Albert ziet Van der Poel nog verbeteren: “Weet niet of Van Aert die marge nog heeft”

dinsdag 10 januari 2023 om 13:57
Albert ziet Van der Poel nog verbeteren: “Weet niet of Van Aert die marge nog heeft”

foto: Cor Vos

Wout van Aert is momenteel ongenaakbaar in het veld, maar volgens Niels Albert kan er richting het WK in Hoogerheide (5 februari) nog veel gebeuren. Hij ziet Mathieu van der Poel de kloof met zijn eeuwige rivaal nog wel dichten, zegt hij in een analyse voor Het Laatste Nieuws.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Van Aert en Van der Poel zijn momenteel beiden op trainingsstage. “Ik verwacht een heel andere Van der Poel”, blikt Albert vooruit op de periode daarna. “Hij kan zijn zinnen verzetten, kilometers maken met de ploegmaats en plezier maken. Van der Poel kan als een betere crosser terugkeren uit Spanje. Ik weet niet of Van Aert nog evenveel marge voor progressie heeft. Hij rijdt wel rap, hé.”

“Wout is nu al klaar om het WK te rijden. Mathieu moet nog beter worden. Dat gaat over minieme verschillen. Is Van der Poel een klein beetje beter, dan maakt hij niet de fout die hij in Loenhout maakte en wint hij de koers. Hetzelfde met de sprint in Zolder. En dan ziet de kerstperiode er toch helemaal anders uit. Het is nog vier weken tot het WK en dingen kunnen snel veranderen. Vier weken is genoeg voor Van der Poel om de kloof te dichten.”

Wout van Aert heeft de wereldtitel in Hoogerheide nog niet binnen, benadrukt Albert. “Daar begint alles weer van nul. Daar moet Wout weer hard rijden om Van der Poel te kloppen. Met Mathieu van der Poel ben je nooit klaar. Die gaat goed zijn in Hoogerheide. De beste Wout van Aert zal daar nodig zijn om hem te verslaan.”

Zelfoverschatting Van der Poel?
Albert ontkent evenwel niet dat Van der Poel de laatste crossen niet in zijn beste doen was. “Wout van Aert rijdt in een roes van overwinningen en hij heeft het publiek op zijn hand. Mathieu van der Poel staat niet waar hij wil staan. En zeker niet waar Van Aert staat.”

Albert kreeg de vraag voorgelegd of Van der Poel zichzelf misschien overschat heeft. “Van der Poel is het gewoon om het gaspedaal helemaal in te drukken. Hij vliegt erin en hij zet de concurrentie onder druk. Als je conditioneel helemaal in orde bent, kun je dat een uur volhouden. Maar die conditie is er niet.”

“Hij klaagt nu over een zere rug. Misschien komt het wel omdat hij niet honderd procent in orde is. Hij rijdt op de limiet en hij put zijn lichaam uit. Mathieu zal zelf wel weten waar het aan ligt. Hij is niet het soort renner dat excuses zoekt.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Mooie Sjors 10 januari 2023 om 14:52

Het is sowieso een koers van 1 dag, dus dan kan alles gebeuren, zelfs zonder pech of ziekte. VDP wist hem ook te kloppen in Gavere. Tuurlijk kan dat op het WK ook. Slecht rijdt Mathieu niet rond, hij won een paar crossen en was anders tweede.

En ik zei het hier al in een ander topic, maar ik denk (puur persoonlijke kijk op de zaak) dat Van Aert minder wakker ligt van het WK cross en vooral met het voorjaar bezig is. Geen hoogteprikkel meer bv. voor Wout met oog op Hoogerheide, terwijl Mathieu weer naar het hotel van Kolobnev trekt.

Van Aert lijkt de cross ook veel meer ontspannen aan te pakken, winst of verlies: hij blijft goedgeluimd. Bij VDP lijkt deze campagne heel erg gericht op het terugwinnen van zijn status, en op zijn terrein tonen dat hij in het veld nog steeds de betere is van Wout. Mathieu leek vaak gespannen en als hij niet won stond het gezicht op onweer. Mijn vermoeden is dat hij er alles gaat aan doen om in zijn Hoogerheide echt top te zijn, terwijl het voor WVA vooral leuk tijdverdrijf is. Maar dat is maar mijn perceptie van op een afstand natuurlijk.

2

Wout is op dit moment 1 en al spier en soepelheid.

-1
DJ63 10 januari 2023 om 15:42

Je oogt natuurlijk altijd meer ontspannen als je wint. Maar verder volg ik je redenering. VDP heeft een hekel aan verliezen, zeker van Van Aert en hij is dat ook niet gewend. In het merendeel van de wedstrijden waar ze samen uit kwamen had VDP de overhand. En niet alleen in de cross maar ook in de meeste wegwedstrijden (waarin ze beiden starten), tot in de afgelopen Tour de ommekeer kwam. Als dat een definitief karakter gaat krijgen ben ik erg benieuwd hoe de winnaar in VDP daar meer om zal gaan. Ik vrees, verbeten, zichzelf pushend en niet goed genoeg naar zijn lichaam luisterend. Ik kon tenminste een zucht amper onderdrukken toen ik las dat hij op stage gewoon een hoogteprikkel gaat krijgen met als argument dat hij niet vermoeid uit de crossen is gekomen.

0
Pietspeed 10 januari 2023 om 19:48

‘…, terwijl het voor WVA vooral leuk tijdverdrijf is.’ Als dat zo is, dan doet de rest dus eigenlijk voor spek en bonen mee, allemaal figuranten. En kan Thieu maar beter een tent op de Mount Everest zetten.
Wout heeft een grijns van oor tot oor en is relaxed omdat hij nagenoeg alles heeft gewonnen. Dat betekent niet dat hij een pretvoorbereiding op het cross seizoen heeft gehad. Als Wout geen WK wordt is z’n crossseizoen misluk, zo eerzuchtig is hij wel.

0
Marcus Aurelius 10 januari 2023 om 19:58

Als Mathieu zich echt focust volledig op het WK en Wout gaat met de ploeg kilometers malen, dan geef ik Wout niet veel kans om te winnen. Een hoogtestage is natuurlijk ook interessant. Weet wel niet hoe dit doorweegt bij Mathieu want dat hangt veel van renner tot renner af. Mathieu met zijn natuurlijke VO2 max van 91 … t.o.v. iemand van 85, maakt dat verschil uit ?

0
Wieler-Joke 11 januari 2023 om 12:34

Ik denk dat Van Aert sowieso gemiddeld wel een kilo of 3-4 zwaarder is dan Mathieu dus dan is het sowieso al moeilijker om aan die VO2 max van Mathieu te komen, is die VO2 max van Mathieu ook niet uit de tijd dat hij nog een springer was van 65 kg? Uiteindelijk is het vermogen dat je kan duwen toch een betere waardemeter, of dat dit altijd perfect proportioneel is met de VO2 max geloof ik niet echt. Ik denk dat ze qua capaciteiten extreem dicht tegen elkaar zullen aanleunen, ik geloof nooit dat een Mathieu in absolute top doen plots veel beter is dan Wout.

0
Grote Plateau 10 januari 2023 om 15:28

normaal wel scherpe inzichten van Albert maar hier vooral denkik spanning proberen maken voor zijn werkgever, de TV.

“Mathieu moet nog beter worden. Dat gaat over minieme verschillen.”

“Mathieu van der Poel staat niet waar hij wil staan. En zeker niet waar Van Aert staat.”

-1
KopOverKop 10 januari 2023 om 16:01

Niels Albert lijkt te zijn bekeerd. Wonderen bestaan.

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone