WK veldrijden: Shirin van Anrooij maakt favorietenstatus waar bij beloften vrouwen

zondag 5 februari 2023 om 13:51
WK veldrijden: Shirin van Anrooij maakt favorietenstatus waar bij beloften vrouwen

foto: Cor Vos

Shirin van Anrooij heeft haar favorietenstatus waargemaakt op het WK veldrijden voor beloften vrouwen in Hoogerheide. De Nederlandse reed al vrij vroeg weg van haar laatste rivale Zoe Bäckstedt en soleerde – op haar verjaardag – op knappe wijze naar de wereldtitel. Bäckstedt was goed voor zilver, de Tsjechische Kristyna Zemanová veroverde de bronzen plak.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Voor de wedstrijd voor de beloften vrouwen was er maar één topfavoriet: Shirin van Anrooij. De 21-jarige renster won dit jaar al meerdere topcrossen bij de elitedames en is inmiddels een vaste waarde op het hoogste niveau, maar gaf dit jaar nog de voorkeur aan het WK voor beloften, met de regenboogtrui als ultiem doel. Van Anrooij was op voorhand de torenhoge favoriete, maar moest nog wel even zien af te rekenen met onder meer Zoe Bäckstedt, Line Burquier en Marie Schreiber.

Shirin van Anrooij was duidelijk de beste – foto: Cor Vos

Van Anrooij trekt al vroeg door 
Van Anrooij kende niet de beste start in Hoogerheide, die was weggelegd voor de Luxemburgse Schreiber. De Nederlandse werd in de hectische openingsfase wat weggedrukt, maar wist zich al vrij snel weer terug te knokken naar de kop van de wedstrijd. Een eerste versnelling van de topfavoriete zorgde voor een eerste serieuze schifting: alleen Bäckstedt bleek in staat om haar wagonnetje aan te haken. Voor de overige concurrentes ging het in deze fase van de koers al veel te snel.

Van Anrooij en Bäckstedt begonnen met een mooie voorsprong aan de tweede ronde. Was het de voorbode van een spannend duel tussen twee toptalenten? Nee dus, want Van Anrooij had duidelijk andere plannen en reed in de tweede ronde weg van haar Britse tegenstrever. Bäckstedt gaf zich niet zomaar gewonnen en bleef in de derde en vierde ronde hangen op een achttal seconden. De Tsjechische Kristyna Zemanová reed intussen stevig op de derde plaats, maar keek na drie ronden wel tegen een achterstand aan van driekwart minuut.

Zoe Bäckstedt bleek de voornaamste uitdager – foto: Cor Vos

Onewomanshow
Van Anrooij had in de eerste ronden zeker geen overschot op het snelle doch verraderlijke parcours in Hoogerheide, maar in de tweede koershelft wist ze het verschil met Bäckstedt toch verder uit te diepen. Bij het ingaan van de laatste ronde bedroeg de voorsprong van Van Anrooij bijna een halve minuut, en dit bleek meer dan voldoende om de wereldtitel veilig te stellen. Na een sportieve teleurstelling op het EK in Namen, volgde in Hoogerheide dus de ultieme bekroning voor Van Anrooij.

Bäckstedt kwam als tweede over de streep en was daar zichtbaar content mee, een sterke Zemanová veroverde ietwat verrassend de bronzen medaille. Fouquenet en Schreiber vervolledigen de top-5. Leonie Bentveld was op de zevende plaats de tweede Nederlandse in de daguitslag, Julie Brouwers was de beste Belgische op plek tien.

foto: Cor Vos

flag-wc WK veldrijden 2023 in Hoogerheide
Uitslag beloften vrouwen
flag-nr1 flag-nl Shirin van Anrooij in 45m53s
flag-nr2 flag-gb Zoe Bäckstedt – op 33s
flag-nr3 flag-cz Kristyna Zemanová – op 1m32s
4. flag-fr Amandine Fouquenet – op 1m53s
5. flag-lu Marie Schreiber – op 2m05s
6. flag-fr Line Burquier – op 2m16s
7. flag-nl Leonie Bentveld – op 2m47s
8. flag-de Judith Krahl – op 2m56s
9. flag-fr Lauriane Duraffourg – op 3m07s
10. flag-be Julie Brouwers – op 3m32s

Dit artikel delen:

7 Reacties

Tripodboom 5 februari 2023 om 13:57

A walk in the park. Backstet zal toch moeten leren hoe je op een fiets springt na de balken.

0
ken dcq 5 februari 2023 om 14:11

Netjes, ze heeft haar keuze hard gemaakt, nu kan ze gaan jagen op de trui bij de elite :-) Er zullen er een pak blij zijn in België dat ze hun jeugdpupil nu zo zien winnen… :)

0
Albeijing Feeniks 5 februari 2023 om 13:57

Ze had Van Empel kunnen kloppen hoor!

-2
Oblomov 5 februari 2023 om 15:49

Qua rondetijden zou je zeggen van wel. Maar goed, het lag er gisteren natuurlijk ook veel lastiger bij. Dit is gewoon een verstandige keuze geweest. Tabor volgend jaar moet haar goed liggen, dus dan mag ze het bewijzen.

2
tony2222 5 februari 2023 om 14:35

Na deze wedstrijd moet er toch echt is nagedacht worden over de criteria waaraan men moet voldoen om deel te mogen nemen aan een belofte WK. Een renster die bij de elites verschillende wedstrijden wint, mag in mijn ogen niet meer deelnemen aan een WK bij de beloftes. Ik vraag mij da ook af hoe blij zijzelf nu eigenlijk is met deze titel wetende dat ze op een totaal ander niveau rijdt dan de tegenstand.

-3
Oblomov 5 februari 2023 om 15:43

Daar is al over nagedacht en het is een leeftijdscategorie. Zou volkomen absurd zijn om een derdejaars die de titel nog nooit gewonnen heeft niet te laten starten. Het is de Belgische bond die moet ophouden het allemaal beter te weten, zoals nu ook weer met het vasthouden aan dat afgeschafte juniorenverzet.

Volgens jou logica zou de hele top 9 overigens niet mogen meedoen. Hebben allemaal één of meerdere overwinningen bij de elite op hun naam. Dus proficiat Julie Brouwers. Mee op het podium gaan Madigan Munro en Iris Offerein.

3
DeSjors 5 februari 2023 om 19:00

Ja oblomov precies dat!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone