Wielerploegen 2018: Lotto Soudal Ladies

Wielerploegen 2018: Lotto Soudal Ladies

foto: Marcel Koch

Door Julian Dubbeld
donderdag 15 februari 2018 om 08:00

De eerste wedstrijden voor de dames zijn al geweest, maar de Women’s World Tour is nog niet begonnen. Wie slaat er in de Strade Bianche voor het eerst toe? WielerFlits blikt terug op het afgelopen seizoen en kijkt vooruit naar het komende seizoen van de ploegen van de beste Nederlandse wielrensters. Vandaag het Belgische Lotto Soudal, de ploeg met drie Nederlandse wielrensters onder contract; Puck Moonen, Marjolein van ’t Geloof en Demi de Jong. Samen met Van ’t Geloof wordt er vooruitgekeken op het nieuwe wielerjaar.

Lotto Soudal Ladies
Land:
flag-be Belgie
Sponsor: Nationale loterij (Lotto) en bouwfabrikant (Soudal)
Sinds: 2006 als Lotto-Belisol Ladiesteam
UCI-afkorting: LTS
Fietsen: Ridley
Tenue 2018: 

Aantal overwinningen 2017: 2
WorldTour Ranking 2017: 16e met 548 punten
CQ-ranking 2017: 19e met 881 punten

Website: www.LottoSoudal.be
Facebook: /lottosoudalladies
Twitter: @LS_Ladies
Instagram: @LottoSoudal_Ladies

2017
De vrouwenploeg van Lotto Soudal kijkt volgens Van ’t Geloof tevreden terug op het seizoen 2017, ondanks dat er voor dit seizoen genoeg ruimte voor verbetering is. Lotto Soudal kon naast het maken van twee zegegebaren tal van ereplaatsen noteren. Toch gaf de ploegen niet altijd thuis in sommige World Tour-koersen en had er in de Belgische eendaagse koersen meer gewonnen moeten worden.

Onder aanvoering van Lotte Kopecky trok de roodwitte armada door het Vlaamse heuvellandschap in het voorjaar. In het openingsweekend resulteerde dit in een elfde plek in de Omloop het Nieuwsblad en een vijfde plek in de Omloop van Het Hageland. In de weken die volgden in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen werden er meerdere ereplaatsen behaald door de 22-jarige kopvrouw. Naar een tweede plek werd er gespurt in de Drentse Acht van Westerveld en twee weken later naar een zesde plek in Dwars door Vlaanderen, waar Kopecky in een select groepje der favorieten finishte.

Dit alles leidde tot een hoogtepunt in Vlaanderens hoogmis. Kopecky bleef knap in de eerste groep en mocht zo in de straten van Oudenaarde om de overwinning gaan sprinten. Hierin moest zij het afleggen tegen een viertal renners; ze werd vijfde in de Ronde van Vlaanderen.

In de maand april was Kopecky niet de enige renster in de ploeg die resultaten boekte. De Française Elise Delzenne wist een etappe te winnen in de Luxemburge etappekoers Festival Elsy Jacobs, waar zij in een massasprint onder meer Christine Majerus voorbleef. Delzenne besloot de ronde uiteindelijk met een vijfde plek in het eindklassement.

Na de Ronde van Vlaanderen volgden er nog enkele eendagskoersen in eigen land waarin Lotto Soudal zich nadrukkelijk liet zien. Van ’t Geloof reed deze koersen in 2017 ook met haar toenmalige ploeg GRC Jan van Arckel. “In wedstrijden als Gooik-Geraardsbergen-Gooik en Dwars door de Westhoek had ik het zwaar tegen het collectief sterke Lotto Soudal. De samenwerking van de ploeg maakte het moeilijk om tegen te rijden, dus ik ben blij dat ik nu tot dit team behoor en dat ik er niet meer tegen moet rijden.”

In de koersen die Van ’t Geloof beschrijft, werden diverse ereplaatsen behaald door Kopecky (vijfde in Dwars door de Westhoek) en Delzenne (achtste in Gooik-Geraardsbergen-Gooik). Verder behaalde Delzenne nog een zesde plek in de SPAR Flanders Diamonds Tour en Kopecky een negende plek in de Trofee Maarten Wynants.

Neerlands meest gevolgde wielrenster op Instagram, Puck Moonen met 274 duizend volgers, reed in koersen waarin Van ’t Geloof ook meedeed haar beste uitslagen van het seizoen. De Brabantse vriendin van veldrijder Eli Iserbyt eindigde in de Omloop van de IJsseldelta (32e) en de 7-Dorpenomloop Aalburg (17e) tussen de subtop.

Op het Belgische kampioenschap werden er medailles behaald, maar had Lotto Soudal als grootste vrouwenploeg van België misschien toch op een trui gehoopt bij de elite vrouwen. Kopecky won het BK tijdrijden voor beloften en werd tweede op het BK voor elite vrouwen op de weg. Isabelle Beckers werd ook tweede bij de elite vrouwen, maar dan op de tijdrit. Julie Van De Velde zorgde met een derde plek in de tijdrit voor een tweede vrouw op het podium.

Delzenne reed in haar laatste maanden als prof een aantal korte uitslagen. In juli eindigde de 29-jarige Française meerdere keren op het podium in de Tour de Féminin en werd ze zesde in het eindklassement. In de BeNe Ladies Tour deed ze iets vergelijkbaars, maar dan een niveau hoger. In de Belgisch-Nederlandse meerdaagse werd ze vijfde in allebei de tijdritten en besloot ze de ronde op een achtste plek in het klassement. Met een tiende plek in de Lotto Belgium Tour reed ze haar laatste korte uitslag in haar profcarrière.

Waar Delzenne tiende werd in het eindklassement van de Lotto Belgium Tour, werd Kopecky achtste. In de rit in en rondom Geraardsbergen finishte ze als klassiekerrenster op de derde plek, waarmee ze haar achtste plek in het klassement glans gaf. Twee dagen later beëindigde Kopecky haar wegseizoen met een elfde plek in de Madrid Challenge en kan er teruggekeken worden op een seizoen waarin er enkele goede resultaten zijn behaald. Toch is er een verbeterpunt; in de breedte moet er sterker gepresteerd worden.

Transfers
Als de selectie van Lotto Soudal van vorig jaar met die van dit jaar vergeleken wordt, dan valt op dat bijna de helft van de selectie vernieuwd is. Zes rensters verlieten eind 2017 de ploeg en evenveel kwamen daarvoor in de plaats, waardoor Lotto Soudal met flink wat nieuwe namen aan zal treden bij de seizoensopening.

Van de zes vertrekkers afgelopen winter zullen er vijf in 2018 niet meer bij een UCI-ploeg terug te vinden zijn. Trine Schmidt is de enige die het Belgische team verliet voor een ander team met een UCI-licentie, namelijk het Deense Virtu. De opvallendste naam van de andere vijf is die van Delzenne. De 29-jarige Franse coureur, vorig jaar één van de sterkhoudsters, besloot haar fiets aan de wilgen te hangen om aan de slag te gaan bij het Btwin Women’s Road Bike Team, waar zij zich bezig zal gaan houden met het ontwikkelen van fietsen.

De andere vier rensters zijn An-Li Kachelhoffer, Anna Kiesenhofer, Kaat Van Der Meulen en Jessie Daams. Zij konden geen nieuwe ploeg meer vinden. Daams werd in 2016 nog twaalfde in de Ronde van Vlaanderen, maar werd datzelfde jaar nog gediagnosticeerd met een erfelijke bloedstollingsziekte, waarna ze in 2017 niet meer haar oude niveau kon bereiken. Het contract van de 22-jarige Van der Meulen liep af na een tegenvallend jaar. Hetzelfde geldt verder voor de Oostenrijke Kiesenhofer en de Zuid-Afrikaanse Kachelhoffer, die in 2017 zelfs geen enkele wedstrijd reed in de roodwitte kleuren van Lotto Soudal.

De nieuwe aanwas in het team van Lotto Soudal kenmerkt zich door de jonge leeftijd. Tevens zullen volgend jaar twee nieuwe Nederlandse rensters, naast Puck Moonen, de Nederlandse eer hoog houden; Demi de Jong en Marjolein van ’t Geloof.

Van ’t Geloof is een 21-jarige klassiekerrenster die vorig jaar opviel met een aantal resultaten in Nederlandse en Belgische koersen. “Ik heb mij in de kijker gereden bij wedstrijden als Dwars door de Westhoek (achtste), Erondegemse Pijl (veertiende) en de BeNe Ladies Tour (alle dagen top veertig en zestiende in het eindklassement), wedstrijden waar Lotto Soudal zelf ook erg sterk was.” Daarnaast zal ook De Jong Lotto Soudal komen versterken na een goed jaar bij Parkhotel Valkenburg, waarin zij opviel in een aantal World Tour-wedstrijden zoals de Boels Rental Ladies Tour en de Tour of Norway. In een aantal Vlaamse koersen reed de 23-jarige De Jong eveneens sterk.

Kelly Van Den Steen en Valerie Demey zijn twee rensters die overkomen van Sport Vlaanderen-Guill D’or. Beiden hebben vorig jaar bewezen goed mee te kunnen komen in klassiekers en heuvelachtige terreinen. Demey reed in het voorjaar in de Vlaamse 1.2- en 1.1-koersen consistent mee met de beste twintig en Van Den Steen deed hetzelfde rond de dertigste plek in belangrijke World Tour-wedstrijden als Gent-Wevelgem, Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.

In Annabelle Dreville ziet Lotto Soudal de beoogde opvolger van de gestopte Delzenne. De 22-jarige Française liet zich vorig jaar nadrukkelijk zien in wedstrijden als de Ronde van de Ardeche en Emakumeen Bira. Met Alana Castrique haalt Lotto Soudal een laatste talent in huis. Castrique (18) werd vorig jaar tweede op het Belgische kampioenschap tijdrijden voor junioren en reed brutaal op de voorposten mee tijdens de BeNe Ladies Tour. Bij de Lotto Soudal mag zij zichzelf verder gaan ontwikkelen.

“Met deze selectie hebben we een jonge en misschien wel onderschatte ploeg. Ik vind echter dat we erg sterk zijn, ook in de breedte, iedereen kan haar mannetje staan,” aldus een optimistische Van ’t Geloof, die voorspelt dat Lotto Soudal het dit jaar beter gaat doen in de breedte.

In:
flag-be Kelly Van Den Steen (Sport Vlaanderen-Guill D’or)
flag-nl Marjolein van ’t Geloof (GRC Jan van Arckel)
flag-fr Annabelle Dreville (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuruscope)
flag-be Valerie Demey (Sport Vlaanderen-Guill D’or)
flag-nl Demi de Jong (Parkhotel Valkenburg)
flag-be Alana Castrique (junioren)

Uit:
flag-be Kaat Van Der Meulen (gestopt)
flag-dk Trine Schmidt (Virtu)
flag-at Anna Kiesenhofer (gestopt)
flag-be Jessie Daams (gestopt)
flag-fr Elise Delzenne (gestopt)
flag-za An-Li Kachelhoffer (geen ploeg)

2018
Van ’t Geloof is duidelijk: “Lotto Soudal moet er altijd bij zitten, en we moeten ons overal laten zien.” Kortom: er moet meer in de breedte gepresteerd worden. Hierin gelooft Van ’t Geloof heilig: “We hebben in elke koersen mensen die we naar voren kunnen schuiven, zowel in klimkoersen als wedstrijden die eindigen in een sprint.”

Een specifieke wedstrijd wil de renster uit Dirksland niet aanwijzen. Zelf hoopt ze te presteren in de kleinere Vlaamse voorjaarskoersen in het tweede gedeelte van het voorjaar, na de Ronde van Vlaanderen. “De World Tour gaat voor mij een ontdekking worden. Ik hoop er natuurlijk een resultaten te behalen, maar het is ook goed voor mijn ontwikkeling om te knechten; volgend jaar wordt vooral een leerproces.”

Het knechten zal Van ’t Geloof dan voornamelijk moeten doen voor Lotte Kopecky, die volgend jaar aast op meer. “Kopecky kan echt mee in de grote koersen. Op een gegeven moment zal zij gaan scoren; na haar avontuur op de piste.” Eind februari is de Belgische namelijk actief op het WK baanwielrennen in Apeldoorn. Een maand na dat wereldkampioenschap is de Ronde van Vlaanderen; een absoluut doel voor de ploeg.

Met Annelies Dom, Van ’t Geloof, Van Den Steen, Demey heeft Lotto Soudal vier sterke rensters die Kopecky kunnen bijstaan op jacht naar overwinningen, al kunnen zij op een goede dag ook wedstrijden zoals Le Samyn en Gooik-Geraardsbergen-Gooik naar hun hand zetten.

Van Puck Moonen wordt verwacht dat ze na haar eerste jaar bij Lotto Soudal opnieuw een stap gaat maken: “Puck heeft zeker een mooie stap gezet in haar ontwikkeling. Na een goede winter gaat ze dit jaar beter rijden dan vorig jaar.” Misschien dat de 21-jarige renster dit jaar in de klassiekers haar steentje bij kan dragen in het succes van Kopecky of een andere kopvrouw. Vorig jaar reed ze sterk in de Omloop van de IJsseldelta en de 7-Dorpenomloop Aalburg, dit jaar kan ze opnieuw voor eigen kansen gaan.

Aan absolute berggeiten ontbreekt het bij Lotto Soudal. Met Anabelle Dreville hebben ze een talent in handen, maar zonder de focus op het echte klimwerk mogen er nog geen wonderen verwacht worden van zowel Dreville als de rest van het team. De focus is duidelijk; die ligt op de Vlaamse koersen.

Selectie Lotto Soudal Ladies 2018
flag-be Isabelle Beckers
flag-be Alana Castrique
flag-be Valerie Demey
flag-be Annelies Dom
flag-fr Anabelle Dreville
flag-nl Marjolein van ’t Geloof
flag-be Chantal Hoffmann
flag-nl Demi de Jong
flag-be Lotte Kopecky
flag-nl Puck Moonen
flag-be Julie Van De Velde
flag-be Kelly Van Den Steen
flag-be Fenna Vanhoutte
Totaal: 13 rensters

Dit artikel delen:

16 Reacties

klootje kriekeljon 15 februari 2018 om 08:27

edit wf: laat trollgedrag achterwege

Javier 15 februari 2018 om 08:36

In hoeverre is Puck nou eigenlijk een talentvol wielrenster?

ah-ja 15 februari 2018 om 08:45

edit wf: niet doen

Chaba 15 februari 2018 om 09:00

Het zal toch voornamelijk van Lotte Kopecky moeten komen voor de grotere koersen. Hopelijk voor Lotto dat haar niets overkomt want voor de rest vind ik het maar een matige selectie.

Veloburto 15 februari 2018 om 09:20

Het is wel echt een mooie dame die Puck. Jammer dat ze met die Iserbyt is.

Stenalic 15 februari 2018 om 10:08

Gewoon een slimme marketingtruc, het contracteren van Moonen. Prachtige dame maar fietsen kan ze niet. Haar talentvol noemen is ook zwaar overdreven, of het aan op iets anders dan fietsen.

schipperaar 15 februari 2018 om 11:18

Fietsen kan ze wel degelijk, haar bovenbenen steken er boven uit, daarnaast heeft ze in tgst tot veel mannelijke collega's nog wat andere hobbies maar mooi zijn en hard rijden kan natuurlijk niet, hopelijk logenstraft ze het merendeel reacties alhier.
Dat ze voor een wat mindere adonis als Iserbyt kiest siert haar alleen maar, schoonheid zit van binnen en hoe meer het wordt aangemoedigd hoe meer het naar buiten komt, veel succes Puck.

Veloburto 15 februari 2018 om 11:42

Tuurlijk kan je wel mooi zijn en hard rijden. Tom ‘il Bello’Dumoulin is het lichtende voorbeel

Stenalic 15 februari 2018 om 14:07

https://www.procyclingstats.com/nl/rider/puck-moonen

Nee maar echt, wat een talent!

schipperaar 15 februari 2018 om 14:25

@stenalic
Triestig, pak de erelijst van Lindeman er eens bij en waarom zou een goed uitziende coureuse niet “gebruikt” mogen worden als marketing produkt?

Stenalic 15 februari 2018 om 14:32

Ik zeg toch dat het slim is van Lotto. Haar als groot talent bestempelen is gewoon klinkklare onzin. En waarom haal je Lindeman er ineens bij? Totaal geen toevoeging aan de discussie.

schipperaar 15 februari 2018 om 14:50

'k lees nergens dat ze een groot talent is, fietsen heeft vooral met hard werken, souplesse(sagan) te maken. Talent voor fietsen is nogal relatief.
Puck is niet vies van trainen en het veld en mag ze het gewoon leuk vinden net als anderen?
Gemiddelden bij dames liggen vaak heel dichtbij de mannen(kortere afstand) omdat ze er vanaf de start in knallen en zelden met de hele kudde binnen komen en dus een uitgerekt veld met meer uitvallers/achterblijvers.

Veloburto 15 februari 2018 om 14:56

Nou, ze reed anders wel sterk in de 7-dorpenomloop Aalburg vorig jaar. Dus steek die maar in je zak!

Javier 15 februari 2018 om 16:16

Wat een negatieve reacties inderdaad. Moonen wordt volgende maand pas 22. Ik vind het knap wat ze presteert; wielrensters (en ook wielrenners) hebben namelijk vaak een erg slank postuur. Puck heeft dat natuurlijk niet, en toch doet ze goed mee. Ze zal misschien niet uitgroeien tot kopman, maar dat hoeft toch ook niet?

Hoebele 15 februari 2018 om 23:12

Inderdaad een ‘mooie’ marketingtruc van Lotto; met één foto op haar insta bereikt de sponsor veel meer publiek dan 17e plek in 7-dorpenomloop. Helaas houdt ze op deze manier wel een plek bezet voor rensters als Nicole Steigenga, die terugmoet naar een clubteam.

Mwielerfan 16 februari 2018 om 08:13

In de bespreking worden wel veel top 20 plekken en top10 plekken in hele kleine wedstrijden genoemd. Niet echt een goed teken.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone