Team Jumbo-Visma sneller door nieuwe Speed Potion wax van Dynamic

woensdag 30 juni 2021 om 10:51
Team Jumbo-Visma sneller door nieuwe Speed Potion wax van Dynamic

Tijdens grote rondes zoals de Tour de France is ieder detail van belang. De kleinste verbeteringen kunnen het verschil maken tussen winst en verlies. Een van de punten waar Team Jumbo-Visma het verschil mee gaat maken, is het gebruik van een smeermiddel dat specifiek ontworpen is voor renners die hoge wattages produceren.

In samenwerking met de renners en performance staff van Team Jumbo-Visma heeft Dynamic Bike Care het innovatieve Speed Potion Wax ontwikkeld. Dit is een coating die de efficiëntie van de aandrijving van de fiets vergroot. In de kop van het peloton waar de verschillen zeer klein zijn, kan het verschil gemaakt worden met de zogenaamde ‘marginal gains’. Tijdens het ontwikkeltraject was het uitgangspunt dan ook de profrenners sneller maken door het wattageverlies in de aandrijflijn te verminderen.

Het grootste wattageverlies in de aandrijflijn treedt op door wrijving in de kettingschakel. Deze is het hoogste tussen de metalen onderdelen in de schakels en wordt versterkt door vuil. Het is dus van groot belang de schakels van smering te voorzien en deze schoon te houden. In het profpeloton wordt er steeds vaker gekozen voor een kettingwax, die wanneer hij is uitgehard nauwelijks vuil aantrekt. Een wax is vaak een dikkere suspensie en dringt daardoor niet goed door tot diep in de schakel. Speed Potion Wax van Dynamic is een op wax gebaseerde coating voor de ketting. Deze wordt vloeibaar aangebracht waardoor deze tot diep in de schakels doordringt. Na het uitharden vormt zich een coating die de ketting van maximale smering voorziet.

Het unieke aan Speed Potion Wax is de toevoeging van een groot aandeel additieven die de wrijving verlagen. Door het gebruik van een specifiek ontwikkelde emulgator is Dynamic erin geslaagd een groot aandeel wrijvingsverlagende additieven toe te voegen. Zo bevat iedere fles smeermiddel minimaal 17% wrijvingsverlagende componenten die de efficiëntie van de aandrijflijn vergroten. Iedere watt die verloren gaat door wrijving is een watt minder om de fiets mee aan te drijven, met Speed Potion Wax wordt dit verlies geminimaliseerd.

Daarnaast was er nog een extra uitdaging bij de ontwikkeling van Speed Potion Wax. Profrenners leveren bovengemiddelde wattages, zeker in een sprint of klim. Juist op deze momenten is het van groot belang dat er zo min mogelijk energie verloren gaat in de aandrijflijn en het smeermiddel tijdens deze inspanning niet uit de schakel geduwd wordt. Ieder smeermiddel kan namelijk een maximale kracht weerstaan, als er hogere wattages geleverd worden zal het smeermiddel uit de schakel geduwd worden. Van een uitgeharde wax die gebruikt wordt tijdens races in de World Tour wordt dan ook verwacht dat deze zeer goed bestand is tegen hoge krachten.

Of een smeermiddel in de schakels blijft zitten bij hoge wattages wordt bepaald door de elasticiteit en belastbaarheid van het smeermiddel. Met een Brugger test kan bepaald worden hoeveel kracht een smeermiddel aan kan voordat het uit de schakel geduwd wordt. Een hogere Brugger waarde staat gelijk aan een hogere elasticiteit en belastbaarheid van het smeermiddel, wat betekent dat het smeermiddel niet uit de schakel geduwd wordt bij hoge krachten. Tijdens de ontwikkeling van Speed Potion Wax was dit een belangrijk focuspunt en zijn er baanbrekende resultaten behaald op technisch gebied. De Brugger waarde van Speed Potion Wax ligt ongeveer 5 keer hoger dan die van andere waxen, waardoor deze wax zelfs voor optimale smering zorgt bij krachtige profrenners.

Het is geen geheim dat de renners tijdens de Tour de France regelmatig rond de 1000 watt leveren tijdens een etappe met een piekvermogen van boven de 1200 watt tijdens de sprint om de winst. Primoz Roglic, Wout van Aert en de andere renners van Team Jumbo-Visma hebben met Speed Potion Wax de zekerheid dat de aandrijflijn ook tijdens deze krachtige inspanningen efficiënt blijft lopen.

Speed Potion Wax is niet alleen voor de profs beschikbaar: voor €39,99 voor 100ml is deze wax verkrijgbaar bij diverse dealers of via dynamicbikecare.com.

Verantwoording:
Dynamic Bike Care is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Dit artikel is in samenwerking met Dynamic Bike Care tot stand gekomen, maar is geschreven door een redacteur van WielerFlits

Dit artikel delen:

Populair

Materiaalzone