Fietsuitdagingen in het Zuid-Limburgs heuvelland

Fietsuitdagingen in het Zuid-Limburgs heuvelland

Al sinds jaar en dag is Zuid-Limburg de fietshotspot van Nederland. Heerlijk klimmen, prachtige vergezichten en tal van uitdagende routes maken het een aangenaam fietsgebied. Die drukte brengt natuurlijk ook de nodige uitdagingen met zich mee, maar daar deinst Limburg Cycling niet voor terug. Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL) is een belangrijke partner evenals een groot aantal organisaties die zijn aangesloten bij het initiatief #samenopweg.

Met de almaar groeiende populariteit van de wielersport, weten ook steeds meer wielrenners Zuid-Limburg te vinden. Daarom zet Limburg Cycling in op druktespreiding, om de regio leefbaar te houden voor bewoners, ondernemers én toeristen.

Grenzeloos
Dat doen ze natuurlijk niet door de Cauberg of Keutenberg af te sluiten, maar door wielrenners ook kennis te laten maken met andere delen van het heuvelland en de omliggende omgeving. Wie een blik werpt op de heatmap van een willekeurige route-applicatie, ziet dat vooral de bekende beklimmingen binnen onze eigen landsgrenzen in trek zijn.

Met tientallen routes, onder de noemer Grenzeloos, zet Limburg Cycling de hele provincie op de kaart. Zelfs een paar hotspots in de grensgebieden buurlanden Duitsland en België komen aan bod. Zo kan zelfs de doorgewinterde Limburg-bezoeker weer nieuwe streken, wegen en beklimmingen ontdekken. En onlangs is daar ook nog eens een heuse challenge aan gekoppeld samen met de app MyCols.

Zuid-Limburg is dé fietsprovincie
Dat betekent niet dat toertochten of evenementen over bekende hellingen schaars zijn, of schaarser worden. Allerminst zelfs. Jaarlijks zijn er circa 80 toertochten met in totaal ongeveer 70.000 deelnemers. Door deze door het hele jaar heen te plannen, en gebruik te maken van helder beleid en één coördinatiepunt, zorgt Limburg Cycling er niet alleen voor dat topdrukte wordt voorkomen, maar ook dat er bijna iedere week wel een leuk evenement is in het heuvelland.

Limburgs Mooiste is één van Nederlands bekendste toertochten – foto: Limburgs Mooiste

Volgens Visit Zuid-Limburg zou het fietstoerisme de provincie jaarlijk ongeveer 100 miljoen euro opbrengen. Mede die toertochten leveren de provincie tenslotte ook een hoop op. Om daarin te faciliteren, wil Limburg Cycling blijven voorzien in de behoeften van wielertoeristen. Zo zetten ze in op verbetering van infrastructuur en verkeersveiligheid, maar dus ook het oprekken van de regio door onbekende fietsgebieden bereikbaar te maken.

Vriendelijke verkeersdeelname
Daarnaast zijn er de voorbije jaren enkele initiatieven gestart om wielrenners – en andere bezoekers van Zuid-Limburg – zich bewust te maken van hun verantwoordelijkheid. Een van die initiatieven is Team Heuvelland, een project om inwoners en bezoekers dichter bij elkaar te brengen en zo iedereen te laten genieten van de prachtige omgeving. Met Team Heuvelland zetten onder andere de provincie en Limburg Cycling in op een gemoedelijke sfeer, waar ruimte is voor recreatie zonder dat dat overlast veroorzaakt.

“Zodra we de weg op gaan, worden we onderdeel van het landschap en lid van Team Heuvelland. We delen de weg én verplaatsen ons in elkaar, vooral in vakantietijden en topdagen dat het erg druk is. Zo genieten we samen, blijven we in beweging en houden we het veilig en schoon. Deel de weg en iedereen wint”, luidt de missie van Team Heuvelland.

#samenopweg
Limburg Cycling, MOZL en alle partners zetten daarnaast in op vriendelijke verkeersdeelname, van onder andere wielrenners. Dat gaat om te beginnen om het simpele – en voor velen vanzelfsprekende – volgen van de verkeersregels om overlast te voorkomen. Zo is een dagje op stap in het heuvelland voor iedereen aangenaam.

Maar, verder gekeken dan dat, juichen Limburg Cycling en MOZL ook initiatieven toe die wielrenners aanmoedigen de drukte te mijden door bijvoorbeeld vroeg te vertrekken en zo de fietsspits te ontlopen. Daarnaast delen ze tips hoe een wielrenner zich vriendelijk op kan stellen richting andere weggebruikers, door mede-recreanten bijvoorbeeld te groeten en geen afval (ook geen bananenschillen) op of langs de weg achter te laten.

Goed Gezien met Bram Tankink
Tot slot lanceerde Limburg Cycling in samenwerking met de Limburgse Land- en Tuinbouw bond als onderdeel van hun ‘Goed Gezien’ campagne een opvallende bewustwordingsvideo. Hierin was een speciale rol weggelegd voor Bram Tankink als boer. Onder andere Lorena Wiebes, Bart Brentjens en Jan ‘Mister Pinkpop’ Smeets figureerden in de video die weggebruikers aanspoort rekening met elkaar te houden.


Kartrekkers #samenopweg
Kartrekkers van de #samenopweg Campagne zijn George Deswijzen van Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL) en Milan van Wersch van Limburg Cycling.

MOZL is heeft als doel om een moderne, diverse, geïntegreerde, inclusieve en grensoverschrijdende MTB-infrastructuur te ontwikkelen en te faciliteren voor een brede gebruikers doelgroep en geldt als aanspreekpunt voor gemeenten en natuurbeheerders in Zuid-Limburg bij de aanleg van routes. Limburg Cycling is hét platform voor de wielersport (wielrennen, mountainbiken en BMX) in de Provincie Limburg. Ze ondersteunen, promoten en coördineren wielerevenementen, faciliteren talentontwikkeling met een regionaal trainingscentrum en een Limburgse Selectie. Tenslotte organiseert Limburg Cycling met haar partners tal van wieleractiviteiten, clinics en competities voor jeugd en volwassenen in de hele provincie.

George Deswijzen (MOZL) en Milan van Wersch (Limburg Cycling)

1 Reacties
24 mei 2022 14:42
Het is niet meer te doen bij redelijk weer in de weekeinden in Zuid Limburg te gaan fietsen. Teveel auto's en wandelaars die de verkeersregels aan hun laarzen lappen.

Ik begrijp het wel. Veel jaloerse mensen die ook niet zonder elektrische ondersteuning een heuveltje op kunnen fietsen en dan daar maar met de auto rond gaan rijden. Wandelaars die aan de verkeerde kant van de weg lopen, en bij bellen horen ze niks.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.