Heuvels in Holland: de Amerongse Berg
foto: Ties Wijntjes/WielerFlits

Heuvels in Holland: de Amerongse Berg

Fietstoerisme Klimmen in Nederland? Dat is een lastige zaak, want ons land is zo plat als een pannenkoek. Toch zijn er wel degelijk tal van heuvels die het vlakke polderritme soms onderbreken. In de nieuwe serie Heuvels in Holland brengt WielerFlits een ode aan de beperkte hoeveelheid hoogtemeters die ons kikkerlandje rijk is.

Ongeveer midden in ons land ligt de Amerongse Berg. Met zijn 67,8 meter boven NAP is het je vergeven worden als je denkt dat het een nietszeggende weg is. Niets is minder waar. Voor wielrenners en mountainbikers is de Amerongse Berg een populaire bestemming vanwege zijn voor Nederlandse begrippen uitdagende hoogteprofiel.

De klim vanuit noordelijke richting start namelijk op een hoogte van 16,4 meter en overbrugt dus – schrik niet – 51,4 hoogtemeters. Alle grappen daargelaten is het daarmee één van de zwaardere heuvels in Midden-Nederland, wat het een graag geziene gast maakt in fietsroutes in de omgeving. Ook mountainbikers komen graag op de klim, vanwege de verschillende mountainbikeroutes die je in de omgeving treft.

De Utrechtse Heuvelrug is een fraai natuurgebied met verschillende heuvels – foto: RBT Heuvelrug & Vallei

De Amerongse Berg is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Dan hebben we het niet enkel over het natuurgebied, maar ook over de stuwwal die ongeveer 150.000 jaar geleden is ontstaan in het Saalien, de voorlaatste ijstijd. Door oprukkend ijs werden rivierafzettingen opgestuwd in hoge stuwwallen, waaronder de Utrechtse Heuvelrug dus. De Amerongse Berg is met zijn 69,2 meter het hoogste punt, al ligt de weg dus 1,4 meter lager.

Alhoewel de klim onder wielrenners en mountainbikers in Nederland al jarenlang bekendheid geniet, maakte het grote publiek in 2022 kennis met de heuvel. Na de start van de Vuelta a España in Utrecht trok de Spaanse grote ronde over de Alto de Amerongse Berg (vanuit zuidelijke richting) waar werd gespurt om de eerste bergtrui. Julius van den Berg wist toen beslag te leggen op de eerste bergpunten.

Van den Berg leidt aan de voet van de Alto de Amerongse – foto: Cor Vos

En heb je de Amerongse Berg beklommen? Dan is een tussenstop bij fietscafé De Proloog een absolute aanrader. Hier tref je niet alleen lekkere koffie, een taartje of een goede lunch, maar ook een café compleet in wielerstijl met prachtige fietsen, klassieke shirtjes en andere wielergerelateerde memorabilia.

Amerongse Berg vanuit Overberg – de statistieken:
Lengte: 1,4 kilometer
Hoogste punt:
67,8 meter
Hoogteverschil: 51,4 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 3,7%
Maximale stijgingspercentage: 6%
Strava KOM: Darren van Bekkum in 1:53

Amerongse berg, Overberg, Netherlands

• Distance: 1.4 km, Elevation: 51 m, Avg. Grade: 3.7 %

RIDE Magazine
2 Reacties
25 juli 2023 01:14
Ook bekend als Amerongse Bos in de Giro d'Italia 2010. Vanuit het noorden was het maar liefst een 3e categorie beklimming. Paul Voss was vanuit de kopgroep als eerste boven, voor Rick Flens en Stefano Pirazzi (en alle anderen).
    26 juli 2023 12:45
    En vanaf de zuidkant bekend als de Alto de Amerongen gereden in de Vuelta 2022.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.