Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen

dinsdag 16 mei 2023 om 15:48
Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen

foto: NTFU

Fietstoerisme

Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000, zo stelt de NTFU. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van de wielersportbond in samenwerking met Ipsos. Vooral vrouwen weten de tweewieler steeds meer te vinden.

Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent. Het gaat om 133.000 vrouwen jonger dan 35 jaar die wielrennen, mountainbiken of gravelbiken. Steeds meer vrouwen vinden hun weg naar de sportieve fiets. Was in 2014 de verhouding nog 80 procent mannen tegenover 20 procent vrouwen, is dat inmiddels 70/30. “Het profiel van de wielersporter is normaal gezien een man tussen de 45 en 55 jaar”, zegt Jos van Schijndel van wielersportbond NTFU. “Nu zien we dat de sterkste stijging elders zit: bij vrouwen tussen 25 en de 35 jaar.”

Corona
Corona heeft ervoor gezorgd dat zo’n 87.000 mensen zijn gestart met fietsen. “Fietsen was een van de weinige sporten je die tijdens de lockdowns kon beoefenen”, aldus Van Schijndel. De meeste mensen wilden fietsen om gezonder en fitter worden. Daarbij werden veel starters door vrienden en bekenden die al fietsten gemotiveerd om te gaan fietsen.

Gravelfietsen wint aan populariteit – foto: Gravel Valley

Wielersporters kregen ook vragen over gravelbiken: een tak van de wielersport die steeds meer fietsers beoefenen. Om precies te zijn 13 procent, waarvan het merendeel het afgelopen jaar ermee begonnen is. De meeste wielersporters wielrennen of mountainbiken al en wisselen dat dus sinds kort af met gravelbiken, waarbij je met een sportieve fiets zowel over verharde als onverharde paden rijdt.

Toertochten nog steeds populair
Zo’n 350.000 wielersporters deden afgelopen jaar mee aan een toertocht. Dat zijn er 50.000 meer ten opzichte van 2019, dankzij de groei van het aantal wielersporters. Toch verschijnen fietsers minder vaak aan de start. Het gemiddeld aantal tochten dat een wielersporter per jaar rijdt, daalt van vijf naar vier.

Toch ziet wielersportbond NTFU dat toertochten nog steeds in trek zijn. 73.000 wielersporters zijn van plan om binnen nu en één jaar een toertocht te rijden. Vooral de kleinschalige tochten die door wielerclubs georganiseerd worden, zijn in trek. Doorslaggevende factor is de route, waarbij je nieuwe wegen en paden ontdekt.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone