Wout van Aert klaar voor de Ronde: “Mentaal frisser dan de editie van vorig jaar”
© Nico Dick
Nico Dick zondag 4 april 2021 om 07:15

Wout van Aert klaar voor de Ronde: “Mentaal frisser dan de editie van vorig jaar”

Interview Geen hoera-stemming bij Wout van Aert na de mindere prestatie van Van der Poel, woensdag in Dwars door Vlaanderen. “Ik heb Mathieu nog nooit twee slechte wedstrijden na elkaar weten rijden. Misschien is hij zondag dus nog gevaarlijker dan anders”, grapt Van Aert, die op de persconferentie vooral veel vertrouwen uitstraalde. “Dat moet ook, als je wil winnen.”

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Terwijl zijn voornaamste concurrenten woensdag Dwars door Vlaanderen reden, haspelde Wout van Aert 210 kilometer af tussen de Kempen en Overijse. Gisteren verkende hij in het gezelschap van Timo Roosen en Nathan Van Hooydonck de laatste honderd kilometer van de Ronde van Vlaanderen. Nu volgen twee dagen herstel, met als doel zondag fris aan de start van Vlaanderens Mooiste te staan.

Na de verkenning stond de kopman van Jumbo-Visma nog enkele media te woord. Geen online persconferentie voor Van Aert, wel een fysieke meeting in het teamhotel, weliswaar in beperkt gezelschap en rekening houdend met alle nodig voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus. Ook WielerFlits schoof mee aan.

We zagen een aantal foto’s voorbijkomen van de verkenning. Dat leek geen gezapig oefentochtje?
“Nee, ik moest zowel gisteren als vandaag nog een doorgedreven training inlassen. Het is nog zo plezant als je dat op het parcours zelf kan doen. Het werk zit er nu op. Vrijdag en zaterdag staat in het teken van herstel.”

Stak je nog iets extra op van de verkenning?
“Toch wel. Het parcours is grondig gewijzigd in de pré-finale. Het stuk na de eerste passage over de Oude Kwaremont is lastiger dan vorig jaar. We doen de Muur van Geraardsbergen niet aan, waardoor het meer slingeren is en er een aantal extra kasseistroken zijn toegevoegd. Ook Berg ten Houte is nieuw. Goed om dit toch eens verkend te hebben. De finale blijft wel identiek.”

Cor Vos © 2021

Heb je na jouw training op woensdag nog de finale van Dwars door Vlaanderen gezien?
“Ze waren net aangekomen toen ik thuiskwam. Ik heb teruggespoeld naar het moment dat Van Baarle aanviel en de laatste vijftig kilometer bekeken. Vanuit de zetel leek het een vreemde wedstrijd, maar ik denk dat de omstandigheden zwaarder waren dan je kon inschatten op tv. Daardoor reden heel wat renners tegen een muur aan.”

Verdenk jij sommige favorieten ervan verstoppertje gespeeld te hebben?
“Voor mij zag het er in elk geval niet zo uit. Julian Alaphilippe bijvoorbeeld had die koers nét nodig na zijn trainingsperiode. Ik hoef andermans rekening niet te maken, maar ik denk dat er vooraan één heel sterke renner reed, terwijl het daarachter moeilijk was om van elkaar af te geraken, waardoor de samenwerking stroef liep.”

Wat vond je van Mathieu van der Poel?
“Hij was niet in zijn gewone doen, maar ik wil daar toch aan toevoegen dat ik woensdag op training ook werd verrast door de warmte. Niet dat twintig graden uitzonderlijk is, maar het plotse verschil in temperatuur zorgde wel voor een schokeffect. Misschien heeft dat meegespeeld.”

Krijg jij extra moraal als je jouw grootste rivaal zo ziet afzien?
“In geen geval. En al zeker niet bij Van der Poel. Ik heb Mathieu nog nooit twee opeenvolgende slechte koersen weten rijden, dus zou ik misschien zelfs moeten panikeren  (lacht, red.). Misschien is hij zondag nog gevaarlijker dan anders. Neenee, ik verwacht dat hij zondag gewoon opnieuw op de afspraak zal zijn.”

Jij krijgt nu wel de stempel van absolute topfavoriet opgeplakt.
“Of je nu vijf, drie of zeventien sterren achter jouw naam hebt staan in de voorbeschouwingen, veel maakt dat niet uit in koers. Het verandert niets aan de tactiek. Ik zal bijvoorbeeld Mathieu zondag niet laten rijden als hij iets probeert omdat hij woensdag niet top was.”

Hoe vergelijk je jouw eigen vormpeil met dat van in de Ronde van vorig jaar?
“Fysiek ben ik net zo goed als in oktober. Mentaal voel ik me een stuk frisser. Ik heb hier specifiek naar toegeleefd. Dat is anders dan vorig seizoen. Alles wat na de Ronde van Frankrijk kwam, nam je er nog bij. De topvorm nog rekken, was de ingesteldheid. Uiteraard was ik toen ook heel gemotiveerd, maar het was niet meer met die grote honger die ik op dit moment wel nog heb. Vorig jaar was de Ronde een dessert, nu een hoofdschotel.”

Van Aert op pad met Timo Roosen en Nathan Van Hooydonck – foto: Cor Vos © 2021

Je straalt vertrouwen uit…
“Dat heb ik ook. Als je geen vertrouwen hebt, wordt het heel moeilijk om te winnen.”

Ben je momenteel in je beste vorm van dit seizoen?
“Ik ben op niveau sinds Tirreno-Adriatico. Het doel was om die vorm aan te houden tot en met Parijs-Roubaix. Door de hardheid van E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem ben ik sinds Tirreno misschien nog een procentje beter geworden, maar een groot verschil maakt dat niet.”

Waarom nam je ook de hardheid van Dwars door Vlaanderen niet mee?
“Dat is dan net te veel van het goede. Ik heb nu twee dagen intensief getraind, maar dan kies je zelf waar en hoe je doorrijdt. Als je in Dwars door Vlaanderen start, rijd je vier uur voluit en is er geen ruimte meer om tussendoor nog iets van duur in te lassen. In combinatie met E3 én Gent-Wevelgem zou dat de koers teveel geweest zijn.”

Staat Dylan van Baarle een trapje hoger op jouw favorietenlijst na zijn zege?
“Nee, hij stond al hoog. Hij heeft in Waregem gewoon bevestigd, maar hij was als heel goed in E3 Saxo Bank Classic en in Gent-Wevelgem. Dylan is een klassiek renner die wel eens vergeten wordt, maar die wel ambitieus is voor deze koersen. Hij bewees woensdag nog eens dat hij van ver kan aanvallen.”

Zie je nog andere outsiders naast de traditionele namen?
Jasper Stuyven gaf een goede indruk in Dwars door Vlaanderen. Greg Van Avermaet lijkt steeds beter te worden. Stefan Kung is altijd goed. Het is typisch voor de Ronde van Vlaanderen dat er een paar namen uitgepikt worden, maar er zijn er veel meer. Ik denk dat tien, vijftien renners aan de start staan die kunnen winnen. Ik denk spontaan aan Anthony Turgis.”

Het blok van Deceuninck-Quick-Step liet het de twee laatste wedstrijden afweten…
“In Dwars door Vlaanderen kwam Alaphilippe erbij, maar hij was nog niet top. Anders hadden we wellicht niet eens gesproken over een minder Quick-Step. Maar als ploeg is het uiteraard aangenamer zoals wij uit Gent-Wevelgem kwamen. Dat goede gevoel neem je automatisch mee naar de eerstvolgende koers. Dat mist die ploeg nu, maar daartegenover staat dat ze in E3 Harelbeke wel indrukwekkend waren.”

Tot wanneer hoop jij zondag een of meerdere ploegmaats in steun te hebben?
“In de Ronde van Vlaanderen, die zoveel zwaarder is dan alle andere koersen die we tot nog toe hebben gehad, is er veel meer sprake van afmatting. Met als gevolg dat de selectie veel meer automatisch gebeurt. Zo scheurde het vorig jaar al op de Koppenberg. Als daar tien of vijftien man de koers maakt, mag ik niet verwachten dat ik daar nog veel ploegmaats heb. Dan moet ik er vooral zelf zijn. Maar als we met een grotere groep naar de laatste passage over de Oude Kwaremont gaan, hoop ik dat Nathan (Van Hooydonck), Timo (Roosen) of Pascal (Eenkhoorn) – dat zijn in principe de jongens die het verst moeten geraken – mij nog kunnen afzetten. Dat vertrouwen heb ik.”

Cor Vos © 2021

Vorig jaar zat je heel snel geïsoleerd in de Ronde.
“Ja, onze klassiekers zijn als ploeg tegengevallen. Mede door de timing in het jaar. Er lag veel focus op de Tour en de klassiekers kwam helemaal achteraan het seizoen. Daardoor had iedereen een verschillende voorbereiding. In tegenstelling tot nu, leefden we daar toen niet samen naartoe. Daar hebben we uit geleerd.”

 Van Hooydonck was zondag goed. Heb je het gevoel dat – los van hem – de ploeg nu sterker is?
“We missen uiteraard Mike Teunissen. Met hem erbij heb ik in de finale sowieso iemand extra naast mij. Maar, op Quick-Step na dat met vijf kopmannen start, mogen we onze voet naast de meeste andere teams zetten. Weet je wat het is? Er wordt veel werk verzet dat iedereen ontgaat.”

“Edoardo (Affini, red) bijvoorbeeld rijdt al alle wedstrijden waarin we samen startten, vanaf het begin op kop. Die haalt de rechtstreekse niet. Zondag is het de taak van Maarten Wynants en David Dekker om mij vooraan af te zetten op de eerste hellingen. Die komen al op 150 kilometer van de finish. Die jongens zie je de laatste tachtig kilometer niet meer.”

Welke teams gaan zondag op de kopgroep jagen? Daar is dikwijls discussie over, zagen we nog in de ‘Ronde 104’.
“Deceuninck-Quick-Step verstopte zich vorig jaar inderdaad een poos achter het feit dat Alaphilippe voor het eerst startte in de Ronde. Gaat die dat kunnen? Natuurlijk kan die dat, maar ze verstopten zich er wel een tijdlang achter. Een tactiek die te begrijpen viel. Uiteindelijk namen ze wel hun verantwoordelijkheid.”

“Ach, de Ronde is ook te belangrijk om veel spelletjes te spelen. Meestal is er in het begin wat discussie. Als jullie niet rijden, wij ook niet en bla-bla-bla. Maar op een gegeven moment loopt de voorsprong van de vroege vlucht op tot acht minuten, slaat de paniek bij elk team toe en zet iedereen toch een mannetje bij.”

Wat als we een gelijkaardig scenario krijgen als vorig jaar? Rijd je dan opnieuw met Mathieu van der Poel naar de aankomst?
“We konden elkaar niet lossen, dus draaide het uit op een sprint. Als dat nu opnieuw zo zou zijn, dan heb ik nog steeds vertrouwen in mijn sprint, als dat je vraag is. Maar ik zal dan wel even terugdenken aan wat in oktober fout gelopen is.”

Tot slot… Parijs-Roubaix is uitgesteld. Dat maakt de Ronde nog belangrijker?
“Toch wel. Het doet heel hard denken aan vorig jaar. Zo komt er toch weer een snel en abrupt einde aan de kasseiklassiekers. Ik heb daarom de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race aan mijn programma toegevoegd. Daarna neem ik mijn rustperiode.”

“Mijn seizoen is eigenlijk nog maar net begonnen, ik was vragende partij om met mijn huidige vorm nog niet meteen in de zetel te gaan liggen. Ik wilde eerder al de Brabantse Pijl doen, maar dat was niet evident in combinatie met Parijs-Roubaix. Nu heb ik de tijd om te herstellen, een paar goede trainingen te doen en van die twee koersen nog een doel te maken.”

Vandaar dat jouw training woensdag richting Overijse en omgeving liep?
“Euh… Niet bewust, nee. Dit is gewoon een regio waarin ik vanuit de Kempen snel terechtkom. Maar ik ben wel eens gaan kijken op de Moskesstraat en heb meteen vastgesteld dat die heraangelegd is. Wat jammer, zeker in functie van het WK. Een mooie kasseiklim is omgetoverd in een klinkerweg.”

Jumbo-Visma voor de Ronde van Vlaanderen 2021

foto: Cor Vos

flag-be Wout van Aert
flag-it Edoardo Affini
flag-nl David Dekker
flag-nl Pascal Eenkhoorn
flag-nl Timo Roosen
flag-be Nathan Van Hooydonck
flag-be Maarten Wynants

 
32 Reacties
Sorteer op:
Lees het antwoord op de vraag " Waarom nam je ook de hardheid van Dwars door Vlaanderen niet mee" Dan begrijp je het rijden van Mathieu van der Poel in genoemde koers. Op sommige momenten koers maken, rustig weer terug nemen. Drie kilometer voor de finish op kop er een snok aan geven zodat het peloton op de kopgroep kon neerstrijken en Merlier voor een ereprijs kon sprinten en dan rustig uitrijden.
  Jaja, vast. Ik vond het kipkoploos.
  2 april 2021
  MVDP is niet een soort magiër. Volgens mij kon hij gewoon niet beter, en reed hij zich dan maar leeg voor Merlier. Voor zondag zegt dat niet alles, maar ik heb wel het idee dat hij sinds Tirreno niet echt geweldig meer rijdt. Niet slecht, maar ook niet heel goed.
2 april 2021
Goed verhaal en go, go Wout Van Aert.
2 april 2021
Duidelijk verhaal. Vindt het ook mooi dat hij terugblijft duwen tegen klachten over zwakte van de ploeg. Neemt niet weg dat hij denk ik ook wel zou willen dat er volgend jaar minstens één iemand bij komt. Je bent nu wel heel kwetsbaar voor blessures e.d. Ik neem aan dat Van Baarle nog vast ligt bij Ineos en ook weinig reden heeft om te vertrekken, maar zou mijn vingers er bij aflikken zou Van Baarle co-kopman in het voorjaar worden bij TJV.
  2 april 2021
  Van Baarle lijkt me perfect als tweede man bij Jumbo. Met de centen van Dumoulin/Groenewegen moet je die toch kunnen halen.
  2 april 2021
  Van Baarle zou vast eerste man willen worden bij een andere ploeg en gelijk heeft hij. Groenewegen zou juist loonsverhoging moeten krijgen, als je kijkt naar het huidige sprintniveau dan valt er veel te winnen voor hem. Als Bennett alle belangrijke sprints wint dan weet je dat er genoeg ruimte is voor het echte topniveau.
  2 april 2021
  Klopt! Groenewegen moet dringend een loonsverhoging krijgen. Als je ziet hoe hij de overwinningen opstapelt en kijkt naar de positieve publiciteit die hij voor zijn team en sponsors genereerd, dan is het stilaan tijd voor een blanco contract. Van Baarle als eerste man? Steengoede renner, maar een eerste man moet toch wat vaker winnen lijkt me.
  2 april 2021
  Ach mijn beste beer, de oogkleppen vertroebelen de beperkte blik nog verder. Fabio en Dylan komen beiden ijzersterk terug en gaan hun geld dubbel en dwars terugverdienen. Dan komt dat verbeterde contract vanzelf. Gelukkig laat een ploeg als TJV de oren niet hangen naar het populistische gepeupel van de grote menigte, dat is namelijk zo labiel en opportunistisch als het maar zijn kan. Wat betreft Van Baarle, ik denk dat het tijd wordt voor een hastag. #freevanbaarle Doe je mee?
  2 april 2021
  @beer Voorlopig staat het in Vlaamse voorjaarskoersen 1-1 tussen Van Aert en Van Baarle. Waarbij de winst van Van Baarle toch wel een stuk indrukwekkender was.
  2 april 2021
  Voor die loonsverhoging moet DG toch eerst afrekenen met Dekker en dan Kooij. Die Dekker staat al hoog in de pikorde.
  2 april 2021
  "De oogkleppen vertroebelen de beperkte blik nog verder" schreef de man die Groenewegen een loonsverhoging wou geven tijdens zijn 8 maanden schorsing na een aanslag :-) @tendam, van Baarle was indrukwekkend, zeker weten. Maar winnen na 180km in de aanval is natuurlijk ook niet niks. Tel daar nog even alle andere voorjaarsprestaties van WVA bij en we weten naar welke kant de magische tweestrijd van Baarle-van Aert momenteel overhelt.
  2 april 2021
  Weet niet wat Groenewegen verdient, maar laten we hem nog niet afschrijven: potentieel de snelste sprinter nog steeds. Dylan is ook geen Bouhanni en past persoonlijk ook wel bij TJV. MAAR je kan wel de vraag stellen of Dylan niet bij de verkeerde ploeg zit als hij wil scoren in de Tour, omdat de focus meer op Van Aert en klassementen staat. Van Baarle en Van Aert zou idd een prima tandem zijn, omdat ze beide kunnen klimmen en tijdrijden, dat zie ik wel zitten. (Bovendien houdt Tony Martin er ook ooit mee op en dat werk kan van Baarle ook)
  2 april 2021
  Misschien moeten ze bij Alpecin Van Baarle binnenhalen voor de Vlaamse klassiekers Ten Dam? Van Baarle erin enMathieu eruit want die heeft nog niks laten zien in de Vlaamse voorjaarskoersen dit jaar...
  3 april 2021
  Ik zou de budgetten van Groenewegen en Dumoulin ook wel inruilen voor Van Baarle. Dan heeft Van Aert een soort Asgreen in zijn klassiekerploeg, kan Van Baarle het Tourknechtenwerk doen en de veelwinnaar focussen op wat hij moet doen. Veel koersen winnen. Van Aert voor Groen! en het middengebergte, resterende ritten in rust modus. Dekker en Kooij in de Giro/Vuelta. Lekker groeien. (Al heeft die Dekker al genoeg boterhammen op.) Voor Groenewegen is dat te min. Als hij de Tour wil rijden moet hij voor Bahrain gaan of zo. Absolute kopman, goeie trein, goed geld. Iedereen blij!
  Van Baarle halen is een goed plan maar Groenewegen bij een of ander buitenlands team zie ik niet gebeuren, dat is nou precies geen globetrotter.
  3 april 2021
  Quote:
  Weet niet wat Groenewegen verdient, maar laten we hem nog niet afschrijven: potentieel de snelste sprinter nog steeds
  Oh ja? Begrijp waarom hij als sneller wordt gezien dan Bennett, maar zie niet meteen hoe hij in potentie sneller is dan Ewan.
2 april 2021
Wat is dit nu weer voor bericht? Soort van aanmatigend, quasi bescheiden bericht plaatsen zonder uiteindelijk boter bij de vis te doen.
2 april 2021
De hele week al dit soort berichten. Wat bij mij de vraag doet rijzen: BEN JIJ MISSCHIEN KRISTOF DE KEGEL??? Want met de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid die jij in je als feiten geponeerde stellingen tentoon spreid moet dat haast wel. Je echte naam schat ik echter in op iets als "Hans de Vries" of "Gaston Vandenabeele" uit het dorpje "vanuitZETELgem" of "indeBANKdorp" met als belangrijkste wapenfeit het volbrengen van de lokale 54km toertocht van RTC De Hansworsten op 21 juni 1997 met een aansprekend gemiddeld van liefst 26,8kmu. Wannabe insiders zijn hier al vaak de revue gepasseerd.
2 april 2021
@flores, Rogier, ben jij dat? Maar inhoudelijk op je vragen of die andere toppers zouden knechten, ja dat zouden ze doen als het team dan een grotere kans heeft om te winnen. En inderdaad je hebt gelijk dat als de vorm dalende is dat dit eerder gebeurd. Uiteindelijk zijn alle mannen die je noemt absolute kopman en zullen ze dat niet veel doen als ze in absolute topvorm zijn. Alaphilippe zal ook knechten voor bijvoorbeeld Ballerini als die er nog bij zou zitten omdat die nu eenmaal sneller is en voor Mathieu zou hetzelfde gelden met Merlier. Wout heeft twee jaar geleden voor Teunissen de sprint aangetrokken in Gent Wevelgem. Dus het zou best kunnen dat Mathieu er niet staat zondag, maar ik zou ook niet verbaasd zijn als hij het tegendeel bewijst.
Wie is het? David van der Poel? Planckaert, Lefevere, Pevenage? Ik ga er maar eens goed voor zitten, gordel vast.
2 april 2021
Eddy Merckx?
2 april 2021
Hou je van tuinieren? Heb je het gevoel dat sommige renners bij momenten niet lijken te ademen? Eet je graag duifjes? Maak jezelf kenbaar!
2 april 2021
@Har77 you made my day hahaha. Bedankt daarvoor
2 april 2021
Fijn interview - dank @redactie voor de vele interviews de laatste tijd (verzoek: mag iets internationaler). Knap hoe hij bescheidenheid combineert met een soort vanzelfsprekend zelfvertrouwen.
  2 april 2021
  +1 ik vind de interviews van Nico fijn, minder opportunistisch op de scoop uit zijn vind ik wel zo prettig.
2 april 2021
Gaan we "Wie ben ik?" spelen Flores? De 1e vraag: Ben je een man?
2 april 2021
edit wf: niet doen
Gezien de gemiddelde lengte van je zinnen ben je tussen de 8 en 16 jaar. Met de daarbij komende woordkeuze zal je uit zuiderlijke Nederland komen (wellicht iets over de grens) en vanwege je interpuncties zonder spatie doe je geen Havo of VWO. Een andere theorie is dat je een boomer bent die zijn/haar bril niet op tijd heeft kunnen vinden voor dit bericht en autocorrect uit heeft staan.
3 april 2021
Ik vind het mooi dat ie extra aandacht vraagt voor de Tim de Clerqs van z'n ploeg. Dat hoort zo als kopman.
  3 april 2021
  +1 Wederom een mooi interview oa van het alsmaar doorgroeiende platform Wielerflits. Prima vragen. En wederom een eerlijke, open en correcte van Aert. Ik heb de man nog nooit op onzin betrapt, maar ook nog nooit op populistisch meezwetsen, wanneer vragen dat ontlokten. Een groot meneer, zowel op de fiets als erbuiten. Van Baarle zou een prachtige schaduwkopman zijn, maar de 1-1 als hierboven gesteld is wel te eenvoudig ingerekend. Van Aert staat wat mij betreft absoluut boven van Baarle, wat kunde betreft, zonder van Baarle daarmee tekort te doen.
4 april 2021
Zelfs weerman waagt zich aan een wielervoorspelling. https://sporza.be/nl/2021/04/02/frank-deboosere-weer-zal-niet-bepalend-zijn-voor-van-aert-om-te-winnen~1617361917272/

Reacties zijn gesloten.