Langs de IJssel en over de Veluwe tijdens Ride with the Pros

Langs de IJssel en over de Veluwe tijdens Ride with the Pros

foto: Ride with the Pros/Dyane Ribbink

vrijdag 28 oktober 2022 om 13:05

Afgelopen zondag, op 23 oktober 2022, vond in en rondom Apeldoorn Ride with the Pros plaats. Honderden wielerliefhebbers toerden met profs zoals Niki Terpstra, Thymen Arensman en Koen Bouwman langs de IJssel en over de Veluwe. Een verslag van een oerhollandse toertocht.

Tegen een ritje over de Veluwe zal je mij zelden ‘nee’ horen zeggen. Dus, als ik gevraagd word om mee te doen aan Ride with the Pros ben ik snel overstag. Een ochtendje fietsen en een middag met entertainment; klinkt als een gouden combinatie.

De rit begon bij Omnisport Apeldoorn, waar je regelrecht het velodroom uitrijdt. Een rondje óp de wielerbaan was natuurlijk nog mooier geweest, maar het is hoe dan ook een mooie startlocatie. Er zijn drie route-opties: van 50, 75 of 100 kilometer. Ik kies voor die laatste, wat betekent dat we eerst koers zetten richting de IJssel.

foto: Ride with the Pros/Dyane Ribbink

De eerste twintig kilometer voeren over een typisch Nederlands parcours. Over rustige asfaltwegen fiets je daar door de stedendriehoek; de regio rondom de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen. Het is een wat grauwe dag wat de omgeving niet bijzonder aantrekkelijk maakt, maar met goed gezelschap is het toch een goed begin van de rit. Bovendien is deze streek bijzonder rustig, wat fietsen er heel ontspannen maakt.

De eerste echte highlight is de dijk langs de IJssel. Alhoewel ik niet per definitie een liefhebber ben van het vlakke Nederlandse landschap, is dit een bijzonder fraaie passage. Niet om de minste reden omdat de rivieren zo’n iconisch onderdeel zijn van Nederland, maar ook omdat je op de verhoogde dijk een vaak meer dan mooi uitzicht over de omgeving hebt. Het in mijn ogen soms wat fletse weidelandschap wordt opeens stukken mooier als je over de uitgestrekte vlakte kijkt.

Eenmaal goed warm gefietst, levert het grauwe weer ons hier het voordeel van de rust op: de drukte die soms op dergelijke dijken kan ontstaan in de zomer is namelijk in geen velden of wegen te bekennen. Plantsoen de Worp onderbreekt de passage langs de IJssel kortstondig, maar er volgen nog wat kilometers door het grensgebied van Gelderland en Overijssel.

Fraaie herfstkleuren op de Veluwe – foto: Ties Wijntjes

Langs nog eens talloze weilanden zet de route koers richting Veluwe. De wegen beginnen dan soms al lichtjes op te lopen, als vooraankondiging van het grootste natuurgebied van Nederland. Na de ravitaillering tussen Beekbergen en Loenen loopt het restant van de route vrijwel geheel over de Veluwe.

Dat betekent niet alleen prachtige bossen en passages langs de heide, maar ook hard werken. Regelmatig loopt de weg een kilometer vals plat omhoog, waardoor ik zonder het door te hebben steeds wat harder begin te rijden om dezelfde snelheid vast te houden. Pittig of niet, het blijft een mooi gebied.

De dikke bossen van de Veluwe zijn altijd een fietsterrein, zeker in de najaarskleuren. Het geel-oranje-rode kleurenpalet wat het bos siert maakt de Veluwe misschien wel nóg mooier dan de rest van het jaar. Over brede wegen voert de rit over en langs de Veluwe, waarna met 75 kilometer op de teller de route terugdraait richting Apeldoorn. Hier start het – wat mij betreft – mooiste deel van de route, rondom Kootwijk.

Eerst volgt namelijk de Heetweg, een lange baan die licht glooiend loopt door een almaar veranderend boslandschap. De constant kronkelende weg is bijna on-Nederlands en daarmee een bijzonder leuke toevoeging aan de rit. Ook al heb ik hier regelmatig gefietst en wordt je niet op eindeloze vergezichten getrakteerd, het blijft een fraaie passage.

foto: Ride with the Pros/Dyane Ribbink

In de Alverschotenseweg volgt nog een pad typisch voor de Veluwe. De onverharde weg wordt geflankeerd door een fietspad, maar de ondergrond is dergelijk hard aangestampt dat het prima te doen is op de racefiets. In het slot van de rit vormt het zodoende een mooi punt om nog even de brommer aan te slingeren.

Tot slot kronkelt de route verder naar Hoog Soeren, waar een – voor Nederlandse principes – kort klimmetje de rit afsluit. In vals plat dalende lijn is het lekker uitbollen richting Apeldoorn, waar de finishstreep weer bij Omnisport ligt getrokken.

Of het nou met of zonder profs is, de route van Ride with the Pros zou zo een Nederlandse evergreen kunnen zijn. Door eindeloos weidelandschap, langs een slingerende rivier en over de altijd mooie Veluwe is het een divers parcours, wat garant staat voor een leuke rit.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Romāns Vainšteins 28 oktober 2022 om 14:24

;’voor Nederlandse principes – kort klimmetje de rit afsluit’

De voor NL-begrippen lánge klimmetjes liggen allemaal in Limburg neem ik aan?

Lalsacien 30 oktober 2022 om 09:01

En een enkele bij de Steeg.

Bimbo Visma 30 oktober 2022 om 20:12

edit redactie: aangepast, thanks!

Romāns Vainšteins 30 oktober 2022 om 20:37

De echte wegen zijn natuurlijk veelal saaie bagger vergeleken met wat je aan kleintjes en onverhard vinden kunt op de Veluwe.

Bimbo Visma 31 oktober 2022 om 08:18

Er zijn veel mooiere wegen en paden inderdaad, maar ik ben blij dat ze deze groep daar niet overheen gestuurd hebben. Maximaal 4 wielrenners bij elkaar om het een beetje leuk te houden voor iedereen daar.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.