WK baanwielrennen: Lavreysen verslaat Hoogland na titanenstrijd in keirinfinale

donderdag 21 oktober 2021 om 20:57
WK baanwielrennen: Lavreysen verslaat Hoogland na titanenstrijd in keirinfinale

foto: Cor Vos

Harrie Lavreysen is andermaal wereldkampioen op de keirin geworden. De Nederlander wist na een imposante sprint zijn landgenoot, trainingsmaatje en eeuwige rivaal Jeffrey Hoogland te verslaan. In de schaduw van de twee Nederlanders pakte de Rus Mikhail Iakovlev het brons.

Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland mochten zich vanavond opmaken voor de finale van de keirin. De Nederlandse baansprinters kwamen zonder kleerscheuren door de voorronden van het keirintoernooi. Ze reden beiden naar winst in hun wedstrijd en wisten zich zo direct te plaatsen voor de halve finales. Ook in de halve eindstrijd kwamen Lavreysen en Hoogland als winnaars uit de bus.

Na de troostfinale voor de plekken twaalf tot en met zeven, gewonnen door de Duitser Stefan Bötticher, was het tijd voor de échte finale, met als inzet de wereldtitel op de keirin. Lavreysen en Hoogland waren als regerend wereldkampioen (Lavreysen) en Europees kampioen (Hoogland) favoriet voor de keirintitel, maar de concurrentie was stevig met de Fransman Helal, de Japanner Yamasaki, de Rus Iakovlev en de voor Trinidad en Tobago uitkomende Paul.

foto: Cor Vos

Titanengevecht tussen Lavreysen en Hoogland 
Lavreysen besloot de koe bij de horens te vatten en begon met nog ruim twee ronden te gaan al aan zijn sprint. Met enkele ferme lendenrukken zette hij zich op kop, met uiteraard Hoogland in zijn wiel. Die laatste leek er in de laatste ronde nog uit te komen, maar Lavreysen weigerde te plooien en versnelde nog maar een keer bij het aansnijden van de laatste bocht. Hoogland had geen antwoord meer en moest genoegen nemen met zilver.

Voor de 24-jarige Lavreysen is het de tweede wereldtitel op de keirin, nadat hij vorig jaar al de regenboogtrui wist te veroveren op het WK in Berlijn. Na de wereldtitel in de teamsprint op de openingsdag, is het donderdag weer raak voor de krachtpatser uit Luyksgestel.

WK baanwielrennen in Roubaix 2021
Uitslag keirin (m)
flag-nr1 flag-nl Harrie Lavreysen
flag-nr2 flag-nl Jeffrey Hoogland
flag-nr3 flag-ru Mikhail Iakovlev

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

6 Reacties

dazzler2120 21 oktober 2021 om 21:04

Wat een sprint weer van Harrie

Guushovd 21 oktober 2021 om 21:05

Bizar sterk. Ze reden niet eens slim, maar gewoon het sterkste.

Murcia 21 oktober 2021 om 21:06

Harrie is een sieraad, wat een klasse weer.

Pizzi 21 oktober 2021 om 22:37

Ik dacht even dat Hoogland er overheen kwam, maar die Harrie, ongelooflijk!

Ja dat mag ik zeggen 22 oktober 2021 om 14:08

Ik dacht dat Nederlanders het langste volk ter wereld zijn…

Murcia 22 oktober 2021 om 14:16

Jakovlev wordt ook wel eens vergeleken met de Hulk en dat begrijp je wel met deze foto.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair