Fietsen in de Luberon: Beetje fietsen en veel genieten

maandag 3 april 2023 om 08:00
Fietsen in de Luberon: Beetje fietsen en veel genieten

Gelegen in het hart van de Provence, biedt de Luberon geweldige mogelijkheden om te fietsen. Fietsen in de Luberon doe je niet voor een hoog gemiddelde of het verbranden van zoveel mogelijk calorieën. Dat doe je om natuurschoon en prachtige dorpjes te ontdekken.

Van heuvelachtige wegen tot papavervelden, de vele amandelbomen en – uiteraard, in Frankrijk – wijnboerderijen: in de Luberon is veel te zien en het landschap is het hele jaar door adembenemend. Met ook nog eens 300 zon-dagen (met streepje ertussen) per jaar. Het Natuurpark Luberon heeft fietsers meer dan voldoende te bieden. Er zijn routes voor elk niveau, zowel voor de geoefende racefietser of mountainbiker als voor de minder fanatieke fietsers of gezinnen. “Langzaam toerisme’, zoals ze dat daar noemen, is een belangrijk element in het Natuurpark Luberon.


Kijk hier voor meer inspiratie over fietsen in de Luberon


Eerst maar even de benodigde topografische en geografische informatie. De Luberon is een bergmassief in de Franse departementen Alpes-de-Haute-Provence en Vaucluse en een oost-west gerichte uitloper van de Alpen. Het massief is ongeveer 60 kilometer lang en 5 kilometer breed. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Luberon ligt zo’n 70 kilometer ten noorden van havenplaats Marseille, de tweede stad van Frankrijk na metropool Parijs. Andere bekende steden in de omgeving zijn Aix-en-Provence en Avignon, waar ooit de paus zetelde.

Het massief bestaat uit meerdere delen. Meestal spreekt men enkel over de ‘Grand Luberon’ en de ‘Petit Luberon’. Het hoogste punt is de Mourre Nègre, 1.125 m hoog in de Grand Luberon. De westelijke kant is vaak blootgesteld aan de beroemde en beruchte mistralwind.

In de Luberon liggen prachtige, historische dorpjes, waar de tand des tijds soms lijkt te hebben stilgestaan.

Mooiste dorpen van Frankrijk
Met de in totaal 236 kilometer lange route ‘Luberon à vélo’, ofwel Luberon op de fiets, rijd je op wegen die meanderen van dorpje naar dorpje in het Luberon-bergmassief. Gordes is zo’n dorpje, en niet zomaar eentje. Het dorp ligt op een vooruitspringende rots van het Luberon-gebergte. Gordes wordt door de Association des plus beaux villages de France beschouwd als uniek in zijn soort en – de naam van de stichting zegt het al – als één van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Boven in het dorp ligt een kasteel, gebouwd rond 1525. Het is gebouwd in een overgangsstijl tussen een middeleeuwse weerbare burcht en de sierlijkere renaissance. Aan de voet van het dorp ligt de Village des Bories, een onbewoond dorpje met stenen hutten uit de 18de eeuw, gebouwd in een stijl die men in de streek rondom Apt al vanaf circa 5000 voor Christus hanteerde. Men heeft de woningen gerestaureerd.

Maar wij zijn er voor de fietsers en ook wat dat betreft laat Gordes weinig te wensen over. Er ligt een prachtige fietslus rondom het dorp van een kleine 70 kilometer lengte. Onderweg ontdek je nog meer karakteristieke dorpjes.

Gordes is trouwens niet het enige dorpje in de omgeving die het predikaat ‘één van de mooiste dorpen van Frankrijk’ heeft gekregen. Dat geldt ook voor Ansouis, Ménerbes, Lourmarin, Roussillon. Of het terecht is ? Dat kun je het beste zelf gaan beoordelen…

Gezinsroute
Langs de rivier de Sorgue ligt een relatief gemakkelijke route van 20 kilometer. Hij begint in Isle-sur-la-Sorgue en voert naar Fontaine-de-Vaucluse via het heuveldorp Saumane-de-Vaucluse. Geen route om zo snel mogelijk te fietsen, maar vooral om te genieten van de het landschap zoals dat is uitgesleten door de Sorgue, een unieke Provençaalse rivier. Deze route kruist de verbinding die leidt naar de Calavon-fietsroute. Dit fietspad is ideaal voor gezinnen. Het is een acht kilometer lange groene weg op de voormalige spoorlijn tussen Robion en Les Beaumettes. Het pad gaat daarna nog 36 kilometer verder in de richting van Apt.

Ook mountainbikers komen aan hun trekken in de Luberon met 63 gemarkeerde routes over in totaal meer dan 1.500 kilometer.

Druk najaar
In het najaar zijn er de nodige fietsevenementen gepland. Op 22 oktober vindt de Historische tour de Vaucluse plaats, een ronde van maar liefst 256 kilometer. Een dag later is er een toertocht rondom Gordes, Een maand later, op 19 en 20 november, is er een mountainbike-evenement met onder andere een nachtrit. Meer informatie over fietsen in de Luberon vind je via deze link.

Autour du Luberon
Een van de mannieren om de Luberon te ontdekken door de route Autour du Luberon te volgen. Deze route is in beide richtingen bewegwijzerd en brengt je door de mooiste landschappen en langs talloze typische Provençaalse dorpjes.

Meer routes zijn te vinden op de site van Vélo Loisir Provence

Kijk hier voor meer inspiratie over fietsen in de Luberon


Dit artikel delen:

1 Reactie

Mystieke_Monnik 15 december 2022 om 10:47

Of de tijd blijft stilstaan, of iets heeft de tand des tijds doorstaan. Maar de tand des tijds die zelf blijft stilstaan, dat is wel erg liederlijk taalgebruik…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.