Achtergrond: Steven Cummings

vrijdag 31 augustus 2012 om 23:38

foto: Sirotti

Eerlijk is eerlijk, Steven Cummings is niet de meest bekende naam uit het peloton. De 31-jarige Brit staat met name bekend als een trouwe helper maar hoe zag zijn carrière er tot dusver uit? WielerFlits maakt kennis met de BMC-coureur.

Cummings begint zijn profcarrière op de weg in 2006 bij Landbouwkrediet. Hij zou hier twee jaar blijven rijden maar focust zich dan nog veelal op de baan. Hier boekt bij vele successen met de Britse achtervolgingséquipe. Na onder andere een medaille op de Commonwealth Games verlegt hij de aandacht meer naar de weg en rijdt één seizoen voor Discovery Channel. Cummings rijdt hier zijn eerste grote ronde met de Giro in 2008 maar besluit zijn heil toch ergens anders te zoeken. Barloworld, dat op een Britse licentie rijdt, haalt hem binnen en hier zal Cummings zijn naam als meesterknecht vestigen.

2008 wordt het jaar van de waarheid voor de Brit. Hij laat verschillende ereplaatsen noteren, onder andere in de Rondes van Denemarken en Calabrië. Ook rijdt hij van voren in de 19e it van de Giro maar strandt uiteindelijk op een vierde stek in de daguitslag. In het najaar wint Cummings de Coppa Bernocchi waarmee zijn eerste profzege een feit is.

Cummings is dan vastbesloten een mooie carrière uit te lijnen. Zijn tweede seizoen in dienst van Barloworld is echter niet wat men ervan had verwacht. Toch staat dit een overgang naar het nieuwe Team Sky niet in de weg. Hij blijkt een nuttige pion in het rondewerk en rijdt in 2010 de Giro én, voor het eerst, de Tour. In zijn tweede en laatste seizoen voor Sky pakt hij de 3e rit in de Algarve. Eind 2011 wordt bekend dat Cummings overstapt naar BMC als helper voor de nieuwe kopman Cadel Evans. In de Tour 2012 haalt Cummings niet het niveau dat er van hem verwacht wordt. Bergop moet hij er meerdere malen te vroeg af om Evans naar behoren te kunnen bijstaan. In de Vuelta kiest Cummings in rit 13 de aanval en met succes. De kopgroep waarmee hij het hazenpad heeft gekozen houdt stand en Cummings maakt het glansrijk af. Hiermee boekt hij meteen ook de mooiste overwinning in zijn carrière tot nog toe.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone