Brides-les-Bains: ideaal fiets-basecamp in het hart van de Franse Alpen

vrijdag 31 maart 2023 om 08:00
Brides-les-Bains: ideaal fiets-basecamp in het hart van de Franse Alpen

De steile stroken van de Col de la Loze - foto: Valentin Vion

Ad

In het hart van de Franse Alpen ligt Brides-les-Bains, een paradijs voor wielrenners en mountainbikers. In de zomer biedt de regio een veelvoud aan routes voor alle niveaus met adembenemende uitzichten die uitnodigen de omliggende bergen te ontdekken.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

De echte fanatiekelingen kunnen zich testen op de bekende Col de la Loze, die de laatste jaren furore heeft gemaakt in de Tour de France. Met routes aangepast aan verschillende niveaus, kunnen fietsliefhebbers het prachtige berglandschap op hun eigen tempo ontdekken. Voor een totaal ontspannen dag op de fiets kan je zelfs elektrisch of met waterstof aangedreven fietsen huren of kan je kiezen voor een trip met een professionele gids.

foto: Sylvain Aymoz

Mountainbikers kunnen hun grenzen opzoeken op de trails van de Trois Vallées. Als basecamp van de Trois Vallées, biedt Brides-les-Bains makkelijk toegang tot een extensief netwerk van mountainbike trails in de omgeving. Je kan de besneeuwde Alpentoppen en de diepgroene bossen verkennen terwijl je op indrukwekkende vergezichten wordt getrakteerd.

De meer avontuurlijke mountainbikers kunnen voor de uitdagende downhill trails kiezen, terwijl er voor de beginner ook meer toegankelijke, makkelijkere routes zijn. De stad biedt ook verschillende startpunten voor mountainbikeroutes evenals verhuurpunten. Er zijn ook georganiseerd groepsactiviteiten zoals groepsritten met een ervaren lokale gids. Al met al is Brides-les-Bains de ideale keuze voor liefhebbers van de mountainbike die een mooie ervaring op de tweewieler zoeken.

Team SD Worx
Dat Brides-les-Bains een aantrekkelijke bestemming is, weten ze ook bij team SD Worx, die het als locatie gebruiken voor hoogtestages in de zomer. De ploeg verblijven boven de 2000 meter om zo naar de belangrijkste doelen van de koerszomer toe te werken. “Richting de twee belangrijkste rondes van het jaar, de Giro Donne en de Tour de France Femmes, is dit een belangrijke hoogtestage”, geeft Anna van der Breggen aan. De olympisch kampioene en tweevoudig wereldkampioene op de weg is sinds dit afgelopen ploegleider van Team SD Worx.

foto: Agence Zoom/Michel Cottin

“Hoogtestages vormen een steeds belangrijker onderdeel in de voorbereiding richting de grote wedstrijden”, vervolgt Van der Breggen. “Dankzij Brides-les-Bains kunnen wij boven de 2000 meter verblijven in Les 3 Vallées, terwijl je vanuit het dal diverse lange beklimmingen kunt nemen. Dit is ideaal voor ons, want we verblijven hier drie weken en dan is de afwisseling in de trainingsroutes welkom. Met de Col de la Loze, die speciaal voor fietsers is aangelegd en waar je geen autoverkeer treft, liggen we aan de voet van een ideale col voor bepaalde trainingen te doen. Verder kunnen we in Brides-les-Bains gebruik maken van de thermale baden wat op de rustdagen voor een goed relaxmoment zorgt.”

Col de la Loze challenge
Wie zichzelf echt stevig wil uitdagen op de racefiets, kan deelnemen aan de Col de la Loze Challenge by Brides-les-Bains. Voor het vierde jaar op rij staat er een uitdagende Gran Fondo op de planning waarbij de Col de la Loze centraal staat. Op zaterdag 15 juni vindt er een klimtijdrit naar La Pralognan plaats, waarna één dag later de Gran Fondo wordt verreden.

Er is keuze uit vier verschillende afstanden, om zoveel mogelijk mensen de kans te geven zich te meten in het uitdagende Alpenlandschap. De kortste afstand is 30 kilometer en overbrugt 741 hoogtemeters. Kies je voor de 46 kilometer, dan staat er een beklimming van de Col de la Loze op het programma en overwin je al 2.740 hoogtemeters. Ook de 53 kilometer kent een beklimming van de Col de la Loze, al is de aanloop wat langer en overwin je 3.147 hoogtemeters.

Wie zichzelf écht wil uitdagen kiest voor The Ultimate: 117 kilometer en 4.377 hoogtemeters, met twee beklimmingen van de Col de la Loze. Een bijzonder uitdagende rit, ervoer WielerFlits-redacteur Ties Wijntjes afgelopen jaar. Of je de rit nou als koers rijdt of op een meer ontspanner tempo; de vele hoogtemeters en steile flanken van de Col de la Loze zijn uiterst uitdagend. Als je een overnachting boekt bij een van de partners van de Gran Fondo, krijg je je startnummer zelfs gratis.

Tour de France 2023
Komend jaar wordt er weer een hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van de Col de la Loze, gezien het Tourpeloton er weer overheen gaat denderen. Tijdens de zeventiende etappe, die gerust als koninginnenrit bestempeld mag worden, staat er een finish in Courchevel op het programma. Na een passage door Brides-les-Bains begint het peloton aan de duizelingwekkende beklimming van de Col de la Loze.

In 2020 leverde de Col de la Loze een epische finish op in de Tour – foto: Cor Vos

Met zijn 2264 meter geldt de Col de la Loze tevens als de Souvenir Henri Desgrange van de Tour de France 2023, oftewel het dak van de Tour. Met uitdagende beklimmingen als de Col des Saisies en de Cormet de Roselend in de aanloop naar de slotklim, belooft het een waar spektakelstuk te worden waar het Tourklassement zomaar in een definitieve plooi kan gaan vallen.


Meer informatie vind je op de website van Brides-les-Bains


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.