Zo overleef je een periode zonder wielrennen – Deel 2

Zo overleef je een periode zonder wielrennen – Deel 2

foto: Cor Vos

woensdag 1 april 2020 om 06:00
Special

Het dagelijks leven komt langzaam maar zeker tot stilstand door het coronavirus. Zo ook onze belangrijkste bijzaak in het leven: de koers. Verschillende wedstrijden duikelen over elkaar heen met afgelastingen en opschortingen, bijvoorbeeld de Giro d’Italia, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Kortom: hoe overleef je deze coronavirus-periode zonder koers? WielerFlits zet de opties op een rij. In deze tweede uitgave raden we een aantal podcasts aan.

Allereerst willen we onze community natuurlijk op het hart drukken om de getroffen maatregelen door het RIVM zo goed en zo veel mogelijk op te volgen. Inmiddels mag duidelijk zijn dat het coronavirus voor een crisis zorgt en we er met z’n allen goed aan doen om het probleem zo veel mogelijk in te dammen, tot er een oplossing is. Het wielrennen ligt in ieder geval de komende weken stil en mogelijk zelfs nog langer dan dat. Dat betekent ook direct dat de nieuwsvoorziening een stuk minder divers zal zijn. Wij gaan toch proberen om je door deze periode heen te slepen. De koers is immers van ons.


De Podcasts

De Rode Lantaarn

De Rode Lantaarn is een van de bekendere wielerpodcasts. In De Rode Lantaarn komen hosts Jonne Seriese, Willem Dudok en Tim de Gier regelmatig met voor- en nabeschouwingen op de grote wielerklassiekers en -rondes. Voor de mensen die in deze koersloze periode besloten hebben om oude klassiekers terug te kijken, biedt deze podcast soelaas. Jonne, Willem en Tim hebben vermoedelijk uitgebreid nabeschouwd op deze koers! En dat op de voor hen kenmerkende manier: alsof jij zelf met wielervrienden in het café zit, onder het genot van een gerstenatje.

Maar De Rode Lantaarn heeft meer. In de winterspecials schuiven wielrenners regelmatig aan om met de mannen van De Rode Lantaarn in een informele setting te praten over hun profbestaan. Aanrader is de special met Annemiek van Vleuten, waarin zij uitgebreid vertelt over de haar winter in Colombia.


Arriere de la Course

Arriere de la Course is lullen over de koers, zoals jij dat zelf ook zou doen. Michiel Beemster, Wilco Kenter en Peter Koning praten in Arriere de la Course op leuke wijze over zaken in en naast de koers. Wielerliefhebbers pur sang, die net als jij geen genoeg kunnen krijgen van de koers. Ook zij vallen in een zwart gat. Maar wees gerust: de eerste podcast over het coronavirus kwam vorige week al uit!


The Move

The Move is de podcast van Lance Armstrong. Hoewel Armstrong verbannen is uit de wielersport, volgt de Texaan de sport nog altijd op de voet. In The Move spuit Armstrong zijn mening zoals we dat van hem in zijn vergane jaren gewend waren. Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin… Armstrong heeft een sterke mening over ze. “I’ve never seen power like this”, zei Armstrong over de prestatie van Van der Poel vorig jaar in de Amstel Gold Race. De podcast is te beluisteren op Spotify, iTunes en via SoundCloud.


Kop over Kop

De Kop over Kop-podcast is de eerste podcast van Eurosport die in dit lijstje voorbijkomt. Host Sander Valentijn laat in Kop over Kop elke keer andere Eurosport-commentatoren aanschuiven, van Bobbie Traksel en Karsten Kroon tot Jeroen Vanbelleghem en Jan Hermsen. Deze combinaties zorgen voor veel mooie anekdotes en discussies over de koers. Interessant, want deze mannen weten als insiders waar ze het over hebben.


Live Slow Ride Fast

Live Slow Ride Fast is de podcast van Laurens ten Dam en Stefan Bolt. In geen andere podcast wordt de dynamiek tussen renners in de wielerwereld zo goed weergeven als in Live Slow Ride Fast. Als oud-renner kent Ten Dam zijn tafelgasten vaak van haver tot gort, wat voor heel open gesprekken zorgt. Het gevolg: een lekker wegluisterende podcast, waarin men veel te weten komt over de wielerwereld áchter de schermen.

In januari bracht de Live Slow Ride Fast-podcast de Dénia Tapes uit met Greg Van Avermaet, Fabio Jakobsen en Marianne Vos. Vooral de podcast met Fabio Jakobsen is aan te raden: daarin vertelt hij openhartig over de hiërarchie binnen Deceuninck-Quick Step, ook wel The Wolfpack. Natuurlijk is er veel meer: ook Sam Oomen, Johnny Hoogerland, Ramon Sinkeldam en Tom Dumoulin schoven al eens aan bij Ten Dam.


WielerFlits Podcast

Ook WielerFlits heeft een eigen podcast. Als jij – net als menig andere wielerliefhebber – thuis op de bank zit en met weemoed terugdenkt aan de koers, dan schiet deze podcast jou te hulp. Waar podcasts als De Rode Lantaarn en Arriere de la Course juist gezellige koersbeleving ná de koers bieden, biedt de WielerFlits Podcast extra verdieping over de wedstrijd, zoals in de podcast over de Giro d’Italia hieronder.

Naast uitgebreide voor- en nabeschouwingen zijn er ook de FlitsAnalyses na afloop van de koers en WielerFlits Crosspraat, waarin Maxim Horssels en Nico Dick de cross uitgebreid analyseren!


The Bradley Wiggins Show by Eurosport

Net als Lance Armstrong heeft ook Bradley Wiggins een uitgesproken mening. Eurosport besloot de Brit, die in 2012 de Tour de France op zijn naam schreef, aan zich te binden en uit deze samenwerking kwam The Bradley Wiggins Show by Eurosport gerold, waarin Wiggins uitgebreid zijn visie op de wielerwereld deelt met de luisteraars.

Er verschijnt niet heel vaak een nieuwe podcast, maar niet geheel toevallig kwam er deze week een nieuwe uit. Wiggins neemt daarin bijna drie kwartier de tijd om te vertellen over het coronavirus. Daarin leverde de oud-coureur felle kritiek op de organisatie van Parijs-Nice. “Het leek wel alsof we aan het vieren waren dat we een grote wielerwedstrijd reden, terwijl het coronavirus overal om ons heen heel serieus begon te worden”, waren enkele van zijn harde woorden.


Heb je aanvullende tips? Laat ze achter in de reacties!

Dit artikel delen:

17 Reacties

aardappeljager 19 maart 2020 om 10:24

The cycling podcast vind ik altijd erg pretting om te luisteren.

Aanrader is het interview, door Adam Blythe, met Thomas de Gendt

Secondant 19 maart 2020 om 10:38

Mijn toevoegingen:

De grote plaat (perfecte combinatie tussen muziek en wielrennen).

De wereld van Vice Sports (meestal voetbal, maar zeer vermakelijke verhalen).

In het Wiel (van het AD)

Velofilie podcast

Radio Stelvio

Bastiaan Gaillard 19 maart 2020 om 10:56

Sporza zet afleveringen van ‘Extra Time Koers’ ook om in een podcast.
Handig als je het op tv gemist hebt.

‘De Koers is van ons’ is ook een fijne. Voorbeschouwing (voor wat het nu nog waard is) met José de Cauwer vond ik zeer vermakelijk.

Marveloke 19 maart 2020 om 11:17

Ik kwam deze film over wielrennen van Van Kooten en de Bie nog tegen op YouTube. Misschien hebben de jeugdige volgers op Wielerflits dit minder scherp, maar deze is en blijft hilarisch: https://www.youtube.com/results?search_query=van+kooten+en+de+bie+ik+roep+nog+hee

Wheely 19 maart 2020 om 12:11

Haha geweldig, “stom, stom, stom van mij!”

Barry Batsbak 19 maart 2020 om 22:24

Heeft u vorderingen? Nou, nou nee, nie ech…. super!

Pelsluis 20 maart 2020 om 01:19

Poeh… Eurosport mannen….. niet kapot van hoor. Die cross dame staat niet in het lijstje dus die vind men ook daar niet interessant wat zeer begrijpelijk is.

Baik-Baik 20 maart 2020 om 02:58

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de stemmen van de heren van Arriere de la course echt slecht trek ondanks vaak interessante verhalen. Helaas heeft niet iedereen een goede ‘radiostem’.

Merlinappa 20 maart 2020 om 12:03

de podcast El Tarangu van de NPO is ook een absolute aanrader. Enorm intrigerend verhaal (wielergerelateerd natuurlijk) en je kan eigenlijk niet stoppen met luisteren. Sowieso zijn veel van hun podcasts echt aanraders.

Onie 20 maart 2020 om 20:31

Begonnen bij Live slow ride fast, mede omdat Ten Dam nog in buik peloton zat. Eurosport ben ik nog niet helemaal kapot van. In het wiel van AD is prima.

Buitencategorie is voor mij de Rode Lantaarn. Bekijken en beleven de koers op dezelfde manier zoals ik doe. En inderdaad mooie speciale met recent Jos van Emden (Granny) en Annemiek van Vleuten.

NumberSeventeen 22 maart 2020 om 12:26

De rode lantaarn vind ik altijd prettig om aan te zetten. Geen ego’s en veel humor.

Live Slow zet ik ook graag aan alleen vind ik Stefan Bolt steeds vervelender worden, die gast kreeg het voor elkaar om een uur lang Marianne Vos niet uit te laten praten, hij vind zichzelf altijd belangrijker dan gasten. Laurens ten Dam en zijn verhalen uit de oude doos maken veel goed maar zijn hielenlikker moet echt gaan dimmen.

In het Wiel heb ik ook nog wel eens aan staan maar die is wisselend in kwaliteit. Soms is het heel sterk (zoals met Theo Bos) en soms is het vrij inhoudsloos. Ze hebben twee ego’s aan één tafel zitten want heel goed kan uitpakken, maar als daar geen gast bij zit dan krijg je te veel discussie wat nergens heen gaat.

Merlinappa 22 maart 2020 om 16:10

Volledig mee eens. Vooral Stefan Bolt vind ik niet heel prettig om naar te luisteren, mij wat te arrogant en wil er te graag bij horen.

velofilie Podcast 23 maart 2020 om 08:25

Aanraders: Velocast!!, The slow ride Podcast, Re-cycled van Eurosport en wij van wc-eend raden aan…. De Velofilie Podcast. Voor koersliefhebbers.

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/velofilie-podcast-se02-episode-4-de-laatste-koers-en-nu/id1472944255?i=1000468501231&l=en

Zjoske 23 maart 2020 om 16:58

Nog een filmtip: Coureur
Belgische film uit 2018 over een coureur die via een schimmig, Italiaans ploegje probeert door te breken.
klik

LucasR 26 maart 2020 om 10:17

Ik mis hier de goede Engelstalige podcasts:

– The Cycling Podcast, wat mij betreft de beste podcast die er is op het gebied van wielrennen
– Cycling Tips Podcast
– Velonews Podcast

vanSpringel 30 maart 2020 om 12:56

Of met ijslolliestokjes een schaalmodel van je eigen racefiets knutselen. Met het rondschuren van de fietswielen op schaal ben al dagen bezig. En nog maar te zwijgen wanneer er schijfremmen in het spel zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair