Limburgs Mooiste: met de zachte g van genieten
foto's: Limburgs Mooiste

Limburgs Mooiste: met de zachte g van genieten

Fietstoerisme Als er klassiekers onder de Nederlandse toertochten bestaan, dan mag Vebego Limburgs Mooiste een Monument worden genoemd. Een tocht die bij menig fietser op de bucketlist staat. Op 2 en 3 juni is het weer zover – alweer voor de dertigste keer.

Het dna waarmee de tocht in 1992 werd opgezet wordt nog steeds zorgvuldig bewaakt. “Zuid-Limburg al fietsend op een andere manier leren kennen met de zachte G van genieten”, verwoordt organisator Jesse Linssen dat dna. Hij kan zich nog goed herinneren hoe hij als 11-jarig jongetje door zijn vader Dries Linssen voor het eerst werd ingezet tijdens Vebego Limburgs Mooiste. Vlaaien verkopen aan de deelnemers. Een betere opleiding om cultuurdrager van het Limburgs erfgoed te worden is er nauwelijks te vinden.

De toertocht door het mooie Limburgse heuvellandschap werd opgezet door de fietsvrienden van wielerclub Grand Ballon. Er waren drie voorwaarden waaraan je moest voldoen om lid te worden van deze club. Je moest de klim van de Grand Ballon in de Vogezen zonder af te stappen kunnen rijden. Je moest de leden van de fietsclub in één keer aan het lachen kunnen brengen en van een gezellige pot bier houden. Een ‘grand ballon’ mocht zich dan ook onder het wielershirt aftekenen. 

Dries Linssen, de bekende oud-fotograaf van onder andere het Limburgs Dagblad, is de rondlopende bosatlas van Limburgs Mooiste. Al bijna tachtig jaar, is hij nog altijd een fanatieke fietser en maakt hij nog steeds de routes. Elk jaar opnieuw weet hij voor de deelnemers nieuwe klimmetjes en weggetjes te vinden. 

“En dat is nog steeds een van de kenmerken van Vebego Limburgs Mooiste”, vervolgt Jesse. “Wij zoeken niet de platgetreden paden, maar wel de pareltjes in Zuid-Limburg. Plekken waar de doorgewinterde fietsers in het heuvellandschap nog nooit zijn geweest. De meeste mensen volgen de Amstel Gold Race-routes of bijvoorbeeld de Mergelland-route. Er zijn echter nog zoveel andere mooie gebieden.”

Schoonzonen
Een paar van die pareltjes van klimmen wil Jesse Linssen wel noemen. De Schieversberg of Moorveldsberg met een strook van 14%. De Molenberg nabij Lanaken. De steile Lemierser Berg net over de grens richting Aken. De bijna twee kilometer lange Vroelen in de buurt van Noorbeek. En dan is er nog een klim nabij groeve ‘t Rooth die de organisatie zelf ‘Us Marie’ heeft genoemd. “Binnen onze familie zijn de twee schoonzonen Ewout en Michiel ook fanatieke fietsers. Het is een uitdaging om wegen te vinden die Dries nog niet kent en om die dan aan één van de routes toe te voegen. Het komt maar heel zelden voor dat zo’n weg wordt gevonden. Deze klim hebben wij zelf dan ook genoemd naar de dochter van Michiel.”  

Vanaf het begin heeft Limburgs Mooiste elk jaar nieuwe routes aan haar deelnemers gepresenteerd. Ook grensoverschrijdend, want sommige routes gaan voor een deel door Duitsland en België. “Het komend jaar hebben we vanuit Lanaken een prachtige weg langs de Maas aan het parcours toegevoegd. Zelf vind ik de regio Beekdaelen het meest onderschatte fietsgebied in Zuid-Limburg. De meeste fietsers rijden naar de Eperbaan, Camerig of Cauberg, maar Beekdaelen is prachtig en met diverse klimmetjes ook heel uitdagend. Wij kiezen vooral voor verkeersluwe wegen. Soms zijn het wat slechtere wegen, maar die brengen je wel door de mooiste en unieke plekken van het heuvellandschap.”

Inmiddels kent Vebego Limburgs Mooiste dertien verschillende routes, die elk jaar anders zijn; negen voor de racefiets, drie voor de mountainbike en een familietocht van 45 kilometer die eventueel afgekort kan worden tot 25 kilometer. Hoewel er in totaal zo’n 12.000 à 13.000 deelnemers zijn, worden er maximaal 2.000 deelnemers per route toegelaten. Zodat er voldoende spreiding is en filerijden uit den boze is. “Steeds vaker komt de vraag of je ook met een gravelfiets de mountainbiketochten kunt rijden. Diverse fietsers hebben het geprobeerd. Het kan, maar je moet wel technisch onderlegd zijn.”

Festival
De laatste jaren lijkt Vebego Limburgs Mooiste zich tot een festival te ontwikkelen waardoor nog meer het accent op de gezelligheid komt te liggen. Met een zachte G natuurlijk. Door de verplaatsing van de start-finish locatie naar Heerlen Zuid (nabij Zuyd Hoge school) kreeg de organisatie de mogelijkheid om de camping direct naast het ‘feestterrein’ met onder meer een fietsmarkt en talrijke typische Limburgse producten te plaatsen. 

“Je ligt met het kussen vrijwel naast de start- en finishstreep”, benadrukt Jesse Linssen. “Het ongedwongen sfeertje met een hoog bbq-gehalte op de camping is ongekend. Je ziet ook steeds meer deelnemers die op de vrijdagmiddag komen en op zondag vertrekken. Er zijn plekken voor tentjes, maar ook voor luxe campers. Wat dat betreft groeit het evenement, net zoals bijvoorbeeld Pinkpop, steeds meer van een eendagsfestijn naar een driedaags verblijf.” 

In plaats van op en neer te knallen naar Limburg, kan je er dus ook een weekendje weg van maken. Daarvoor kan je plekken reserveren op de Limburgs Mooiste camping.

Kom je bijvoorbeeld op vrijdagmiddag, dan struin je op gemak over de fietsmarkt en haal je alvast je startbewijs op. Na het fietsen is het zaterdagmiddag goed toeven op het sfeervolle festivalterrein. Terwijl de DJ de stemming erin brengt, ‘herstel’ jij onder het genot van een hapje en een drankje van een topdag. En na afloop rol je ‘s avonds zo je tent of hotel in. Ideaal toch?

Inschrijving
Er zijn 15.000 startbewijzen beschikbaar, maar je doet er vanwege de grote interesse in het evenement toch goed aan om je op tijd in te schrijven. Wacht dus niet te lang met inschrijven om zeker te zijn van deelname. Je kan je ook als team (5 of meer deelnemers) inschrijven. Je profiteert dan onder andere van een voordeliger tarief.


Meer informatie en inschrijvingen via: limburgsmooiste.nl

Om te reageren moet je ingelogd zijn.