Wout van Aert over LBL: “Kleine kans om te winnen, goede kans op mooie notering”

donderdag 21 april 2022 om 16:04
Wout van Aert over LBL: “Kleine kans om te winnen, goede kans op mooie notering”

Van Aert op de flanken van La Redoute - foto: Cor Vos

Wout van Aert besloot vandaag het parcours van Luik-Bastenaken-Luik nog eens goed te verkennen. De Belgische kampioen van Jumbo-Visma kijkt uit naar ‘La Doyenne’ en is ook optimistisch over zijn kansen. “Ik geloof dat ik hier iets kan doen, anders zou ik niet starten”, klinkt het in gesprek met Het Nieuwsblad.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Van Aert staat zondag voor zijn debuut in Luik-Bastenaken-Luik, maar kent het parcours wel op zijn duimpje. “Al was het wel even schrikken toen ik merkte dat de Waalse wegen er nog slechter bij liggen dan de Vlaamse. Het was een lastige verkenning, maar dat is geen verrassing. Ik train hier veel en kende de hellingen al. Het is wel interessant om de finale te verkennen, om te zien hoe snel je aan de finish bent.”

“Het interessantste was de afdaling richting de finish, die kende ik nog niet”, aldus van Aert. “Het is een mooie aankomst. Je bent er snel na de laatste afdaling. Als je er boven op de Roche aux Faucons (de laatste scherprechter van de dag, red.) niet bij bent, zal er van terugkeren geen sprake meer zijn. Of die helling het kantelpunt van de koers is? Ja. Daar ontploft het meestal, maar je moet er wel geraken natuurlijk. Er zijn er vaak al veel voordien afgereden. Proberen te volgen zal al moeilijk genoeg zijn.”

Van Aert en zijn teammaats van Jumbo-Visma verkennen Luik-Bastenaken-Luik – foto: Cor Vos

Optimisme 
Van Aert heeft geen last meer van zijn eerdere coronabesmetting en is ook helemaal hersteld van afgelopen zondag, toen hij knap tweede werd in Parijs-Roubaix. “Na Roubaix heb ik twee rustdagen genomen. Woensdag en vandaag heb ik twee goede trainingen afgewerkt om mijn conditie te behouden.” Maar wat verwacht Van Aert nu eigenlijk van zijn eerste Luik-Bastenaken-Luik? “Het is een mooie opportuniteit. Het zal in functie van de toekomst goed zijn dat ik hier al eens gereden heb.”

“Ik geef mezelf een kleine kans om te winnen en een goeie kans op mooie notering. Ik geloof dat ik hier iets kan doen, anders zou ik niet starten.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Michelangelo 21 april 2022 om 16:13

Wout staat m.i. bekend als betere klimmer dan pakweg Mohoric of VdP. Mohoric heeft (mede dankzij een goede afdaling) letterlijk meegedaan voor winst in LBL. En Mathieu zat bovenop de Roche aux Faucons bij Mohoric als ik me goed herinner.

Dus er zou wel degelijk wat mogelijk moeten zijn als je hiervan uitgaat. Voor een type als Van Aert loont het m.i. om de afdaling heel goed te verkennen; hij gaat misschien niet met de besten mee naar boven kunnen, maar hij gaat mits in goeden doen ook niet volledig zoekgereden worden in de finale.

TheBigShow 21 april 2022 om 16:28

VdP kwam op de uitloper nog bijna terug, maar kreeg geen hulp

thorsen 21 april 2022 om 16:31

Waarbij Van der Poel toen de dag ervoor nog het eindklassement van de BinckBank won (en dus een week hard had gekoerst terwijl zijn concurrentie zich ‘gewoon’ had voorbereid). Wellicht een van zijn knapste prestaties.

TheBigShow 21 april 2022 om 17:49

Dag ervoor was zelfs die epische solo

madeinstars 21 april 2022 om 16:17

Als Pogacar inderdaad iets minder is, zoals we in Huy zagen, weet ik niet wie hier de koers vroeg gaat proberen open te breken. En als het lang wachten wordt, zal het lastig worden Wout eraf te rijden. Ik denk dat hij zeker een goede kans maakt.

kelderfan 21 april 2022 om 16:17

Mijn verwachting is groot, maar ik begrijp Wou Van Aert wel. Het lijkt mij een mooie uitdaging om ver te rijken. Hopelijk is Vingegaard weer in orde en heeft Benoot een goede dag.

Mwielerfan 21 april 2022 om 16:27

Op kop een gelijkmatig tempo rijden voor een kopman, is toch echt heel anders dan op volle snelheid met de beste ter wereld op een steile korte helling. We hebben eerder al cancelara in de tour op kop spectaculaire dingen zien doen voor de schleckd, Tony Martin won een berg etappe op de ventoux, nou ja bijna dan tegen garatr. En die maakten in Luik geen kans. Wout wel meer dan hun, maar ik ben toch ook wel heel benieuwd wat ie echt kan

Alfons Haavers 21 april 2022 om 16:56

Cancellara startte zelfs nooit in LBL bij mijn weten. Gezien zijn WK in Mendrisio weet ik nog niet zo zeker of hij er geen kans maakte.

Elvs 21 april 2022 om 16:40

Wout is één van de weinige renners die alle monumenten zou kunnen winnen. Uiteraard moet dan alles meezitten, maar het lijkt me mooi als dat nog eens voorkomt. Deze LBL winnen zou daar een fantastische stap in zijn, omdat hij normaal natuurlijk zijn focus heeft op RvV en PR in het voorjaar. Extra hard hopen op winst zondag!

Michelangelo 21 april 2022 om 16:55

Hij heeft er welgeteld al 1… Overigens wel degene waarvan ze zeggen dat ie het moeilijkst is om te winnen.

Denk persoonlijk dat RvLombardije het verst van zijn mogelijkheden ligt. Maar eigenlijk geldt hetzelfde ook voor VdP. Die heeft er overigens ook pas 1, maar heeft wel in alle monumenten al top 10 gereden.

Dan zet ik mijn geld op Pogacar. Pogi heeft LBL en RvL op zak, heeft laten zien met de allerbesten mee te kunnen in RVV en MSR. Hij heeft zijn leeftijd mee, en wie weet kan hij ook gewoon lang vermogens duwen op de kasseien van PR. Daar zal de komende TdF een antwoord op kunnen geven.

Wheely 21 april 2022 om 16:59

Tja ik denk ook best vaak bij andere renners, deze man zou ze allemaal kunnen pakken. Heb ik nu bv bij Mohorič maar hebt t gevoel ook bij VdP, Kwiatkowski, Pidcock, Pogacar, Lutsenko etc maar de praktijk blijkt natuurlijk vaak een stuk lastiger. Luik nu winnen zou inderdaad een hele goede zet zijn om het seizoens-obstakel te tackelen.

Michelangelo 21 april 2022 om 17:19

Welke van de huidige renners heeft overigens meer dan 2 verschillende monumenten op zak? Gilbert natuurlijk, maar die gaat zijn kwintet niet meer vol krijgen. Nibali heeft er 2, net als Pogi. Sagan en Terpstra hebben de twee kasseiklassiekers, Kristof de RVV en MSR. En volgens mij Fuglsang nog. Maar volgens mij is het dat wel zo’n beetje.

Romāns Vainšteins 21 april 2022 om 17:33

Degenkolb pr msr

Michelangelo 21 april 2022 om 17:40

Die was ik nog vergeten idd…

Meeste mannen in dit lijstje zijn op leeftijd en met weinig kans op nog een extra monument, laat staan het rondkrijgen van de Strive for 5. Geeft denk ik vooral ook aan hoe moeilijk het is, en hoe goed Gilbert eigenlijk is/was.

Deel Koeper 21 april 2022 om 18:11

Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe hebben misschien de potentie om ze alle 5 te winnen, maar het duurt gewoon te lang vooraleer die tweede er komt. En van die 4 die ze nog niet hebben, zijn er misschien 1 of 2 die ze waarschijnlijk wel eens kunnen winnen, maar bij de overige moet het al serieus meezitten. Daar gaan ze niet op focussen zolang ze de voor hen “makkelijke” monumenten nog niet eens hebben kunnen winnen.

Pogacar heeft natuurlijk nog veel meer de jeugd aan zijn kant, maar heeft uiteindelijk ook enkel de 2 gewonnen die voor hem dan weer de makkelijke waren. Daar kan je ook stellen dat zeker Vlaanderen mogelijk is, maar ook daar blijft Roubaix en San Remo moeilijk, al was het maar omdat die laatste een loterij blijft.

Zie geen enkele van hen eigenlijk 4 monumenten halen, laat staan 5. Pogacar zal ooit wel een derde winnen, denk dat er van het trio WvA, MvdP en JA een paar ook dat niet gaan doen en op 2 zullen blijven steken. Denk/hoop/verwacht wel dat ze niet op 1 zullen blijven steken.

Alfons Haavers 21 april 2022 om 18:36

Inderdaad vrij uniek wat Gilbert heeft neergezet in deze moderne tijden. 4/5 was volgens mij al geleden van Sean Kelly, en Phil heeft dan ook nog eens het WK erbovenop.

Enorm lange carrière gehad natuurlijk met nog een geslaagde focus-shift richting kasseien in de herfst van zijn carrière. Was toch vooral op leepheid en ervaring dat hij er nog Vlaanderen en Roubaix aan toegevoegd heeft.

Sluit niet uit dat van de huidige generatie er ook nog wel eentje ver komt in zijn jacht.

Kopinkas 21 april 2022 om 20:10

Na Kelly zijn Argentin, Bartoli en Bettini nog dicht bij de 4/5 geweest. Nibali’s 3/5 was al een erg groot nummer, maar wie het wat heeft laten liggen is Valverde, had ook de potentie voor een 4/5, maar blijft steken op LBL…

Romāns Vainšteins 21 april 2022 om 20:41

Volgens mij is Nibali 2/5 en niet 3/5

Ik sta wel open voor foto's die aantonen dat hij Roubiax, Vlaanderen of Luik wint.

In die laatste heb ik trouwens live, op 10 meter afstand, Iglinsky er-op-en-over zien kletsen. Iedereen was stomverbaasd daar en naar buiten gegaan om de haai solo langs te zien komen. Tijdswaarnemening was zoek die dag.

Van de huidige generatie? Meeste talent voor 5-5? : van Aert toch denk ik.

Michelangelo 21 april 2022 om 21:15

Daar wil ik in ieder geval zondag even voor afwachten, Romans.

Tot op heden heeft hij geen LBL of RvL gereden voor zover ik weet. En die liggen volgens mij het verst van zijn mogelijkheden af. Zeker LBL vraagt naast explosief klimvermogen ook interval/herstelvermogen. VdP is misschien een mindere klimmer, maar hij is dan weer heel goed in het intervalwerk.

Vind het lastig om de renner aan te duiden die het dichtst bij gaat komen. Maar mijn mening is dat je geen 2 hebt zonder 1, geen 3 zonder 2, geen 4 zonder 3 en geen 5 zonder 4. En vanuit die redenering zet ik mijn geld op Pogi. Temeer ook omdat hij al heeft bewezen dan zowel RVV als MSR zeker mogelijk zijn. En hij is nog een heel stuk jonger dan die 2 Anwerpse wonderboys.

Romāns Vainšteins 21 april 2022 om 21:24

Ik volg die redenering wel hoor. Sowieso denk ik dat fysiek de transformatie van jong/lichter/explosiever dwz LBL en GdL naar ouder/gebonkter RvV PR logischer is dan omgekeerd. Een dikkere gespierde versie van Pogacar die vanaf zijn 30e de Gilbert op de keien uithangt sluit ik niet uit.

Maar dat gezegd hebbende ken ik eigenlijk geen veelzijdiger coureur dan van Aert. Keien, bergen, tijdritten, superknecht, wegkapitein, massaspurts,… daar kunnen nog wel heuvels bij toch? Dat we op Immola en die OS rit waren er ook niet ver van weg.

Soit, wanneer Flip zondag raak schiet staat die weer voor. Het blijft een lastig doel, ook voor ons.

thorsen 21 april 2022 om 21:29

Als je kan wat Van Aert deed in de laatste etappe van Paris-Nice, dan moet je ook LBL en Lombardije kunnen winnen. Het dan ook doen is natuurlijk iets anders. Van der Poel kan LBL ook winnen, dat heeft hij in 2020 laten zien, Lombardije lijkt me dan wel weer erg lastig voor hem (die 10e plek van hem was op 6,5 minuut).

Zwarte Panter 21 april 2022 om 17:35

Rijd gewoon top 5

Kopinkas 21 april 2022 om 20:13

Volgens mij verhoogt WVA’s aanwezigheid ook (vooral?) Benoots kans op die dichte notering. Als Benoot kan anticiperen vóór de Valkenrots en nadien op de verrassing spelen…
WVA zie ik in het beste geval op zijn meest ondankbare 2de plek eindigen. Wie wordt de Carapaz van dienst?