiten, maar ging nu al vroeg in de aanval met zeven medevluchters. Het peloton keek op een gegeven moment tegen een achterstand van zeven minuten aan.

Vooraan bleken Garosio en Visconti over de beste benen te beschikken en de twee renners van Vini Zabù-KTM probeerden een duo-aanval op poten te zetten, maar ex-crosser Walsleben wist op 25 kilometer van de streep weer aan te sluiten. In het peloton reden de knechten van Astana een strak tempo in dienst van Fuglsang en Vlasov, maar op de tweede passage van de San Luca brak de koers volledig open.

Spectaculaire finale 
Ciccone, João Almeida, Eddie Dunbar en Harold Tejada (in dienst van zijn Astana-kopmannen) gingen in de achtervolging op de drie vroege vluchters, die nog altijd een voorsprong verdedigden van anderhalve minuut. In de razendsnelle afdaling van de San Luca kregen we achter de twee koplopers weer een hergroepering, aangezien favorieten als Fuglsang, Vlasov en Ulissi weer wisten aan te sluiten.

Dit bleek het begin van een spectaculaire finale van de Giro dell’Emilia. Verschillende renners probeerden weg te rijden uit de favorietengroep en het laatste gaatje op de taaie Visconti en zijn sterke ploeggenoot Garosio te dichten. De twee Italianen wisten bijzonder lang stand te houden, maar de finish lag toch net iets te ver voor de renners van Vini Zabù-KTM. Ze werden voorbijgereden door onder meer Almeida.

Almeida kiest voor solo, maar strandt in zicht van de haven 
De beloftevolle Portugees van Deceuninck-Quick-Step besloot nog voor de laatste passage van de San Luca om te versnellen uit de groep met onder meer Fuglsang en Ulissi en de klimmer wist al snel een halve minuut uit te lopen. De kopmannen van Astana konden lange tijd rekenen op de onbaatzuchtige Tejada, maar op tien kilometer van de streep was het definitief op bij Tejada en moesten Fuglsang en Vlasov het alleen doen.

De dappere Almeida viel niet stil en begon met een bonus van een halve minuut aan de allerlaatste passage van de San Luca. In de achtervolgende groep bleek Vlasov, afgelopen zaterdag nog derde in de Ronde van Lombardije, sterker dan zijn kopman Fuglsang en de Rus ging op jacht naar de Portugese koploper. Bagioli probeerde Vlasov nog te volgen, maar de Italiaan moest al snel zijn eigen tempo kiezen in de hoop een podiumplek uit de brand te slepen.

Vlasov was inmiddels ontketend en wist in extremis Almeida nog bij te halen en achter te laten. Voor de beloftevolle klimmer is het alweer zijn tweede zege na de coronapauze, na een overwinning in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge. Leer de 24-jarige renner uit de Russische havenstad Vyborg beter kennen door middel van een uitgebreid WielerFlits-portret.

Dit artikel delen:

46 Reacties

lander luypaert 18 augustus 2020 om 16:39

Haha, lekker gedaan! In de laatste meters erop en erover.

de nieuweMerckx 18 augustus 2020 om 16:39

Ciccone toch ook ontgoochelend tot zover, geen enkele punch meer.

KimJungPoels 18 augustus 2020 om 16:42

Heb je gekeken? Ciccone heeft zich leeg gereden voor Nibali hier vandaag. Moest in de achtervolging op Almeida alles alleen doen, en gaf toen gewoon af onder aan de laatste beklimming.

Mario de Vries 18 augustus 2020 om 16:45

Ja, je ken toch moeilijk verwachte dat Ciccone nog een punch had idd

Weer mooie koers gezien!

Jacco van Stierop 18 augustus 2020 om 16:40

Mooie wedstrijd, weer knap werk van Vlasov, goed uitgespeeld door zijn ploeg. Almeida en Bagioli ontwikkelen zich ook prima. Leuke nieuwe generatie.

KimJungPoels 18 augustus 2020 om 16:41

Gruwelijk sterke beer zeg, die is ook wel extreem hard gekomen ineens. De mannen van Quickstep reden ook allebei heel erg sterk weer.

Nibali niet te begrijpen, laat Ciccone zich volledig leeg rijden en is dan vervolgens de allerslechtste van het overgebleven groepje.

Klaver 18 augustus 2020 om 17:50

Nibali kan enkel nog maar het verschil maken in een afdaling.

Romāns Vainšteins 18 augustus 2020 om 16:42

Gedroomde winnaar natuurlijk, zou Vino zijn top tweetal nou werkelijk de giro insturen ipv tour en Ardennen?

Bob 18 augustus 2020 om 16:45

Nu de eigenlijke winnaar van de Giro in de lappenmand ligt, wilt Fuglsang toch proberen de Giro te winnen.

Miko1983 18 augustus 2020 om 16:55

Fabio is zeker een topsprinter, maar had jij echt gedacht dat hij de Giro ging winnen?

harryjohan71 18 augustus 2020 om 18:26

@Bob Evenepoel was een kanshebber. Niet de eigenlijke winnaar. Bij het winnen van de Giro komt meer kijken dan alleen hardrijden.

Frank V 18 augustus 2020 om 18:55

Is Bob nu een sarcastische Evenepoeldisliker of een over de top EVPliker? Ik heb altijd de indruk het eerste. Likers vertellen geen zulke makkelijke larie.

NumberSeventeen 18 augustus 2020 om 17:08

Trek weer heel sterk met 3 man in de top 10.

Krul 18 augustus 2020 om 18:08

Sterk, maar plek 7, 8, 10 moet je niet tevreden mee zijn als je 3 renners in de top 10 hebt. Zou meer in moeten zitten. Zelfde als in Lombardije. 3 treks bij de laatste 6 om vervolgens 4, 5, 6 te worden.

Hollow Knight 18 augustus 2020 om 17:21

Bagioli en Almeida zijn goed bezig. Een Monument als Lombardije is nog te zwaar voor hun, maar in deze semi-klassiekers staan ze al hun mannetje. Gaan sterke knechten worden voor Evenepoel (en ze zullen natuurlijk ook af en toe voor eigen rekening mogen rijden).

lander luypaert 18 augustus 2020 om 18:48

Ok Patrick

user5697 18 augustus 2020 om 17:26

Bij Fuglsang is het bobijntje stilaan af. Hij is dringend aan rust toe, als hij klaar wil zijn om toch een onthoofde Giro te winnen.

harryjohan71 18 augustus 2020 om 18:24

Van de geplande klassementsmannen Is alleen Evenepoel weggevallen. Om nu te zeggen dat de Giro daardoor onthoofd is gaat wat ver. Voor de Belgen misschien. Andere toppers moeten misschien noodgedwongen de Tour overslaan en voor de Giro kiezen. Of moeten we straks ook zeggen dat de Tour is onthoofd als Bernal/Froome de Giro gaan rijden.

vocsnor 18 augustus 2020 om 21:24

Met al die toppers die aan het sukkelen zijn, krijgt de Giro straks misschien wel een veel sterker deelnemersveld.
Uiteraard is ie voor Belgen wel onthoofd. Helaas.
Een Tour zonder Bernal mag je ook onthoofd noemen lijkt me

bartp25 18 augustus 2020 om 17:29

Nog meer mensen die denken dat Vlasov misschien wel beter voor de dag gaat komen in de Giro dan Fuglsang?

tendam 18 augustus 2020 om 17:34

Daar ben ik bijna zeker van. Fuglsang is geen renner voor de grote rondes, Vlasov moet het nog bewijzen maar lijkt een type-Zakarin.

Gibi 18 augustus 2020 om 17:44

Een Rus die uit het niets indrukwekkend rijdt EN lid is van Astana … tja.

Martino87 18 augustus 2020 om 17:54

Dan zou ik als ik jou was toch maar even zijn resultaten van de laatste jaren gaan bekijken. Als er een renner juist geleidelijk beter is geworden dan is het wel deze Rus.

Gibi 18 augustus 2020 om 18:03

Ik vertrouw geen enkele Russisch atleet. Vraag dat maar eens aan de Belgische meisjes 4x100m (OS Peking 2008).

goose 18 augustus 2020 om 18:03

Bij de jeugd een meeloper en dan ineens wel heel hard gegaan ja

KimJungPoels 18 augustus 2020 om 18:07

Een Portugees en een Belg die vanuit het niets indrukwekkend rijden en lid van Deceuninck … tsja

Een Amerikaan en een Kiwi die vanuit Het niets indrukwekkend rijden en lid van Jumbo … Tsja

Een Duitser die vanuit het niets indrukwekkend rijdt en lid van Bora … Tsja

Een Colombiaan die vanuit het niets indrukwekkend rijdt en lid van EF … tsja

En zo kun je natuurlijk altijd wel door blijven gaan.

Wildebert 18 augustus 2020 om 18:17

Is bekend of dit ook een protégé van onze dokter Ferrari is?

tendam 18 augustus 2020 om 18:31

@kimjungpoels
Dat is ’n beetje makkelijk. Deze Vlasov heeft wel degelijk een grote stap gezet. Dat is niet verboden, natuurlijk.

Kosmonaut 18 augustus 2020 om 18:32

Een Rus, ja dan moet het wel doping zijn. Kan nooit zo zijn dat die het zonder doping beter doen dan de Nederlanders en Belgen die uiteraard allemaal wél op boterhammen met pindakaas rijden.
Astana zelfde verhaal, als die het uitzonderlijk goed doen dan kan het niet anders dan dat al die renners licht geven. Maar gelukkig hebben we dan altijd nog Quick-Step en Jumbo die weerwerk kunnen bieden en dergelijke resultaten zonder enige twijfel wel brandschoon bijeen rijden.

Anyway gewoon een lachwekkende reactie. Dit is geen gewone jongen maar een heel groot talent. Zoals Martino87 al zei, pak zijn eerdere resultaten er eens bij.

ChefSpijker 18 augustus 2020 om 18:42

Tuurlijk heeft Vlasov een grote stap gezet, maar da’s toch prima verklaarbaar gezien zijn leeftijd en de veel betere begeleiding die hij nu ongetwijfeld krijgt in de WT. Vorig jaar reed ie bijna elk rondje dat ie reed top 10 en eindigde 89e op de CQ-ranking. Het jaar daarvoor won ie de Baby Giro. Dan kom je niet vanuit het niets. Een Pogacar en Higuita kwamen vorig jaar minstens zo hard. Maar omdat die uit een ander land komen en bij een andere ploeg rijden zijn zij wél zuivere koffie. Juist ja. Beetje teveel beïnvloed door Zonneveld denk ik dan.

KimJungPoels 18 augustus 2020 om 18:54

@ Tendam hoezo makkelijk? Vlasov heeft inderdaad een stap gezet. Maar dat kan in de laatste maanden toch ook van Almeida, Bagioli, Kamna, Kuss, Bennett en Martinez gezegd worden bijvoorbeeld?

Ik geloof best dat er spul gepakt wordt in het peloton. Maar als je zo denkt moet je het niet alleen betrekken op Astana omdat dat ver weg is. Wat er bij andere ploegen gebeurd is minstens zo opvallend.

tendam 18 augustus 2020 om 19:33

@kimjungpoels
Je doet aan whataboutism. Ja, elke renner bij elke ploeg die een grote stap maakt kan in theorie fout zitten. Maar die kans is bij een Rus bij Astana gewoon groter. Het verandert voor mij verder niet hoe ik naar zo’n koers kijk, ik zie hem graag winnen.

ChefSpijker 18 augustus 2020 om 21:08

Op basis waarvan is dat 'gewoon groter'? Omdat Vino de baas is en een verleden heeft? Wanneer is eigenlijk een Astana-renner voor het laatst betrapt? Zal er bij Jumbo niemand meer werken die destijds bij de Raboploeg betrokken was? Bij Deceuninck werken sowieso twee discutabele ploegartsen die al vaker in opspraak zijn geweest.

horsm 18 augustus 2020 om 22:58

@kim en Spijker, eeehh… er is al decennialang gedoe rond Russische topsporters en georganiseerd dopinggebruik. Daarnaast is er veel specifiek gedoe rond Astana. Google anders ff, dan kan je meepraten.

KimJungPoels 19 augustus 2020 om 11:05

@horsm en hoe lang is dat gedoe er niet geweest over voorgangers van Deceunink en Jumbo en EF? Google dat anders ff, dan kun je meepraten. Er is tot 2010 in ieder geval amper een goede Nederlander geweest in het wielrennen die niet aan de dope bleek te zitten.

Gibi 18 augustus 2020 om 19:01

Mr. Kosmonaut
Belgen rijden eerder op boterhammen met choco
Wat die Russen eten, daar beslist vadertje Poetin over.

kleomantre 18 augustus 2020 om 21:43

Het zit niet in de aard van Belgen om de beerput open te trekken. Meer een volk van toedekken. Of het te maken heeft met het respect voor het metiers cq de renners óf dat het gewoon een mentaliteit is van ‘och zo gaat dat gewoon, laten we dat maar varen’ weet ik niet.

Erg veel oplossen doen die bekentenissen niet dus kan het vanuit dat oogpunt begrijpen. Anderzijds als niemand elkaar uitdaagt en corrigeert dan is de kans groot dat het nog steeds woekert. Zou me niks verbazen als de Belgische wielercultuur best verrot was en nog is. Buiten binnen de lijntjes kleuren voor een paar dopingcontroles per jaar is er geen incentive om clean te sporten.

Gibi 18 augustus 2020 om 22:11

@kleomantre
Uit wat leid je af dat ik een Belg ben?
Trouwens, ik ben onder de indruk van jouw filosofische uiteenzetting.

Maillot à Pois 18 augustus 2020 om 22:27

@gibi
Waarom denk je dat hij denkt dat jij Belg bent?
Hij reageert op je stelling dat Belgen op boterhammen met choco rijden (en een duifje de dag voor de koers?)

kleomantre 19 augustus 2020 om 07:52

@maillot idd daar reageerde ik op.

Bedoel overigens niet te zeggen dat Nederlanders heilige boontjes zijn. Die hebben bewezen en masse vals gespeeld. Enkel Erik Dekker en vermoedelijk ook de luitjes van Vacansoleil zijn merkwaardig genoeg de dans ontsprongen.

Klaver 19 augustus 2020 om 08:10

Ik weet niet waar je dat haalt. De dopingschandalen rond Museeuw en Vdb zijn in de hele pers uitgesmeerd, het cocaïneverhaal van Boonen idem. Ik heb de indruk dat je zomaar iets vertelt zonder dat je er ook maar iets over weet…

Gibi 19 augustus 2020 om 19:36

@Klaver
Je slaat de nagel op de kop.
In W-Europa wordt idd alles breed uitgesmeerd in de pers. In Rusland wordt de pers gederigeerd door vadertje Poetin en de smeerlapperij onder de mat geveegd.

KennyKlimmen 18 augustus 2020 om 19:19

Geen JV… Uberhaupt geen NL renner.

Titaantje 18 augustus 2020 om 19:45

Ik had geen zege verwacht, maar je zou toch hopen dat De Tier het in dit deelnemersveld iets beter zou doen. Een top 15 was mooi geweest.

user23731 18 augustus 2020 om 21:32

@Titaantje :
in de uitzending was De Tier meermalen op kop te zien in het groepje met Fuglsang en Nibali. Mits wat minder gul om te springen met zijn krachten had een top 15 er vlot ingezeten.

Sonsbach Allstars 19 augustus 2020 om 09:23

Leuk! Toch wel een bevestiging van zn doorbraak. t post-Froome era brengt toch ineens wel verrassend veel mooie renners die in t klim- en rondewerk iets kunnen

Headlines

Materiaalzone

Populair