Review Q36.5: R2 Short sleeve shirt en Dottore X Bibshort

Review Q36.5: R2 Short sleeve shirt en Dottore X Bibshort

Foto's: Marcel Koch

Door Sander Kolsloot
maandag 12 april 2021 om 11:33

Hoewel we deze lente nog niet verwend zijn met al te veel zonnige dagen, mogen de zomersets steeds vaker uit de kast gehaald worden. De keuze in de categorie kort/kort is enorm en de komende weken laten we diverse merken de revue passeren. In deze aflevering maken we kennis met het Italiaanse Q36.5, die ons een mooi lente/zomersetje opstuurde om aan een uitgebreide review te onderwerpen.

De naam Q36.5 zal nog niet bij iedere wielerliefhebber bekend in de oren klinken. Een introductie is dan ook op zijn plaats. Dat begint al direct bij de merknaam. De Q staat voor ‘quarere’ wat onderzoeken betekent in het Latijn. De 36.5 verwijst naar de ideale lichaamstemperatuur van 36,5 graden. Eigenlijk is het merk continu op zoek om kleding te maken die helpt bij het benaderen van deze lichaamstemperatuur.

Voordat ik het shirt en de bib-short überhaupt aangetrokken heb, ben ik al enthousiast. De kleding komt in een zeer stijlvolle verpakking, absoluut anders dan een plastic zip-lock waar de meeste partijen zich mee presenteren. Deze verpakking is mooi wit, met een groene binnenkant en past ook nog eens mooi in elkaar. Hier is tijd en aandacht aan besteed, dat zie je gelijk. Dat belooft wat!

‘Ground Rules’

Even een paar kaders schetsen voor het begin van de test. Want wielerkleding blijft iets persoonlijk. Waar de een zweert bij merk A, legt de ander de broek/shirt al bij de retouren zonder het te openen. Hoe kun je dan toch een oordeel vellen over een shirt/broek combinatie?

De volgende punten neem ik mee:

  • Shirtfit: Zit het shirt goed strak? Is het niet te kort? Zijn de mouwen lang genoeg? Extra’s?
  • Broekfit: is de broek lang/kort. Waar zit de zeem? Zijn de grippers goed genoeg (kruipt de broek omhoog)
  • Zeem: is deze goed genoeg voor lange ritten? Biedt deze genoeg steun op de juiste plekken?
  • Details: zijn er leuke details, waar een merk het verschil mee maakt?

Uitpakken!

Als ik de verpakking openmaak, dan ben ik vooral verrast door de broek. Die ‘voelt’ echt anders aan dan de meeste bibshorts. De stof voelt een beetje aan als parachute-stof. De broek is gemaakt uit 66% polyamide 6.6, 33% elastene en 1% silver en heeft allerlei hippe features zoals body mapping support (in het Nederlands, goede ondersteuning op de juiste plekken) en compressie op de benen. De broek is de Dottore X, het ultralight bib short voor de juiste temperatuur controle. Alles aan deze broek is driedimensionaal, van de zeem tot het design. Dat is een mondvol. Hetgeen het meest in het oog springt is eigenlijk iets wat je niet ziet: naden. Dat is heel prettig, want naden die ga je voelen na een lange tijd en kunnen echt voor irritatie zorgen. Ook op de bretels geen naden. Heel erg prettig.

Het shirt is de R2 ‘Bull’, een geel eclectisch design met een grote stier erop. Eerlijk is eerlijk, je moet er van houden. Dit werk maakt deel uit van een serie, waarbij de alternatieven een rode leeuw of een groene gorilla zijn. Het shirt voelt zacht en lekker aan. Hij lijkt goed op lengte, zowel qua body als mouwen. Er zitten de standaard drie zakjes op de achterkant, die zitten op de juiste hoogte en het vierde zakje, met een klein ritsje is heel fijn. Het logo op enkel de mouw vind ik een plus. Schreeuwerige grote logo’s in meervoud zijn bij mij altijd een minpunt. Wat nog wel gezegd moet worden: het shirt is van 70% gerycled materiaal.

Als gegoten

Buiten de looks is het shirt eentje die qua fit en pasvorm als gegoten zit. Ten opzichte van echte ‘race’ shirts zit deze ietsjes losser, maar niet zo dat ie flubbert bij de buik. De mouwen zijn op de juiste lengte, de rits prikt niet en ook aan de voorkant heb ik in de lengte geen stof ‘over’. Je kunt wat zeggen van Italianen, maar dit is wel een echt goed shirt voor de lange Hollander. Ik ben tenslotte 1.92 en met een maatje L kan ik zeer goed uit de voeten.

Het shirt heb ik getest tijdens de warmte (20 graden) in de bergen, op de warme nazomerdagen in Nederland, maar ook als het iets kouder is met een thermo ondershirt. Ik merk dat het shirt niet te koud is, eerder iets aan de warme kant. Dat is wel apart met het credo ‘very light, very breathable’ wat eraan vastzit.

Tijdens het fietsen blijft het shirt wel goed op z’n plaats zitten. Dat is fijn. Er zitten ook geen enorme silicongrippers onderaan en dat is zeker geen nadeel. Dit wordt opgevangen door een ruwere rand, met dezelfde werking. Ondanks de iets wijdere fit, voel ik geen opkroppende stof in de oksels of ergens anders. Ook met een ondershirt blijft het goed bij elkaar

Tweede huid

De broek is een de paradepaardjes uit de collectie van q36.5. Naast de nieuwe UNIQUE-lijn, is dit bibshort helemaal uitgedokterd. Het is bijna naadloos en je voelt dat ook bij het aantrekken. De raw cut aan de broekspijpen zorgt voor nul irritatie en houdt de broek goed op z’n plek.

Op de benen zit ook een soort honingraat-structuur in de broek die zorgt voor de compressie. Op de achterkant zit weer een andere structuur. Eigenlijk zitten overal andere structuren op de broek, ieder met een eigen functie.

Het is echt een item wat ik nog niet eerder in handen heb gehad. Het voelt ook wel als een tweede huid aan waar andere broeken nog wel eens plakken of schuren.

Tijdens het rijden

In de zon ventileert de broek goed. Hij lijkt een klein beetje ophoping van stof te hebben rondom de liezen, maar dat is slechts schijn. Bij de buik ventileert hij ook goed en je merkt dat men hier over heeft nagedacht. Er zit een soort van panty achtig stofje, wat super dun is en lekker ventileert. Fijn! Dezelfde stof wordt ook gebruikt voor de bretels. Even luchtig, licht en geen irritatie.

Na een tijdje rijden geen irritaties of de neiging om te plukken of trekken. Gewoon aantrekken, mee door blijven rijden, thuis in de was gooien en daarna weer aantrekken voor een volgend avontuur.

Tijdens het rijden blijft de broek dus goed op z’n plek. De zeem is van een goede dikte en biedt op de juiste plekken comfort. Hij zit ook op de juiste plek. Dat lijkt ook te komen door het andere type stof dat aan de buitenkant van de zeem zit. Wat ruwer, waardoor je minder schuift.

Ook op de indoor-trainer weert de broek zich kranig. Vooral tegen het overtollige vocht dat een broek moet verwerken in die indoor omstandigheden. Dat is geen enkel probleem voor dit monster. Als ik tijdens een stop even met m’n hand over de broek ga, is die niet kletsnat. Het voelt eigenlijk nog steeds hetzelfde als ervoor.

Eindoordeel

Als ik de prijs van deze broek-shirt combinatie niet zou weten, dan zou deze zeker in mijn top drie van items belanden. Misschien zelfs wel bovenaan. De broek zit gewoon goed, voelt als een tweede huid en ik kan niet echt een enorm minpunt vinden. Je merkt dat er over alles nagedacht is en dat vertaald zich naar de bijna ultieme fietsbroek. Het shirt is wat dat betreft iets meer een ‘gewoon’ shirt. Ik vond ‘m iets aan de warme kant voor de insteek van heel licht en heel ademend. Het kan ook perceptie zijn.

Maar dan komt de pricing. Ik noemde eerder al dat de broek het vlaggenschip is van Q36.5, een broek in het absolute topsegment. Voor een retail prijs van €260,- en een beetje kleingeld is daar niets over gelogen. Ik moet direct zeggen, de broek is significant beter en er is absoluut meer aandacht voor details en specifieke design onderdelen die de prestatie met deze broek bevorderen. De enige vraag is: is dat €100 meer waard dan de duurste broek van een ander merk. Dat is uiteraard een kwestie van smaak, maar ik denk dat je na het dragen van deze broek niet meer anders wilt.

Wat betreft het shirt ben ik daarvan minder overtuigd. Het is denk ik met een shirt ook iets lastiger om een enorme positieve uitschieter te zijn. Qua fit, draagcomfort en design scoort ie een hele dikke voldoende, maar that’s it. De prijs is met €129,- wel aan de hoge kant, maar loopt niet uit de pas. De prijs-kwaliteitverhouding is dus dik in orde.

Bottomline: wil je een absolute topbroek, waar veel aandacht, liefde en research in is gegaan? Denk dan niet langer na en bestel deze Dottore X. Wil je een shirt wat echt even anders is dan anders, ga voor deze Bull R2. Of een andere uit deze serie.

Check de site van Q36.5 voor alle soorten/maten en check ook de info over het nieuwe UNIQUE systeem.  Via de site van Benelux Distributeur Bowdy & Brave vind je de dichtstbijzijnde dealer.

Verantwoording:
Distributeur Bowdy & Brave is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Dit artikel is in samenwerking met Bowdy & Brave tot stand gekomen, maar het onderwerp geschreven door een redacteur van WielerFlits.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.