Yves Lampaert en Tim Declercq over hun WK in dienst van Van Aert: “Patrick toont begrip”

Yves Lampaert en Tim Declercq over hun WK in dienst van Van Aert: “Patrick toont begrip”

foto: Cor Vos

zondag 26 september 2021 om 07:45
Interview

Yves Lampaert en Tim Declercq zijn beide jonge dertigers. Ze wonen in elkaars buurt, zijn naast best friends ook trainingsmaten en ze kennen zelfs een vergelijkbaar carrièreverloop: na aan paar jaar Sport Vlaanderen-Baloise stroomden ze door naar het grote Quick-Step. Daar blijven ze grote baas Patrick Lefevere hondstrouw. Behalve morgen. In hun tweede WK-wegrit ooit, gaan ze knechten voor Wout van Aert. “Patrick toont begrip. Hij heeft zelf trouwens al een paar keer de wereldkampioen in huis gehad…”

Hoe belangrijk vinden jullie zo een WK-deelname? 
Lampaert: “Ik vind het een grote eer om ons land te mogen vertegenwoordigen. Zeker als dat WK in eigen land verreden wordt. Het stond vrij snel op mijn prioriteitenlijstje dit jaar.”
Declercq: “Hoeveel keer in je carrière heb je die kans? En in een wielerland als België deel uitmaken van het achttal dat zijn land mag vertegenwoordigen, dat is inderdaad een eer. Kijk maar wie er dit jaar allemaal niet bij is.”

Yves, we weten dat je een grote achterban hebt. Zal de supportersclub Forza Lampaert goed vertegenwoordigd zijn?
Lampaert: “Drie bussen maken de verplaatsing naar Leuven. Dat is toch al iets.”
Declercq: “Ik ben minder populair (lacht, red.). Al is er momenteel wel een fanclub in oprichting.”
Lampaert: “In Izegem zijn ze een beetje trager…”
Declercq: “Dus moet ik het voorlopig met Yves zijn fans doen. Gelukkig roepen die ook naar mij.”

Gaan die fans met dezelfde bezieling als anders supporteren, in de wetenschap dat Wout van Aert jullie kopman is?
Lampaert: “Zeker weten. Ze hopen op een Belgische winnaar. Als Van Aert wereldkampioen wordt, zal de feestvreugde net zo groot zijn als wanneer ik zelf kampioen word. Zij beseffen ook dat het een eer is dat hun coureur erbij is. En ze weten wat de bondscoach van mij verwacht.”

De Forza Lampaert-fans in actie na het BK tijdrijden in Ingelmunster – foto: Cor Vos

Als we goed ingelicht zijn, waren jullie allebei snel zeker van jullie plekje…
Declercq: “Dat is mentaal handig. Dat je niet meer in de laatste weken die selectie moet afdwingen, maar je je rustig kan voorbereiden en je goed kan plannen.”
Lampaert: “Op die manier kon ik perfect naar mijn topvorm toegroeien. Tijdens de Tour of Britain voelde ik ook dat het goed zat. Prima van Sven (Vanthourenhout, red.) om zo snel en duidelijk te communiceren. Ik denk trouwens dat ons optreden in Harrogate (WK 2019) er voor iets tussenzit. Daar offerden we ons allebei op voor de ploeg. Ook bij Deceuninck-Quick-Step toonden we al meermaals dat we goed functioneren in teamverband. En we passen in dat plaatje met Wout. We gaan ons smijten voor hem.”

Opmerkelijk: Yves liet maanden geleden al weten de voorkeur te geven aan de WK-wegrit. Terwijl je in de individuele tijdrit voor eigen succes kan gaan. 
Lampaert: “Ik ben een teamspeler, hé. Nog eens, het is een eer om er in eigen land bij te mogen zijn. En wat een ervaring gaat dat zijn als Wout wereldkampioen wordt en ik daaraan mijn steentje heb kunnen bijdragen. Dat wordt een herinnering voor het leven. Een toptienplaats op het WK tijdrijden zou daar nooit tegen opwegen.”

Knechten voor een renner van een concurrerende ploeg, het blijft een vreemd gegeven. En we weten allemaal hoe Patrick Lefevere staat tegenover landenteams…
Lampaert: “Patrick is zondag voor een keertje niet onze grote baas. Hij weet goed genoeg hoe het werkt en toont begrip. Daar zal achteraf geen discussie over zijn. Hij weet dat we ons alle andere dagen van het jaar voor de volle honderd procent smijten voor de ploeg. Zondag maken we een uitzondering. Anders moeten we doen zoals Dries Devenyns vorig jaar heeft gedaan en afzeggen. Chapeau voor de keuze die Dries toen maakte, maar voor mij is de eer te groot.”
Declercq: “Voor mij ligt het zelfs nog iets minder moeilijk. Ik word vroeg ingezet en daardoor zal ik niet rechtstreeks in de clinch moeten met een van mijn ploegmaats bij Deceuninck-Quick-Step. Maar dan nog, die dag zijn we Belgen. Ook ik verwacht dat Patrick daar begrip voor opbrengt. En dat doet hij ook.”

Hoe gaat dat dan? Hebben jullie daarover gepraat met Lefevere?
Declercq: “Met mij in elk geval niet. Maar zoals ik daarnet zei, ik word in een ietwat andere rol gecast.”
Lampaert: “Nee, dat is niet gebeurd. Het is ook niet nieuw, hé. En die keer wint de ene ploeg, een andere keer een andere. Met Kwiatkowski en Alaphilippe heeft Patrick ook al de wereldkampioen in huis gehad. Ik ben overtuigd dat, mocht zondag een Belg winnen, Patrick ook oprecht gelukkig zou zijn voor die renner in kwestie, ook als hij voor een andere merkenploeg rijdt. Zo fair is hij wel.”

Laten we een kat een kat noemen, diegenen die het Van Aert misgunnen, zijn zeldzaam.
Declercq: “Voila! Van Aert heeft weinig vijanden in het peloton en dat helpt uiteraard ook. Wout is niet iemand die veel tegen andermans schenen schopt.”
Lampaert: “En wat een seizoen draait hij weer. Je kan niet anders dan zeggen dat het een mooie wereldkampioen zou zijn.”

In 2017 stonden Declercq en Lampaert samen op het podium van Gullegem Koerse – foto: Cor Vos

Hoe typeren jullie Van Aert?
Declercq: “Als je in één Tour de France een bergrit, tijdrit en massasprint wint, dan tart je de wetten van de fysiologie. Hoeveel renners in het hedendaagse wielrennen kunnen dat? Ik schat hem zelfs nog net iets completer in dan Mathieu van der Poel. En als mens is het echt een ‘ça va-kerel’. Hij weet duidelijk wat hij wil, maar hij loopt daarom zeker niet naast zijn schoenen.”
Lampaert: “Daarnaast is hij ook een oprechte kerel. Aangenaam in de omgang. En wat Tim zegt, misschien wel de compleetste renner van het peloton. Je bent trouwens nog het veldrijden vergeten, Tim. Daar kan je alleen maar bewondering voor hebben.”
Declercq: “Ik merk ook geen afgunst. Dat hoor ik voldoende bij ons in de ploeg. En maar best. Dat ligt ook niet in onze aard, denk ik.”

Heeft Van Aert jullie vooraf gecontacteerd naar aanleiding van jullie rol?
Lampaert: “Over onze bereidheid? Daar moet hij niet aan twijfelen. Ik heb hem al verteld vereerd te zijn in zijn plan te horen. Maar tactisch is nog niet zoveel besproken. Al lijkt onze opdracht niet zo moeilijk: hem zo fris mogelijk naar de finish brengen. Iedereen is te kloppen, maar op die licht oplopende aankomststrook is hij in het voordeel. Hij is onze kopman en gaat het dan moeten afmaken.”

Heeft hij in de Ronde van Groot-Brittannië niet teveel in zijn kaarten laten kijken?
Declercq: “Ik heb hem een whatsapp gestuurd na een van zijn overwinningen daar. ‘Wout, ga je alsjeblief stoppen met winnen? Er gaat in Leuven niemand meer samen met mij op kop willen rijden.’ Grapje, natuurlijk. Voor zijn vertrouwen is dat alleen maar een goede zaak geweest. In elke renner schuilt een klein beetje een twijfelaar, toch? Al ben ik in die materie nu ook geen expert…”
Lampaert: “Ach, Van der Poel heeft zich bij zijn comeback in de Port Epic toch ook niet verstopt? Wie goed is, toont zich. Dat deden Colbrelli, Hirschi en Valgren ook. Het is in het hedendaagse wielrennen niet makkelijk om te winnen, dan moet je ook niets laten liggen. Want op het WK heb je sowieso dat tikkeltje geluk nodig. Als het dan tegenslaat en je hebt daar vier overwinningen voor laten liggen… Nee, ik heb liever dat hij toont dat hij goed is.”

Wanneer kom jij in actie, Yves?
Lampaert: “Er is nog geen gedetailleerd plan uitgerold. Maar ik denk dat, eens er demarrages komen, het de bedoeling is om mee te springen, te volgen en geen meter op kop te rijden. De concurrentie kan wel denken dat wij de koers alleen gaan dragen, maar dat gaan we dus niet doen. Dan volgen we en leggen we alles plat, met de uitleg dat Wout op komst is. Stel dat Jasper Stuyven meeschuift en geen kop doet, ga er als concurrent maar mee naar de streep, hé.”

De Clercq in wat hij het best kan, het peloton op sleeptouw nemen – foto: Cor Vos

Mag jullie ploegmaat Remco Evenepoel op 60 kilometer van de aankomst een solo opzetten?
Lampaert: “Alleen is alles gepermitteerd. Als er iemand in zijn wiel zit, moet hij die het werk laten doen. Ik zou Remco als waakhond uitspelen. Maar daar beslist Sven over.”
Declercq: “Dat zal Vanthourenhout inderdaad wel goed doorgenomen hebben met Remco. Maar als hij op zestig kilometer alleen aanvalt, moeten de anderen uit hun kot komen en is dat voor Wout een goede zaak.”

Wat is eigenlijk jullie ideale scenario?
Declercq: “Een gecontroleerde koers, maar toch redelijk zwaar. Het mag eindigen op een sprint, met daarin een Van Aert die zo weinig mogelijk energie verbruikt heeft. Hoe dat exact gegaan is, maakt weinig uit. We hebben nu eenmaal een van de allersnelste renners uit het peloton in onze rangen. Het is niet dat wij de boel moéten dynamiteren om de groep uit te dunnen. Dat is een wapen dat we achter de hand hebben.”

Wie zijn voor jullie de gevaarlijkste concurrenten?
Lampaert: “Mathieu van der Poel! Ondanks zijn problemen zal hij wel in orde zijn.”
Declercq: “Daar moet je niet aan twijfelen. En Colbrelli uiteraard. En het blok van de Denen. Als je Kragh Andersen kan thuislaten, dan heb je weelde. Die ploeg gaat mee koers maken, dus moeten we ze zeker in de gaten houden.”
Lampaert: “Ik verwacht wel een grotere groep die gaat sprinten. Er zijn verdomd veel profs die dat parcours aankunnen.”
Declercq: “Als het een grote groep is, dan wel liefst zonder Caleb Ewan. Als die een Milaan-San Remo-dag heeft. Die neem je beter niet mee. Gelukkig is het WK een koers van 270 kilometer.”
Lampaert: “Euh, Tim. Milaan-San Remo is er 300.”
Declercq: “Ook waar. Maar daar kan je 250 kilometer in de wielen blijven, hier zal al iets meer leed geleden zijn. Ewan kan die korte hellingen wel aan, maar de opeenvolging ervan is hopelijk toch te zwaar voor hem.”

Op de Flandrien Award, Lampaert en Declercq, met hun partners – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

26 Reacties

Wheely 25 september 2021 om 11:26

Leuk interview, die hebben er zin an! Benieuwd of ze zich aan hun woord houden of dat het toch wolfjes in schaapskleren blijken te zijn…

0
Jean Dumas 25 september 2021 om 11:28

Begrip moet wel, het is onmogelijk Asgreen, Alaphilippe of Remco te laten wegrijden. In de hoofden zal wel een beetje twijfel spelen.

0
Pietspeed 25 september 2021 om 11:46

Lol, “Lefevre toont begrip” zeggen beide. Heeft Lefevre dat tegen jullie gezegd? Nee.
Ome Pat die heel komend seizoen Van Aert bij de concurrent in een WK truitje ziet rijden. Never nooit niet. Tenzij Wout vrij snel voor DCQ gaat rijden.
Denk dat Pat niets liever ziet dat hij Evenepoel Wk ziet worden.

0
JensVdB 25 september 2021 om 13:19

Ik denk niet dat wout ooit voor DQS gaat rijden

0
xistnc 25 september 2021 om 13:25

Ik denk dat Wout prof genoeg is om die optie altijd open te willen houden.

0
Ronellenfitsch 25 september 2021 om 12:28

Soms krijg ik wel het idee dat Nico schrijft zoals Hugo Camps vroeger: de antwoorden zo veel herschrijven in eigen taal, dat het oorspronkelijke antwoord van de geïnterviewde er nauwelijks in te herkennen is … verder leuk om deze mannen aan het woord te laten

0
Nico Dick 25 september 2021 om 13:01

Vreemd idee. Maar is uiteraard niet het geval. Tenzij je vindt dat het West-Vlaamse dialect de overhand moet houden (wat in het interview het geval was). Maar dat lijkt me niet de bedoeling met een be-nl-publiek.

0
Harrogate19 25 september 2021 om 14:56

Ik had er in ieder geval geen problemen mee gehad Nico!

0
SteelHorseCowboy 26 september 2021 om 08:56

De kop van dit artikel is er inderdaad aan de haren bijgesleept. Baseert op een ietwat provocerende vraag van de interviewer die door de mannen meteen afgewimpeld wordt.

0
Chippen 25 september 2021 om 12:28

begrijp die fixatie op lefevere niet zo meteen. is merijn zeeman tevreden als van der poel wereldkampioen wordt in plaats van van aert en dit dankzij teunissen? of peiper als bjerg in zijn eentje gaat vlammen achter pogacar of trentin in dienst van cort?

elke ploegleider prefereert een eigen renner boven een landgenoot, maar bij al die anderen is dat een vanzelfsprekend onderdeel van de job en bij lefevere is dat plots een punt van kritiek.

er zijn tientallen redenen om lefevere de les te lezen, ik snap de nood niet om je dan zo in bochten te wringen om er nog eentje extra te gaan zoeken

0
Reiger 25 september 2021 om 12:58

Ik denk dat het ermee te maken heeft omdat Lefevere de niet te stoppen drang heeft om zich overal over uit te spreken en het ook doet. In de Belga Sport uitzending over Tchmil komt hij er rond voor uit dat Vainsteins maar veel geld op zak moest steken om steun te kopen. En voilà. En Lefevere zal absoluut niet de enige zijn. Helemaal mee eens. Maar wanneer je het ook nog in de pers zet kun je verwachten dat je op jaarlijkse basis in twijfel wordt getrokken over het verlenen van steun van jouw renners.

0
Harrogate19 25 september 2021 om 14:57

Chippen
Overschot van gelijk.

0
Panache 25 september 2021 om 16:17

Misschien wil Nico Dick daar uitgebreid op in gaan, waarom juist deze vraag richting renners van Lefevere zo relevant is?

0
Nico Dick 26 september 2021 om 11:33

@panache. Lefevere spreekt zich al jaren (decennia zelfs) uit tegen landenteams op WK's. Vanuit Belgisch oogpunt is dit in dit WK zeer relevant, want België start met één kopman, die in het 'dagelijkse leven' voor een concurrent rijdt. Met Remco, Tim en Yves heeft Van Aert drie 'knechten' (bijna letterlijk te nemen) die voor Lefevere rijden. Lefevere zei eerder al dat dit WK voor ruzie kan zorgen in zijn ploeg. Stel maar dat Lampaert Asgreen gaat halen ifv Van Aert. Daarom vind ik dit een relevante vraag, waarvoor ik me niet in bochten moest wringen ;-) Het woord 'kritiek' van @chippen is echter misplaatst. Dat heb ik niet gebruikt.
(Trouwens, voor de volledigheid: interview moest (en is) nagelezen worden door Team DQT)

0
Marco Willems 25 september 2021 om 13:35

Geweldig interview dit, twee zeer sympathieke mannen ook. Ik lees vooral Wout naar de streep brengen maar VdP en de Denen kan hij niet laten wegrijden, ook niet Als er een landgenoot bij zit. Heb er wel echt zin in morgen, de Denen gaan keihard koers maken en ook de Fransen zullen zich moeten tonen met aanvallen. Je kunt 5 meter van de aanvaller vandaag zitten boven op de helling en hem verliezen op de uitlopers.

0
peervaneynthoven 25 september 2021 om 14:51

Ik vind Patrick Lefevere een onsypathieke bemoeial met een grote muil, achterbaks, inhumaan als hij geen resultaten meer verwacht (Hovelijnck, Bennet e.v.a.), rancuneus, lid van de omerta en last but not least: een schaamteloze alcoholist en een slecht voorbeeld voor de jeugd. Waar komt die grenzeloze aanbidding toch vandaan? Omdat hij een 'goede' manager is? Omdat hij een goede ploeg heeft opgebouwd? Of bang voor opdroging van nieuwtjes uit eerste hand? Er zijn nog andere waarden die tellen. "Patrick toont begrip". LOL, renners dekken zichzelf al in, bang voor de baas. Als je weet dat deze man al decennialang niet te vertrouwen is ,waarom zou je die nu dan wèl vetrouwen?

0
Harrogate19 25 september 2021 om 15:03

Neem je het allemaal niet te serieus? Het is slechts een ploegmanager in het wielercircus hoor.

0
Panache 25 september 2021 om 16:20

Ik denk dat Lefevere het gevoel trots te kunnen zijn om Vlaming te zijn faciliteert.

0
Chippen 25 september 2021 om 19:06

goed dat jij ageert tegen de grenzeloze aanbieding, die nergens te bespeuren valt

0
Limal 26 september 2021 om 08:37

"Ik denk dat Lefevere het gevoel trots te kunnen zijn om Vlaming te zijn faciliteert."

Hoe kom je tot die conclusie, Panache? Denk je dat wij stiekem allemaal eigenwijze bullebakken willen zijn omdat we dat type persoonlijkheid associëren met succes? Ik ben benieuwd naar de goed onderbouwde uitleg, anders zou een mens nog gaan denken dat je een sympathie voor types als Louis van Gaal en Johan Derksen op 'De Gemiddelde Vlaming' projecteert…

0
Harrogate19 25 september 2021 om 15:04

Heerluk interview. Kan echt genieten van die twee en ben het ook eens met alles wat ze hier gezegd hebben.

btw. Tim Declercq heeft ook een leuke vriendin.

0
Bontempi1962 25 september 2021 om 16:03

Patrick toont begrip? Volgens mij is dit een landen wedstrijd en moet PL voor één keer zijn muil houden.

0
Arie M 25 september 2021 om 19:46

Leuk interview. En een mooie kerel en coureur als van Aert, daar rij je gewoon voor

0
fietsvriend 26 september 2021 om 08:35

Heerlijk interview, na afloop zullen we zien wat het waard is.

0
Handige Harry 26 september 2021 om 08:42

Misschien wel interessant om een enquête onder ploegleiders te houden met de vraag: landgenoot of renner van de ploeg wereldkampioen.

0
Limal 26 september 2021 om 08:47

Mooi interview met twee sympathieke renners. Bij een chaotisch koersverloop kan het zonder oortjes altijd gebeuren dat er iemand een ‘foute’ beslissing neemt, maar alle neuzen wijzen duidelijk in dezelfde richting in het Belgische kamp.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone