Zeeman over uitstel seizoensdebuut Van Aert: “De doelen liggen vooral vanaf San Remo”
foto: Cor Vos
dinsdag 28 februari 2023 om 08:17

Zeeman over uitstel seizoensdebuut Van Aert: “De doelen liggen vooral vanaf San Remo”

Wout van Aert doet niet mee aan Strade Bianche, liet hij maandag weten via een videoboodschap. Enkele dagen ziekte hebben zijn voorbereiding op het wegseizoen verstoord. Bij Het Nieuwsblad heeft inmiddels ook Merijn Zeeman, de sportief directeur bij Jumbo-Visma, uitleg gegeven over het afzeggen van Van Aert.

“Doordat Wout het WK veldrijden nog reed, was de planning sowieso al strak”, begint Zeeman. “Er mocht echt niets tussenkomen om met een goede basis aan het wegseizoen te kunnen beginnen en dat is dus wel gebeurd. Niets groots, maar hij miste wel enkele dagen training. Daardoor was onze keuze snel gemaakt.”

“We willen de best mogelijke Wout hebben en daarvoor heeft hij nog enkele sleuteltrainingen nodig. Nu blijft hij drie weken op Tenerife en wij geloven in die aanpak. De doelen van Wout liggen vooral vanaf San Remo. Wat niet wil zeggen dat we de Strade Bianche niet willen winnen, maar daar gaan we nu voor met andere renners, zoals Tiesj Benoot die duidelijk in goeden doen is.”

Van Aert begint zijn seizoen nu enkele dagen na Strade Bianche, in Tirreno-Adriatico (6-12 maart). De Italiaanse rittenkoers begint maandag met een tijdrit in Lido di Camaiore. Van Aert zal hier onder meer Mathieu van der Poel tegenkomen. Laatstgenoemde start zaterdag, evenals bijvoorbeeld Tom Pidcock en Julian Alaphilippe, wel in Strade Bianche. Voor Jumbo-Visma staan, naast Tiesj Benoot, ook Jan Tratnik, Attila Valter, Gijs Leemreize en Milan Vader op de voorlopige deelnemerslijst.

Wedstrijdprogramma
RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
28 februari 2023 08:30
Alle kritiek op de werkwijze van deze ploeg ten spijt, diezelfde werkwijze betaalt zich zichtbaar uit. Volgens mij weten ze daar prima wat ze doen. En dus gewoon weer een goede keuze gemaakt.
    28 februari 2023 08:36
    Ik denk dat het grotendeels psychologisch is bij van Aert. Hij wil per sé 100% van zijn trainingsschema kunnen afwerken, 95% is niet voldoende. Hij heeft die rust in zijn hoofd nodig om maximaal te kunnen presteren. En hij wil zich achteraf niets kunnen verwijten, als de doelen niet zouden worden gehaald.
    28 februari 2023 08:39
    Dat het ontegenzeggelijk goed is voor de ploeg zelf wil toch niet zeggen dat het ook goed is voor de sport of gemiddelde wielerliefhebber? Daar wringt de schoen nou juist.

    Je wil de beste renners toch zo vaak mogelijk zien rijden lijkt me? De instelling van een Pogacar of de Lie die een vol programma hebben zie ik veel liever..
    28 februari 2023 08:59
    Pogacar rijdt toch niet veel meer dan Van Aert? Helemaal als je bedenkt dat Wva afgelopen maanden flink heeft gecrosst. Je hoefde de tv maar aan te zetten of ze waren bezig.
    28 februari 2023 09:14
    @Federico: Ik snap je opmerking niet zo goed, ja Pogacar koerst aanvallend en om te winnen, maar heeft intussen al gesnoeid in z'n programma en slaat de Strade over.

    Hij rijdt daarnaast een gelijkwaardig programma (P-N en 6 klassiekers) als dat van WvA (T-A en 5 klassiekers) en MvdP (T-A en 5 klassiekers).
    Na Luik zie je hem tot aan de Tour nauwelijks meer (Enkel Slovenie) (Net als WvA en MvdP).
    28 februari 2023 09:18
    De beste renners tegen elkaar is niet de beste renners tegen elkaar als er 1 of meer weten nog niet de juiste vorm te hebben. MvdP gaat aan het olijke trio in vorm Benoot, Wellens en Mohoric meer competitie hebben dan een van Aert wiens waarden nog niet in orde zijn. Dan zijn dat de besten.

    Mocht MvdP vers-van-de-berg daar überhaupt op kunnen inhaken natuurlijk. Dat is ook een openstaande vraag.
    28 februari 2023 10:12
    @Federico Ach, je "naamgenoot" heeft zelden in een klassieker meegedaan.
    28 februari 2023 10:43
    Het is ook gewoon onzin. WvA reed vorig jaar 48 koersdagen, Pogacar 54. Waarbij de 6 verschil met name zit in de UAE Tour (7 etappes) die voor een Wout te vroeg komt omdat hij enorm veel veldritten rijdt. Dus als je veldrijden meetelt, gaat WvA over de koersdagen van Pogi heen.

    De Lie reed overigens ook 54 koersdagen, daarbij moet nog aangetekend worden dat hij noodgedwongen veel moest starten vanwege de punten die Lotto nodig had om niet te degraderen.
    28 februari 2023 11:02
    @Bahamontes Pogacar die ook afgezegd heeft voor Strade Bianchi. Ook met een goede reden. Daarnaast klopt je opmerking wat betreft koersdaling niet zoals anderen al aangeven. Als je volgende keer wat roept, kijk dan eerst even naar de feiten.
    1 maart 2023 05:43
    @Melkzuur, ik geloof ook dat het eerder mentaal is. De toppers rijden allemaal om te winnen, ze willen geen pelotonvulling zijn, dus als ze zich geen 100% voelen (zowel fysiek - trainingsachterstand of een kuchje, of mentaal - bv. niet klaar in het hoofd om de concurrentie aan te gaan), blijven ze liever weg uit de wedstrijd.

    Ik kan me inbeelden dat Wout niet wil weggereden worden in de Strade om dan als 17de binnen te komen op 5 minuten, daar wordt je mentaal ook gewoon weer slechter van en dan krijg je weet een shitload vragen van de journalisten over je heen die je echt niet graag wil beantwoorden

    Dus ik snap de beslissing wel!
28 februari 2023 09:54
Het klinkt wel gewoon logisch. Net iets langer trainen, en dan nog de Tirreno er achteraan om iets anoniemer verder te vijlen aan de vorm dan in een rechtstreeks eendagstreffen met MvdP, Pidcock en Alaphilippe.

Strade maakt of kraakt zijn seizoen verder ook niet. 1 monument winnen en alles is geslaagd.

Wel zou ik hem graag nog Luik erbij zien nemen. Dan maak je van 3 kansen er 4, meteen 25% erbij. Na Roubaix even bekomen en nog een goede training in de Ardennen inlassen terwijl de rest de Amstel rijdt. Lijkt me niet onoverkomelijk na een vrij gebald voorjaar. Zal wel enkel overwogen worden als hij ernaast pakt in MSR, RVV en PR.
28 februari 2023 13:19
Bergbewoners weten wat ze doen. Sport wordt steeds meer wetenschap, waardoor de charme er helaas steeds meer vanaf gaat.
    28 februari 2023 21:42
    Waarom TA dan ook niet overslaan en zorgen dat je helemaal top bent?
    Hun concept om goed van hun berg te komen herzien ze nu zelf door dit rondje als training te zien.
28 februari 2023 10:41
Tirreno is ocharm 2 dagen na de Strade al maar snap wel dat zo'n eendagskoers best brutaal is om er meteen in te vliegen. Beter wat extra trainingsarbeid; Strade heeft hij al, echte doelen zijn er begin april
    28 februari 2023 11:06
    En de eerste etappe is een korte tijdrit met max een kwartier inspanning. En je zou zelfs de eerste twee etappes nog als training kunnen gebruiken. Geeft toch 3-5 dagen extra.
    28 februari 2023 20:41
    Wat een onzin. T
    28 februari 2023 20:43
    Wat een onzin. Als je niet in orde bent zal je van Tirreno niet beter worden. Heeft Wout zelfs bewezen 2 jaar terug. Super in Tirreno, 2e na Pogi, maar was daarna niet meer top in het voorjaar.
    28 februari 2023 21:04
    Quote:
    Als je niet in orde bent zal je van Tirreno niet beter worden. Heeft Wout zelfs bewezen 2 jaar terug. Super in Tirreno, 2e na Pogi, maar was daarna niet meer top in het voorjaar.


    Tirreno/Parijs-Nice wordt toch al jarenlang gebruikt door de klassieke types voor de laatste paar percentjes richting topconditie?

    Verder begrijp ik de analogie niet met de Tirreno 2021. Daarvan wordt soms gezegd dat hij te diep ging voor zijn 2de plek en daardoor niet top was voor het Vlaamse voorjaar.
28 februari 2023 12:50
Ik vind het ook jammer dat renners niet meer aan 80-90 koersdagen komen. Om te presteren kan het helaas niet anders….
28 februari 2023 12:57
Een aan lagerwal geraakte zeeman zat met een laptop op schoot (waar anders) op een visstoeltje te hengelen naar de essentie van de koers. Lang had hij de hoogte van de berg verkozen boven het platvloerse van het klootjesvolk. Zijn uitverkoren zoon liet hij dichter bij de goden nog wat langer rijpen in deze zuurstofarme contreien. In een oud boek had hij gelezen dat er soms zo maar een aap op de schouder neerdaalt, waarmee allerlei onbegrijpelijke wijsheden verspreid worden. Helaas werd de übermensch in de loop van de geschiedenis 180º gedraaid. Op wijsheden en apen zat niemand te wachten; teveel gewichtigdoenerij en te weinig houvast in de vluchtigheid van het bestaan. Nee, het gewicht viel onder controle van een ingenieuze app in combinatie met een microgrammenweegschaal. Elke trap werd minutieus geanalyseerd en geduid. Snelheid maal kracht naast het product van vermogen en seconden. Februari schoot in de lach en verzuchtte: "Ach, de mens is altijd zoveel meer dan de data. Bovendien liggen er vooringenomen algoritmen op de loer en vlak ook de rol van het sleepnet van de overheid niet uit."

De geest was in verwarring. Ketonen, en of, bicarbonaten dan? Toverdrank en maagzuurvermijdingstechnieken? Bufferen van H plus ionen? Ook zo iets. Hoever kan je gaan? En wat is wijsheid? Een aap op de schouder of een uil in een boom? Nee, drie dagen later de vleugels uitslaan. Achteraf, weten ze nog net zo weinig en geloven des te meer.
28 februari 2023 13:38
Ik verwacht dat die na Roubaix ook nog wel ergens een wedstrijd gaat meepikken in de waalse klassiekers, tenzij hij de Ronde en Roubaix wint dan zal die wel voldaan zijn maar één van de twee winnen zal al moeilijk genoeg zijn. Gisteren toen het nieuws bekend geraakte was ik wel even ontgoocheld maar uiteindelijk wordt Wout nu nog maar enkel afgerekend op de rvv en Roubaix dus dan is het logisch dat alles moet wijken om die 'heilige' week op zijn absolute best te kunnen zijn.
    28 februari 2023 13:47
    Ik zie hem nog eerder E3 of GW skippen dan Amstel en/of Luik meepakken.
    28 februari 2023 20:43
    Dat doet Mathieu ook al. Wout zal eerder Luik winnen dan Vlaanderen
28 februari 2023 15:11
Hij kan zich beter focussen op wedstrijden waar vdp niet meedoet
1 maart 2023 08:50
Mag niet naar de Strade , maar twee dagen later wel naar de Tirreno???
    1 maart 2023 09:19
    Newsflash: de Tirreno liggen er geen verplichtingen, creatief gezien kun je dit ook als training aanzien. Strade daarentegen wordt je schuimbekkend in de koersspits verwacht.

    Ook een verschil naast de 2 dagen.
28 februari 2023 16:29
Comments afgezocht, maar niets te vinden over pannenkoeken. Toch teleurgesteld.
28 februari 2023 15:02
jumbo heeft het 2de of 3de hoogste budget, KOPEN toch wel een ploeg bijeen
zo min mogelijk wedstrijden deed Armstrong ook
edit wf: geen insinuaties svp
Ok, Jumbo slurpt chemische, doch voorlopig legale, niet geheel onschuldige shit,
Armstrong injecteerde chemische, toen reeds illegale, niet geheel onschuldige shit.
schei uit met interessant doen
deze pseudo geleerde praat heb ik eerder gehoord
niks nieuws onder de zon
    28 februari 2023 19:09
    Verder gaat het wel?
    28 februari 2023 20:41
    Eerst wel maar na die 6 lage duimpjes en comment toch wat minder.
    28 februari 2023 20:44
    TJV doet niks nieuws hoor. Ineos deed het ook al eens
    1 maart 2023 06:20
    @grote plateau, kun je iets minder vaak op enter drukken? Ik scroll me een rsi-arm door je posts.
28 februari 2023 09:34
Jongen zit overduidelijk in de verkeerde ploeg , laat die bende bergkakkers voor wat ze zijn ,en volg je eigen weg.
    28 februari 2023 09:41
    hahahahahahahahahaha dit is de domste opmerking die ik de afgelopen tijd heb gezien.
    28 februari 2023 09:47
    Het lichtelijk sneue van profwielrenner zijn is dat je niet meer de top haalt zonder monnikentijd in de ijle lucht, secuur luisteren naar die flippo’s in witte jassen en je uitgehongerdheid enkel met nepsuikercocktails stillen. Iedereen die het niet voor elkaar krijgt wordt onnatuurlijk uitgeselecteerd.

    Van Aert is duidelijk iemand die geen probleem heeft met zich volledig onderwerpen aan een dergelijk regime en heeft daar, voor een aanzienlijk deel, zijn huidige status aan te danken.
    28 februari 2023 09:49
    Ronny wil aandacht. Nou vooruit.
    28 februari 2023 15:05
    "aanzienlijk deel"?
    schei uit,
    hij reed Tony Martin stuk op een ouwe Colnago en snelpak van de kringloopwinkel

    bakken talent en beresterke mentaal
    waardoor hij discipline kan opbrengen en lang een niveau vasthoudt
    maar
    bij een andere ploeg had hij wellicht meer monumenten, en minder 2de plekken
    door betere ondersteuning (van ploeggenoten niet professor docotors) dan die rare Roglic.
    28 februari 2023 20:40
    @Grote Plateau, beresterk mentaal? Vind je? Hij kan goed relativeren maar is overduidelijk niet in staat een favorietenrol waar te maken de laatste jaren. Denk aan de WK's waar ie 2e wordt, de Ronde etc.
    28 februari 2023 20:44
    leuk geprobeerd
    Ronde vorig jaar ziek
    milimetersprint met matje
    In Roubaix dan weer beter resultaat tot nu toe dan laatsgenoemde

    2e op klimWK had eerste kunnen zijn zoals ik aangeef als die Roglic niet zo'n ondankbare hond was geweest die enkel handjes en ongemeende bedankjes mompelt.

    2e op klimOS was ook ver boven verwachting natuurlijk

    voor de rest natuurlijk 2 dozijn overwinningen op het allerhoogste niveau en nog eens evenveel podia. Als WVA het niet waarmaakt dan enkel Pogacar en voor de rest niemand.

Reacties zijn gesloten.