Alaphilippe kijkt uit naar La Doyenne: “Ik koers om te winnen”

zaterdag 23 april 2016 om 10:32
Alaphilippe kijkt uit naar La Doyenne: “Ik koers om te winnen”

Foto: Sirotti

Met zijn tweede plaats in zowel de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik was Julian Alaphilippe vorig seizoen een van de grote verrassingen in het voorjaar. Nadat de Fransman woensdag opnieuw tweede werd op de Muur van Huy, staat hij zondag in La Doyenne als een van de topfavorieten aan de start. “Iedereen verwacht dat ik vooraan mee zal strijden”, tekende Belga op een persconferentie van Etixx-Quick-Step op uit zijn mond. “Vorig jaar was ik trots op die tweede plaats, nu koers ik om te winnen.”

Alaphilippe deelt bij de Belgische formatie het kopmanschap met Daniel Martin. “Het klopt dat we meerdere troeven hebben die we kunnen uitspelen. Maar laat ons afwachten hoe de koers zondag verloopt. We zullen ook zien hoe ik me voel tijdens de wedstrijd.” De 23-jarige renner vindt dat hij en zijn Ierse ploeggenoot elkaar goed aanvullen. “Hij is net als ik een klimmer, maar toch een ander type. Hij kan een versnelling, een inspanning langer volhouden. Luik-Bastenaken-Luik ligt hem beter dan de Waalse Pijl en ik ben heel blij dat ik met zo’n sterke ploegmaat naast me start.”

Daniel Martin: “Het is een pokerspel”
Daniel Martin weet hoe het is om La Doyenne te winnen. Hij deed dat in 2013 en benadrukt dat het vooral belangrijk is om je zenuwen constant in bedwang te houden. “Het is een heel lang spelletje poker. Het wedstrijdbeeld kan heel vaak veranderen. Van een te strak plan houd ik dan ook niet. Dan mis je kansen die zich plots voordoen. Maar ik voel me goed en ben blij met mijn voorbereiding richting Luik-Bastenaken-Luik.”

In die voorbereiding bleek de Amstel Gold Race dit jaar niet te passen. “De liefde tussen mij en die wedstrijd is niet heel groot. In tegenstelling tot Luik-Bastenaken-Luik.” Woensdag toonde Martin al zijn goede vorm met een derde plaats in de Waalse Pijl, waar hij Alaphilippe en Alejandro Valverde vergezelde op het podium. “Maar het is niet enkel Martin en Alaphilippe tegen Valverde. Er doen nog 23 ploegen mee. En Luik-Bastenaken-Luik is sowieso minder voorspelbaar dan de Waalse Pijl.”

De nieuwe helling die de organisatie aan de finale heeft toegevoegd (600 meter lang, op vijf kilometer van de streep) gaat volgens Martin voor een extra dimensie zorgen. “Het zwaartepunt ligt nu wel helemaal op het einde. Die kasseien gaan erin hakken. Zelfs in de Ronde van Vlaanderen is er na 250 kilometer geen kasseihelling meer.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

LyndaLid 23 april 2016 om 10:37

Ik heb al bij meerdere ploegen gelezen dat die extra helling ervoor gaat zorgen dat de koers nog langer gesloten blijft.

Kan niet wachten……. Hopen dat het weer de renners aanpakt!

Ciclismo92 23 april 2016 om 11:13

Die extra helling is echt wel heel lastig. Leuk filmpje door een trainende Purito: https://twitter.com/katushacycling/status/723550578521993217

ivo001 23 april 2016 om 11:40

@Ciclismo92

Leuk filmpje! Die klim is toch een heel stuk langer dan ik me had voorgesteld :o

MooieMario 23 april 2016 om 12:00

Daar denkt de heer A. Valverde ook zo over;)

Thijs E 23 april 2016 om 12:08

Die Gasparotto gaat in dat filmpje als een echte Italiaan door het verkeer.

Romāns Vainšteins 23 april 2016 om 12:27

Ik vraag me vooral af

A: Welke renner nou precies het grootste voordeel gaat hebben van die rue Nanoit, het is idd eerder een RvV helling dan een Ardennenklim

en B: Of ze stoep voldoende af gaan zetten

markd 23 april 2016 om 12:59

Die Naniot lijkt me inderdaad een stuk venijn . Twee jaar geleden toevallig ontdekt bij een wandeling rond Luik en best pittig en …die kasseien lagen er toen slecht bij.

xistnc 23 april 2016 om 13:03

Die Naniot is afschuwelijk, vooral te midden van het gewone verkeer en als je bij slecht weer probeert om zo snel mogelijk het vieze Luik te verlaten.

Hoewel profs daar minder last van hebben, is het wel een klim die diep in de finale het verschil kan maken. Wat RV zegt, het afzetten van de stoep lijkt me voorwaarde voor eerlijke en veilige koers.

Romāns Vainšteins 23 april 2016 om 13:14

@Xtnc > En je hebt daar nog tig x meer van dat soort ellende, ik had deze wel mooi gevonden, dan zouden ze nog eens mooi het centrum en de citadel uit de helicopter kunnen meepakken (logistiek en ook qua ruimte niet/nauwelijks te doen maar toch)

https://www.google.nl/search?q=rue+pierreuse&client=safari&rls=en&biw=1527&bih=1106&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiM_IHJz6TMAhVBPxoKHUXOBh0Q_AUIBygC
https://fr.wikipedia.org/wiki/Rue_Pierreuse

Romāns Vainšteins 23 april 2016 om 13:17

En Luik is hier en daar wel wat viezig maar dat is nou juist een belangrijk deel van de stads’ charme, waar zie je nou nog houten flipperkasten, krijg je standaard amaretto in je koffie en kun je nog een ei op zuur bij je biertje bestellen die uit een lauwe pot gevist wordt ? Waar vind je tegenwoordig nog een chanson-cafe waar ’s nachts om 6en iedereen op de tafels staat? Waar heb je nou zo ongelofelijk veel verschillende buitenlanders bij elkaar dat racisme uit praktisch oogpunt een onmogelijkheid is ?

Thijs E 23 april 2016 om 16:59

@RV: had dat nou niet gezegd, nu wil ik naar Luik voor een ei op zuur.

SteelHorseCowboy 23 april 2016 om 20:01

Wat een ontzettend irritante pop-up reclame.

SteelHorseCowboy 23 april 2016 om 20:03

On topic: laten we hopen dat het zwaartepunt van de koers niet op het einde ligt. Dat hebben we vorige week al kunnen zien. We willen koers zien van begin tot eind, zoals bij Parijs-Roubaix.

SteelHorseCowboy 23 april 2016 om 20:04

Oh krijg ik nu meteen weer een andere irritante pop-up reclame over de commentaren heen? Bah.

Vic413 23 april 2016 om 22:03

Ik zou het zowel Julian als Dan gunnen. Vooral Martin, die in 2014 jammerlijk tegen de grond ging met als gevolg een wieltjeszuigende winnaar.

Greg4ever 24 april 2016 om 01:31

@Ciclismo92, supergaaf filmpje! Madre mia :-), gaat deze straks de scherprechter zijn?

Headlines

Materiaalzone

Populair