De Ridley Noah Fast van Lotto Soudal

dinsdag 1 oktober 2019 om 14:00
De Ridley Noah Fast van Lotto Soudal

foto's: Joris Knapen

Het was een foto die massaal gedeeld werd op social media. Aan de finish van de Brussels Cycling Classic streden zes spurters schouder aan schouder voor de overwinning. Als eerste over de meet: de Ridley Noah Fast van Lotto Soudal-sprinter Caleb Ewan. Andermaal het bewijs dat op het hoogste niveau het verschil tussen winst en verlies minimaal is. Een goede aanleiding om de aero-fiets van Ridley, die de kleine Australische pocketsprinter aan de overwinning hielp, eens nader te bekijken.

Belgisch vakwerk

Het Belgische Ridley maakt al sinds 2005 onafgebroken deel uit van de WorldTour. Het leverde in het verleden behalve aan de Lotto-ploeg ook fietsen aan Katusha en Vacansoleil. Deze zomer brachten we een bezoek aan het hoofdkantoor in Beringen, het kloppend hart van het bedrijf dat oorspronkelijk begon in de garage van het ouderlijk huis van oprichter Joachim Aerts. Begin jaren ’90 bouwde hij er zijn eerste custom frame. Hij specialiseerde zich vervolgens in het lakken van frames, combineerde deze kennis en richtte in 1997 Ridley op. Voor de naam van zijn onderneming ontleende Aerts inspiratie aan de naam van de regisseur van zijn favoriete film Blade Runner. Omdat in de fietsenbranche al een merk was met naam Scott, viel de keuze op de voornaam Ridley.

De productie van de frames gebeurt – zoals de meeste fietsmerken – in Taiwan, maar de rest van het proces vindt plaats in eigen huis. Het begint bij het ontwerp, de (windtunnel)tests en de ontwikkeling, dat allemaal daar plaatsvindt. Na terugkomst uit Azië volgt eerst een grondige kwaliteitscontrole voordat de frames in de juiste kleurstelling gespoten worden. Toen wij in juni de fabriek bezochten, stond de bolletjesversie waar later in de Tour de France Tim Wellens op zou rijden, al klaar. Na de afmontage gaat de fiets richting de dealer. Jaarlijks passeren 35.000 exemplaren de fabriek.

Noah Fast

De Ridley Noah Fast is het aero-model uit de collectie. De renners van Lotto Soudal beschikken daarnaast over de klimfiets Helium SLX, het endurance model Fenix SL (die met name tijdens de kasseiklassiekers gebruikt wordt) en de tijdritfiets Dean FAST. Voor de namen de modellen Noah en Dean hield Aerts het dicht bij huis. Het gaf de modellen dezelfde namen als zijn zoontjes. Op het hoofdkantoor prijkt ook een replica van de knalrode pistefiets ‘Flying Moustache’ waarop Victor Campenaerts in april het werelduurrecord brak.

Ridley Noah Fast

De Noah draait al even mee in het profpeloton. De fiets werd geïntroduceerd aan de vooravond van de Tour van 2006. Robbie McEwen won op de fietst prompt de groene puntentrui. Toen de Noah in 2018 vanaf nul opnieuw werd ontwikkeld, was André Greipel – tussen 2012 en 2018 actief voor de Belgische formatie – nauw betrokken. Sinds dit jaar mag de naam van Caleb Ewan aan dit rijtje met illustere sprinters toegevoegd worden. Met etappezeges in de Giro d’Italia (2x) en de Tour de France (3x) is zijn eerste seizoen in Belgische dienst allerminst onopgemerkt voorbijgegaan.

Italiaanse touch

Zoals je bij een sprintersfiets mag verwachten, is bij de ontwikkeling veel aandacht uitgegaan naar aerodynamica. Ridley kan als onderdeel van de Flanders Bike Valley gebruik maken van een windtunnel in de buurt en dat zien we op verschillende plekken terug. Bijvoorbeeld in de druppelvormige buizen, wat moet zorgen voor een verminderde luchtweerstand. Met dit doel zijn ook enkele reliëfstrepen op het frame, groeven op de balhoofdbuis en vleugeltjes aan de onderkant van de vork aangebracht.

Ridley Noah Fast

Ewan zelf is met name te spreken over de stijfheid van de fiets. “Het is een supersnelle en superstijve fiets”, aldus Ewan in een YouTube-video. “Dat is eigenlijk alles wat wij sprinters nodig hebben. Het is denk ik de stijfste fiets waar ik op gereden heb. Voor mijn fiets – het kleinste model – is dat denk ik nog meer van toepassing.”

Bij een nadere blik valt direct de Italiaanse afwerking op. Lotto Soudal is (naast Movistar en UAE Emirates) een van de weinige teams op het hoogste niveau dat zijn fietsen heeft afgemonteerd met Campagnolo.

Ridley Noah Fast

De Ridley Noah Fast is uitgerust met een Campagnolo Super Record EPS 12-speed groepset. Deze groep werd ontwikkeld met feedback van onder meer de profs van Lotto Soudal en is begin dit jaar geïntroduceerd. Deze elektrische uitvoering van Campagnolo’s topgroep onderscheidt zich in design en de mogelijkheden om alles naar eigen voorkeur in te stellen, waardoor de renners preciezer en sneller kunnen schakelen. Zowel de manier waarop als de hoeveelheid tandjes waarmee je schakelt, zijn volledig te personaliseren. Bovendien wordt de mogelijkheid geboden om de afstand van de remhendel dichterbij (of verder weg) te zetten. Voor mensen met kleinere handen (zoals pocketsprinter Ewan) een uitkomst.

Voorkeur voor velg

Voor de remmen kiest Ewan voor de velgvariant, al hebben de renners van Lotto Soudal ook de optie om te kiezen voor de schijfremmen. Op de wielen vinden we eveneens de naam van Campagnolo terug. De Noah Fast is namelijk uitgerust met lichtgewicht Campagnolo Bora Ultra 50 wielen. Op de 50 millimeter hoge carbon remrand zijn groefjes aangebracht die het remmen in regenachtig weer moeten verbeteren. De roestvrijstalen spaken (18 voor, 21 achter) zijn handgespaakt. Bij het achterwiel zien we een afwijkend spaakpatroon, wat voor betere schokabsorptie, extra stijfheid en betere energieoverdracht zorgt.

Ridley Noah Fast

Voor de banden is gekozen voor Vittoria, een Italiaans merk dat tegenwoordig in Nederlandse handen is. Deze 25 millimeterbanden kennen een speciaal rubbercompound met grafeen: een sterk, licht en flexibel materiaal dat ervoor moet zorgen dat de band zich aanpast aan veranderende omstandigheden.

Aan de voorkant prijken het Deda Superzero-stuur en stuurpen. Ook het lichtgewicht Sella Italia SLR Team Edition zadel is van Italiaanse makelij. De vermogensmeter komt uit Duitsland. Zijn watts, hartslag en cadans leest Ewan af van de SRM PowerControl 8, die in verbinding staat met de vermogensmeter in de crankset. De pedalen zijn van het Franse Look.

Ridley Noah Fast

All black

Wanneer we naar de kleurstelling van de fiets kijken, is nog iets dat opvalt. Niet alleen aan het witte stuurlint zien we dat we te maken hebben met de fiets van de kopman. De fiets van Ewan heeft als enige binnen de ploeg een volledig zwarte kleurstelling, en deze wijkt daarmee af van het standaard rood-zwarte model van zijn ploeggenoten. Een voorrecht dat hij dit seizoen ruimschoots terugbetaalde met klinkende overwinningen.

Ewan op zijn Ridley Noah Fast

Ewan op zijn Ridley Noah Fast – foto: Cor Vos

Frame: Ridley Noah Fast
Groepset: Campagnolo Super Record EPS
Ketting: Campagnolo Record, 12-speed
Crankset: Campagnolo Super record met SRM vermogensmeter
Wielen: Campagnolo Bora Ultra 50
Keramische lagers: C-Bear ceramic
Banden: Vittoria Corsa, 25mm tubular
Stuur/stuurpen: Deda Zero
Stuurlint: Lizard Skins
Pedalen: Look Keo Blade Carbon
Zadel: Selle Italia SLR Team Edition
Fietscomputer: SRM PC-8

Verantwoording:
Wij zijn door Ridley uitgenodigd voor een bezoek aan de fabriek in België. Naar aanleiding daarvan hebben wij dit artikel geschreven. Er is geen bedrag betaald voor plaatsing van dit artikel.

Dit artikel delen:

7 Reacties

jooprioolpijp 3 oktober 2019 om 20:23

Weer wat geleerd, ik dacht dat Ridley alleen stickers plakte en groupsets monteerde. Mooie fiets om te zien overigens, wel jammer dat er alleen detailfoto’s bij het artikel staan (afgezien van die -fantastische- foto waar Ewan om z’n fiets heen gevouwen zit).
Overigens, wat kost de confectie-versie van dit apparaat?

havana 12 oktober 2019 om 10:42

Reken op 12k. Dat komt vooral door de astromomisch dure 12sp EPS groepset (ca. 3,5k).

vanSpringel 8 november 2019 om 10:25

Die detailfoto's geven inderdaad geen totaalbeeld van die NOAH. Het gaat op die foto's meer om de opbouwonderdelen dan de fiets zelf. Het detail bij de overgang van de balhoofdbuis naar de stuurpen vind ik niet fraai bedacht, dan kan beter. En volgens mij is de NOAH van Ewan niet zijn maat, hij zit veel te ver naar voren. Zijn zadel moet verstelt worden, deze houding houdt ie niet vol in een lange rit.

Samlambeej 8 november 2019 om 10:35

@VanSpringel
Is dat niet zo’n uitsparing voor een ‘one piece bar and stem’ die dan wel mooi in de vorm past maar dat Ewan nog een traditionele stuurpen+stuur heeft omdat zijn combinatie bv. 140mm pen 38cm stuur niet bestaat in een stuk?

west 8 oktober 2019 om 20:06

Ik ben altijd aan het kijken voor die volgende fiets, maar naar een Ridley kijken, laat staan eentje kopen, is nog nooit bij me opgekomen. Ongetwijfeld fantastische fietsen, maar het zijn niet de mooiste fietsen en het merk heeft geen uitstraling.

Thoin 17 oktober 2019 om 17:14

Vreemd in België zie ik toch zeer veel mensen met Ridley rijden en heeft het zeker uitstraling.
Klopt dat door Katusha te gaan sponsoren in 2008 denk ik, het internationaal wat misliep, maar zijn toch al jaren een goede sponsor voor de Lotto ploeg.
Zijn inderdaad wel aan de dure kant, als je daar een Trek tegenover zet.
Dat was ook mijn redenering toen ik eentje aanschafte :D

havana 12 oktober 2019 om 10:45

“Deze elektrische uitvoering van Campagnolo’s topgroep onderscheidt zich in (..) de mogelijkheden om alles naar eigen voorkeur in te stellen, waardoor de renners preciezer en sneller kunnen schakelen. Zowel de manier waarop als de hoeveelheid tandjes waarmee je schakelt, zijn volledig te personaliseren.” > feitelijk onjuist aangezien dit met Shimano Di2 ook allemaal kan. Alleen bij eTap van SRAM heb je die mogelijkheid niet.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.