Richie Porte

Richie Porte
Naam:
Richie Porte
Geboortedatum:30 januari 1985 (36 jaar)
Land:Australië
Twitter:@Richie_Porte

Richie Porte wordt op 30 januari 1985 geboren in Launceston, een stad in de Australische provincie Tasmanië. Op 21-jarige leeftijd besluit hij zich volledig op het fietsen te storten, nadat hij als triatleet en nog eerder als fanatiek zwemmer actief was. Hierdoor wordt hij pas op 25-jarige leeftijd wielerprof bij Team Saxo Bank.

In 2010, zijn debuutjaar bij de profs, wint Porte het jongerenklassement van de Giro d’Italia en wordt hij zevende in het eindklassement. Vooral in de tijdrit blijkt ‘De Tasmaanse Duivel’ ontzettend sterk en na drie dagen in de roze trui gespendeerd te hebben, is voor iedereen duidelijk: Richie gaat een hele grote worden.

Door zijn goede resultaten in het seizoen van 2011, wekt hij de interesse van Team Sky, dat de Australiër in 2012 contracteert. Porte groeit er uit tot de meesterknecht van Chris Froome en Bradley Wiggins, maar boekt zelf ook de nodige successen. Hij is twee keer de beste in Parijs-Nice, wint een keer de Ronde van Catalonië en eindigt als tweede in de Ronde van het Baskenland en de Dauphiné.

Toch is Porte niet tevreden over zijn rol als meesterknecht in de grote rondes en eind 2015 geeft de Tasmaniër aan te willen vertrekken. De klassementsrenner kan bij BMC Racing Team aan de slag als kopman. Bij BMC gaat Porte rustig door met winnen. Na een tegenvallend seizoen in 2016, schrijft de klassementsrenner in 2017 voor de eerste keer de Tour Down Under op zijn naam. Ook is hij de beste in de Ronde van Romandië. Als BMC zich eind 2018 terugtrekt als hoofdsponsor, gaat Porte over naar het eveneens Amerikaanse Trek Segafredo. Na twee succesvolle seizoenen daar, met o.a. een derde plek in het eindklassement van de Tour van 2020, keert Porte in 2021 terug bij INEOS Grenadiers.

De erelijst van Porte is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Vooral de meerdaagse klimkoersen liggen de Australiër goed. Hij won de Ronde van Catalonië, de Ronde van Baskenland, de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland, de Dauphiné en twee keer Parijs-Nice. Ook was de all-rounder uit Launceston twee keer de beste in de thuiswedstrijd Tour Down Under.

Volg hier