De Col du Grand Colombier: Gigant van de Jura
foto: Joris Knapen

De Col du Grand Colombier: Gigant van de Jura

Fietstoerisme Op 14 juli krijgt het peloton in de Tour de France een etappefinish voorgeschoteld op het dak van de Jura. In de vorm van de Col du Grand Colombier heeft de Tourorganisatie een keizerlijke finish aangewezen om de nationale feestdag Quatorze Juillet te sieren. Voor de zomergids 2023 van RIDE Magazine beklommen we deze uitdagende Col alvast.

De Col du Grand Colombier is eigenlijk een betrekkelijk onbekende beklimming, als we kijken naar de koershistorie. De eerste verschijning in een wedstrijd dateert van 1980, als het de slotbeklimming is van de elfde etappe van de Ronde van de Toekomst. In de recente geschiedenis wordt de klim regelmatig in de Tour de l’Ain opgenomen en een enkele keer in het Criterium du Dauphiné.

foto: Joris Knapen

Pas in 2010 wordt de Grand Colombier voor het eerst in de Tour de France opgenomen. Niemand minder dan cultheld Thomas Voeckler passeert als eerste de top en zou later die tiende etappe ook de overwinning grijpen, enkele seconden voor wijlen Michele Scarponi. Een moderne klassieker is geboren, zo blijkt, want sindsdien maakte de beklimming nog eens drie keer zijn opwachting in de Ronde van Frankrijk.

De laatste verschijning van de Col du Grand Colombier in La Grand Boucle was in 2020. Tijdens de vijftiende etappe kreeg het peloton 174,5 kilometer voorgeschoteld, met een finish op de Grand Colombier. Het peloton hield hun kruit droog, waarna de beslissing op de slotklim zou vallen. Het was die dag de latere eindwinnaar Tadej Pogacar die de overwinning in een sprint greep, net voor landgenoot en op dat moment geletruidrager Primoz Roglic.

In 2020 kwam Tadej Pogacar juichend over de streep op de Grand Colombier – foto: Cor Vos

Desalniettemin is de Col du Grand Colombier een bekende pas. De in de Jura gelegen beklimming staat onder amateurwielrenners bekend om zijn zwaarte en schoonheid. De top is vanaf vier kanten te bereiken en stuk voor stuk zijn het lange beklimmingen waar je 1200 ruim hoogtemeters te overbruggen hebt. Voeg daaraan toe dat iedere beklimming enkele kilometers met stijgingspercentages boven de tien procent heeft en je hebt het recept voor een loodzware beklimming.

Dit jaar hebben we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie gemaakt. Een 212 pagina’s dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
RIDE Magazine
5 Reacties
12 juli 2023 11:58
Zelf van twee verschillende kanten beklommen. Vanuit Artemare en de afkorting bij Virieu(steilste stuk) en vanuit Culoz met de prachtige opeenvolgende s-bochten. Net zoals bij de Mont Ventoux kun je hier een fêlé du Colombier worden door meerdere zijdes op een dag te fietsen. Fêlé betekent zoiets als geschift!
  13 juli 2023 14:26
  dit soort inside-information - en dat komt heel vaak van jou Lalsacien - hier word ik altijd wijzer van. Dank.
  14 juli 2023 09:54
  Toffe klim! Zelf ook vanaf Artemare omhoog gereden en dan inclusief dat steile stuk (kanonnen zeg!). Afgedaald via de opeenvolging van bochtjes, dat was een mooie verrassing! :)

  Mogelijk ben ik daar in september weer in de buurt en dan lijkt die Fêlé du Colombier me wel geinig eigenlijk!
  14 juli 2023 11:25
  @Wim graag gedaan.
14 juli 2023 10:12
“Pas in 2010 wordt de Grand Colombier voor het eerst in de Tour de France opgenomen.”
Nee, dat was in 2012.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.