Wilco Kelderman: “Pas na La Plagne hecht ik waarde aan derde plek in klassement”

Wilco Kelderman: “Pas na La Plagne hecht ik waarde aan derde plek in klassement”

Wilco Kelderman - foto: Cor Vos

zaterdag 5 juni 2021 om 08:30
Interview

De derde plaats in het klassement van het Criterium du Dauphiné is niks nieuws voor hem. Zeven jaar geleden stond Wilco Kelderman reeds vijf dagen lang op deze klassering met Chris Froome en Alberto Contador net voor hem. Waar de nieuwe kopman van BORA – hansgrohe halverwege de Col de Porte opnieuw indruk maakte, staat hij zelf niet te lang stil bij zijn huidige korte klassering. “Pas op La Plagne krijgen we duidelijkheid in de krachtsverhoudingen”, is hij realistisch.

Toch mag zijn vierde plaats in Le Sappey-en-Chartreuse tussen explosieve klimmers als Alejandro Valverde, Tao Geoghegan Hart, Patrick Konrad en o.a. Enric Mas een opsteker worden genoemd. Zeker ook omdat Kelderman twee dagen eerder eveneens vierde werd in de 16,4 kilometer lange tijdrit in Roche-La-Molière. Nabij Grenoble sprintte er ondanks een moordend tempo nog twintig man voor de ritzege. “Misschien weer een teken dat de top opnieuw breder aan het worden is”, concludeerde Kelderman.

Al constateerde hij ook dat de omstandigheden voor aanvallers in de zesde rit van de Dauphiné verre van ideaal waren. “Er werd vanaf de start in een heel hoog tempo gereden, terwijl er in de finale veel tegenwind stond. Als je daar aanzette, werd je vanzelf terug geblazen. En de slotklim was té explosief om grote verschillen te maken. Op de klim naar La Plagne zal het wel echt ontploffen.”

Kelderman weet wat het is om kort in de Dauphiné te eindigen. In de bus van BORA – hansgrohe kwam het de afgelopen dagen ter sprake. Frederik Wandahl, de 20-jarige debutant binnen Duitse formatie, vroeg aan de tien jaar oudere Nederlander hoe zijn eerste Dauphiné verliep. Kelderman moest in zijn geheugen graven naar 2012 en haalde herinneringen op aan de 53 kilometer lange tijdrit naar Bourg-en-Bresse. “Daar werd ik ineens vierde en uiteindelijk achtste in het klassement”, benadrukt hij zijn succesvolle debuut in de ‘kleine Tour’.

Wilco Kelderman lijkt makkelijk te klimmen in deze Dauphiné. foto: Cor Vos

‘Fucking hard’
“In die tijdrit startte de Kazak Andrey Kasheskin destijds achter mij. Ik was bang dat hij mij vrij snel zou inhalen. Toen we het eerste tussenpunt waren gepasseerd, kreeg ik van ploegleider Erik Dekker te horen dat ik de snelste tussentijd had. Ja, snelste van de ploeg, dacht ik. Na het tweede tussenpunt kreeg ik opnieuw te horen van Dekker dat ik de snelste tussentijd realiseerde. Maar hij gaf vervolgens ook aan dat ik tien seconden sneller was dan Michael Rogers. Toen pas had ik in de gaten dat ik de snelste van het hele veld op dat moment was. ‘Fuck, ik ga fucking hard’, spookte er vervolgens door mijn hoofd. Uiteindelijk werd ik dus vierde.”

In zijn tweede Dauphiné in 2014 maakte Kelderman opnieuw indruk. In de tweede rit met aankomst op de Col du Béal was hij in de kleuren van Belkin de enige die Chris Froome en Alberto Contador kon volgen. “Eigenlijk heb ik alleen maar goede herinneringen aan deze ronde. Dat jaar werd ik vierde in het eindklassement.” Zoals Kelderman ook enkele keren veel indruk heeft gemaakt in die andere voorbereidingswedstrijd op de Tour de France, de Ronde van Zwitserland.

“Voor je vorm en zeker ook voor je moraal is het wel belangrijk om hier goed te zijn. De Tour is niet heel ver weg, dus je moet hier conditioneel toch al goed zijn. Het is niet dat ik hier op zoek ben naar de bevestiging, maar ik zoek zeker wel de echte hardheid van de koers op. Dat lukt het best wanneer je je met de allersterksten kunt meten.”

Koershardheid
“Vorig jaar reed ik om die reden de Tirreno-Adriatico in de aanloop naar de Giro d’Italia. Ik was toen nog niet super en heb in die achtdaagse enorm afgezien. Dat gevoel heb ik gewoon nodig voor een grote ronde. Het is de bedoeling dat ik hier een extra stapje richting de Tour zet. Vervolgens heb ik dan nog twee weken om te trainen. Dan kan ik conditioneel nog een stap zetten.”

Waar Primoz Roglic vanaf Luik-Bastenaken-Luik geen enkele wedstrijd meer tot aan de Tour rijdt en Tadej Pogacar de voorkeur aan zijn thuiswedstrijd de Ronde van Slovenië geeft, zou de 30-jarige geboren Barnevelder zo’n keuze niet snel maken. “Met het oog op de Tour heb ik echt de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland nodig. In de trainingen kun je deze inspanningen proberen na te bootsen, maar drijf je jezelf toch niet zo ver tot de limieten. Zoals ik nu rij, had ik vooraf gehoopt. Ik word sterker door iedere dag met de besten te wedijveren. Dat werkt beter dan een dag een uitschieter hebben door voor een dagzege te strijden. Ik denk dat ik met deze koerswijze het sterkst uit de Dauphiné kom.”

Wilco Kelderman wordt vierde in de tijdrit van de Dauphiné. foto: Cor Vos

In het weekeinde ligt het zwaartepunt van deze Dauphiné met lastige Alpen-ritten naar La Plagne en Les Gets. “Ik leef hier van dag tot dag en hoop elke rit ietwat sterker te worden. Het is zeker niet zo dat ik een bepaalde etappe heb uitgekozen om me eens extra te testen. De rit naar La Plagne van zaterdag met de klim naar Cormet de Roselend is de zwaarste. Met Team Sunweb zaten we daar op hoogtestage, dus die klimmen ken ik wel. Daar ga ik wel een indicatie krijgen hoe ik er daadwerkelijk voorsta.”

Verdedigen
Pas boven op La Plagne gaat Kelderman eens serieus naar het klassement kijken. “Een derde plek verdedigen schiet sowieso niet op. Pas als je aan de leiding in een ronde staat, valt er iets te verdedigen. Ondanks de tijdrit staat iedereen in de top van het klassement nog heel dicht bij elkaar. Zeker met het oog op de twee ritten van dit weekeinde.”

Duidelijk is dat Kelderman goed in zijn vel zit. Hij oogt relaxter dan in voorgaande jaren. “Ja, het klopt dat ik hier met een goed gevoel koers. Alles loopt heel makkelijk, dat zorgt voor een zeker ontspannenheid. Ik zit op mijn plaats bij Bora waar de sfeer heel goed is en er ook een heel goede structuur staat. Als ik iets aangeef wat ik anders of beter wil, dan wordt daar meteen werk van gemaakt. De samenwerking met mijn trainer Hendrik Werner (die in 2018 Tom Dumoulin bij Team Sunweb begeleidde, red) loopt prima. Hij begrijpt me heel goed en zijn trainingen slaan goed aan. En natuurlijk is de podiumplaats in de Giro d’Italia van vorig jaar een bevestiging waar ik ook heel veel vertrouwen uit haal.”

Dit artikel delen:

34 Reacties

Etio 4 juni 2021 om 17:03

Wat een interessant interview met Wilco, leuk om te lezen!

jooprioolpijp 4 juni 2021 om 17:16

Mocht het erin zitten, zou ik in zijn plaats me 100% uit elkaar trekken voor een 1e plaats hier, ook als dat evt. ten koste zou gaan van de TdF. De kans dat hij daar top-3 rijdt lijkt me minimaal, en dan staat 1e in de Dauphine toch beter op je cv.

Kelder is de Man 4 juni 2021 om 17:35

Eens Joop!
Heerlijk om hem zo te zien. Waar hij rijdt dit jaar, is hij zeer attent. Geen gehang achterin, maar lekker in de voorhoede. Lijkt ook goed op z’n plek bij Bohra, afgaande op na finish beelden. Hup Wilco!!

Romāns Vainšteins 4 juni 2021 om 21:13

Ik zie hem in ieder geval wel een aanval proberen ipv een derde stek verdedigen.

Killco 4 juni 2021 om 17:17

Is het nodig dat het olijke hoofd van Raymond boven al die artikels staat?

xistnc 4 juni 2021 om 17:25

Kan toch geen kwaad? Zit geen geluid bij.

assen 4 juni 2021 om 19:46

Ha ha ha ha! (Vier keer ha, anders haal ik tien tekens niet)

Killco 5 juni 2021 om 15:00

Hahahaha

Pizzi 4 juni 2021 om 17:26

Heb een zwak voor Wilco. Lieve, bescheiden jongen. Hup Wilco!

Geit in mijn Kelderman 4 juni 2021 om 17:27

Mijn held. Toch zou het wel heel tof zijn als hij een keer iets wint. Las van de week dat hij de renner is met de meeste top-10 plaatsen zonder overwinning in een WT wedstrijd. Inmiddels is hij toch wel de renner van het kaliber die dat verdient.

Groetjesaandevoetjes 5 juni 2021 om 01:51

Dat las ik ook en hij stond daar ook echt op eenzame hoogte. Hopelijk komen er nog enkele leuke overwinningen. Dumoulin had zelfs ooit gezegd dat Wilco vroeger betere waardes trapte dan Dumoulin. Geeft dus wel aan dat er nog wat in zit. Hopelijk komt het er bij Bora nu allemaal uit. Het lijkt wel alsof hij zich al bevrijd voelt van DSM/Sunweb.

dit is mijn achterwiel 4 juni 2021 om 17:29

Pas als je aan de leiding staat van een ronde, valt er wat te verdedigen. Kijk, dat hoor ik nou graag wat vaker!

Wildebert 4 juni 2021 om 17:54

Straks pakt ie met al zijn ereplaatsen de puntentrui nog. Ook voor mij een renner met een zeer hoge gunfactor. En lekker attent koersend. Let’s go Wilco!

Reiger 4 juni 2021 om 18:55

Als je dit leest dan zet je toch meteen weer vraagtekens bij renners die vanuit een trainingskamp een grote ronde ingaan? En het lijkt mij niet alleen de wedstrijdhardheid die je nodig hebt als voorbereiding maar ook het rijden in een peloton. De hectische situaties zul je ook weer moeten ondergaan. En ook dat is weer een kwestie van wennen lijkt mij.

Westfalen 4 juni 2021 om 19:03

Leuk dat zijn voormalig trainer Hendrik Werner hem naar BORA haalde en er nog meer weet uit te halen, zoals het nu gaat.

Jacco van Stierop 4 juni 2021 om 19:22

Zeeman, gisteren:
“Na de Dauphiné kun je nog maar twee weken iets doen aan je conditie. Heel veel kan daar echter niet meer aan gesleuteld worden.”

Kelderman, vandaag:
“Vervolgens heb ik dan nog twee weken om te trainen. Dan kan ik conditioneel nog een stap zetten.”

Kelder is de Man 4 juni 2021 om 19:37

Goed gespot Jacco.

Panache 4 juni 2021 om 20:37

Zegt meer over de woordenschat van de geïnterviewde, dan over het percentage dat je nog kan opkrikken richting je eigen 100%.

Westfalen 4 juni 2021 om 22:23

Het is maar net hoe je conditie definieert. Kelderman zal iets anders bedoelen dan Zeeman.

S. Morgenstern 4 juni 2021 om 22:29

En wat de een bedoelt met ‘heel veel’ en de ander met ‘een stap’.

Handige Harry 4 juni 2021 om 23:11

Het één sluit het ander toch niet uit.
In twee weken je conditie nog iets verbeteren kan ook gewoon gezien worden als een stap zetten.
Je gaat echt niet meer van 90 naar 100%.
Maar een paar procent erbij kan wel.
Dat zijn toch aardig wat seconden in bijvoorbeeld een tijdrit of klim.

Jan Jaap G 4 juni 2021 om 19:30

‘Misschien weer een teken dat de top breder wordt.’ Ik denk dat de echte top er niet is. Daarom sprint een grote groep voor de zege. Roglic en Pogi hadden iedereen al uit de boom geschud. Nu wint ‘opa’ Valverde.

adelaarvanantwerpen 5 juni 2021 om 09:54

Opa Valverde werd toch derde in WP, vierde in LBL (voor Roglic) en vijfde in de Amstel. Plus Roglic en Pogacar hadden hier ook gewoon gesprint voor de overwinning, want de klim was niet steil genoeg om echt weg te rijden. Kijk naar de nog zwaardere in de tour vorig jaar richting orcieres. Daar werd het ook gewoon een sprint.

Cap 4 juni 2021 om 19:50

Allemaal leuk en aardig maar hopelijk blijft ie wel op zijn fiets zitten de komende dagen…

Guushovd 4 juni 2021 om 20:35

Allemaal leuk en aardig, maar hopelijk hoef ik niet teveel flauwe en onnodige dingen te lezen de komende dagen.

rennerske 4 juni 2021 om 20:44

@Guushovd: helemaal mee eens, dat schijtlollige, negatieve geblaat t.a.v. zijn malheur kon en kan mij ook gestolen worden.

Bobby Solo 4 juni 2021 om 21:07

Zag ‘m weer zo mooi op z’n fiets zitten vandaag alsof het allemaal geen moeite kost, een genot voor het oog. Met de vorm lijkt het ook goed te zitten, wat gun ik het deze sympathieke gaat na al z’n malheur.

lescargot 4 juni 2021 om 22:36

Ik hoop eigenlink dat hij voor een mooie etappe mag zijn, a la Mollema.

Thijs E 4 juni 2021 om 22:57

“werd ik vierde”

Soort Zoetemelk kwadraat, de Wilco. Het zou fantastisch zijn als het stof op de laatste dag van de Dauphine optrekt en hij staat bovenop het podium.

Thombeg 4 juni 2021 om 23:46

Ik vind Wilco de ideale (anti-)held. Zal hem ook altijd opstellen bij Scorito. Hoop doet leven

Jean Dumas 5 juni 2021 om 09:45

Heb het gevoel dat Wilco zonder tegenslag een goede Tour gaat rijden. Het parcours met 2 tijdritten ligt hem, en dan is hij een natuurlijke top 5-kandidaat, de beste Nederlandse klassementsrenner van dit moment.

VerstandOpNul 5 juni 2021 om 10:58

De Dauphiné van 2012, lang geleden alweer.. Volgens mij kwam Kelderman toen uit de Giro en reden Froome in Contador in aanloop naar de Tour.. Viel me toen al op hoe mooi hij op zn fiets zat, zeker achter Froome..

DeGroteMolen 5 juni 2021 om 11:28

Achter Froome zit ook de postbode goed op zijn fiets, maar eens, Kelderman in vorm is een genot om naar te kijken.

KennyKlimmen 5 juni 2021 om 11:11

TD bestaat niet.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair