Aanvullend onderzoek naar Patrick Van Gansen na nieuwe aantijgingen
foto: Cor Vos
zaterdag 21 maart 2020 om 12:37

Aanvullend onderzoek naar Patrick Van Gansen na nieuwe aantijgingen

De ethische commissie van de UCI heeft wegens nieuwe aantijgingen haar beslissing uitgesteld in het onderzoek naar Patrick Van Gansen, die het voormalige Health Mate-CycleLive Team leidde. Er volgt nu een aanvullend onderzoek.

Een oud-renster van Health Mate-CycleLive, die anoniem wilde blijven, vertelde aan Cyclingnews dat ze een formele klacht ingediend had bij de ethische commissie van de UCI en een getuigenis afgelegd had aan de externe instantie die de reeks aantijgingen onderzocht. Ze beschuldigde Van Gansen van geweld en ongewenst gedrag en beweerde getuige te zijn geweest van ongewenst gedrag jegens haar voormalige ploeggenote Esther Meisels.

“De ethische commissie heeft de conclusies van de onderzoekers ontvangen”, liet een zegsman van de UCI weten aan Cyclingnews. “De ethische commissie heeft een besluit genomen. De rapportage aan de tuchtcommissie voor het opleggen van een eventuele straf werd echter opgeschort wegens het indienen van nieuwe beschuldigingen door een atlete, waarbij de vermeende feiten onderwerp zijn voor een aanvullend onderzoek.”

Bang om baan te verliezen
De renster ondernam, naar eigen zeggen, niet eerder actie omdat ze bang was haar baan te verliezen. Ik wil tegen mijn voormalige ploeggenoten zeggen dat het me spijt dat ik bang was om mijn werk te verliezen in plaats van hen te steunen op het moment dat ze de ploeg verlieten. Hij betaalde me niet meer en werd steeds agressiever en bedreigender naar mij, totdat ik gedwongen werd om te vertrekken. Misschien ben ik te laat. Ik had eerder naar buiten moeten treden.”

Van Gansen verwerpt alle beschuldigingen van misbruik en ongepast gedrag in de nieuwe klacht en de drie voorgaande klachten, die zijn ingediend bij de ethische commissie. Hij gaf eerder al aan dat hij juridische stappen zou ondernemen om zijn naam te zuiveren. Naar eigen zeggen wil hij nu een tegenklacht in te dienen, waarin hij de renster beticht van onder andere het niet terugbrengen van ploegmateriaal, intimidatie, samenzwering en laster.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
21 maart 2020 12:49
Waar rook is is vuur....
    21 maart 2020 14:41
    Op dat principe zijn de smeer-campagnes van Putin en Trump gebasseerd. Je bent in goed gezelschap.
    (Waarmee ik mij bij gebrek aan kennis volledig onthoud van een mening over de zaak-Van Gansen)
21 maart 2020 12:58
edit wf: niet doen
21 maart 2020 13:09
Wanneer rensters een podium krijgen om (terecht of onterecht) te beschuldigen via de media, dan is het interviewen van de beschuldigde niet onredelijk.
Nog beter zou zijn om geen enkele aantijging in de pers uit te meten vóórdat het in de rechtbank besproken wordt. #Metoo heeft veel goeds gebracht, maar heeft ook een smerige afrekencultuur in het leven geroepen waarbij de feministische vrouw juist terug kruipt in haar oude rol van tweederangsburger die het allemaal overkomt.

Reacties zijn gesloten.