Alberto Contador: “Schorsing één van de grootste onrechtvaardigheden in de sportgeschiedenis”
dinsdag 26 september 2017 om 17:17

Alberto Contador: “Schorsing één van de grootste onrechtvaardigheden in de sportgeschiedenis”

Alberto Contador heeft in een interview op de Spaanse radio teruggeblikt op zijn carrière. De Spanjaard is sinds het einde van de Ronde van Spanje met wielerpensioen. Hoewel hij officieel zeven grote rondes achter zijn naam heeft, telt hijzelf ook de geschrapte eindzeges in de Tour van 2010 en de Giro van 2011. “Mijn schorsing is nog steeds één van de grootste onrechtvaardigheden in de sportgeschiedenis”, zegt hij in het vraaggesprek.

Contador werd in 2012 geschorst nadat er tijdens de Tour van 2010 sporen van het verboden middel clenbuterol in zijn urine werden aangetroffen. Het betrof destijds vijf picogram clenbuterol ofwel 0,00000000005. El Pistolero ontkent nog altijd dopinggebruik. Volgens hem betrof het een vervuild stuk vlees. “De organisator van de Vuelta a Castilla y Leon was die avond in de Tour en bracht een bezoek aan ons hotel. De kok suggereerde dat hij voor ons een lekker stuk vlees in de pan kon leggen, dat hij net had gekocht. Samen met drie ploeggenoten at ik ervan.”

“Dat was één van de grootste onrechtvaardigheden in de sportgeschiedenis. Ik onthoud vooral het werk dat ik deed in aanloop naar de Tour van 2010 en de Giro van 2011 . Maar ook de reacties van de mensen die me tijdens die periode steunden. Ik schenk geen aandacht wat er toen in de kranten is verschenen. Ook al zal ik dat gevoel altijd blijven meedragen, het was één van de grootste onrechtvaardigheden in de sportgeschiedenis.”

RIDE Magazine
117 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
26 september 2017 17:20
Zeker waar! Misschien na het nooit openbaar maken van de Fuentes klantenlijst wel het grootste wielerschandaal.
26 september 2017 17:20
Onzin Alberto.
26 september 2017 17:24
Als het echt zo zou zijn...dan misschien wel ja.

Maar of hij echt geloofwaardig is ??

De bloedzakjes met de letters AC... Niet 100% bewezen dat hij het was natuurlijk. Min of meer in de doofpot gestopt nu de namen niet bekend gemaakt mogen worden.

Volgend jaar is hij niet meer in het peloton. Waarschijnlijk beter maar zo.
26 september 2017 17:30
Waarmee maar weer eens bewezen is: weekmakers maken kampioenen het tegendeel van weekhartig...
26 september 2017 17:33
Nee, een van de grootste onrechtvaardigheden van de sportgeschiedenis is dat schone atleten kansloos zijn tegen valsspelers. Daar heb ik Alberto nooit moeilijk over horen doen. Zelfs over Armstrong was hij kritiekloos.
26 september 2017 17:35
Ik geloof Contador. Ik geloof hem net zo erg als dat ik bepaalde andere renners, die ik voor het fatsoen maar niet bij naam zal noemen, niet geloof.
Contador heeft nooit met rare bochten om de vragen heen gedraaid. Hij is altijd heel duidelijk geweest en heeft zichzelf nooit tegengesproken. Dat hij een klasbak is heeft hij sowieso vele jaren aangetoond. Vijf picogram clenbuterol is een lachertje. Beschamend dat je voor zoiets onbenulligs van je titel wordt beroofd.
26 september 2017 17:43
Tja wat moet je er van zeggen...
Ik vind het ieder geval jammer dat hij gestopt is ...
Voor mij blijft het een fantastisch renner...
26 september 2017 17:48
Mensen doen soms net alsof dopinggebruik een doodzonde is en dat gebruikers zware criminelen zijn. Het nodige relativeringsvermogen is soms ver te zoeken hier. Natuurlijk is het fout en moeten overtreders gestraft worden, maar om ze nou als slechte mensen te bestempelen, dat is natuurlijk onzin. 0,00000000005 is niets en heeft totaal geen effect. Bovendien is clenbuterol sowieso een waardeloos middel dat meer nadelen heeft dan voordelen voor een wielrenner. No chance dat Contador dat bewust tot zich heeft genomen.
26 september 2017 17:50
jammer dat hij er op terugkomt. de grootste onrechtvaardigheid in de sportgeschiedenis. sure. next...
26 september 2017 17:50
Quote:
Het betrof destijds vijf picogram clenbuterol ofwel 0,00000000005

Voor een stof die je niet in je lichaam hoort te hebben is dat echt heul veul.
26 september 2017 17:54
Waarom zou je een middel wat niet prestatie bevorderend is in minuscule hoeveelheden tot je nemen? Voor mij blijft AC altijd de winnaar van de Tour van 2010 en de Giro van 2011. Met name in die laatste was het genieten, hoe goed hij was.
26 september 2017 18:04
Eens met @Pédaleur de charme ... hoeveel schone renners zijn er roemloos afgestapt, omdat ze geen verweer hadden tegen de overmacht van de valsspelers.
Wielrennen blijft een eigenaardige sport, waar valsspelen oogluikend wordt toegelaten zolang niemand het ziet of het openlijk bekend is (zie ook WF Live van gister over het bidonplakken, ook wielrenners houden omerta in stand).
26 september 2017 18:05
@xistnc
Grootste onzin post die ik in tijden heb gezien
26 september 2017 18:07
Hahahaha Alberto laat keurig zien waarom het niet de held is waarvoor sommigen hem aanzien.

Wat een hypocriete huichelaar. Ja natuurlijk ligt het aan het vlees. Net ongelukkig dat die ploeggenoten nou precies de goede stukjes hadden. Die zullen het vlees net wat minder rood gegeten hebben zeker? Keukenbarbaren. Dat zou pas bestraft moeten worden.

Echt waar... Dit doet me alleen maar nog meer mijn wenkbrauwen fronsen over de plotselinge wederopstanding van "Bertje" in de Vuelta. Ik had zoiets van agh laat die vergane glorie lekker snoepen, zolang ie er maar niet door wint. Maar als Alberto dan zelf weer laat zien dat het een niet te vertrouwen gozer is, dan denk ik: laat hem dan ook maar lekker (nog een keer) tegen de lamp lopen.

De halfgod die door iedereen aanbeden wordt, terwijl nog nooit gepakte renners het veel zwaarder te verduren krijgen. Eerlijke sport hè, dat wielrennen.
26 september 2017 18:08
Zelfs wanneer hij onterecht is geschorst is dit natuurlijk bullshit. De overwinningen is hij enkel op papier kwijt en verder stond hij een aantal maanden aan de kant. De sportgeschiedenis bevat genoeg voorbeelden van sporters die veel meer verloren door onrechtvaardige gebeurtenissen.
26 september 2017 18:15
AC

Not my hero
26 september 2017 18:16
Lul niet, Alberto. Het is verboden en jij had het in je lichaam. Punt uit. Zelfs als je onschuldig bent (wat ik niet geloof), zeg dan op zijn minst dat het dom van je was om vlees te gaan eten dat een vreemde je heeft voorgeschoteld en stop met de martelaar uit te hangen.
26 september 2017 18:18
@LyndaLid
Van het woord nuance heb jij nog nooit gehoord, geloof ik. Wees nou even realistisch. Hij is één keer betrapt en dat was op een middel dat waardeloos is en in zo'n kleine hoeveelheid werd gevonden dat het op geen enkele manier een effect kon hebben. En daar baseer jij op dat het een niet te vertrouwen gozer, een huichelaar en een hypocriet is. Ik vind het persoonlijk kinderachtig om zulke oordelen te geven terwijl al je kennis over deze zaak hoogstwaarschijnlijk gebaseerd is op een paar headlines en een artikel. Ik pretendeer niet zeker te weten dat hij volledig onschuldig is, maar dat betekent niet per se dat hij schuldig is.
26 september 2017 18:18
Geinig en een beetje jammer van Alberto. Rasmussen werd officieel nooit betrapt op doping, zelfs niet in 2007. Die touroverwinning kreeg hij ook cadeau.
26 september 2017 18:21
Bertje, doe maar niet dit...
26 september 2017 18:23
Alle zaken de jaren erna met clenbuterol zijn afgedaan met het argument dat het waarschijnlijk vervuild vlees is. Die van hem is dat niet gebeurd want in Spanje zou zulke vervuiling niet voorkomen.
Gezien de vervuiling in Nederland, recent nog kippen maar afgelopen jaren ook paardenvlees en zalm, hebben jullie echt zoveel meer vertrouwen in Spanje?
In mijn ogen was het duidelijk: toen de dopingclubs hem eenmaal beschuldigd hadden wilde ze niet meer terug vanwege het gezichtsverlies. Groot onrecht inderdaad!
26 september 2017 18:25
@RaketVuist

Je verwacht nu toch niet opeens een veel genuanceerde mening van degene die je aanspreekt he?

Contador blijft een held, en dit is wel een opvallend duidelijke uitspraak voor iemand die vaak op de vlakte bleef. Voor mij blijft het gewoon een triple triple winnaar.
26 september 2017 18:25
Hypocriet. Doet me denken aan lance. Die overigens ook nooit postitief is getest. Dat zegt dus heeelemaal niks. Lekker naief als je hem op zn blauwe ogen geloofd. En de zaak fuentes met bloedzak ac welke in.de doofpot is gestopt. Kom op, jongens, dit geloven jullie toch zeker niet?!
26 september 2017 18:27
@ mwielerfan. Haha Grappig dat er nog zulke goedgelovige mensen zijn :) ieder zijn meming, maar moest hier toch wel even om lachen..
26 september 2017 18:29
Had ooit ergens gelezen dat het goedje ander doping gebruik kon maskeren, weet niet zeker of dat zo is. Zo ja, en je hoort het niet in je lichaam te hebben, dan is 0,0000005 veel te veel. Of het afpakken van eerdere titels dan terecht is vind ik eigenlijk niet, ook al zijn die misschien niet zuiver. Hetzelfde gold waarschijnlijk voor de concurrentie destijds. Voor mij heeft Alberto 9 eindoverwinningen in grote rondes op zijn naam staan, net zoals ik die van Armstrong ook tel. Simpelweg omdat de concurrentie ook gebruikte (Schleck broertjes etc.).

Verder vind ik net als @LL het goede presenteren van Alberto in de vuelta ook verdacht. In mijn beleving was het veel beter dan afgelopen jaren. En ja, kan me ook indenken dat zelfs de vuelta organisatie of UCI zoiets heeft van: laten we het door de vingers zien, dit is het afscheid van onze halfgod. Vroeger was dat misschien aan de orde van de dag, maar anno 2017 moeten we daar wel echt van af.

Doet niks af aan het feit dat ook ik fan was van Alberto!
1 2 3 5

Reacties zijn gesloten.