Op de fiets naar het WK in Leuven met het Oranje Peloton

Op de fiets naar het WK in Leuven met het Oranje Peloton

Foto’s: Oranje Peloton (Nederlandse Loterij)

Door Martin van den Bosch
woensdag 6 oktober 2021 om 21:00

Wanneer er ergens ter wereld een nationale selectie de Nederlandse eer verdedigt, dan kunnen de sporters steevast rekenen op de steun van een oranje legioen. In de wielerwereld staan oranjefans met het Oranje Peloton als één blok achter de nationale selecties. Samen met de KNWU en de Nederlandse Loterij fietsten we eind september naar het WK Wielrennen in Vlaanderen, het mekka van de wielersport. Een unieke tocht die om meerdere redenen memorabel was.

Wielerliefhebbers herkennen de naam Oranje Peloton wellicht nog van de Roompot-ploeg, het team waar renners als Johnny Hoogerland, Pieter Weening en Dylan Groenewegen furore maakten. Vandaag de dag leeft de naam voort onder de vlag van de Nederlandse Loterij dat het Oranje Peloton inzet als initiatief om mensen in beweging te brengen.

Wat veel mensen niet weten, is dat Nederlandse Loterij de grootste geldschieter van de Nederlandse sportwereld is. Naast hoofdsponsor van de Nederlandse wielerbond KNWU ondersteunt het 76 andere sportbonden en het NOC*NSF. De Nederlandse Loterij ondersteunt niet alleen de top, maar ook de breedtesport. Met Oranje Peloton wil het mensen in beweging krijgen en zodoende te komen tot een gezond, gelukkig en sportief Nederland. Het Oranje Peloton is aanwezig bij toertochten, sportevents van goede doelen en wedstrijden van nationale selecties. Zo steunde het bijvoorbeeld vorig jaar april tijdens de eerste virtuele Amstel Gold Race het Longfonds.

Een van de doelen van het Oranje Peloton is dus om meer mensen op de fiets te krijgen. Twee jaar geleden reden we al eens mee met de tocht die het Oranje Peloton naar de wereldkampioenschappen in het Britse Yorkshire voerde. Inclusief een boottocht en een traktatie van Pluvius op wispelturig herfstweer.

Dit jaar hadden we meer geluk. We werden opnieuw uitgenodigd en dit keer waren de weersgoden ons met droge omstandigheden gunstiger gezind. De afstand naar Leuven is in een rechte lijn zo’n 170 kilometer, maar gelukkig kregen we de gelegenheid om de afstand in twee etappes te overbruggen.

Etappe 1: Van Rijswijk naar Ossendrecht

Op de vrijdag voorafgaand aan de mondiale titelstrijd melden we ons op het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij in Rijswijk, ontvingen we een oranje tenue van Bioracer en maakten we kennis met onze teamgenoten. Het Oranje Peloton bestaat voor deze tocht uit een bont gezelschap van bekende Nederlanders, oud-renners als Bram Tankink en Erik Breukink, politici, musici als rapper Sticks (de voice over van de Nederlandse Loterij-reclames), influencers, medewerkers van Nederlandse Loterij en andere wielerfanaten. We werden opgedeeld in groepjes van acht op basis van de gewenste snelheid die we vooraf hadden opgegeven.

Vanuit Rijswijk wordt er over autoluwe wegen koers gezet richting het zuiden. Via de Delftsche Vliet en het Rijn-Schiekanaal gaat het richting Rotterdam. Al snel komt de machtige skyline van de Maasstad in zicht. Met de Erasmusbrug, Hotel New York en Sportpaleis Ahoy passeren we enkele hotspots waar de havenstad bekend om staat. Via Katendrecht en de wijk Feyenoord rijden we de stad uit, waarna we door de Heinenoordtunnel even onder het water gaan en de Hoeksche Waard bereiken.

Wie dacht dat er in de open vlaktes van de Hoeksche Waard een tandje bij kon worden geschakeld, komt van een koude kermis thuis. De wind maakt deze passage bijzonder lastig. We zijn dan ook blij wanneer we na de Haringvlietbrug de eerste ravitaillering krijgen.

Het tweede gedeelte van de rit brengt ons door het westen van Noord-Brabant, waarna we via een passage langs Fijnaart bij Stampersgat de rivier de Dintel passeren. Na Roosendaal pakken we een stukje Brabantse Wal mee, waarna na een passage door het bosrijke grensgebied de finish ligt bij het rennershotel in Ossendrecht. De eerste missie is volbracht!

Etappe 2: Verrassend goede wegen richting Leuven

Na een goed ontbijt inclusief espresso van Lola Bikes & Coffee, beginnen we vol goede moed aan de tweede rit.  Al snel na de start in Ossendrecht belanden we op Belgisch grondgebied. Voor de route van deze dag was ik vooraf een beetje huiverig. België staat immers niet bepaald bekend om zijn uitmuntende wegdek en een passage door het gebied ten noorden van Antwerpen maakte mij vooraf niet direct enthousiast. Eenmaal op de fiets, blijkt dat routebouwer Gijs Bruinsma puik werk heeft geleverd. Brede fietspaden, amper auto’s en niets te klagen over het wegdek. Een walhalla voor fietsers!

Op de paden door de naaldbossen van het Moretusbos heerst een serene rust die typerend is voor fietsritjes op de zaterdagochtend. Heel bijzonder om dit te doen met een groep mensen die je twee dagen geleden nog niet kende maar waarmee je dezelfde passie deelt: de fiets.

Zoals aangekondigd liggen er in het bos wel wat stukjes onverhard en kasseien, maar gelukkig niet met een moeilijkheidsgraad waar een geoefend fietser nerveus van moet worden. Antwerpen laten we netjes links (of in ons geval rechts) liggen, al krijgen we in de buitenwijken van Kapellen en Brasschaat nog wel de nodige kapitale villa’s gepresenteerd. Na het van de Scheldeprijs bekende Schoten rijden we via de oevers van het Albertkanaal via Lier en Berlaar verder zuidwaarts.

We rijden een stukje langs de kronkelende Leibeek, een rivier die me doet denken aan de Rotte (maar dan zonder veel bebouwing en ander verkeer). We doorkruisen de Zuiderkempen op weg naar Tremelo, de gemeente van voormalig crosskampioen Niels Albert. Van hieruit gaat heet linea recta naar Leuven. Hoe dichter we bij de stad komen, hoe meer het WK begint te leven. We komen steeds meer mede-liefhebbers op de fiets tegen, of andere wielerfans die alvast uitgedost zijn in de kleuren van hun favorieten.

Ons eindpunt ligt vlak bij de brouwerij van Stella Artois, het bier waar Leuven bekend om is. Na ons even opgefrist te hebben zetten we te voet koers richting de Oranje Fanzone langs het parcours. In deze oranje enclave temidden van het Belgische volksfeest dat het WK het laatste weekend van september was, zien we Marianne Vos naar het zilver toesprinten. De Nederlandanse ploeg had vooraf op meer gehoopt, maar gedeelde smart is halve smart. Het onverwachte zilver van Dylan van Baarle de dag erop maakte een hoop goed. De terugreis per bus kan met opgeheven hoofd ingezet worden.

Verantwoording:
De Nederlandse Loterij is partner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Een redacteur van onze site reed op uitnodiging mee met de tocht en schreef aan de hand van zijn ervaringen dit verslaag.

Dit artikel delen:

Populair

Materiaalzone