Adrie van der Poel over zege Wout van Aert: “Stok achter de deur voor Mathieu”

dinsdag 5 juli 2022 om 18:56
Interview

In de kasseienrit naar Arensberg zullen veel ogen op Mathieu van der Poel gericht zijn. Waar Wout van Aert in de gele trui rondrijdt, een ritzege op zak heeft en al drie keer tweede werd, hield ‘MVDP’ zich in de eerste ritten een stuk rustiger. Hoe goed hij nu daadwerkelijk is, durfde zijn vader Adrie van der Poel ook niet te zeggen.

“Zijn tijdrit in Kopenhagen was degelijk, maar hij gaf me zelf aan dat het verre van goed was. Tegenwoordig kun je dat zien aan de hand van de wattages die je trapt. Toch was hij hier aardig tevreden over”, vertelde Adrie van der Poel na de vierde rit. In de daaropvolgende etappes viel er voor Mathieu eigenlijk weinig te beleven. Voor veel renners begint de Tour echter pas met de rit naar Arenberg. Er komen nu twee dagen die voor bepaalde renners mogelijkheden bieden.”

Dat geldt ook voor Mathieu van der Poel. “Inderdaad”, bevestigt zijn vader. “Massasprinten heeft hij laten varen. Dat ziet hij niet meer zitten. Het was bekend dat de kans groot was dat de ritten twee tot en met vier massasprints worden. Als je daar niet aan mee gaat doen, dan is het vooral een kwestie van overleven en zorgen dat je niet in valpartijen betrokken raakt. Ik denk dat we na de kasseienrit een stuk wijzer zijn hoe Mathieu er daadwerkelijk voorstaat.”

foto: Cor Vos

Hoe zwaar de kasseienrit is, vindt Van der Poel senior moeilijk aan te geven. In de voorgaande Tour-rit over de keien van ‘Le Nord’ eindigden vier winnaars van Parijs-Roubaix bij de eerste vijf. In de desbetreffende rit in 2018 zat echter ook een beruchte kasseistrook als Camphin-en-Pévèle.

“Ik heb voor deze rit een paar kasseizones gezien, die in mijn ogen niet te vergelijken zijn met de kasseien van Parijs-Roubaix. Daarvoor lagen de stenen veel te netjes. Het belangrijkste gaat zijn dat je zonder valpartijen aan de kasseistroken kunt beginnen. Dan ga je op de kasseien vanzelf wel zien hoe de koers gaat verlopen.”

Wout van Aert
De indrukwekkende overwinning van Wout van Aert in Calais is voor Mathieu van der Poel ongetwijfeld de beste motivatie met het oog op de kasseienrit. De twee trekken zich al jarenlang enorm aan elkaar op en de onderlinge rivaliteit heeft hen alleen maar sterker gemaakt.

“Ik weet niet of Mathieu zich zo bezig houdt met Wout”, reageert Adrie van der Poel in eerste instantie. “Op dit moment zal hij zich meer bekommeren over wat hij zelf wel en niet kan. Maar, misschien is dit wel een stok achter de deur.”

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

33 Reacties

Rondje 25 5 juli 2022 om 19:07

Morgen gaan we ongetwijfeld Matthieu zien. Het parcours leent zich er voor.
Het zou mooi zijn. Van Aert, Van der Poel, Pidcock en Kung.
En Thomas kan dit ook. Maakt een goede indruk tot nu toe.

Aart van Woud 6 juli 2022 om 07:04

En Van Baarle natuurlijk. Mooie kans voor Ineos om vandaag een slag te slaan.

Alfred Issendorf 5 juli 2022 om 19:32

De onvermijdelijke van der Poel senior doet ook weer een duit in het zakje. Het zou een mooie boel worden als alle vaders van grote wielrenners hier de boel komen duiden. Wat denken pa Roglic, pa Pogacar, pa Arensman etc. van de prestaties van hun zonen en wat zijn hun verwachtingen?

Poeksel 5 juli 2022 om 19:36

Ik zag vandaag wel een interview met ma Van Aert op de Belg :)

TheBigShow 5 juli 2022 om 19:37

Adrie van der Poel was zelf natuurlijk een groot wielrenner. Nogal een verschil… toch?

Koers 5 juli 2022 om 19:59

Sterker nog: Adrie heeft nog altijd 1 etappe meer gewonnen. Adrie is gewoon een goed geinformeerde insider, met daarnaast een lading aan proefondervindelijke ervaring. Die mag prima aan het woord.

TheBigShow 5 juli 2022 om 19:36

Hij wordt er toch naar gevraagd snuggere

Albeijing Feeniks 5 juli 2022 om 19:37

Adrie zal altijd een Wout hater blijven. Jammer.

DeGroteMolen 5 juli 2022 om 20:11

Niet gemotiveerde onzin reacties zullen altijd blijven. Jammer

Deel Koeper 5 juli 2022 om 20:17

Dit is net 1 van de weinige keren dat er geen flauwe of suggestieve steken onder water worden gegeven en het een relatief normaal interview is.

Pietspeed 5 juli 2022 om 23:18

Almetal weetniks

JumbowintdeTour 5 juli 2022 om 19:37

Heb je het interview gezien en de stelling die aan Adrie werd gegeven?

Interviewer: "Als Wout van Aert wint, en dat deed hij vandaag indrukwekkend, dan is dat voor Mathieu vaak de beste motivatie om ook goed voor de dag te komen."

Adrie: "Ik weet niet of hij zich zo bezig houdt met Wout. Ik denk dat hij meer bezig is met zichzelf en vooral wat hij op het moment kan en wat hij niet kan. Dus ja, het is gewoon afwachten."
"MAAR NATUURLIJK ER STAAT MISSCHIEN WEL EEN STOK ACHTER DE DEUR." (Laatste stukje mooi uit te vergroten door wielerflits.)

tvm 5 juli 2022 om 19:43

Mathieu heeft zich in ieder geval ingehouden vandaag, had Jasper een grote dienst kunnen bewijzen om vol op kop te rijden die laatste 8 km. Dan had Jasper wellicht aan het feest kunnen zijn vandaag.

Panache 5 juli 2022 om 19:59

Jasper was toch ook gewoon aan het feesten?

JumbowintdeTour 5 juli 2022 om 19:55

Waarom zijn er meerdere reacties verwijderd?

Pietspeed 5 juli 2022 om 20:06

Dit klinkt toch een beetje als damagecontrol van A3. Een goeie Mathieu had op z’n minst bij Van Aert in het wiel of er kort achter moeten zitten. Maar goed, nieuwe dag, nieuwe kansen.

Alfons Haavers 5 juli 2022 om 20:08

Treedt hij hier weer als spreekbuis op van zoonlief of is het toch eerder als een soort analist? Is me niet helemaal duidelijk.

Pietspeed 5 juli 2022 om 23:25

Denk dat pa en zoon wel dagelijks /geregeld contact hebben. A3 rijdt geloof ik ook gasten rond, is in de koers nu kennelijk aanwezig. Maar de eventuele vuile was (de mogelijk mindere vorm van Mathieu) zal hij niet snel buiten hangen. Houdt zich wat gereserveerd, op de vlakte mi. Wint of 'verliest' (wordt eraf gereden) Mathieu, dan heeft A3 niets miszegd.

Baroudeur Baroudeur 5 juli 2022 om 20:41

Adrie zal ondertussen ook wel inzien dat Van Aert zoonlief overvleugelt op de weg. Op de weg is hij een stuk veelzijdiger dan Mathieu. Tijdrit, sprint, bergetappe, 3 disciplines waar Mathieu het moet afleggen. In het verleden was Mathieu net iets explosiever, maar als je dan dit geweld vandaag ziet…

xistnc 5 juli 2022 om 20:46

Dagkoersen. Letterlijk.

FDJ 5 juli 2022 om 21:08

Ik ben een beetje Adrie moe. Betweterige gedoe elke keer. Wordt een beetje vervelend net als Jos Verstappen.

Pietspeed 5 juli 2022 om 23:37

Word zo moe van dat A3 bashing.
A3 is zeer betrokken bij AD en het wielrennen, ook de CC en is in de koers aanwezig.
Bovenal, de heer A. van der Poel staat nog altijd in top 100 all-time ranking. Als hem iets gevraagd wordt, mag hij wat mij betreft antwoorden.

Aart van Woud 6 juli 2022 om 07:08

Als je A3 moe bent of wordt, moet je gewoon de interviews met hem niet meer lezen/luisteren. Probleem opgelost.

Kopinkas 5 juli 2022 om 21:46

Stok in het hoenderhok bij Mathieu, zal ie bedoelen…

Pietspeed 5 juli 2022 om 23:33

Knuppeltje dan

Wheely 6 juli 2022 om 08:47

Tot nu zat Matje op stok ja.

Pietspeed 6 juli 2022 om 09:20

Dan is hij er vandaag als de kippen bij.

Lalsacien 6 juli 2022 om 09:52

Voorlopig is van Aert haantje de voorste.

Fifty 5 juli 2022 om 22:07

De eerste zin is weer hetzelfde als altijd. Zó vermoeiend.

"verre van goed"

jaja want als Mathieu goed was, dan had hij zeker gewonnen.

Feit is dat hij 5de was en de andere ritten er niet aan te pas gekomen is.

Alles op morgen dan maar?

Aart van Woud 6 juli 2022 om 07:11

Volgens mij geeft hij gewoon aan wat Mathieu hem verteld heeft. Zie niet wat hij daarmee miszegt, en die insinuaties dat hij anders wel even gewonnen had lees ik al helemaal niet. Ook niet tussen de regels door.

Jean Dumas 5 juli 2022 om 23:39

Thomas Dekker had de nuchtere analyse in de Avondetappe van maandag. Dit is een moeilijke Tour voor Mathieu. Hij ontwikkelt zich nog steeds, dus het Playstation-wielrennen is een beetje voorbij. Ik hoop toch de oude Mat te zien de komende dagen.

Blackcanyon 6 juli 2022 om 06:47

Het is natuurlijk een open deur, maar een stok erachter … daar moet een stokje voor gestoken worden.

Pietspeed 6 juli 2022 om 09:21

Moet geen spaak in de wielen zijn iig.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone