Vijf oer-Nederlandse fietsroutes die je een keer gefietst moet hebben
foto: John Samuel
Ties Wijntjes dinsdag 14 november 2023 om 13:30

Vijf oer-Nederlandse fietsroutes die je een keer gefietst moet hebben

Fietstoerisme Voor de mooiste fietsbestemmingen denken we vaak aan het hooggebergte, warme oorden en andere verre bestemmingen. Toch hoef je voor fraaie fietsroutes niet per se ver van huis, want ook in Nederland is een hoop moois te zien op de fiets. WielerFlits zet vijf Oer-Nederlandse fietsroutes op een rij.

De Ronde Hoep
Het is zonder meer de populairste fietsroute vanuit de hoofdstad: de Ronde Hoep. Die naam verdient al wat toelichting, want het is van oorsprong niet de naam van de fietsroute zelf, maar van het natuurgebied waar de fietsroute rondom voert. De Rondehoep polder wordt ook wel de Rijke Waver genoemd en bestaat uit 1.266 hectare, waarvan het merendeel grasland is.

foto: Edoderoo

De route over de dijken rondom de Rondehoep polder is amper 17 kilometer, maar toch een absolute evergreen. Je treft onderweg niet één stoplicht en ook drempels zijn er bijzonder schaars. Al kronkelend over de dijk ontdek je het typisch Hollandse poldergebied dat het achterland van Amsterdam vormt.

Let op: op dit moment wordt er gewerkt aan de dijken rondom de Rondehoep, dus kun je niet de gehele route afleggen.


Amstel Gold Race
Het is zonder twijfel in binnen- en buitenland de bekendste fietsroute van Nederland: de Amstel Gold Race. Met zijn 240 kilometer door het Zuid-Limburgse heuvelland brengt de route je over de wegen en beklimmingen uit de grootste Nederlandse wielerwedstrijd. Welbekende hellingen als de Eyserbosweg, Cauberg, Keutenberg en Camerig worden in deze ware klassieker aangedaan.

Amstel Gold Race Toerversie 2023 – foto: Raymond Kerckhoffs

Naast de volledige afstand kun je tijdens de AGR-toertocht ook voor verschillende kortere versies kiezen, of op eigen gelegenheid (een deel van) de route rijden. De route bestaat grofweg uit drie lussen, waarvan de route met borden is aangegeven, dus deze kun je het hele jaar door rijden. Je kunt dan ook zelf kiezen welke lussen en dus welke afstand je rijdt.


Elfstedentocht
De tocht der tochten, die helaas al jarenlang niet meer verreden is. De Elfstedentocht behoort tot de kroonjuwelen van de Nederlandse sportcultuur en -geschiedenis, maar is al lange tijd niet meer verreden doordat de omstandigheden het niet toelieten. Gelukkig kan de Elfstedentocht wel nog gefietst worden, over een route die het merendeel van de originele schaatstocht volgt.

De Friese Elfsteden Rijwieltocht wordt zelfs al meer dan 100 jaar georganiseerd, dus dat is niet enkel als vervanging van de welbekende schaatsklassieker. De toertocht staat jaarlijks tijdens pinkstermaandag op de planning, dus het kan mooi weer zijn. Maar evengoed is de kans op heroïsche omstandigheden met wind en regen groot. Uiteraard kun je de route ook op eigen gelegenheid rijden, los van de toertocht.


Rondje Markermeer
Simpeler kan een route bijna niet zijn: als je het Markermeer aan je rechterzijde (of linkerzijde, afhankelijk van de richting die je fietst) houdt, gaat het goed. Het Rondje Markermeer is nog een iconische fietsroute. Alhoewel, maak van rondje gerust ronde, want met 150 kilometer is er absoluut geen sprake van een kort ritje.

Over polderwegen en dijken voert het Rondje Markermeer je rondom het op één na grootste meer van Nederland, langs de grenzen van Flevoland en Noord-Holland. Een enige mate eentonig, maar wel een klassiek Nederlands tafereel waar je ongeveer 150 kilometer lang door rijdt. Als dat nog niet genoeg is, kun je ook kiezen voor een rondje IJsselmeer. Op dit moment kun je die overigens niet volledig fietsen, want het fietspad van de Afsluitdijk is dicht. Als alternatief kun je wel je fiets meenemen in een bus.


Dijken & molens in de Alblasserwaard
Dit is strikt genomen niet één route, maar wel een oer-Hollands tafereel waar iedere Nederlander eens doorheen moet hebben gefietst: de dijken met haar molens in de Alblasserwaard.

foto: Lucas Hirschegger

Het bekendst zijn zonder twijfel de negentien molens bij Kinderdijk. Op enkele kilometers dijk volgen de traditionele molens elkaar hier in rap tempo op, wat een bijzonder gezicht oplevert. Ook elders in de Alblasserwaard en langs de Lek tref je nog molens aan, evenals typisch Nederlandse vergezichten over de rivier- en weidelandschappen.

RIDE Magazine
4 Reacties
13 november 2023 17:32
De Elfsteden fiets route Nederlands noemen zal toch wat koloniaal overkomen bij de Friezen aldaar…

Misschien deze serie per provincie in delen? (Met als bonus ook gravel en mbt routes per provincie)
13 november 2023 18:21
Alle routes eenmaal of meer(Limburg) gereden. Markermeer solo vanuit huis, iets meer als 200km.
Alblasserwaard vanuit huis, ruim 170 km.
Ronde Hoep vanuit huis, 110 km.
AGR 230 km.
Elfstedentocht 260 km.
Leuk om eens gedaan te hebben. Alleen de AGR vind ik de moeite waard om vaker te rijden.
14 november 2023 13:03
Onze stichting organiseert ieder jaar de Winterfiets Elfstedentocht en heeft een boekje met knooppunten en stempelkaarten samengesteld voor wie de tocht op eigen gelegenheid wil rijden.
14 november 2023 14:38
Ik moet just niks.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.