European Outdoor Film Tour: Uniek bikepacking-avontuur van Alaska naar Vuurland
foto's: Sophie Planque
woensdag 6 september 2023 om 13:05

European Outdoor Film Tour: Uniek bikepacking-avontuur van Alaska naar Vuurland

Ad De European Outdoor Film Tour 2023-2024 bezorgt de mensen die kicken op reizen en avontuur veel plezier en inspiratie. De films die centraal staat tijdens de EOFT is The Great Traverse, over een Franse fotojournalist die samen met haar partner gaat bikepacken van Alaska naar Tierra del Fuego, door Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Sophie Planque is het uithangbord van de European Outdoor Film Tour. De fotografe gaat samen met Jérémy Vaugeois een avontuur aan waarbij ze gaat bikepacken van Alaska naar Vuurland, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika. De avontuurlijke reis, die in totaal 2,5 jaar duurt, wordt volledig vastgelegd op camera.

Naast dat Sophie en Jérémy de meest betoverende natuurlandschappen van Noord-, Zuid- en Midden-Amerika op de gevoelige plaat leggen, komen zij ook terecht in allerlei verschillende culturen. Ze ontmoeten op hun route van noord naar zuid de bevolking van diverse landen en doorstaan alle mogelijke weersomstandigheden. Op die manier komen de twee bikepackers in de kortfilm niet alleen veel nieuwe mensen, maar ook zichzelf tegen, en prachtig natuurschoon.

De film The Great Traverse duurt 31 minuten en is geregisseerd door Sophie Planque zelf.

European Outdoor Film Tour 2023-2024 in Nederland en België

2023

flag-be Antwerpen – zondag 22 oktober (20.00 uur)
flag-be Gent – maandag 23 oktober (20.00 uur)
flag-be Antwerpen – vrijdag 27 oktober (20.00 uur)

flag-nl Utrecht – dinsdag 24 oktober (19.00 uur)
flag-nl Eindhoven – woensdag 25 oktober (19.30 uur)
flag-nl Utrecht – donderdag 26 oktober (19.00 uur)
flag-nl Den Bosch – zaterdag 28 oktober (15.00 uur + 20.00 uur)
flag-nl Den Haag – zondag 29 oktober (16.00 uur + 20.00 uur)
flag-nl Groningen – dinsdag 31 oktober (19.00 uur)
flag-nl Amsterdam – woensdag 1 november (20.00 uur)
flag-nl Enschede – donderdag 2 november (19.00 uur)
flag-nl Haarlem – vrijdag 3 november (19.00 uur)
flag-nl Nijmegen – zaterdag 4 november (16.00 uur + 20.00 uur)
flag-nl Utrecht – zondag 5 november (15.30 uur + 20.00 uur)
flag-nl Rotterdam – maandag 6 november (19.30 uur)
flag-nl Zwolle – woensdag 8 november (20.00 uur)

2024

flag-be Brussel – woensdag 24 januari (20.00 uur)
flag-be Charleroi – donderdag 25 januari (19.30 uur)
flag-be Gent – vrijdag 26 januari (19.30 uur)

Bekijk hier het volledige programma van EOFT

In totaal bestaat de European Outdoor Film Tour 2023-2024 uit zes kortfilms die goed zijn voor bijna twee uur aan kijkplezier. Ook de film The Nine Wheels is onderdeel van de EOFT deze winter. Deze is geregisseerd door Santiago Burin des Roziers en gaat over de familie Schneeberger die verzot is op mountainbiken. Elk bikepark in Europa kennen zij als hun broekzak. Moeder Laetitia is echter beperkt door een progressieve zenuwziekte, maar daar laat de familie – met twee jonge kinderen – zich niet door uit het veld slaan.

Naast de film over het bikepacking-avontuur en het mountainbiken is er ook een film over bergbeklimmers in de Alpen. Het gaat om Michi Wohlleben en Lukas Hinterberger die zich een uitdaging stellen om drie bijzondere Alpentoppen op ongeveer 3.000 meter hoogte te beklimmen. Dat deden zij al eens, maar nu willen de alpinisten het in de winter gaan proberen. Hun avontuur is gevangen in de film Triple Edge.

De hoofdrolspelers in de film Triple Edge – foto: Michael Wohlleben

De langste film van de zes (37 minuten) heet 972 Breakdowns en gaat over een motorreis van vijf afgestudeerden die via Oost-Europa naar New York rijden. De Duitse vrienden Johannes, Elisabeth, Efy, Anne en Kaupo zijn reislustig en kiezen voor een bijzondere route en bijzonder vervoer, namelijk op oude en vervallen Russische Ural-motorfietsen. Met een zijspan naast zich doorkruisen ze het oosten van Europa, Kazachstan, Mongolië en Noord-Rusland, om daarna via de zeestraat van Azië en Amerika te komen.

Dan de kortste film van allemaal, die is slechts 7 minuten lang en gaat over snowboarder Camille Armand. De Fransman is prof, maar wil graag meer ontdekken dan alleen de pistes en besneeuwde bergen in zijn thuisregio. Daarom trekt Armand naar Noorwegen, waar hij in de Lyngenalpen terechtkomt. Regisseur Antoine Frioux vangt de liefde en het avontuur van Armand in een mooie en natuurlijke kortfilm.

Het avontuur van 972 Breakdowns – foto: Leavinghomefunktion

Summits in the Sky vertelt in een 11 minuten durende film dan weer het verhaal van paraglider Antoine Girard in het hooggebergte van Mongolië. Dan gaat het niet om bergen van 3.000 meter hoogte, maar toppen die boven de 7.000 meter boven zeeniveau uitkomen. Girard en zijn team ontdekken de Karakorum in Mongolië vanuit de vlucht en azen op een hoogterecord in het paragliden.

Lees hier meer over de European Outdoor Film Tour 2023-2024


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.