Wout van Aert is blij dat hij weer naar huis kan: “Ik had op beter gehoopt”
foto: Cor Vos
zondag 18 juni 2023 om 17:45

Wout van Aert is blij dat hij weer naar huis kan: “Ik had op beter gehoopt”

De Ronde van Zwitserland is er een geworden om snel te vergeten voor Wout van Aert. Door het overlijden van Gino Mäder en het niet weten te winnen van een rit is Van Aert blij dat hij weer naar huis kan. Zondag eindigde hij in de slottijdrit op plek vijf: “Ik had op beter gehoopt.”

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

3e – 3e – 2e – 5e. De week van Van Aert in de Ronde van Zwitserland was nu niet bepaald slecht te noemen. De Belg kan vanavond ook de puntentrui mee naar huis nemen. Toch baalt hij.

“Ik probeerde iets over te houden voor het laatste klimmetje”, reflecteert hij na afloop. “Maar dat was kennelijk niet genoeg want bovenop kreeg ik het echt lastig en moest ik de pijn verbijten. Ik had moeite om mijn ritme te behouden. De klim verliep niet zoals ik wilde.”

Ik voelde me vandaag oké en probeerde niet over mijn limiet te gaan. Toch had ik op beter gehoopt. Ik reed een prima tijdrit, maar zonder mijn tijd te weten wist ik al dat ik niet ging winnen”, eindigt hij. “Of ik blij ben dat ik naar huis kan? Ja.”

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
18 juni 2023 18:00
Apart seizoen tot nu toe. Toen hij van der Poel begon te verslaan in de veldritten dacht ik dat hij een heel sterk (voor)jaar zou gaan rijden. Het is toch ongelooflijk dat hij tot nu toe 1 overwinning heeft dit jaar. Wel wat opvallendheden dit jaar: Gent Wevelgem weggeven, in Parijs Roubaix de laatste 100 km alleen maar volgen, hier een sprint veel te vroeg aangaan en van Girmay verliezen en dan in de tijdrit achter mannen als Skjelmose en Bissegger eindigen. Heb nou niet het idee dat het helemaal super gaat, of zal hij op het WK heel goed zijn?
18 juni 2023 18:15
Ik ga er maar eens een controversiele mening in gooien: Moet je deze van Aert wel meenemen naar de Tour?

Er zijn inmiddels zo veel mitsen, maren en vraagtekens dat ik het serieus zou gaan overwegen.
- Fysiek niet in hele beste vorm.
- Mentaal ontbreekt ook de echte scherpte, mogelijk door het aanstaande vaderschap en het met een schuin oog kijken naar het WK.
- Zeer onzeker of hij uberhaupt de Tour gaat uitrijden

Vervang hem door Valter en je gaat er in elk opzicht op vooruit. Valter gaat langer mee bergop en zal daarom veel nuttiger zijn voor Vingegaard. En Laporte is dit seizoen een heel stuk beter in de sprint dan van Aert, dus ook meer kans op dagzeges als die de sprinter van dienst wordt.
  18 juni 2023 18:52
  Ik snap je verhaal, maar denk dat een Van Aert die 2% minder is dan vorig jaar alsnog bij de beste 10 renners van het Tourpeloton hoort en de eventuele vervanger Valter op 100% hoort simpelweg niet bij de beste 30 renners van het Tourpeloton.
  Van Aert kan qua vorm nog best wat verbeteren richting de Tour. Of hij er helemaal met zijn koppie bij is, is wel de vraag gezien zijn aanstaand vaderschap. Behalve Valter zie ik trouwens geen goede vervangers voor Van Aert.
  18 juni 2023 19:31
  edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
  18 juni 2023 19:36
  Lijkt mij ook een goed plan.
  Ik heb sowieso het idee dat van Aert zijn doelen in de Tour al heeft gehaald.
  Groen gewonnen, met de ploeg geel en op alle terreinen een ritzege.
  Die echte wil om alles te geven lijkt een beetje minder, ook al is dat misschien niet zijn bedoeling maar soms gebeurt dat gewoon onbewust.
  18 juni 2023 19:47
  Zo slecht is ie nu ook weer niet. En we weten uit het verleden dat ie ook snel naar de topvorm kan groeien. Kijk maar de tour van 2021. Vind dit een beetje overdreven allemaal.

  3 - 3 - 59 - 60 - 33 - 2 - 5
  18 juni 2023 20:19
  Daaraan kan je ook toevoegen dat dit jaar van der Poel mee gaat doen. Van Aert vorig jaar was extreem goed, als hij dit jaar minder is en hij gaat steeds worden geklopt door van der Poel is dat niet motiverend.

  Uiteraard snap ik dat hij mee gaat naar de Tour. Zeker na vorig jaar. Maar het zou kunnen dat het dit jaar echt een stuk minder is.

  Al met al hoop ik het niet natuurlijk aangezien de duels met van der Poel fantastisch voor de sport is.
  18 juni 2023 23:17
  Het aanstaande vaderschap vermindert zijn prestaties? Fietst hij soms met een kind in z'n buik met bijbehorende krampen en andere ongemakken zoals bv. een ontembare zucht naar augurken? Als de kleine nu al aanwezig was zou Wout thuis doorwaakte nachten kennen maar hij bidt en hoopt vast dan in de Tour of elders te zijn en pas in de late herfst weer huiswaarts te keren.
  19 juni 2023 00:44
  De redenen om hem niet mee te nemen zijn valide, maar Valter klimt niet beter en Laporte is niet kansrijker in massasprints
  19 juni 2023 08:57
  Valter langer mee bergop is geen zekerheid hoor. Op de Hautacam vorig jaar ging Van Aert langer mee dan Thomas, Gaudu, Kuss, Mas, Yates en wie dan ook buiten Vingegaard en Pogacar. Wout is geen gewone en met hem thuislaten geef je wel een heel extreem statement af. Denk niet dat dat per se bevorderend werkt voor a) je Tourploeg en b) het presteren van Van Aert in de toekomst.
18 juni 2023 19:13
Ik vind Van Aert minder gemotiveerd. Het lijk dat hij er met zijn gedachten niet bij is. Moet veel beter in de Tour.
  19 juni 2023 07:19
  Ik denk dat er wel redelijk wat zijn die er op het einde niet meer echt bij waren met hun gedachten. We moeten wva van de voorgaande jaren ook niet vergelijken met die van dit jaar, nu lijkt hij precies op zoek naar een recept om via opbouw op zijn absolute best te zijn in de belangrijke wedstrijden, al heeft hij dat nog niet echt gevonden. Vdp sinds dit jaar wel.
  19 juni 2023 10:23
  Ik heb steeds het gevoel dat hij die "ik moet just niks"-uitspraak wel heel uitdrukkelijk uitdraagt in woord en daad. Maar misschien is het ook wel gewoon steeds domme pech he, soms lukken dingen gewoon niet. Kun je nog zo getraind zijn. Het is ook niet zo dat hij dat hij er als een soort leeggelopen en volgevreten Betancur bij rijdt ofzo. Hij is goed en hij is scherp. Maar niet messcherp en dat moet je wel zijn als je geen ultiem killer-instinct hebt. Het kan niet altijd hosanna zijn.
18 juni 2023 18:36
Het is de eerste keer dat ik hem in deze vorm naar de tour zie gaan. Ik hoop dat van aert bewust een andere, rustigere opbouw heeft gedaan voor de tour, met in het achterhoofd schitteren op het wk. Anders wordt het wel een mager seizoen voor zijn standaard. Met deze vorm zal hij in de eerste en mss ook de 2e week tekort komen om dagzeges binnen te halen.
  18 juni 2023 19:51
  Och, toen MVDP 2 jaar geleden geel pakte, draaide Wout ook vierkant. Maar won uiteindelijk nog 3 ritten. Het belangrijkste is dat hij nog relatief fris uit de Tour komt met oog op het WK.
  18 juni 2023 20:34
  Jouw definitie van vierkant draaien is wel overdreven. Won zn eerste wedstrijd (BK), na de operatie die hij onderging, op indrukwekkende wijze. De eerste rit vd tour was hij degene die de favorietengroep op sleeptouw nam op de slothelling nadat hij juist niet kon aanhaken bij allaphillipe. Hij eindigde nog vlak achter de toppers. En dat op een leegloper in de laatste honderden meters. De 2e rit idd een off-day, maar nog altijd in de grote favorietengroep geëindigd. Dus volgens mij was zn vorm van toen, die mss niet top was, toch veel beter als die van nu. En hij werd toen ook nog beter naarmate de tour vorderde. Dus hij heeft toch nog wat achterstand weg te werken volgens mij.
18 juni 2023 21:17
Lijkt me eerlijk gezegd prima op koers te liggen voor de grote doelen die er aan komen. Het is nog 1,5 maand tot het WK, dus de topvorm moet zeker ook niet te vroeg komen.

Vergelijk het bv. met een Pidcock, die is ook nog niet super.
18 juni 2023 18:07
Om de één of andere reden komt hij toch nog een paar percent te kort om zijn vormpeil van vorig jaar in de tour te benaderen, ik zie hem dit niet op 2 weken tijd door vooral rust te nemen zomaar goedmaken. De winnaar op het bk tijdrijden is me dunkt ook al gekend, ik had een secondenspel verwacht maar daar zal hij ook 20 seconden te kort komen lijkt mij, zomaar van positie veranderen is ook niet handig als je er te weinig op traint.
  18 juni 2023 18:27
  Hij is er wel mee bezig geweest, zeker op getraind
  18 juni 2023 20:32
  Mee bezig zijn of trainen om wereldtop te zijn in die discipline is nog een verschil, ik heb op strava inderdaad gezien dat hij wel een training of 5-6 heeft afgewerkt op die fiets na de klassiekers maar dat lijkt mij sowieso niet genoeg op dat niveau. Hij komt echter ook gewoon wat tekort zoals hij zelf ook aanhaalt, een beetje zoals zijn eerste tourweek van 2021 dus misschien dat het tijdens de tour nog wel wat goed komt na wat koersdagen.
18 juni 2023 19:52
Van Aert blijft gewoon de beste knecht die een kopman zich kan wensen in een grote ronde. Allround, een grote persoonlijkheid en bovendien kan ie af en toe een etappe pakken wat de druk voor het team weg neemt. Geen enkele ploegleider zou hem niet meenemen
18 juni 2023 20:23
Alleen moet hij niet achteraf gaan mouwen waarom het zo slecht ging.
19 juni 2023 07:26
Ik verwacht een aanvankelijk anonieme en onsuccesvolle tour waarin hij richting het einde sneaky steeds beter wordt, een rit pakt en zijn meerwaarde voor Vingegaard bewijst. Précíes op tijd wèèè-wèè`, oetsie-boetsjie, ah wat lijkt ie op papa en mama om vervolgens eindelijk het wk te pakken. De interviews nadien kun je geen transcriptie van maken in verband met huilen en zo, wat dan weer de ene twitteraar ontroerend en de ander fomohiel vindt.

Reacties zijn gesloten.