De pracht van Tenerife: een veelzijdig eiland
Het natuurpark Anaga

De pracht van Tenerife: een veelzijdig eiland

Wie naar Tenerife gaat om te fietsen, zal hoogstwaarschijnlijk de Teide beklimmen. Logisch, want het is een indrukwekkende monstercol en één van de langste beklimmingen die je in Europa kan fietsen. Toch is er op Tenerife meer dan alleen de Teide. Ook lager gelegen kan je prachtig fietsen op het Canarische schiereiland.

Tenerife is voor eenieder die van fietsen houdt een prachtbestemming. Of het nou de prof is die in de winter warmere oorden opzoekt om te trainen, of de liefhebber die nieuwe wegen wil ontdekken: beiden kunnen hier hun hart ophalen. Op het vulkanische eiland liggen tal van wegen die je stuk voor stuk door een bijzondere omgeving voeren. Eerder schreven we al over de magie van El Teide.

De beklimming naar de voet van de vulkaan is met zijn 2.356 meter hoogte natuurlijk de absolute blikvanger. Zeker aangezien je deze vanaf zeeniveau op kan fietsen, wat het niet alleen tot één van de langste beklimmingen maakt, maar ook tot één van de beklimmingen met het grootste hoogteverschil in Europa. Op de top tref je tevens een uitzonderlijk landschap aan, waardoor het zeker een bezoek waard is als je op Tenerife bent.

Rijkdom der natuur
Toch kan je op Tenerife per fiets meer doen, dan alleen de Teide beklimmen. Zo vind je in het noorden, op een paar kilometer van hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, het Parque rural de Anaga. Hier tref je een ruw natuurgebied dat gekenmerkt wordt door diepe dalen, scherpe bergtoppen en de altijd waaiende wind.

Nog een dergelijk mooi natuurgebied vind je in het westen, rondom het dorpje Masca. Dit gelijknamige natuurgebied staat vooral bekend om een prachtige ravijn, waar je helaas alleen doorheen kan wandelen. Echter lopen er door de rest van het gebied verschillende wegen waar je ook beloond wordt met mooi uitzicht.

Op sommige delen van Tenerife is de hoeveelheid goed toegankelijke wegen enigszins beperkt, maar op de zuidelijke flanken gaat die vlieger zeker niet op. Hier lopen namelijk eindeloos veel verschillende wegen, die je langs enkele mooie plekken brengen en waar je tal van verschillende routes kan uitzetten. Dit maakt het voor de wielerliefhebber een fijne bestemming op het zonnige eiland. Het merendeel van de wegen verkeert in goede staat en automobilisten zijn overwegend erg vriendelijk voor fietsers, waardoor het een aangename omgeving is om te fietsen.

Vooral het vulkanische landschap geeft Tenerife een uniek karakter, maar in het zuiden zorgt ook de woestijnachtige omgeving voor een bijzonder uitstraling. Doordat de Teide – en de daaromheen liggende bergen – de dominante ‘noordelijke wind’ tegenhoudt, is het zuidelijke deel van het eiland erg droog. De prachtige bossen die je op de noordzijde van het eiland treft, zijn in het zuiden juist erg schaars.

Onze favoriete route door het zuiden van het eiland voert je door zo’n typisch woestijnlandschap, tussen Chimiche en San Isidro. Hier voert een uitermate rustige weg je langs grote rotsen, en door een dor landschap. Zowel stijgend als dalend is dit een prachtige passage. De rustige weg geeft alle kans om eens goed om je heen te kijken in deze bijzondere omgeving. Toepasselijk genoeg vind je in dit gebied ook het dorpje El Desierto, Spaans voor de woestijn.

Vulkanische kraters
Een andere bijzonder mooie passage in de schaduw van de Teide is de beklimming van Granadilla de Abona naar Vilaflor. Deze weg kronkelt 13 kilometer lang door een typisch Canarisch landschap omhoog. Vrijwel nergens loopt de weg in een rechte lijn. Constant draaiend en kerend, met afwisselend flauwe bochten en haarspeldbochten, fiets je hier over aangename stijgingspercentages omhoog.

De omgeving is tegelijkertijd erg mooi. Aan de ene zijde is de weg geflankeerd door oranje-rood gesteente, en aan de andere kant door ontelbare aloë vera’s. Mits het weer het toelaat, heb je goed uitzicht over het eiland en kan je naast de directe omgeving, ook de restanten van vulkanische activiteit goed zien. Zowel klimmen als dalen is op deze prachtige weg een genot.

De beklimming naar Vilaflor – foto: Ties Wijntjes

Alhoewel een groot deel van deze weg door een redelijk open landschap loopt, passeer je de Montaña Colorada. Deze koepelvormige berg bestaat uit een reeks vulkanische formaties, waar ook nog enkele kraters zichtbaar zijn. Tevens kom je hier langs een bos van Canarische dennen. Deze inheemse boomsoort is van groot belang voor de watervoorziening van het eiland. De lange naalden vangen namelijk verdampte zeelucht op, waarna dit condenseert en in de grond wordt opgenomen.

Eenmaal aangekomen in Vilaflor kan je verder omhoog richting de Teide, of weer bergafwaarts richting de kust. Kies je voor dat laatste, dan is de afdaling naar La Roque een aanrader. Over brede wegen daal je eerst in hoog tempo naar La Escalona, terwijl het tweede deel van de afdaling vooral vanwege het verre uitzicht erg mooi is. Zeker bij de Mirador de la Centinella, waar onze route kort van de grote weg af gaat, kan je het lagergelegen deel van het eiland en de zee in hun volle glorie zien liggen. Het slot van onze route loopt in oostelijke richting en over glooiende wegen terug naar kustplaats El Medano.

Voordat ik Tenerife bezocht was ik enigszins sceptisch over het eiland als fietsbestemming. Tuurlijk is de Teide absoluut een beklimming die je van je bucketlist af wil kunnen strepen, maar heeft het eiland de fietser meer te bieden dan dat? Al snel was het antwoord op die vraag mij heel duidelijk: ja! De soms bijna buitenaardse omgeving is totaal onvergelijkbaar met andere bekende en berggebieden, wat prachtige fietstochten oplevert. Zeker ’s winters, als aangename temperaturen en zonneschijn in Nederland vaak ver te zoeken zijn, is Tenerife absoluut een bezoek waard.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.