Wereldkampioene Alvarado mag nog eens juichen in X2O Trofee Herentals

woensdag 23 december 2020 om 14:32
Wereldkampioene Alvarado mag nog eens juichen in X2O Trofee Herentals

foto: Cor Vos

Na ruim één maand zonder zege weet Ceylin del Carmen Avarado weet wat winnen is. De wereldkampioene van Alpecin-Fenix bleek vandaag de beste in de X2O Trofee van Herentals. Alvarado wist op techniek weg te rijden van Lucinda Brand en Denise Betsema en kwam solo over de streep.

In de Ethias Cross van Essen, gewonnen door de heroptredende Marianne Vos, waren de meeste wereldtoppers niet van de partij. Voor Lucinda Brand, wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema was het zaak om de batterijen weer op te laden, maar de Nederlandse dames stonden vandaag wel gewoon aan de start van de vierde manche van de X2O Badkamers Trofee in Herentals.

De kopstart in de blubber van Herentals was voor Betsema. De Texelse schoot uit de startblokken en nam Belgisch kampioene Sanne Cant, Alvarado en X2O-leidster Brand mee op sleeptouw. Betsema wist een stevig tempo te ontwikkelen, maar werd al snel afgelost door wereldkampioene Alvarado. De renster van Alpecin-Fenix nam het initiatief en was de aanstichter van een kopgroep van vijf.

Ceylin del Carmen Alvarado in de modder van Herentals – foto: Cor Vos

Alvarado, Brand en Betsema rijden weg 
Alvarado, Brand, Betsema, Cant en Yara Kastelijn reden voor even in elkaars wiel, maar in de blubberige en zeer verraderlijke afdalingen wist Alvarado met haar technische kwaliteiten de concurrentie tot het uiterste te drijven. Betsema en Brand bleken in staat om Alvarado te volgen, voor Cant en Kastelijn ging het duidelijk te snel. Alvarado kwam intussen als eerste door aan de tussensprint.

De Rotterdamse met Dominicaanse roots, die al lang en breed is uitgeschakeld voor de eindzege in de X2O Trofee, wist zo vijftien bonificatieseconden mee te graaien. Betsema was als nummer twee goed voor tien seconden, Brand pakte onderweg nog vijf seconden. Na goed twintig minuten crossen konden we ons al opmaken voor een duel tussen ‘De Grote Drie’ van de vrouwencross.

Wereldkampioene Alvarado voert de forcing 
Alvarado beschikte vooraan over een fijnbesnaarde techniek en wist in de tweede ronde een mooie kloof uit te bouwen. De twee andere Nederlandse dames moesten lijdzaam toezien hoe de wereldkampioene steeds verder wegreed. Het verschil liep al snel op tot een tiental seconden, maar de onvermoeibare Brand weigerde te plooien. De voorsprong van Alvarado liep terug tot een seconde of vijf.

Brand putte diep in haar krachtenarsenaal en leek weer naar het achterwiel van Alvarado te rijden, maar ging onderuit in een technische afdaling en moest zo weer even op adem komen. De op kop beukende Alvarado profiteerde optimaal van het slippertje van Brand en begon zo met twaalf seconden voorsprong aan de laatste ronde. Dit bleek voldoende voor een langverwachte overwinning.

Alvarado op weg naar de zege – foto: Cor Vos

Alvarado boekt langverwachte zege 
Alvarado bleef in de slotronde vrijwel foutloos en wist zo haar voorsprong op Brand (tussen de tien en vijftien tellen) te behouden. De renster van Alpecin-Fenix mocht aan de streep haar eerste overwinning sinds 14 november vieren, toen ze de beste was in Leuven. Brand kwam als tweede over de streep en deed uitstekende zaken voor het klassement, aangezien Yara Kastelijn een mindere dag kende.

De Amerikaanse Clara Honsinger, afgelopen zondag nog knap tweede in de wereldbekercross van Namen, werd na een knappe inhaalrace nog vierde. Cant moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek. Ook Marianne Vos moest vanuit de achtergrond komen en eindigde nog als zesde in de daguitslag.

X2O Badkamers Trofee
Vierde manche: flag-be Herentals
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado in 45m54s
2. flag-nl Lucinda Brand op 19s
3. flag-nl Denise Betsema op 23
4. flag-us Clara Honsinger op 1m30s
5. flag-be Sanne Cant op 1m35s
6. flag-nl Marianne Vos op 1m49s
7. flag-nl Manon Bakker op 2m03s
8. flag-nl Yara Kastelijn op 2m18s
9. flag-hu Blanka Kata Vas op 2m45s
10. flag-nl Fem van Empel op 2m52s

Tussenstand X2O Badkamers Trofee 
Stand na vierde manche in flag-be Herentals 
1. flag-nl Lucinda Brand in 2u58m30s
2. flag-nl Denise Betsema op 53s
3. flag-nl Yara Kastelijn op 2m55s
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 5m18s
5. flag-nl Annemarie Worst op 5m48s
6. flag-nl Fem van Empel op 6m36s
7. flag-nl Aniek van Alphen op 7m54s
8. flag-nl Manon Bakker op 8m12s
9. flag-be Sanne Cant op 8m38s
10. flag-us Clara Honsinger op 11m26s

Dit artikel delen:

32 Reacties

AWestie 23 december 2020 om 14:37

Wat een prachtig rondje

Thijs E 23 december 2020 om 14:37

Zeer fraaie zege

Murcia 23 december 2020 om 14:38

Keurige overwinning van Ceylin op een mede door het weer erg mooi en selectief parcours. Herijgers zag het vroeg in de race al goed, Lucinda kan haar PK's hier minder kwijt en moet daardoor forceren en prompt zijn de technische fouten terug. De top 3 heerst, maar eervolle vermeldingen voor Honsinger, Cant en Vos.

PS: Wuyts weer met overbodige sneer naar Nederland. Het pensioen roept.

Emergo 23 december 2020 om 16:05

Welke sneer ??

Murcia 23 december 2020 om 16:15

Dat veldrijden in Nederland niet als topsport wordt gezien, een onzin opmerking terwijl je een race van commentaar voorziet waar het zowat alleen maar Oranje is wat de klok slaat.

Michelangelo 23 december 2020 om 16:48

Precies: die!

Checco 23 december 2020 om 17:11

Waarom kijk je dan niet op de NOS? Hoef je niet naar het bejaarde orakel te luisteren.

Murcia 23 december 2020 om 17:22

Ik kijk niet naar de NOS omdat ze het A: Vaak niet eens uitzenden en B: Het commentaar van een bedroevend niveau is, Bovendien is Herijgers een echte kenner die ook vandaag weer een reden was om alleen vanwege hem al te kijken. Zijn analyse van de vrouwencross al in de eerste ronde verraad zijn kennis. Hij zag meteen waarom Lucinda niet ging winnen. Dan neem ik Wuyts die hier wat minder vaak uit de bocht vliegt als op de weg met de koop toe. Niettemin hoop ik dat Renaat of Cristophe hem snel kunnen aflossen.

Checco 23 december 2020 om 17:23

Interessant puntje A stip je daar aan.

Michelangelo 23 december 2020 om 17:27

Ik hoop inderdaad ook dat Polleke Hereygers snel iemand anders naast zich krijgt.

Wuyts met een goede dag is prima te doen en heerlijk om naar te luisteren, maar het worden er steeds minder. Hij hangt vast in het verleden, waarin Brand nog geen verkeersdrempel af kwam zonder te vallen, en waarbij Wout nog een surpuls aan power had in de modder tov Mathieu. Maar de realiteit is dat Brand inmiddels lef koppelt aan een behoorlijke techniek, en Mathieu niet of nauwelijks onder doet voor Wout in de ploeterpartijen.

Zou graag een keer Nys in de commentaarcabine zien, maar die heeft het helaas nog te druk met zijn renners en rensters….

Murcia 23 december 2020 om 17:31

Waarom interessant? Het is toch al jaren duidelijk dat wielrennen niet een prioriteit is bij de NOS. Iets waar ik al lang geleden mee gestopt ben om me aan te ergeren. Voor mij is Sporza de zender voor het wielrennen. Maar als Wuyts aantoonbaar een oliedomme opmerking maakt die erg lijkt op de reacties die je onder veel artikelen hier tegen komt mbt Nederland vs Vlaanderen dan vind ik het niet ongepast om dat te benoemen, maar geen reden om van kanaal te zappen.

Davide Lappartiente 23 december 2020 om 19:46

Die uitspraak van Wuyts heeft betrekking op het al dan niet doorgaan van het NK veldrijden in Zaltbommel. Veldrijden wordt niet als topsport erkend. Het probleem ligt misschien bij de oliedomme Wuyts-haters zelf?

Lalsacien 23 december 2020 om 20:41

@DavideLappartiente je komt net binnen op het forum maar je bijdrages zijn rolbevestigend.

Limal 23 december 2020 om 22:00

Euh, die opmerking van Wuyts was wel degelijk kritiek op het feit dat het NK veldrijden niet als topsport werd beschouwd i.t.t. de wereldbeker in Hulst. Wuyts irriteert mij ook regelmatig, maar hier uitte hij gewoon een mening die ook vele nederlandse wielerliefhebbers delen… ( https://www.wielerflits.nl/nieuws/nk-veldrijden-zaltbommel-gaat-niet-door-op-10-januari/ )

Dolfy 23 december 2020 om 14:43

Wat een parkoers, die afdaling ziet spectaculair uit. Mooie wedstrijd gezien, Alvarado gewoon de beste en met het meeste lef in de afdalingen. Brand deed het twee keer ook erg goed toen ze haar lijn vond. Vos verg goed na een matige start wel, had eerder rond plek net aan top 10 verwacht. Van Empel ook knap 9e.

platteprijs 23 december 2020 om 14:46

Lag niet aan start Vos, die was nl goed, maar aan de startplek. Verder natuurlijk indrukwekkende inhaalrace.

Dolfy 23 december 2020 om 14:51

Nu ja, vergelijken met de start van gister was het matig laat ik zo zeggen. Toen had ze de ideale lijn om meteen op te schuiven. Nu bleef ze rond haar startplek hangen..

jan jansen 23 december 2020 om 15:10

Dat lag meer aan het parcours, het parcours van gisteren gaf meer mogelijkheden om op te schuiven.
Vosje is in orde.

Michelangelo 23 december 2020 om 14:45

Mooie cross, mooie overwinning voor Alvarado.

Verfijnde techniek van Alvarado wint het van de durf van Brand. Lucinda heeft echt grote stappen gemaakt als het gaat om stuurvaardigheid (nu moet ook Wuyts dat nog eens gaan inzien).

Knap van Cant. Ondanks haar goede start had ik dit niet van haar verwacht, ik had gedacht dat ze wat verder terug zou vallen.

Voor toppers als Vos is het jammer dat ze niet een soort “wildcard” hebben voor de eerste of tweede startrij. Waarbij organisatoren 1 of 2 plaatsen mogen uitdelen aan toppers die terugkeren zonder dat ze punten hebben of hoog staan in de ranking.

Frank V 23 december 2020 om 15:22

Volgens u ging Cant geen top 10 meer rijden. Laatste 4 crossen 4de, 6de en 5de.

"13e, 14e, 15e… dan weg van de eerste startrij, en klagen dat ze vanuit het pakket moet beginnen en daardoor kansloos is voor de ereplaatsen. Om daarna te stoppen met crossen…" Dit zei enkele weken terug over Cant

"Voor toppers als Vos is het jammer dat ze niet een soort “wildcard” hebben voor de eerste of tweede startrij. Waarbij organisatoren 1 of 2 plaatsen mogen uitdelen aan toppers die terugkeren zonder dat ze punten hebben of hoog staan in de ranking. " Dit zeg je over "toppers" als Vos.

Logisch dat ze minder punten hebben als de anderen meer wedstrijden betwisten. Is maar zo eerlijk naar die die wel rijden. Cant zou zo'n wildcard blijkbaar niet verdienen volgens jou. Maar ja, wat heeft die gewonnen dan?
En zo is het altijd met jou. Oranje geforceerd omhoog proberen lullen en Zwart Geel Rood steevast in een negatief daglicht willen zetten. Echt degoutant hoe u in elkaar steekt.

Michelangelo 23 december 2020 om 16:47

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

Frank V 23 december 2020 om 17:29

Hier valt gewoon niks tegen in te brengen. Daarom ga je maar verwijten roepen.
Je schreef dat Cant geen top 10 meer zou halen. Meteen in de crossen die volgen rijdt ze 6e, 4e en 5de. Ziekelijk pessimistisch wanneer het Cant betreft maar dat doe je maar al te graag.

"Cant zou klagen" (volgens jouw voorspellingen) over de startrijen en bij Vos pleit je voor een wildcard om een startrij op te mogen schuiven zonder wedstrijden te rijden. Hoe zeer kun je jezelf tegenspreken? Hoe belachelijk is dit.

Checco 23 december 2020 om 17:41

Ik denk dat calimero het Hollandse woord is om iemand te benoemen die een andere kijk heeft op iets.

Bv. gebruikt in een zin: Die calimero wijst me erop dat ik onzin uitkraam.

Beekman 23 december 2020 om 18:54

Wel een goed idee van die wild card. Als je zag van hoe ver Vos moest komen, opgehouden door de “mindere” dan had ze minstens voor plek vier kunnen strijden.

Lalsacien 23 december 2020 om 20:43

Rustig aan jongens. Focus je op het positieve van Cant.

Beer 23 december 2020 om 21:09

Ja Michelangelo, busted! Weeral. En dan dat kansloze calimero roepen, keer op keer, tegen mensen die een andere mening hebben als jou. Tijd om je repertoire te vernieuwen, want dit wordt een beetje zielig.

Fritsie 24 december 2020 om 11:29

Jongens, bekijk het eens van de andere Cant

doorak 25 december 2020 om 09:32

LOL de Vlamingen die inderdaad met grote regelmaat Calimero gedrag vertonen, zich door Wuyts, Planckaert van alles op de mouw laten spelden zoals dat WvA veel te weinig ondersteuning zou hebben, Roglic voor hem in de Tour zelfs hier en daar kop had moeten doen. Wat een enkele keer ook gebeurd is in finale.
Die Vlamingen hebben nu eindelijk een stok gevonden om mee te slaan. Nou, nou het is wat.
Bepaalde reacties alsof ze dan ook altijd gelijk hebben terwijl de herhadelijke verongelijkte klaagzang kinderlijk is.

Cant is wel steeds beter aan het crossen, gelukkkig maar. Lijkt erop dat ze wellicht ook geen beste voorbereiding heeft gehad of misschien zoals MvdP teveel en te hard tijdens de Corona getraind heeft. In ieder geval iets was er loos.
Tenzij Sanne Cant voor de zoveelste keer exact weet op te bouwen naar het WK toe en daar weer podium rijd of zelfs weer wint. De verassingen zijn de wereld nog niet uit.

platteprijs 23 december 2020 om 14:49

Mooie wedstrijd. Bakker die over de balkjes springt, was wel leuk om te zien. En hopelijk helpt iemand Kastelijn aan wat meer lef, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

jan jansen 23 december 2020 om 15:12

Als je nog wat lef over hebt, kun je dat aan haar verkopen

tendam 23 december 2020 om 14:53

Dit was weer de ‘oude’ Alvarado, leek het. Ze was veel minder aan het zwoegen. Vos ook goed zeg, dat valt zeker niet tegen. Misschien kan ze zelfs wel eens een cross wedijveren met de 3 toppers.

L. Valentijn 23 december 2020 om 21:45

Als Nederlander wil ik Checco complimenteren met z’n bijdragen hier boven!
Subtiel Vlaams spiegeltje voor roepende Noorderburen :-)

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair