Albert pakt drie op drie in de Wereldbeker

zondag 8 november 2009 om 16:07

Niels Albert heeft de derde Wereldbekercross van het seizoen gewonnen. De wereldkampioen was na een genietbare wedstrijd beter dan Zdenek Stybar en Sven Nys. Albert blijft zo stevig aan de leiding van het klassement van de Wereldbeker. Gerben de Knegt was de eerste Nederlander, hij werd tiende.

Net na de start waren de Tsjechen Bina en Stybar vooraan te vinden. Albert had opnieuw zijn start gemist en moest meteen achtervolgen, maar na een korte inhaalrace ging hij er op het eind van de eerste ronde al vandoor, samen met Stybar. Op vijfien seconden van het duo volgde een groep van meer dan twintig man met alle andere grote namen, waar er niet echt werk gemaakt werd van de achtervolging.

De situatie lag schijnbaar vast voor de rest van de wedstrijd, want Albert en Stybar reden meter voor meter weg: halfweg hadden de twee leiders al een voorsprong van halve minuut. Na een paar technische foutjes van de wereldkampioen probeerde de Tsjechische kampioen een paar keer om wat afstand te nemen, maar Albert kon telkens terugkeren.

Toen Sven Nys in de achtste ronde bij de achtervolgers aan de boom schudde, kwamen de besten daar toch bovendrijven: er ontstond een achtervolgend groepje met Nys, Mourey, Pauwels, Zlamalik en Heule. Een ontketende Nys kon zo aan de achtervolging beginnen.

Bij het ingaan van de slotronde hadden Albert en Stybar nog een voorsprong van zes seconden op Nys. In het technische stuk van het parcours sloeg Stybar een kloofje op Albert, maar die kon even later toch weer terugkeren. Hoewel het tempo vooraan stokte, kwam Nys toch te kort. In een milimetersprint bleef Albert Stybar nipt voor, waardoor hij nog steeds ongeslagen is in de Wereldbeker.

Uitslag
1. Niels Albert (Bel/BKCP) 1u00m10s
2. Zdenek Stybar (Tsj/Fidea) z.t.
3. Sven Nys (Bel/Landbouwkrediet) + 9s
4. Kevin Pauwels (Bel/Fidea) + 15s
5. Francis Mourey (Fra/La Française des Jeux) + 22s
6. Christian Heule (Zwi/Rendementhypo Cycling Team) + 40s
7. Matija Zlamalik (Tsj/Elite-2) + 55s
8. Enrico Franzoi (Ita/Liquigas) + 1m07s
9. Radomir Simunek (Tsj/BKCP) + 1m24s
10. Gerben de Knegt (Ned/Rabobank) + 1m25s

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair