Wilco Kelderman: “We hoeven de koers niet te dragen”

Wilco Kelderman: “We hoeven de koers niet te dragen”
vrijdag 23 juli 2021 om 17:26
Interview

Tijd om zijn vijfde plaats in de Tour de France te vieren heeft Wilco Kelderman nog niet gehad. Zondagavond zat hij al in het vliegtuig naar Tokio voor de Olympische Spelen van Tokio.

Dat vieren komt nog wel, zegt hij aan vooravond van de olympische wegrit. Dat bewaart hij voor zijn vrouw en dochter die hij op de Champs-Élysées slechts een uurtje zag. “Om eventjes te praten, om wat spullen af te geven en nieuwe mee te krijgen”, vertelt Kelderman. “Zo’n lange periode weg van je familie is wel pittig, maar eenmaal hier ben je weer bezig met de wedstrijd en gaat ook de tijd snel.”

Slagveld
De afgelopen dagen verkende de Nederlandse selectie het parcours van de wegwedstrijd, dat ten zuidwesten van Tokio ligt. Kelderman heeft weinig woorden nodig om het 234 kilometer lange traject te beschrijven. “Superlastig”, klinkt het. “Er gaat een heel goede winnaar uitkomen, zeker met de hitte en de hoge luchtvochtigheid. Met name de laatste klim is heel steil, die blijft lang doorlopen. Hier gaat de koers helemaal losbarsten en zullen de renners een voor een bovenkomen. Ik houd rekening met een slagveld.”

Een steeds terugkerende factor is de voorspelde hitte in Japan. Tijdens de Tour de France gaf de 30-jarige kopman van BORA-hansgrohe meermaals aan soms last te hebben van hoge temperaturen. “Ik vind het niet per se lekker, maar het gaat mij ook niet slecht af. Met hitte moet je echt gefocust zijn. Veel drinken en veel koelen, dan begin je vanzelf goed genoeg aan de finale.”

“De hitte in Japan is heel anders. Je hebt hier een hoge luchtvochtigheid, het voelt heel zweterig. Ik reed hier een klim op en het zweet stroomde van mij af, maar tegelijkertijd heb je niet het gevoel superveel dorst te hebben.”

Tactiek
Wat de strategie van de Nederlandse selectie gaat zijn en wie de absolute kopman is, daar kan Kelderman nog weinig over zeggen. “Het belangrijkste is dat wij als ploeg een mooi resultaat neerzetten en het liefst een medaille behalen. De koers moet uitwijzen hoe de rolverdeling gaat zijn. We hebben te maken met kleine ploegjes van maximaal vijf renners, waardoor er weinig controle zal zijn. Voor ons betekent dat goed opletten.”

“Zelf hoop ik in de finale te komen en mee te strijden, maar het is altijd afwachten of je een goede dag gaat hebben, zeker na de Tour. Op Mount Fuji (na 139,5 km, red.) weet je snel hoe je ervoor staat. Pas dan kan ik beslissen of ik voor eigen kans ga of ik mij opoffer voor Bauke of Tom, door bijvoorbeeld nog een extra keer drinken te halen.”

“Het zal een eerlijke wedstrijd worden. Het scheelt dat wij de koers niet hoeven te dragen. Wij zijn geen topfavoriet.”

Die rol schuift hij voorzichtig door naar de Belgen, maar ook daar heeft hij zijn bedenkingen. “Voor Wout van Aert is het misschien net te lastig. De titel gaat echt voor een heel goede klimmer zijn. Ik vind het lastig te zeggen voor wie. Op dit parcours kan het weleens een verrassende winnaar worden.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Scibby 23 juli 2021 om 17:37

Ik dacht dat het algemeen bekend was dat Mollema de vooruitgeschoven man was met kelderman, dumoulin en van baarle in een beetje een vrije rol.

Thijs E 23 juli 2021 om 18:54

Volgens mij is voor alle vijf duidelijk wat Havik gaat doen, de rest houdt zich wat op de vlakte over de rolverdeling en eigen ambities.

Titaantje 23 juli 2021 om 18:57

Kelderman hoeft gegeven de vorm van onze starters toch geen bidonnetje voor Tom te halen hoop ik….

De laatste zin is ook lekker nikszeggends. Er gaat een goede klimmer winnen – het kan wel eens een verrassende winnaar worden. Als er een goede klimmer gaat winnen, kom je toch al snel bij Pogacar, Roglic en Carapaz uit met nog een handjevol andere renners. De kans dat daar een onverwachte naam bij zit, lijkt me klein.

Turtlehead 23 juli 2021 om 19:18

Volgens mij zegt Kelderman dat Pogi, Evenepoel of Carapaz gaat winnen en dat hijzelf lekker vijfde wordt.
We gaan t zien #zinan

Geit in mijn Kelderman 23 juli 2021 om 19:38

Evenepoel hoef je maar onder druk te zetten in de afdaling van de Fuji en hij is pleite. Dat weet iedereen sinds de Giro.

Wheely 23 juli 2021 om 19:40

Superveel succes Kelly!

ben_pronk 23 juli 2021 om 23:18

Als die wint eet ik schoenen op met video-opname .

Headlines

Materiaalzone

Populair