Wiggins over zaak-Freeman: “Er zou een ander onderzoek moeten komen”

dinsdag 16 maart 2021 om 09:17
Wiggins over zaak-Freeman: “Er zou een ander onderzoek moeten komen”

Bradley Wiggins in de gele trui - foto: Cor Vos

Bradley Wiggins wil opheldering in de zaak-Richard Freeman. Freeman, de voormalige ploegarts van Team Sky en British Cycling, werd onlangs schuldig bevonden aan het bestellen van doping (testosteron) met het doel om renners te behandelen. “Er is iets anders aan de hand en iemand weet iets”, aldus Wiggins.

De MTSP (Medical Practitioners Tribunal Service) oordeelde dat Freeman in 2011 dertig zakjes Testogel bestelde, “wetende of geloofde dat deze aan een atleet zou worden toegediend om de atletische prestaties te verbeteren. Het motief voor uw actie was om de boel te verdoezelen”, zo concludeerde de rechter afgelopen vrijdag.

Een geschokte Freeman benadrukte nog maar eens geen dopingdokter te zijn en INEOS Grenadiers (eerder Team Sky) kwam na de uitspraak met een statement. “De ploeg gelooft niet dat een van onze renners ooit testosteronpleisters of een ander verboden middel heeft gebruikt. Er is tot nu toe geen bewijs geleverd dat dit ooit is gebeurd.”

Ook Wiggins gaat mee in het verhaal van zijn vroegere werkgever, zo liet hij weten in zijn terugkerende podcast voor Eurosport. “Ik ken niemand met gezond verstand die dat als doping zou gebruiken in die periode, gezien de vele dopingtests in die tijd. Zo werd ikzelf 56 keer getest. Het product kon ook dienen voor een staflid, een vrouwelijke atlete of voor iemand van een andere sport.”

“Er is meer aan de hand”
Ook de ex-renner van Team Sky tast in het duister, maar volgens de Tourwinnaar van 2012 moet alles tot op de bodem worden uitgezocht. “Er is hier iets meer aan de hand en iemand weet ervan. Freeman is nu schuldig bevonden, met de aanvulling dat het ‘misschien’ voor een renner was. Ik weet niet wat er speelt, maar dit moet dringend verder onderzocht worden.”

Freeman, die eerder al schuld bekende aan 18 van de 22 aanklachten, hangt een schorsing van vier jaar boven het hoofd en het verlies van zijn medische licentie. Ook lopen er nog twee aanklachten van het Britse antidopingagentschap UKAD. De hoorzitting gaat vandaag verder.

Dit artikel delen:

35 Reacties

Fast Freddy 16 maart 2021 om 09:35

bla bla bla, chocoladevla

supersiem 16 maart 2021 om 09:42

Weer een gevalletje `al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel`

Lendilonus 16 maart 2021 om 09:46

‘Ik ben x-aantal keer getest’, waar heb ik die verdediging toch eerder gehoord?

vanSpringel 16 maart 2021 om 09:56

Precies dat !

Murcia 16 maart 2021 om 09:58

Is inderdaad de standaard riedel, het bewijs dat Wiggins een redelijk losse relatie heeft met de waarheid werd al eerder geleverd toen hij in de eerste druk van zijn autobiografie aangaf nog nooit een naald in zijn lichaam te hebben gekregen. Dat werd toen al weggelachen in de hele wielerwereld en nadat een groepje hackers een gedeelte van zijn medisch dossier op tafel gooide bleek hij regelmatig een spuit te laten zetten voor belangrijke rondes, een zware pollenallergie werd plotseling een reden om corticosteroïden te gebruiken. Alleen een onafhankelijk onderzoek kan meer naar boven halen.

Panache 16 maart 2021 om 10:35

Bekent Wiggins doping, dan knoop je hem op.
Wil hij er niet over praten, dan heeft hij iets te verbergen.
Ontkent hij doping, dan liegt hij net als Lance.

Op welke manier zou de man het wél goed kunnen doen qua bespreken van deze zaak?

Murcia 16 maart 2021 om 10:50

Het gaat er voor mij niet om of Bradley en Sky/INEOS er "goed" uitkomen maar dat de schandalige dubbele standaard vanuit het team en GB naar het wielrennen toe steeds meer onderuit wordt gehaald. De ploeg die startte met de meeste transparantie ooit en won dankzij haar oog voor het kleinst mogelijke detail (de woorden van Sir Dave) ondertussen stafleden had met "erectie" problemen waarvoor testosteron nodig was maar waarbij de arts die het bestelde niet zijn patient behandelde en diezelfde patient ook nog eens zijn impotentie ontkende, verdwenen laptops, pakketjes met onbekende inhoud, TUE's van hier tot aan de horizon voor haar renners en artsen als Leinders in dienst nam. Voor een ploeg die zogenaamd anti-doping is zijn de lijken die uit de kast blijven vallen een schertsvertoning van heb ik jou daar.

Turtlehead 16 maart 2021 om 12:53

@Panache: bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Wat afschuwelijk dat er vals gespeeld is in het team waarin ik multi-miljonair ben geworden. Ik roep dokter Freeman en alle andere betrokkenen op om te zeggen wie hiermee oneerlijk voordeel heeft gehaald. Ik ben volledig bereid om onder ede verklaringen af te leggen over mijn tijd bij de ploeg en ik hoop dat alle valsspelers, van hoog tot laag, streng gestraft worden en voor kortere of langere tijd uit de sport worden verbannen.’

Nu zegt hij: ‘de dokter heeft het gedaan en dat kan niet kloppen, want er is nooit iemand gepakt’.

CechRepublic 16 maart 2021 om 14:05

@Panache, als je geschoren wordt moet je stilzitten. Bradley zou er in mijn beleving verstandig aan doen nu heel stil te zitten.

Veloburto 16 maart 2021 om 09:51

Mmmmm, het zou toch niet zo zijn dat Bradley er misschien iets mee te maken heeft?

Massimo Bataille 16 maart 2021 om 10:40

zal wel niet, testosteron is niet het middel dat ze aan ronderenners gaan geven.
Heeft meer invloed op kracht dan uithouding en is denk ik ook wel nog traceerbaar.

Als het al voor atleten is, zal het eerder baanwielrenners of zelfs andere sporttakken zijn.

Turtlehead 16 maart 2021 om 12:55

@massimo: testosteron werd (wordt?) ook gebruikt om de spieren te kalmeren (ontstekingsreacties tegen te gaan) na intensieve trainingen, en dat was (is?) dus ook handig voor ronderenners.

vanSpringel 16 maart 2021 om 09:57

Freeman kan het ieder zo vertellen. Maar dat doet ie niet i.v.m. de omerta.

Groetjesaandevoetjes 16 maart 2021 om 10:33

laten we Thijs Zonneveld er heen sturen.

Melkzuur 16 maart 2021 om 10:44

Dat gezegd zijnde: heeft Zonneveld al wat meer gelost over de zaak Hirschi waar hij zich heeft in vastgebeten?

madeinstars 16 maart 2021 om 10:00

Be careful what you wish for…

Wheely 16 maart 2021 om 10:03

“Het product kon ook dienen voor een staflid, een vrouwelijke atlete of voor iemand van een andere sport.”

‘T Kan van de behanger zijn of van een Franse zanger zijn
Of iemand uit Den Haag

Lendilonus 16 maart 2021 om 10:09

Of zou het toch voor die Britse baanwielrenner zijn geweest die de Tour de France wilde winnen?

Romāns Vainšteins 16 maart 2021 om 10:14

Was Freeman niet ook betrokken bij die kudde dikbilstieren die vuursporen op de baan achterlieten op de OS? En doping voor een staflid, why ???

Veloburto 16 maart 2021 om 10:45

Omdat ie zn piemel niet meer omhoog kreeg!

Koers 16 maart 2021 om 10:18

Ergens heb ik toch wel het idee dat over een paar jaar weer een hele rits dopinggevallen voor de kiezen krijgen wanneer er nieuwe opspoormogelijkheden zijn. Al heeft dat met die knaap die de Vuelta voor Froome won behoorlijk lang geduurd. Wat mij betreft controleren ze alle stalen van winnaars nog eens even met de mogelijkheden van nu, als waarschuwing voor hen die denken dat het nooit opgespoord wordt.

Panache 16 maart 2021 om 10:43

Er ligt vaak nog wel een B-staal, maar die kan je maar 1x open maken. Maak je het een jaartje te vroeg open dan is de kans vervlogen. En vindt je wel iets bij het B-staal dan wordt het juridisch lastig om te vervolgen, tenzij je een hele rits B-stalen hebt liggen die je kan koppelen. Maar het jarenlang hertesten is niet iets dat je eindeloos kan blijven doen.

Polleke 16 maart 2021 om 10:36

De hypocrisie… Freeman was ploegarts ten tijde van de door de UCI toegestane cortisone behandelingen via het TEU systeem…zonder die FancyBears lekken had niemand ooit iets geweten maar hoe krom was het destijds van alle betrokken partijen om slechts dagen voor de Tour nog meermaals cortisone toe te laten, de meest old school preparatie…

Panache 16 maart 2021 om 10:40

Wiggins heeft vanwege het succes de schijn tegen natuurlijk. Bij doping in een bepaald team kijk je automatisch naar de best presterende renner(s). Maar laten we niet vergeten dat Wiggins zijn doorbraak in het AK klassement van de Tour (3e) in 2009 bij Garmin Sharp wat toen nog bekend stond als het schone team.

SnellePelle 16 maart 2021 om 10:56

Met een zondaar als teambaas

S. Morgenstern 16 maart 2021 om 11:04

Wie heeft die niet? Zonderaars zijn niet meteen een smet op de ploeg.

Limal 16 maart 2021 om 11:33

En met naast Vaughters nog drie ex-ploegmaats van Armstrong's US Postal. Waaronder Christian Vande Velde die in 2008 vanuit het niets vierde werd in de Tour.

Edit: voor de rest ben ik het met je eens dat niets dat Wiggins zegt (of niet zegt) goed is voor de sceptische wielerfan, vanwege de wielergeschiedenis en zijn eigen dubieuze verleden.

Gilberto 16 maart 2021 om 10:55

Dat hele Britse wielrennen, baanwielrennen was een lachertje, was ook natuurlijk niet serieus te nemen. Maar ja, het zijn geen Russen he, anders hadden die Britten allang zonder vlag en volkslied moeten aantreden in de internationale sportwereld…

KennyKlimmen 16 maart 2021 om 11:07

Hoor ik in de verte een tweede giro-winst in de maak voor TD? Niet dat ik daar euforisch van zou worden……

Gilberto 16 maart 2021 om 11:44

Zat deze week ff op wikipedia de carriere van Dumoulin door te nemen, man man, wat een chaos, pieken en dalen, erg interessant. Jeetje, begin eigelijk nu pas meer en meer te realiseren hoe ontzettend goed hij eigelijk was/is

Wheely 16 maart 2021 om 14:11

Zelfs de Tour als ze Thomas er ook nog bijlappen. Dat zou alleen maar nog treuriger zijn verdorie. We zien het wel een keer in andere tijden sport.

Merlinappa 16 maart 2021 om 12:48

Het feit dat niemand ervoor uitgekomen is ze nodig te hebben voor een legaal doeleind duidt wat mij betreft er al op dat ze sowieso voor een dubieus doeleind zijn besteld.

CechRepublic 16 maart 2021 om 14:03

“Er is iets anders aan de hand en iemand weet iets”, aldus Wiggins.

Erm…. how about yourself, Bradley?

Headlines

Materiaalzone

Populair