Wout van Aert zevende in Parijs-Roubaix: “Toen Mathieu versnelde, zat ik te ver”

zondag 3 oktober 2021 om 17:57
Wout van Aert zevende in Parijs-Roubaix: “Toen Mathieu versnelde, zat ik te ver”

foto: Cor Vos

Geen hoofdrol voor Wout van Aert in de najaarseditie van Parijs-Roubaix 2021. De kopman van Jumbo-Visma reed vanaf het Bos van Wallers achter de feiten aan en strandde op de zevende plaats. “Het was lastig voor iedereen, al voelde ik mij op zich wel goed”, zegt hij tegen Sporza.

De koers begon nog goed voor Jumbo-Visma, want de ploeg had drie man mee in de grote vlucht van de dag. “We hadden sterke jongens vooraan. Maar toen Mathieu versnelde, zat ik te ver. Dat was mijn eigen schuld”, trekt hij het boetekleed aan.

“Op de natte kasseien had ik niet het gevoel dat ik wilde hebben. Als ik in de wielen zat, reed ik slecht en daar verloor ik energie mee. Ik ben niet 100 procent tevreden, maar anderzijds denk ik niet dat de overwinning erin zat”, aldus Van Aert. “Zo’n Roubaix is leuk om mee te maken, maar ik vind het niet leuker dan een droge editie. Het is enorm gevaarlijk en je kan niet de hele dag op kop rijden. Het heeft ook veel met geluk te maken.”

Parijs-Roubaix is voorlopig de laatste koers voor Van Aert. “Ik denk dat je mij even niet gaat zien”, zegt hij. “Het was een lang seizoen en ik ben van plan een lange rustperiode te pakken.”

Dit artikel delen:

40 Reacties

Turtlehead 3 oktober 2021 om 18:04

Eerlijke reactie. Laatste zin ook veelzeggend: té lang seizoen, inclusief een revalidatie van buikoperatie en heftige Tokio-trip meteen na TdF.
Volgend jaar dat ‘rittenkoers-gedoe’ maar wat later opstarten en focus op de echte doelen?

Mwielerfan 3 oktober 2021 om 18:33

Zowel in het voorjaar als najaar leek hij te hard gegaan te zijn in één rittenkoers inderdaad, of te vroeg gepiekt.

Alfons Haavers 3 oktober 2021 om 18:43

Geweldig seizoen, maar doet er inderdaad misschien beter aan om volgend jaar wat meer te pieken naar een paar specifieke doelen. Leek bij zijn hoofdvogels (RVV, WK, vandaag) toch telkens de topvorm en frisheid te missen.

Dahu 3 oktober 2021 om 22:07

Daar heeft hij wel een paar flinke vissen tegenover staan wat mij betreft. Iconische ritten in de Tour (dubbele Ventoux beklimming, en Cav op de Champs Élysées van zn record houden), mooie klassiekers als AGR en GW. Kan ie lekker afvinken. En inderdaad nu volle focus op de Ronde en de normale Roubaix, dan kan ie zowaar met pensioen

Romāns Vainšteins 3 oktober 2021 om 22:17

Rundum die Bemelerberg kan je natuurlijk niet afvinken, dat was een aanfluiting vergeleken met de koers die het hoort te zijn.

Dahu 3 oktober 2021 om 22:43

Zeker waar, maar toch heeft ie hem achter zijn naam staan. Ik was al vergeten dat het een kermisrondje was

Romāns Vainšteins 3 oktober 2021 om 22:54

Ik niet. We wachten al langer op de Gold Race dan op deze Roubaix. Misgun van Aert de titel verder niet hoor maar kon me op mijn beurt precies niet herinneren meer dat hij deze won.

kleomantre 3 oktober 2021 om 23:00

Denk ook dat op een normale AGR Van Aert niet met de winst weg komt.

tvm 3 oktober 2021 om 18:11

Hij zat te vaak daar waar hij niet moest zitten. Soms reed hij wel goed vooraan trouwens. Kwam een paar keer goed weg, dat had een waarschuwing moeten zijn.

Reiger 3 oktober 2021 om 23:10

Vaak zitten de renners op de plek die hun benen toelaat.

Wildebert 3 oktober 2021 om 18:12

Yep. Maakt de laatste weken net ff teveel foutjes. Zou mss nog meer op zijn eigen kwaliteiten kunnen vertrouwen.

notriple 3 oktober 2021 om 18:13

Eerlijke reactie.

YurdiGaga 3 oktober 2021 om 18:15

Ook met deze Parijs-Roubaix nog steeds een zeer geslaagd seizoen waar veel andere Belgische renners alleen maar kunnen van dromen.

Edwin Coers 3 oktober 2021 om 18:23

Eerste 10 is gewoon geweldig. Maar hij doe er verstandig aan om, net als Mathieu ook zou moeten doen, die kleine rittenkoersjes en hun etappes over te slaan of gewoon meerijden.

Martino87 3 oktober 2021 om 18:45

Toch wel opvallend dat hij dit seizoen net te kort kwam op momenten dat hij goed wilde zijn.

xistnc 3 oktober 2021 om 18:58

Je hebt de Tour gemist?

Martino87 3 oktober 2021 om 19:07

Jij denkt dat Van Aert aan het begin van het seizoen dacht: ik heb nu drie Touretappes gewonnen, maar ik ga dit seizoen alles op alles zetten om dat aantal te verhogen en de rest kan me gestolen worden?

Ik neem aan dat zijn doelen waren de wedstrijden rondom de ronde van Vlaanderen (agr stond eerst niet op zijn programma), de tour, de spelen en het wk + Roubaix. Als ik dan zijn seizoen bekijk dan was hij vooral heel goed in de Tirreno, de tweede helft van de tour en in de ronde van gb.

dnns1973 3 oktober 2021 om 18:52

In de Tour was hij anders meer als prima seizoen is gewoon weg te lang om overal te kunnen pieken.

Spartacus 3 oktober 2021 om 19:19

Dat lukt Colbrelli anders prima…

Limal 3 oktober 2021 om 20:25

Colbrelli heeft 59 koersdagen en 7 (rit)overwinningen, Van Aert 48 koersdagen en 11 (rit)overwinningen. Colbrelli won van 29/4 tot 3/10, Van Aert won van 10/3 tot 12/9. Met ook nog de veldritcampagne in het achterhoofd lijkt me dat Van Aert zeker niet onderdoet op vlak van vorm-rekken ;-)

Barry Batsbak 3 oktober 2021 om 20:53

Ik twijfel even of Spartacus het als compliment of als dubieus bedoelde…

AdZ 3 oktober 2021 om 18:58

Dat hij het seizoen iets te lang heeft gemaakt, werd vorige week al wel duidelijk.

Volgend jaar meenemen in het plannen van zijn doelen!

Pedalo 3 oktober 2021 om 18:59

Ze hebben elkaar kapot gereden in de Tirreno, daarna zijn ze in elke koers tot favoriet gebombardeerd….Maar op het moment dat ze toe moesten slaan werden ze tweede of waren net niet goed genoeg. En met alle respect voor de AGR en GW, ritzege in Tirreno
En Zwitserland. Ze hebben een goed seizoen gehad maar geen WK, OS, RVV,PR en MSR. Wedstrijden waar ze niet konden verliezen…..

Murcia 3 oktober 2021 om 19:09

Eerlijke conclusie, ploeg had een tactiek die ik begreep met mensen van voren ipv ze in het peloton één voor één te zien afvallen maar net als altijd staat of valt het met de kopman en als die niet goed genoeg is houdt het op. Pieken is het lastigste wat er is en het lijkt erop dat na de ITT WK de tank leeg raakte. Nu rust, en ergens in december weer aanpikken in het veld hopelijk.

meqadon 3 oktober 2021 om 19:15

Volgens mij heeft van aert nog nooit een wegwedstrijd gewonnen in slecht weer. Het zat er dus aan te komen. Sommige renners verliezen nu eenmaal van hun capaciteiten van een ganse dag in slecht en koud weer te rijden. Anderen verliezen bijna niets aan kracht en zijn in het voordeel.

wimvl 3 oktober 2021 om 19:24

Niet slecht maar kwam vandaag net zoals vorige week te kort. Geweldig seizoen maar laatste piek tijdens ronde van Groot Brittannië.

Dikke Vrouw 3 oktober 2021 om 19:37

Het is een beetje op geniet van de vakantie woutie

Romāns Vainšteins 3 oktober 2021 om 20:44

Topseizoen met een ongeziene drieklapper in de tour, ik kan me althans bergrit, time trial, Elysseessprint, niet herinneren zo 1 2 3. Vandaag keek ie nooit echt vurig, het zat er simpelweg niet in en dat kan natuurlijk.

Harrogate19 3 oktober 2021 om 21:36

13 zeges. Die kan lekker in winterslaap.

Ben wel mede van mening dat hij het klimwerk opzij mag schuiven. Hij heeft in de Tour het mooiste bereikt wat er bereiken valt. Laat hem maar wat gewicht pakken en dikkere benen kweken voor tijdritten, sprints en klassieke werk.

Turtlehead 3 oktober 2021 om 22:40

Ja, mee eens. Mooi jaar geweest, nieuwe hoogtes bereikt. Maar in de kern van het klassieke werk niet geëxcelleerd (winnen is nog wat anders, maar meedoen om de winst in Strade, E3, RVV, PR. Dat kan beter volgend jaar.

Harrogate19 3 oktober 2021 om 22:50

GW gepakt toch? MSR 3de, 4de in Strade, z'n slechtste resultaat daar

Iedereen heeft wel kunnen zien dat die klimtrainingen en – gewicht beter zouden kunnen opgegeven voor meer focus op explosieve heuvelklassiekers en -versnellingen.

De weken Vlaanderen, Amstel, Roubaix, Brabantse Pijl moeten het absolute 100% hoofddoel worden volgend jaar.

Geen OS gelukkig. Tour aan 80% beetje Kyrienka rol doen en een paar keer sprinten, opbouw naar september WK.

fietsvriend 3 oktober 2021 om 22:18

Het zag er in het eerste gedeelte echt heel goed uit voor TJV. Sterke kopgroep met drie sterke pionnen mee vooruit. Toen de finale echt begon was alles kwijtgespeeld.

Koersmaniak 4 oktober 2021 om 09:40

Volgens performance manager Zeeman had Van Aert de inspanning in GB en TA nodig om een stap te zetten voor respectievelijk WK, Roubaix en anderzijds de voorjaarsmonumenten.

Wout voert uit wat de perfomance manager en trainer uitstippelen, maar ze mogen terug naar de tekentafel (of is het eerder rekentafel?), om volgend seizoen de pieken preciezer te leggen en daar te scoren. Beetje zoals ze met Roglic beslist hebben om geen voorbereidingswedstrijd op de Tour te laten rijden, omdat hij anders te vroeg piekt.

YogiBear 4 oktober 2021 om 10:03

Knap van je dat jij vanaf de bank kunt zien wat zij met al hun data niet kunnen zien. Je kunt best gelijk hebben, maar daar komen ze dan wel achter als ze de data bekijken. Hij zat in ieder geval op één plek verkeerd en het is niet zo dat de groep waar hij in zat daarna heel veel heeft verloren terwijl ze volop doorreden.

nickdt 4 oktober 2021 om 11:47

Hij zat de hele koers of te veel met zijn snufferd in de wind of te ver van achteren. Heeft op geen enkel moment in goede positie gereden.

YogiBear 4 oktober 2021 om 10:08

Veel reacties over een te lang seizoen en net niet, terwijl Wout waarschijnlijk wel tweede wordt in UCI en PCS ranking. Deels zie ik dat bij hem en bij MvdP ook. Van de andere kant geldt voor beide ook dat ze, ondanks dat ze ogenschijnlijk hun doelen niet hebben gehaald, er wel een stel overwinningen en resultaten staan waar veel anderen niet aan kunnen tippen ondanks, voor beiden, duidelijk fysiek ongemak. We moeten ook niet doen alsof beiden fluitend elke wedstrijd winnen waar ze verschijnen.

Alfons Haavers 4 oktober 2021 om 10:30

Ben ik wel met je eens. Door zo veel te koersen hebben ze inderdaad ook mooie en soms misschien onverwachte overwinningen behaald.

Als MvdP de Tour skipt om alles op de OS te zetten, heeft hij ook die prachtige ritoverwinning en die week in het geel niet.

Idem voor WvA, die aan het eind van de Tour nog 3 geweldige etappes wint, wat hij misschien betaalt in de tijdrit van de OS.

Voor hetzelfde geld pakken ze dan beiden ook geen goud op de OS, en dan blijf je met niks achter.

Alleen denk ik wel dat de carrière geen lang leven is beschoren als je elk seizoen zo volstouwt (zeker in het geval van WvA die dit jaar álles leek te willen doen: klassementen, tijdritten, sprints, kasseikoersen, klimkoersen…)

Ik vind dat Wout een geweldig seizoen heeft gehad, enkel dat van Pogacar zet ik daar nog boven (afhankelijk van wat er in Lombardije gebeurt kan daar Roglic of Alaphilippe nog bij komen). Maar volgend jaar kan hij het gerust eens op een andere manier aanpakken en vol gaan voor zijn hoofddoelen RVV-PR-WK.

En dan ben ik het ook met je eens dat het helemaal niet zeker is dat hij daar dan eentje van wint, en dan kan het best eens een wat minder seizoen blijken, maar dat ook wat minder slopend is geweest (zowel fysiek als mentaal). Want zoals dit jaar rij je ook geen 3 seizoenen na elkaar denk ik.

Alfons Haavers 4 oktober 2021 om 10:17

Het leek mij ook mentaal een beetje op bij WvA. Hij is natuurlijk van de ene topkoers naar de andere gedenderd dit seizoen en daar zat de druk er keer op keer op.

Eigenlijk begon het al in de winter, toen elk duel met MvdP (en in mindere mate Pidcock) onder het vergrootglas lag.

Als je dan ook voorbereidingskoersen als de Tirreno en de Ronde van GB stevig koerst, diep in de Tour nog vol aan de bak gaat, dubbelt op zowel de OS als het WK…

Overvol seizoen met dan nog een verstoorde voorbereiding op het voorjaar met de complicaties na de geboorte van baby Georges en later de blindedarmoperatie. Wellicht dat hij in 2022 toch wat selectiever te werk kan gaan.

Klassementen en klimkoersen misschien maar eens wat aan de kant schuiven en vol inzetten op de periode van MSR tot Roubaix, en daarna sprinten in de Tour en het WK?

Shinzawai 4 oktober 2021 om 10:42

Is Van Aert eigenlijk wel wereldtop op de kasseien? Ik lees veel reacties dat hij zich minder op klimmen moet richten, maar hij zou zich natuurlijk ook juist meer daarin kunnen specialiseren en bijvoorbeeld voor de Waalse klassiekers gaan.

Alfons Haavers 4 oktober 2021 om 10:51

Ik denk van wel, als je hem bv. in de RVV bezig ziet van vorig jaar.

Een koers als de Waalse Pijl kan hij volgens mij nooit winnen tegen lichte springveren als Pogi, Flip en Roglic. Bergop moet hij vaak lossen en overleven om dan weer aan te haken en in de sprint te proberen winnen. De kans dat WvA (maar ook MvdP) LBL wint bestaat, maar is volgens mij veel kleiner dan dat ze oogsten in de Vlaamse koersen.

De kasseiklassiekers sluiten volgens mij dus meer aan bij de sterktes van Wout. De vraag is wat het gevolg is van het vele bergop rijden. Maakt het hem sterker of bot het net zijn explosiviteit en kracht wat af die hij nodig heeft op de kasseien en korte hellingen?

Blijft natuurlijk een moeilijk evenwicht voor een all-rounder.

Headlines

Materiaalzone

Populair