‘Wiebes stuurt aan op vertrek naar Women’s WorldTour-ploeg’

woensdag 6 november 2019 om 09:05
‘Wiebes stuurt aan op vertrek naar Women’s WorldTour-ploeg’

foto: Cor Vos

Nederlands kampioene Lorena Wiebes gelooft dat het beter is om in 2020 Parkhotel Valkenburg te verruilen voor een andere ploeg. Wiebes heeft naar verluidt drie aanbiedingen op zak van toekomstige Women’s WorldTour-ploegen, maar haar doorlopende contract is nog een sta-in-de-weg.

In haar tweede profjaar kwam Wiebes tot vijftien overwinningen, waarvan acht in WorldTour-wedstrijden. Al haar uitslagen leverden haar de nummer 1-positie op in de wereldranglijst van de UCI. Volgens WielerVerhaal zouden drie ploegen verregaande interesse hebben getoond in de 20-jarige renster: Team Sunweb, CCC-Liv en Trek-Segafredo. Deze laatste ploeg zou opmerkelijk zijn, daar deze onlangs al haar volledige selectie voor het aankomende seizoen publiekelijk openbaarde.

Afgelopen weekend hield Parkhotel Valkenburg haar aftrap van het nieuwe seizoen, maar Wiebes was hier niet van de partij. Vertrekken kan Wiebes echter niet zomaar bij haar huidige ploeg. In haar eerste profseizoen verlengde Wiebes haar contract met de Nederlandse UCI-ploeg tot en met eind 2021. Teammanager Esra Tromp laat aan De Limburger weten dat binnenkort met Wiebes en haar management aan tafel wordt gezeten om tot een ‘passende oplossing’ te komen.

“Het is heel jammer dat deze situatie tussen mij en Parkhotel Valkenburg is ontstaan”, zegt de Nederlands kampioene in een statement op social media. “Ik ben altijd heel dankbaar geweest voor het werk dat mijn ploeggenoten en de begeleiders voor me verricht hebben. Zij hebben altijd geprobeerd om me zo goed mogelijk bij te staan.”

“Het is niet verrassend dat ik het vaak alleen moest doen in de finale, omdat Parkhotel Valkenburg een opleidingploeg is. Ik zou niets meer van de meiden kunnen verwachten”, vervolgt Wiebes. “Komend jaar zou die druk alleen maar hoger zijn na het succes van 2019 en de focus op de opleiding van jonge talenten zal dan ondergeschikt zijn aan de druk van het moeten behalen van resultaten.”

Wiebes won dit jaar onder meer het NK in Ede – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

16 Reacties

S-Works87 6 november 2019 om 09:28

Volgens mij was Parkhotel / Pushing Dreams de genoemde World-Tour ploegen vaak de baas afgelopen seizoen dus daar hoeft ze het niet voor te doen. Financiele kwestie allicht?

Oblomov 6 november 2019 om 09:31

Sunweb zou haar overwinningen wel kunnen gebruiken. Die hebben er een bijzonder mager seizoen opzitten. Met als extra bonus weer een Nederlandse kampioenentrui voor ze om te verpesten.

wiebipedia 6 november 2019 om 10:02

Ik snap best dat haar huidige ploeg ergens een vergoeding wil zien, maar Parkhotel is inderdaad wel een echte opleidingsploeg en zouden nimmer een sta in de weg moeten zijn wanneer een renster duidelijk de ploeg ontgroeid is. Hun hele bestaansrecht is om rensters klaar te maken en door te sluizen naar een stap omhoog

Barend Boudewijn 6 november 2019 om 10:45

Wie ben jij om het bestaansrecht van een ploeg te bepalen? Wanneer iemand met zijn of haar volle verstand een contact tekend zou diegene dat moeten respecteren. Als iemand een slecht seizoen rijdt wordt dat contact ook door de ploeg gerespecteerd. Nog even en wielrennen begint op voetbal te lijken.

wiebipedia 6 november 2019 om 11:39

Hoewel ik de toon van je reactie allerminst prettig vind zal ik toch reageren.

Ik bepaal nergens het bestaansrecht van de ploeg, de ploeg profileert zichzelf op deze wijze. Daarmee gaat mijns inziens gepaard dat wanneer een renner klaar is voor het beoogde doel dat de ploeg met haar heeft dan ook de deur niet dicht moet houden. Vanzelfsprekend moet er een vergoeding tegenover staan wanneer een contract eerder ontbonden wordt, dat staat buiten kijf. Dat benoem ik zelf notabene ook

Jowinho 6 november 2019 om 13:35

Moet je dan maar geen langdurig contract tekenen. Frenkie De Jong was vorig jaar ook klaar bij Ajax, die is ook niet gratis vertrokken.

Als ik tegen mijn werkgever zeg “Ik heb een betere werkgever gevonden”, dan laat hij mij ook niet gaan.

wiebipedia 6 november 2019 om 13:48

Ze zegt toch ook nergens dat ze gratis wil vertrekken?

Emergo 6 november 2019 om 14:38

@Jowinho Een paar maanden opzegtermijn en je bent vertrokken in niet sport beroepen.

Barend Boudewijn 6 november 2019 om 15:02

Een tijdelijk contract is niet zomaar op te zeggen, zowel vanuit de werkgever als vanuit de werknemer.

Derierre de la course 6 november 2019 om 19:18

@Emergo, de situatie die jij schetst is alleen het geval bij een contract voor onbepaalde tijd.

FDJ 6 november 2019 om 10:26

Aan de andere kant: Parkhotel is een World Tour Team, ze tekent met volle verstand in 2018 een contract tot en met 2021. Op dat moment kon iedereen het talent van Wiebes al zien. Stel je voor dat een Demi Vollering straks hetzelfde doet. Dan is Parkhotel in 1 klap haar toppers kwijt terwijl ze ze eerst voor meerdere jaren binden en zeker in deze tijd van het jaar gewoon vol voor ze rekenen op 2020.

Oblomov 6 november 2019 om 10:59

Parkhotel Valkenburg is juist geen WWT-team. Het zou mooi zijn geweest als ze de mogelijkheid hadden om daar wel tot uit te groeien, maar daar ontbreekt het budget voor en zo’n sympathieke maar kleine sponsor kan er natuurlijk niet zomaar even een paar ton bij leggen.

tendam 6 november 2019 om 11:10

Ik vond het wel meevallen, de zwakte van die ploeg. Het klinkt eerder alsof er elders een financieel aantrekkelijke aanbieding is gedaan. Overigens terecht als ze daarop ingaat, Parkhotel zal niet al te veel betalen.

Oblomov 6 november 2019 om 11:26

Nou ja, op zich waren natuurlijk alleen Vollering en De Vuyst van acceptabel niveau.

Ik vind dat verhaal van geen ondersteuning in de finale hebben met name naar volgend seizoen toe niet heel overtuigend. Met Koster, Kasper, Swinkels en Nilsson hebben ze een aantal keurige versterkingen binnengehaald. Zelfs als Vollering in toenemende mate voor haar eigen kansen rijden zal, moeten die vier Wiebes voldoende kunnen ondersteunen.

vanSpringel 6 november 2019 om 17:09

Ben benieuwd hoeveel euro’s er in die ‘passende oplossing’ zijn bedacht.

Navardauskas 7 november 2019 om 16:59

Als er voor de ploeg een mooie vergoeding tegenover staat, biedt het de ploeg ook weer kansen om nieuwe talenten een contract te geven of de betere rensters wat meer te bieden en in de breedte toch weer aan te groeien.

Ik zeg niet dat het voetbal een gezond voorbeeld is, maar daar krijgen opleidingsploegen in elk geval wel wat voor hun talenten, ook als ze in twee of 3 stappen uitgroeien tot megasterren. Iets dergelijks kan voor opleidingsploegen ook werken.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair