Aftershokz Openmove: Veilig met muziek de weg op
Foto's: Joris Knapen
dinsdag 11 mei 2021 om 10:38

Aftershokz Openmove: Veilig met muziek de weg op

Hoewel ik het heerlijk vind om tijdens het sporten in alle rust mijn hoofd leeg te maken, mag ik tijdens mijn workout ook graag naar muziek of een podcast luisteren. In de praktijk kan je dan tegen wat problemen aanlopen. Buiten in het verkeer vind ik oordopjes onhandig, omdat je het verkeer om je heen niet hoort. Dit probleem heb ik niet bij een training in de paincave, maar door mijn gezweet, drijven de dopjes op een gegeven moment uit mijn oor. Aftershokz biedt voor beide problemen een oplossing met hun Openmove hoofdtelefoon, waarbij ze gebruikmaken van je schedel om het geluid naar je oren te krijgen. Mijn favoriete playlist staat klaar: testen maar!

Tien jaar Aftershokz

In 2011 zag het bedrijf Aftershokz het levenslicht aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In New York om precies te zijn. Het bedrijf is gespecialiseerd in botgeleidingstechnologie, wat betekent dat ze je botten gebruiken om geluid over te brengen. Je herkent vast dat wanneer je handen over je oren houdt, je nog steeds iets hoort. Aftershokz heeft de technologie geoptimaliseerd die trillingen via botgeleiding naar je gehoororgaan brengen.

Het bedrijf, tegenwoordig met een hoofdkantoor in Austin Texas, introduceerde vier jaar na de oprichting het Titanium-model. Sindsdien rollen er maandelijks 200.000 hoofdtelefoons uit de fabriek. In deze review bekijken we de meest voordelige uitvoering, de Openmove.

Aftershokz Openmove

De Openmove is met een adviesprijs van € 89,95 het goedkoopste model uit de range van Aftershokz. Voor dit artikel testen we de grijze uitvoering, maar je kunt ook kiezen uit roze, blauw en wit.

Eenmaal uit de fraai vormgegeven verpakking, valt het gewicht van de hoofdtelefoon direct op. Omdat de Openmove over je oren hangt, is het mooi meegenomen wanneer je muzikale partner tijdens een rondje fietsen niet al te veel weegt. Mijn eenvoudige keukenweegschaal geeft 29 gram aan, precies zoals op de website staat vermeld. Een lichtgewicht dus. Het topmodel in de productrange van Aftershokz is zelfs nog drie gram lichter.

De inventieve hoofdtelefoon van Aftershokz is op te laden met de bijgeleverde USB-C oplaadkabel, waarmee het ongeveer twee uur duurt voordat hij helemaal vol is. Op een volle lading heb je zes uur luisterplezier.

De band die om je nek hangt en beide oorstukken verbindt, is gemaakt van titanium. Het beweegt soepel en straalt tegelijkertijd degelijkheid uit. Niet snel stuk te krijgen als je het mij vraagt. De haken over je oren zijn gemaakt van carbon en dat verklaart het lage gewicht.

De Aftershokz heeft bluetooth 5.0 aan boord en hiermee kun je twee apparaten tegelijk koppelen. Dat kan heel handig zijn, maar soms ook verwarrend. Met een mix van telefoons, laptops en tablets in huis weet je soms niet meer op welk apparaat de hoofdtelefoon gekoppeld zit. Het komt bij mij nog wel eens voor dat ik moet controleren met welk apparaat de Openmove verbonden is. Luxeproblemen!

Geluid via je botten

Het bijzondere en opvallende aan deze hoofdtelefoon, is de manier waarop het geluid tot je komt. Niet traditioneel met dopjes in je oren of een grote cup erover, maar via je botten en in dit specifieke geval je schedel.

Je hangt de Openmove over je oren en hiermee sluit de hoofdtelefoon aan op je hoofd. Het geluid komt binnen via de trillingen van de hoofdtelefoon en hiermee houd je de oren vrij. Het grote voordeel hierbij is dat je de omgeving nog hoort. Een auto die van achter komt, ontgaat je niet en een fietsbel is nog steeds duidelijk hoorbaar. Je bent dus actief deelnemer in het verkeer, zonder omdat je niet al het geluid afsluit. Handig!

Ervaring met de Openmove binnen

Ik probeer de Openmove eerst uit tijdens wat sessies op Zwift. Al luisterend naar een podcast of muziek werk ik mijn trainingen af. Het apparaat zit niet in de weg en blijft tijdens het fietsen goed zitten. Standaard oordopjes willen nog wel eens uit mijn oren vallen, ergernis nummer een natuurlijk. Dat gebeurt met de Openmove niet. Tijdens het fietsen voel je de hoofdtelefoon niet zitten. Ik voel geen druk op mijn schedel en de oortjes liggen uiterst relaxt over mijn oren heen.

De test op Zwift is geen volledige test, want ik heb immers geen helm op. Ik zweet daarentegen wel behoorlijk en dan komt de waterbestendigheid met IPX55 goed van pas. Je kunt de Openmove prima gebruiken in de regen of wanneer je zoals ik veel zweet. Het ontwerp leent zich ook om naar buiten te gaan. Het voordeel van het meekrijgen van omgevingsgeluid heb ik op mijn stille zolder niet zo in de gaten.

Helm geen probleem

De producten van Aftershokz lijken op het eerste gezicht vooral goed te passen bij hardlopers. Zij hebben geen helm en ik vraag me vooraf af of de hoofdtelefoon niet in de weg zit tijdens het fietsen. Past het eigenlijk wel?

Voor fietsen hanteer ik al jaren het N + 1 principe, waarbij er dus altijd een extra fiets in de schuur bij kan. Wanneer ik naar het plafond van mijn schuur kijk, dan kan ik haast hetzelfde concluderen voor het aantal helmen. Voor deze test is dat bijzonder handig, want niet alleen elk hoofd is verschillend. Ook elke type en merk helm valt weer anders over je hoofd. De conclusie is vrij simpel: de Openmove zit niet in de weg én raakt de helm niet. Bij geen enkel model.

Move naar buiten

Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om in het verkeer muziek te luisteren. Je oren zijn belangrijke zintuigen en kunnen ongelukken voorkomen omdat je nu eenmaal geen ogen in je achterhoofd hebt. Nieuwsgierig trek ik erop uit om te zien of mijn stelling overeind blijft met de Aftershokz over mijn oren. Na een aantal ritten moet ik mijn mening bijstellen. Door het unieke ontwerp waarmee je de oren niet bedekt, hoor je alles om je heen. Of het nu een drukke weg is met veel verkeer of een achteropkomende fietser in het bos: niets ontgaat je.

Ik merk wel dat het volume vrij hard staat buiten. Niet storend of pijnlijk voor mijn oren, maar dan pas hoor ik welke muziek er speelt of wat er wordt besproken in een podcast.

Een audiofiel ben ik niet, dus het is lastig om de geluidskwaliteit te beoordelen. Het geluid klinkt zowel tijdens mijn testen binnen als buiten prima. Niet blikkerig of significant anders dan een standaard hoofdtelefoon. Stemmen zijn duidelijk en muziek wijkt qua klank niet af.

Conclusie

Volgens de specificaties van de Openmove kan je maar liefst zes uur genieten van de draadloze hoofdtelefoon. Dit is voorzichtig ingeschat van de fabrikant, want ik deed er veel langer mee. Met gemak kon ik twee uur langer luisteren naar mijn favoriete muziek. Wat mij betreft mooi meegenomen.

Hoewel ik voorheen niet graag buiten met muziek op de fiets zat, is mijn mening hierin bijgedraaid. De techniek van AfterShokz laat je luisteren naar fijne bands terwijl je ook je omgeving hoort. En dat vind ik wel belangrijk als ik deelneem aan het verkeer. Het volume staat wat hoog tijdens het fietsen, maar je hoort alles om je heen. Een uitkomst.

De goedkoopste variant uit de stal van AfterShokz werkt simpel en fijn. Koppelen met mijn telefoon is kinderspel en ook de eenvoudige bediening stelt niet veel voor. Voor een zachte prijs hebben ze veel techniek verstopt in deze hoofdtelefoon, die ook nog eens goed werkt.

De hoofdtelefoon is door mij alleen op de fiets getest, maar ik kan wel stellen dat dit een aanrader is voor elke sporter die buiten graag naar muziek of podcasts luistert. Het design over je oor zorgt ervoor dat hij goed op zijn plaats blijft. Geen zorgen dat je de hoofdtelefoon verliest. Daarnaast is hij met maar 29 gram bijzonder licht en kan de Openmove bovendien tegen wat zweet. Ben je op zoek naar wat (muzikale) afleiding tijdens jouw work-outs, dan is deze fijne Aftershokz Openmove een praktische aanrader.

De Aftershokz Opemove is online verkrijgbaar voor € 89,95, onder meer bij FuturumShop

Verantwoording:
Distributeur 2moso is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Dit artikel is in samenwerking met 2moso tot stand gekomen, maar het onderwerp is geschreven door een redacteur van WielerFlits.

RIDE Magazine
3 Reacties
13 mei 2021 08:43
Iemand ervaring met dit soort type koptelefoons voor tijdens het hardlopen? Ik ben bang dat de band die achter je hoofd hangt zo heen en weer springt tijdens het hollen. Zeker als de klempunten rond het oor nat worden van het zweet en dus grip verliezen.
17 mei 2021 19:45
Ik gebruik de AeroPex (iets duurdere uitvoering) al een behoorlijke tijd. Zowel op de fiets als bij het hardlopen. Maar ook tijdens indoortrainingen, bij tuinieren en in de auto op lange ritten naar Zuid Frankrijk waar de kinderen liggen te slapen achterin en de autoradio dus uit moet.

Anyway. hij springt niet op en neer. je hangt 'm om je oor en de beugel 'klem' (verkeerde woord want hij klemt niet maar hij hangt wel stil) je om je achterhoofd.

Nooit last van gehad. Niet bij lange duurlopen noch bij korte intensieve trainingen. Ik verbind 'm met m'n horloge waar spotify op staat en zo kan ik de telefoon thuis laten, het verkeer horen en toch muziek, podcast of radio luisteren.
10 juni 2021 08:47
Ik ben al anderhalf jaar onwijs tevreden over mijn Aftershokz behalve de microfoon. Die is onwijs gevoelig voor wind. Weet iemand of dit in nieuwere modellen beter is?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.