Albert breekt de ban in het Koksijdse zand
zaterdag 27 november 2010 om 16:06

Albert breekt de ban in het Koksijdse zand

Niels Albert heeft voor het eerst dit seizoen de handen in de lucht mogen steken. In de Wereldbekercross in Koksijde reed hij halfweg koers als vanouds bij iedereen weg om daarna niet meer stil te vallen en solo over de streep te komen. Achter de Belg vervolledigden wereldkampioen Zdenek Stybar, die de leiding in het WB-klassement behoudt, en Belgisch kampioen Sven Nys het podium.

Albert had, net als Wellens, zijn start nochtans compleet gemist. De troepen van Telenet-Fidea daarentegen gingen razendsnel van start: Stybar, Meeusen en Pauwels reden in geen tijd een voorsprong van een tiental seconden bij elkaar. Op het einde van de openingsronde kregen ze het gezelschap van Aernouts en Peeters, maar die viel terug door een lekke band. Nys moest aanvankelijk de schade beperken.

Na een lange achtervolging vonden in de derde ronde vijf renners, onder wie Nys, Albert, Wellens en ook De Knegt, aansluiting bij het kopkwartet. Op het moment dat Nys even verderop net een kloofje had geslagen, werd hij teruggeslagen door kettingproblemen en verloor hij een handvol plaatsen. Hét moment om iets te proberen, moet Albert gedacht hebben: halverwege de wedstrijd wist hij tien seconden weg te rijden van de rest.

Nys liet daarna een ronde lang begaan, en toen hij in het laatste kwart van de koers samen met Stybar, Wellens en Aernouts en Pauwels dan toch weer de jacht opende, bedroeg de kloof al meer dan een halve minuut. De strijd om de tweede plaats werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van Stybar, maar het was Albert die dolgelukkig voor het eerst dit seizoen als eerste over de streep kwam.

Wereldbeker veldrijden
Manche 3: Duinencross Koksijde

1. Niels Albert (België/BKCP-Powerplus)
2. Zdenek Stybar (Tsjechië/Telenet-Fidea)
3. Sven Nys (België/Landbouwkrediet)
4. Bart Aernouts (België/Rabo-Giant Offroad Team)
5. Bart Wellens (België/Telenet-Fidea)
6. Francis Mourey (Frankrijk/FDJ)
7. Gerben de Knegt (Nederland/Rabo-Giant Offroad Team)
8. Kevin Pauwels (België/Telenet-Fidea)
9. Tom Meeusen (België/Telenet-Fidea)
10. Rob Peeters (België/Telenet-Fidea)

RIDE Magazine